A Vörösmarty lakótelep
2023. június 03. írta: Reiman Zoltán

A Vörösmarty lakótelep

Az ilyen lakótelepek mint a Vörösmarty, a második világháború után terjedtek el Magyarországon - szovjet mintára. A hatvanas évek végéig a Szovjetunióban 600 000 panellakás épült fel. Az úgynevezett Camus-rendszer terveit vásárolták meg Franciaországtól. Először 1956-ban ment egy magyar delegáció a Szovjetunióba azért, hogy tanulmányozza ezeket az építészeti technikákat. 1960-as években pedig Franciaországban is voltak, ezzel egyidőben telepítették az első házgyárakat Budapestre.

 

27_1.jpg

Az épülő lakótelep. forrás: Észak-Magyarország

 

Az első panelház Pécsett épült 1961-ben, akárcsak az első tízemeletes panelház is. Budapesten az óbudai és a békásmegyeri lakótelep voltak a legnagyobbak - persze később - 40 000 feletti lakossal. Miskolc közelében - az alsozsólcai BÁÉV gyárban - 1968 végén indult a termelés, innen származnak a Miskolc, Ózd, Tiszaújváros mai panelei, ahogy említettem francia licensz, de szovjet minta alapján.

Miskolc legnagyobb építési területe az Avas. 12 000 lakással és 40 000 lakossal. Itt 1974-ben adtak át az első lakásokat. Azonban nem az avasi volt az első lakótelep, hanem a Győri kapui. 1968-tól építették ezt a lakótelepet, ahol még az 1980-as évek derekán is épültek panelek az Újgyőri főtér környékén. Az első panel ennek ellenére a Vörösmarty lakótelepen épült Miskolcon, a mai Mádai Lajos utcán a tízemeletes sor.

 

1_15_1.jpg

A Vörösmarty lakótelep egy része. Forrás: Dobrossy István: Miskolc Mindszent településrész története

 

A belvárosban a Vörösmarty lakótelep az egykori Gordon városrész helyén épült. Ez az Arany János - Hadirokkantak utca - Népkert közé eső területet jelöli, két részben. Lassan haladt az egykori Gordon telepről a családok kitelepítése, de ennek utána már minden olajozottan ment. Érdekes volt, hogy néhol már állt az új panelház, míg mellette még alkudoztak az ottlakókkal a házuk elbontása ügyében. Amit nagyon kevesen tudnak: hivatalosan Tanácsköztársaság városrész volt az új neve a területnek, de ez egyáltalán nem ment át a köztudatba, inkább legnagyobb utcája után Vörösmarty lakótelepnek kezdték el nevezni a területet az itt élők, és a város lakosai is.

Több ütemben épült fel a teljes lakótelep, persze a házak között óvodák, iskolák, parkolók, orvosi rendelők és játszóterek is épültek. Sőt a Vörösmarty utcán egy aluljáró is kivitelezésre került. Megtalálhatóak a legifjabb bérházak generációja is a lakótelepen, ez az Uitz Béla - Corvin utca - Mártírok köz - Arany János utca területén található zárt "körbérház".

Az egykori "gordonosi" házak szanálása 1973-tól folyamatos volt. Érdekesség, hogy 1928-ban még jól látszik a térképeken a Belegrád-sziget, amelyre ma már csak egy kis utca emlékeztet a Király utca mögött. 1974-ben kezdődött a lakótelep építése, az utolsó ház átadására 1982-ben került sor. Összesen 2287 lakás van, 10 670 négyzetméter alapterülettel. Ez az Arany János - Corvin utca - Király utca nyugati oldala, a Vörösmarty lakótelep első - egyik - fele. A másik fele a Király utcától keletre elterülő rész, itt 1979-1983 között 1624 lakás épült. Ez az úgynevezett Szinva-népkert lakótelep. Ma egyébként hét és félezer lakos él az egész lakótelepen összesen.

 

31_1_1.jpeg

Miskolc első bérháza a Máday Lajos utcán. Forrás: Miskolc a múltban Facebook csoport.

 

Emblematikus épületek

Bató-ház

1974-ben a legendás Bató-házat is elbontották. Az egykori Alsó-piac utcai – Széchenyi 72 – lakás az értelmetlen kommunista építészetnek esett áldozatul. Ekkor nyitották össze a Corvin – akkor Korvin Ottó – és Szentpáli – akkor Beloiannisz - utcát. A helyén épült az úgynevezett Lábas-ház, vagy Híd-ház. 1993-ban - emléket állítva a Bató családnak - épült fel a Bató-ház, vagy üzletközpont, emléket állítva a legendás kereskedőnek és családjának. Azt azonban tudnunk kell, hogy ez az ingatlan nem a régi Bató-ház helyen épült.

Lottó-ház

Az úgynevezett Lottó ház 1960-ban épült. Azért volt Lottó-ház, mert tárgynyereményként lehetett lakásokat nyerni az épületben a népszerű szerencsejátékon.

Az MKP egykori épülte, Szirma utcai kávéház

Az egykori Szirma utca 51. számú ház azért volt jelentős, mert itt alakult meg 1919-ben a Kommunisták Magyarországi Pártjának miskolci szervezete, így sokáig nem bontották le, csak akkor, amikor körülötte már épületek magasodtak. A homlokzatát meg akarták tartani és egy bérháztömbhöz illeszteni. Ez sem valósult meg.

Felszabadulási emlékmű

A fent említett épület ott volt, ahol ma Somogyi József szobra áll 1999-től - előtte a Hősök terén állt -, melynek neve: Felszabadulási emlékmű (a népnyelv szerint Vasböske, Vasmarcsa). Azért kellett elvinni a Hősök teréröl, mert egy új emlékmű került a térre, amely az 1956-os áldozatoknak állít emléket.

 

26_2.jpg

Forrás: Észak-Magyarország

 

Bagolyvár

Mégegy emblematikus épületet találunk Gordonban: ez a Bagolyvár volt, a Vörösmarty 16. szám alatt. Itt volt 1950-től a tanács székhelye. 1978-ban bontották le, az utolsók egyikeként. Volt mégegy Bagolyvárnak nevezett épület Miskolcon, ez a Kiliánban ma is áll. A "mi" Bagolyvárunk a mai MSZP iroda környékén helyezkedett el valahol.

Centrum áruház

1968-70 között épült fel a Centrum áruház - azon a területen is sok épületet szanáltak.

ITC székház

1978-ban épült az új pártszékház, a mai nevén ITC székház, Dósa Károly tervei alapján.

OTP-tömb

1985-re lett kész az úgynevezett OTP-tömb teljes egészében.

 

32_2.jpegAz épülő és a eltűnő Miskolc. Forrás: Dobrossy István: Miskolc Mindszent településrész története 

 

Arany Corvin üzletház

A legfiatalabb emblematikus épülete a városrésznek az Arany Corvin üzletház, amely 1993-ban épült. Egy érdekes alkotás található az épület keleti sarkában, egy háromszögbe mutató ujj, amelyet sokan - a közelmúltban fedeztek fel maguknak - szabadkőműves jelképnek tartanak.

Mese cukrászda

A Mese cukrászda 1980-ban nyílt a belvárosban. A cukrászda a régi idők, régi híres cukrászdák hangulatát akarta visszahozni - kicsit nehéz lett volna abban a szocreál környezetben -, egy egyedi hangulatú épületben. Sokak kedvenc helye, szép emléke pedig szinte mindenkinek volt a Mesében - az én kedvencem a Karamell szelet és a Rákóczi túrós volt -, amely sajnos már jó ideje nem üzemel. Néhány éve a régi "köntösétől" is megszabadult, jelenleg Plazma központ működik benne. A cukrászda neonját az Észak-Keleti Átjáró Egyesület tagjai mentették meg az utókor számára és jelenleg is őrzik ezt a különleges emléket. Köszönet érte!

Dávid király fürdő

,,Szót kell még ejtenünk a zsidó fürdőről, az úgynevezett Dávid király fürdőről, amely a mai Király utcán volt a Szinvapark oldalában. A fürdőt először Telegdy Kun Sámuel működtette, így a köznyelvben Telegdy-fürdőként is emlegették. Az épületet a zsidóság növekvő számához igazodva többször bővítették, fejlesztették, ekkor kapta meg az épület a képen látható kupolát is, valamint két melléképülettel is ellátták, még szabadtéri medence kialakítására is voltak tervek." (miskolcadhatott.blog.hu - Kultikus épületek, amiket ma már hiába keresel a városban) 

A Szinva és a Pece összefolyásánál volt található. 1892-ben és 1901-ben voltak rajta jelentős átépítések. A háborúkat átvészelte, bár a második világháborúban kissé megsérült, de a szocializmust nem élte túl. Sajnos a Vörösmarty lakótelep építésekor lerombolták a fürdőt, még a helye sem maradt meg az utókor számára, pedig jelentős kultúrtörténeti emlék lehetne ez az épület manapság.

 

Források:

minap.hu - Dobrossy István - 1974 a bontások és építések éve

minap.hu - Szepesi L. - A belváros legnagyobb panelházas övezete

Dobrossy István: Miskolc Mindszent településrész története

utanamsracok.blogspot.com - Mese cukrászda

Észak-Magyarország - 1979 november 18., 1980. szeptember 20.

Déli Hírlap - 1979 - 56. szám, 63. szám, 64. szám, 273. szám, 281. szám., 1980 - 43. szám, 1982 - 228. szám.

Reggeli Hírlap - 1929. január 24.

miskolcadhatott.blog.hu - Kultikus épületek, amiket ma már hiába keresel a városban

Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 8.

Szojka Ágnes kép és cikkgyüjteménye

Nyilas Misi ház – Bató Eszter emlékszoba

Wikipédia - Bató István szócikk

Dobrossy István: Miskolc város védett síremlékei

magyarharangok.hu

miskolc.hu

Gyászharangok néhai Piskóty Jánosné szül. Bató Eszter felett és korán elhunyt kis testvére Bató Birike felett című könyv

Lézerpont szerdák - youtube.com

miskolciszemelvenyek.blog.hu - Ahol a Rákócziak legyőzték a királyt - Görömböly története, Újabb tíz érdekesség, amit talán nem tudsz Miskolcról, Katolikus sziget a református tengerben, a mindszenti templom története, A Csupros Mária-szobor, A legnagyobb vidéki zsidó közösség - a miskolci zsidóság története, A Bató család rejtélyes legendája, Mindszent kálváriája

Gyulai Éva: Helyek és helyszínek egy kora újkori mezővárosban

Dobrossy István (szerk.): Miskolc története II-IV.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5618135548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása