2018. feb 17.

A kormánybiztos miniszterelnök, aki elrejtette a Szent Koronát

írta: zolman
A kormánybiztos miniszterelnök, aki elrejtette a Szent Koronát

Borsod vármegye és Miskolc rengeteg értékes embert adott hazánknak az elmúlt ezer év során. Sok olyan embert, akik meghatározóak lettek életük során Magyarország történelmében. Az egyikük szemerei Szemere Bertalan (1812-1869) de genere Huba, író, országgyűlési képviselő, országgyűlési jegyző, miniszter, kormánybiztos és miniszterelnök. Életét és tehetségét a hazának szentelte, melynek sanyarú sorsa miatt elméje megzavarodott élete utolsó éveire.

 

szemere6.jpg 

 

Fiatalon

Megyénk déli részén, Vattán született ősi, bár elszegényedett nemesi család sarjaként. Anyja Karlove Erzsébet, apja Szemere László katona volt. 1820-ban Sárospatakon tanult, de 1822-ben a miskolci evangélikus iskolában találjuk. 1826-ban a késmárki ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. feb 14.

Hajós Alfréd és a selyemréti strandfürdő

írta: zolman
Hajós Alfréd és a selyemréti strandfürdő

"Néplavór", "villanytelepi", "augusztushúsz". Ezek a nevek ismerősen csengenek egy miskolci átlagember fülének. Ezeken a neveken illették a selyemréti városrészben található strandot a helyiek, de így hívták megyeszerte is. Vajon van olyan húsz év feletti ember a városban, aki ne fürdött volna a Piskótában? 2013-ban(ig) jelentős változáson ment keresztül a fürdő, felújították, csinosították, ma pedig korszerű körülmények fogadják az ide érkező strandolásra vágyókat. 

 

fb_img_1518055856406.jpg

 

A múlt század húszas éveiben merült fel a város vezetőinek fejében, hogy az akkor még különálló Tapolca és az Erzsébet közfürdő mellé egy modern városi strand megnyitása szükségeltetik. Azért esett a választás a Selyemrétre, mert itt ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. feb 10.

A meseszép Hámori-tó

írta: zolman
A meseszép Hámori-tó

Szerencsések vagyunk mi magyarok, mert ha igazán szépet akarunk látni, nem kell az országhatáron túlra utaznunk. Amúgy is egyedi a helyzetünk a világon, nincs még egy nemzet, melyet saját határai vesznek körül. Határainkon belül maradt a csodás Bükk is és ebben a hegységben van egy mesterségesen felduzzasztott, meseszép tó, melyet a 14. század elejétől ismernek a helyiek és amely mai formáját a vaskohászatnak köszönheti. Ennek a tónak először nem is volt neve, - a "régiek" Fel-tónak nevezték, mert a falu felett volt található - ezért egyszerűen Tajnak nevezték a német teich - tó jelentésű - szó után. Az egyik régi újságban pedig Diósgyőri-tóként aposztrofálták. A Hámori-tó elnevezés az első világháborút követően vált ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. feb 06.

Ahol a Rakócziak legyőzték a királyt - Görömböly története

írta: zolman
Ahol a Rakócziak legyőzték a királyt - Görömböly története

Ősi település Miskolc szélén, amely ma már városunk része. Csendes, nyugodt környezetben a Bükk lábánál, hangulatos borospincéivel kedvelt a miskolciak körében. Büszkék gyökereikre, ápolják hagyományaikat. Sokak szerint szláv eredetű az elnevezése, - ugye manapság az a divat, hogy mindent a szlávokhoz kötünk - de egy ilyen szép magyar helységnevet, mint a Görömböly, eszünkbe ne jusson szláv eredetűnek minősíteni. Ott vannak erre a nyelvészek, akik efféle badarságot állítanak, állíthatnak.

 

img_20180125_135800.jpg

 

Az őskor óta lakott hely volt ez a vidék. A helység közelében, a Kereszthegy egyik barlangjában őskori leleteket találtak a kutatók. 

A Miskóc nemzetség birokainak része volt a honfoglalás utáni időkben. Ők a ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. feb 03.

Thót Annók a miskolci boszorkány

írta: zolman
Thót Annók a miskolci boszorkány

Olyan távoli dolognak tűnik amikor boszorkányok üldözéséről, kivégzéséről esik szó a médiában, vagy olvasunk róla egy könyvben. Pedig pár évszázaddal ezelőtt itt Miskolcon is folytak ilyen perek, melyek majd' minden esetben a gyanúsított kivégzésével végződtek. Egy ilyen, 1709-es esetről röviden említést teszek a Legújabb 10 történelmi érdekesség Miskolcról című cikkemben. Hazánkban általában a népmesék negatív, rosszindulatú idős "asszonyalakjait" nevezték boszorkányoknak, vagy vasorrú bábáknak. 

  albrecht_durer_witch_riding_on_a_goat_nga_1943_3_3556.jpg

 

Boszorkány

,,A boszorkány (másképpen boszorka) a néphit szerint olyan nő (később akár férfi), aki természetfeletti, démoni képességekkel rendelkezik, és rosszat, betegséget, pusztulást hoz, a ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. jan 31.

Repülőtér Miskolcon

írta: zolman
Repülőtér Miskolcon

,,Az emberek feltételezhetően már az ősidőktől kezdve irigyelték a madarakat, mert azok képesek átszelni Földünk hatalmas levegőtengerét. A magasba emelkedés álmát az írott történelem kezdeteitől nyomon követhetjük. Kr. e. 3500-ból származik az a pénzérme, melyen Babilónia királya egy sas hátán repül. A korai források között említhetjük az időszámítás előtti kínai mondavilágot; az antik görög mitológia történeteit (pl. a Daidalosz és Ikarosz repüléséről szóló mítoszt ); de a vallási könyveket (pl. a Bibliái, mely szintén említést tesz Jézus felhők közé jutásáról ) is. A meseirodalomból ismerjük a seprűjükön repülő boszorkányokat; de más hősök is képesek repülve legyőzni a távolságokat, így például a ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. jan 28.

Rendhagyó beszélgetés a Miért Miskolc? című könyv szerzőjével

írta: zolman
Rendhagyó beszélgetés a Miért Miskolc? című könyv szerzőjével

Fedor Vilmost szerintem nem kell bemutatnom a városban senkinek. Politikai, zenei és írói pályafutása nyitott könyv a miskolciak számára. Kevés olyan emberrel találkoztam, aki ilyen hévvel és a szemében olyan különleges csillogással tudott volna beszélni szűkebb pátriánkról. Nem sokkal a legújabb, Miért Miskolc? című könyvének megjelenése után találkoztunk és közel három órát beszélgettünk életéről, a város múltjáról, különleges értékeiről.

 

kepkivagas3_1.JPG 

 

- Hogyan kezdődött az írói karriered?

- 2003-ban azon töprengtem, vajon hogyan lehetne egy olyan kiadványt szerkeszteni a városról, ami meglepi az embereket és rácsodálkoznak arra, milyen gazdag múltja van lakóhelyüknek. Ennek persze az volt az előzménye, hogy ...

Tovább Szólj hozzá

2018. jan 26.

Művészetek Háza az Uránia alapjain

írta: zolman
Művészetek Háza az Uránia alapjain

Miskolc városa 2004-ben döntött úgy, hogy a régi Béke mozi helyén egy multifunkciós kulturális rendezvényközpontot épít a Belvárosban, mely a Miskolci Szimfonikusoknak is állandó helyet biztosít. 2006-ban nyílt meg a minden igényt kielégítő épület, melyben hangversenyterem, művészmozi, kávézó került kialakításra. A központ alkalmas színházi előadások, kulturális rendezvények és kiállítások lebonyolítására is.

 

46457388.jpg 

 

Miskolcon a húszas, harmincas évektől kezdődően két filmszínház rivalizált egymással, az Uránia és az Apolló, utóbbi a Korona szállóban talált új otthonra, míg az Uránia 1926-ban költözött a mai Művészetek Háza helyén lévő frissiben épített létesítménybe. 

 

A Rákóczi   ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. jan 24.

Impresszum

írta: zolman
Impresszum

Ha többet szeretnél tudni rólam, a facebook-on is megtalálsz már!

24313382_1772902866076259_1724745637471544447_o.jpg

Reiman Zoltán vagyok, blogger, Miskolc helytörténetével foglalkozom írásaimban.

1980-ban születtem Miskolcon, egészen 2011-ig a Martintelepen éltem, akkor a Belvárosban vettünk egy lakást, azóta itt élünk. Nős vagyok, van egy csodálatos feleségem és egy gyönyörű kisfiam. A feleségemmel 2002 óta alkotunk egy párt.

Iskoláimat Miskolcon végeztem, az elemit a martintelepi Arany János Általános Iskolában, az érettségit a Kandó Kálmán Szakközépiskolában, illetve a második szakmámat utána a Szemere Bertalan Középiskolában.

Első munkahelyem a Borsi Húsipari Rt-nél volt karbantartóként, aztán Zalaegerszegen a Flextronics, a Shinwa Precíziós Kft. és jelenleg a ...

Tovább Szólj hozzá

Impresszum

2018. jan 23.

Pisztrángos a Bükk rejtekében

írta: zolman
Pisztrángos a Bükk rejtekében

Annyi érték van ebben a városban, hogy nem is hinnénk. Annyi csoda, annyi különlegesség, amennyi talán sehol nincsen az országban. Ezen számtalan csoda közül az egyik Lillafüreden található. A Szinva-völgyében nagy hagyománya van a pisztrángtenyésztésnek, mellette pedig egy különleges halsütöde üzemel a Garadna-patak partján. 

 

pisztrangtelep_tavak.JPGA keltető tavak egy része

 

,,A Szinva-patak völgyében mésztufa pincékben keltették a különböző tenyésztelepekről szállított ikrát, majd a kikelt ivadékot telepítették a patakokba és a Hámori-tóba."

 

Híres polihisztorunk már 1906-ban felvetette ötletét egy bükki pisztrángtelep létrehozásának, mely akkor még nem valósult meg. 1932-ben egy járvány ütötte fel a fejét a tóban, ...

Tovább Szólj hozzá

Mini