Thót Annók a miskolci boszorkány
2018. február 03. írta: Reiman Zoltán

Thót Annók a miskolci boszorkány

Olyan távoli dolognak tűnik amikor boszorkányok üldözéséről, kivégzéséről esik szó a médiában, vagy olvasunk róla egy könyvben. Pedig pár évszázaddal ezelőtt itt Miskolcon is folytak ilyen perek, melyek majd' minden esetben a gyanúsított kivégzésével végződtek. Egy ilyen, 1709-es esetről röviden említést teszek a Legújabb 10 történelmi érdekesség Miskolcról című cikkemben. Hazánkban általában a népmesék negatív, rosszindulatú idős "asszonyalakjait" nevezték boszorkányoknak, vagy vasorrú bábáknak. 

 albrecht_durer_witch_riding_on_a_goat_nga_1943_3_3556.jpg

A Wikipédia képe a Boszorkányüldözés szócikk alatt

 

Boszorkány

,,A boszorkány (másképpen boszorka) a néphit szerint olyan nő (később akár férfi), aki természetfeletti, démoni képességekkel rendelkezik, és rosszat, betegséget, pusztulást hoz, a boszorkányságot gyakorolja. A hasonló feltételezett képességekkel rendelkező férfiakat boszorkánymesternek nevezték." (boszorkany-biblia.eoldal.hu)

 

Európában a 14-15. században volt a boszorkányüldözés "virágkora". Máglyák ezrei gyulladtak fel, az emberi butaság nők tízezreit emésztette el ok nélkül. Egészen a 18. század végéig tartott az ész nélküli gyilkolászás, ekkorra már több százezer ártatlan nőt végeztek ki. Érdekesség, hogy az utolsó boszorkányt - aki Helen Duncan névre hallgatott - a 20. század közepén ítélték el a második világháború alatt. Személyesen Winston Churchill kegyelmezett meg neki. 

 

2cc953ae780c376cd2e8fdf5a7f83614.jpg

A holdkomp.hu képe 

 

Hazánkban Könyves Kálmán boszorkánytörvénye már a 12. században megtiltotta a "strigák" üldözését. Azonban a maleficákat továbbra is eljárás alá vonták. Hazánkban körülbelül 1000 esetben került sor boszorkány perbe fogására, - érdekesség, hogy ennek körülbelül felére Szegeden került sor - ezek nagy részében a vádolt személy büntetésével végződtek.

 

Striga

,,Seprűs boszorkány" - a kereszténység felvétele előtti időkből származó néphit szerint egyes asszonyok éjszakánként állatok alakját öltik magukra és az alvók vérét szívják, elevenen felfalják őket vagy nyomasztó látomásokat okoznak nekik (,,lidércnyomás")" (Wikipédia - Boszorkány szócikk)

 

Malefica (nőnem), ritkábban meleficus (hímnem)

,,Jelentése ,,rontó", ,,ártó". Ez volt a tulajdonképpeni női boszorkány vagy férfi boszorkánymester, jövendőmondással, "rontással", varázslással foglalkozó ember, illetve akit ezzel gyanúsítottak." (Wikipédia - Boszorkány szócikk)

 

Később ezek a fogalmak összeolvadtak az évszázadok folyamán.

 

 

Na de nézzük Miskolcot! Mi történt 1714-ben?

"Hősünket" boszorkánysággal vádolta meg a bíróság, a per pedig 1714. június 3-a és július 26-a között zajlott. Faragó János elnök, Aszalai Ferenc, Seres György, Váczy András, Pétery István és Festő Márton bírák tárgyalták az ügyet. A vádlott idős asszonyt emberek és állatok megrontásával és gonosz varázslatok használatával vádolták. 21 tanút idézett be a bíróság az ügyében.

 

boszorkany.jpg

mosaiconline.hu képe 

 

Két kérdésre kellett felelnie a tanúként behívott delikvensnek:

  • ,,Micsoda Gonosz cselekedeteit és boszorkányokhoz illő dolgokat látott vagy hallott a tanú Thót Annóknak és leányának, Tóth Pannának, melyeket akár éjjel, akár nappal, akár ember, akár gyermek, akár pedig marhák ellen cselekedett vólna, vallya meg a Tanú." (Bodgál Ferenc: Thót Annók boszorkánypere 1714-ben)
  • ,,Magán kívül kiket tud jó tanúnak lenni, vallya meg."(Bodgál Ferenc: Thót Annók boszorkánypere 1714-ben)

 

Idézzük fel néhány tanú vallomását:

2.tanú, Szabó Katalin, 36 éves

,,Vallya, hogy Rabbatin (Rabutin, osztrák tábornok, aki 1706-ban felégeti városunkat, a szerk.) járása előtt Nagy Györgynél lakott s ,,az Gyermeke rosszul levén mások javallásábul szedett a Fátens (tanú) fűrdőnek való füveket az Szinyva mellett; mellyeket meg is főzvén annak utána az gyermeket meg is fürösztötte benne;" Odamegyen Thót Annók és kérdi milyen füvek lettek volna, s mikor ki akart menni a fürdővizet kiönteni ,,alig mehetett az ház ajtajához; hát csak az Sarkában csapják az aluvó gyereket" mely egy félévig sinlődött a bölcsőben, majd ezután meghótt. Senki nem volt ekkor a házban Thót Annókon kívül."

4. tanú, Ács György, 46 éves

,,Vallya, hogy ezelőtt hat esztendővel Miskolczon egy házacskát csinált magának s miután a házba beszállott volna, küldött neki Thót Annók egy kevés lőrét, mellyet is midőn cselédjeivel együtt megivott volna ,,az Földre le hullottak minyájan az Fatens cselédgyei magával edgyütt; s harmad napig semmi tagokkal nem bírván, ki sem mehettek az házbul.(...) Mások javallásábul a Fatens Felesége az Csizmájában rakva maga Ganajját tette az kürtőben, mivel úgy hallotta másoktul; hogy ha azt meg cselekszi, tehát ki őttet meg rontotta, harmad nap alatt oda fog menni." Harmad napra oda is menvén Thót Annók.(...)"

 

1116158_boszorkanyegetes.jpg

forrás: borsonline.hu 

 

21. tanú, Borbély András, 40 éves

,,Vallya: Egy alakalommal a szőlőben lévén kérdezte Thót Annóktól: ,,Mi az oka, hogy a te szőlődet az madár nem eheti, holott te csak veszteg álasz és tsak nézed a sok seregélyeket, a te szőlőd felé penig egy sem mégyen, én penig majd meg halok a sok madár űzésében: Nosza jó Thót Annók, mondj valami orvosságot nekem is, mit cselekedgyem, hogy az madár miatt megh maradhassak? Kire feleli a Fátensnek Thót Annók: Kitsiny mestersége van édes Fiam annak, tsak semmi az; hanem tsak azt tselekedgyed: hogy ölly meg Nagy Pénteken edj tyukot, melynek vérit vedd edj ruhára, azon ruhát penig azután tedd az gerenda közé a házban és szőlő érés kezdeti alkalmatosságával mesd négy felé azon véres ruhát melyet osztán vigyj ki a szőlőbe és ásd el a szőlő négy szögletein, megh látod, hogy edj madár sem mégyen a szőlő felé. Továbbá arrul is kérdezte Fatens Thót Annókot; hát azon Tyuk husát hová tegyem osztán megh egyem é vagyj el vessem? Arra azt feleli a Fatensnek Thót Annók: Ah ne vesd ell, hiszen nem szoktak tyuk hust enni Nagy Pénteken, hanem tartsd megh az után osztán főzesd megh s edd megh." (A tanúvallomások forrása: Bodgál Ferenc: Thót Annók boszorkánypere 1714-ben)

 

A boszorkányok titkos alagútja

Erre a kis történetre Fedor Vilmos Miért Miskolc? című könyvében találtam rá. Egyszer amikor az egyik utolsó boszorkányt a vidéken - Kasza Sárát - kivégezték, a diósgyőri boszorkányok az öreg vár romjai között gyűltek össze. Arra a döntésre jutottak, hogy innen el kell menniük és ott folytatni mesterségüket, ahol nem ismerik őket. A Diósgyőri vár alatti pincerendszer húzódott, állítólag az egri várral is volt összeköttetése. Ide merészkedtek le heten, - mert ennyien maradtak - innen indultak messzi vidékre. Nem tudni elérték-e céljukat valaha. Állítólag látták őket a Bükk-fennsíkon, volt aki az egri piacon ismerte fel a boszorkányokat. Valaki még ma is hallja hangjukat a bükki barlangok mélyéről éjnek évadján... 

 

Ezen vallomások alapján szegény Thót Annókot máglyára ítélte a bíróság. Valószínűleg annyi bűne volt szegény asszonynak, hogy a legtöbb embernél jobban értett a gyógyfüvekhez és a természetes gyógyításhoz. Sok rosszindulatú ember fantáziája is kellett ezekhez a vallomásokhoz. 

 

boszorkany-3.jpg

forrás: femina.hu 

 

Az ítéletet az Égetőpáston hajtották végre, - ez a legelő a mai Búza tér környékén volt - arról azonban nem szól a fáma, hogy mi lett Annók lányának, Thót Pannának a sorsa. Vajon őt is boszorkánynak bélyegezték? Vajon őt is megégették?

 

Mária Terézia 1758-ban tiltja meg a feltételezett boszorkányok perbe fogását, kivéve, ha egyértelműek a bizonyítékok és más egyéb bűnvád is fennáll.

 

Napjainkban Afrikában és Indiában ma is végeznek ki boszorkányoknak tartott embereket. 2013-ban Szváziföldön az afrikai légügyi hatóság megszabta, hogy 150 méternél magasabban nem repülhetnek a boszorkányok, mert összeütközhetnek a repülőkkel.

 

Legújabb kutatásaim alapján azt kell mondjam, hogy nem biztos az a történet a valóságban is így zajlott. A tanúk vallomása igen, azonban a perben lehetséges, hogy több boszorkány is szerepelt, illetve a per dátuma is eltérő lehet, 1717 szerepel több forrásban is.

 

Források:

 

Szojka Ágnes cikkgyűjteménye

Bodgál Ferenc: Thót Annók boszorkánypere 1714-ben

Wikipédia - Boszorkányüldözés szócikk, Boszorkány szócikk

BAZ megyei levéltár

Dobrossy István (szerk.): Miskolc története II.

Rémiás Tibor: Miskolc 18. századi társadalma feudális kori összeírás alapján

boszorkány-biblia.eoldal.hu

holdkomp.hu képe

lemon.hu

hvg.hu

Fedor Vilmos: Miért Miskolc?

mosaiconline.hu képe

bizzarrobazar.hu

borsonline.hu képe

femina.hu képe

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9013598779

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

$pi$ 2018.02.04. 07:11:31

"A boszorkány (másképpen boszorka) a néphit szerint olyan nő"

A keresztény tanítás szerint. Igaz, a bibliában nem mindig boszorkányként fordították:

"Varázsló asszonyt ne hagyj életben. "

csak néha benézek ha marhaságot látok 2018.02.04. 08:18:42

"hogy 150 méternél nem repülhetnek a boszorkányok" szerintem 150 méternél magasabban

Reiman Zoltán 2018.02.04. 08:20:44

Köszönöm az észrevételeket! Javítva!

anyadmajma 2018.02.04. 09:10:58

Hát, hála a jó keresztényeknek, meg a keresztény egyháznak, már akkor is megkapták a lipsik a magukét.
Remélem, hogy megint az egyház lesz az úr, ahogy a gazda szajkózza a tévében, mert milyen jó világ is volt az!

Bár, ha jól tudom, akkor a boszorkányok eredetileg férfiak voltak, nagyjából mint a druidák. Csak aztán ugye a nőgyűlölő egyház (pedig ők szülik nekik a 8 éves kisfiúkat a sekrestyébe való "hitoktatáshoz") ragasztotta a gondolkodó és magas érzelmi intelligenciával megáldott nőkre, akikkel szemben nem tudtak mást tenni, mint ilyen galád módon hamisan megvádolni.
Lehet, hogy hiányosak az ismereteim, de a pápa által dotált inkvizíció esetében kb 0% volt a túlélése egy vádlottnak, addig az Anglikán egyház esetében azért javarészt tisztességes tárgyalást kaptak, és jó eséllyel nem végezték ki őket. Persze, ott sem volt 100% a túlélés, elég rendesen gyilkoltak meg ott is embereket.
Hajrá kereszténység, hajrá tudatlanság, hajrá középkor! Remélem sikerül Magyarországon ezt visszaállítani!

sic! 2018.02.04. 09:31:15

Azt azért érdemes lett volna hozzátenni, hogy a boszorkányüldözés nem a középkorban, hanem a kora újkorban terjedt el igazán. A magyarok ugyan szeretnek Könyves Kálmánra hivatkozni, de ez kissé anakronisztikus, hiszen a boszorkányüldözés alapműve, a Malleus maleficiarum évszázadokkal később, valamikor 1500 körül íródott, és csak ez után kezdődött a nagy öldöklés.

$pi$ 2018.02.04. 10:05:29

@anyadmajma: "Hát, hála a jó keresztényeknek, meg a keresztény egyháznak"

Nagyon rühellem az egyházak tevékenységét, de ez így azért nem teljesen pontos.

Azokban az időkben, amikor a boszorkányüldözések elterjedtek voltak az emberek elsöprő többsége hitt a varázslatokban, hitt a boszorkányokban és igen buzgón vádolták egymást a bíróságokon. Igen, alapjában véve az egyház felelős azért, hogy a természetfeletti dolgokban való hitet terjesztette és ennek nyilván köze van a boszorkányüldözésekhez.

Ha nem lettek volna boszorkányperek, akkor viszont lettek volna felségsértési, erőszakos bűncselekményekkel való vádak. A boszorkányüldözések során olyan tettekért ítéltek el embereket, amiket lehetetlen elkövetni, ha nem lettek volna babonák, akkor olyanokért ítéltek volna el embereket, amiket el lehet ugyan követni, de nem követtek el.

És még egy: attól, hogy lehetetlen megátkozni és szemmel verni valakit egyáltalán nem biztos, hogy nem próbálták meg. Varázsolni nem lehet, de azért kíváncsi lennék, hogy az elítéltek közül hányan hitték azt, hogy lehet és hányan próbálták meg.

$pi$ 2018.02.04. 10:14:01

@anyadmajma: "már akkor is megkapták a lipsik a magukét"

Véleményem szerint körülbelül igaz, hogy ha 100 évt visszautazol az időben, akkor szélsőségesen konzervatívból ultraliberálissá válsz. A mai konzervatívok világlátása 100 éve elfogadhatatlanul liberális volt.

Ebből persze következik, hogy ha visszautaznál az időben nagyon hamar a furkósbot vastagabbik végénél találnád magad.

A mai buzgó keresztények igen valószínüleg rohadt gyorsan máglyán találnák magukat. Elég lenne, ha a biblia pár részét megpróbálnák "szimbolikusan" értelmezni, kihagyni pár misét, véletlenül elkáromkodni magukat és mennének is a levesbe.

A "szerintem Jézus így gondolta", meg a "szerintem a keresztény tanítás lényege az" kezdetü mondatok lappangási ideje meglepően rövid volt ám! ;)

Reiman Zoltán 2018.02.10. 11:35:42

Köszönöm a hozzászólásokat!
süti beállítások módosítása