2018. júl 14.

Ahol a fák nem nőnek az égig - vagy mégis?

írta: zolman
Ahol a fák nem nőnek az égig - vagy mégis?

Aki rendszeresen olvassa írásaimat az láthatja, hogy próbálok minél több értéket bemutatni a városból. Rengeteg ilyen értékről írtam már és csak nem akarnak elfogyni, mindig találok újat. Ezúttal egy botanikus gyűjtemény van soron, mely páratlan Magyarországon és ismét bizonyítja Miskolc kivételes helyzetét hazánkban, szinte akármiről legyen is szó. 

 

img_20180620_104233.jpgAz Arborétum bejárata   

 

,,Az avasi városrész építésével összefüggésben a kisajátítások következtében az Avas keleti és déli lejtőjén megszűnt az a korábban virágzó szőlő-, és gyümölcs-kertkultúra, mely az Avas hegy jellegzetességét adta. Eltűnt az a zöldfelületi érték, mely a város zöldfelületi rendszerében - a Kálvária-dombon keresztül, ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. júl 07.

A miskolci pecsétek, címerek nyomában

írta: zolman
A miskolci pecsétek, címerek nyomában

A közelmúltban egy városi séta alkalmával a főutcán és a Belvárosban található címerekről volt szó. De honnan ered Miskolc pecsétje és címere? Hogy alakult ki? Kit ábrázolt az első pecsét? Milyenek voltak a régi korok címerei ? Egyáltalán voltak? Járjunk utána!

 

hun_miskolc_cimer_svg.png

A jelenleg használatos címer

 

A pecsétek és a címerek története

Az első pecsétlenyomatok a Miskóc nemzetség tagjaitól maradtak ránk, jó százötven évvel megelőzve az első "miskolczi leletet". A nemzetség tagjainak saját pecsétjük volt. Bár nem közvetlenül településünkre vonatkozik, azért nézzünk meg egyet ebből is.

 

img_20180605_114859.jpg

 

Városunknak címere csak a törvényhatósági jog elnyerése után lett. Pecsétlenyomatait viszont a régebbi ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. jún 30.

Tragédia Diósgyőrött. Baleset vagy politikai gyilkosság?

írta: zolman
Tragédia Diósgyőrött. Baleset vagy politikai gyilkosság?

Az idősebb olvasóim gondolom hallottak erről a nagy visszhangot kiváltó tragédiáról Miskolcon. Vályi Péter tragikus balesete hosszú évekig beszédtéma volt a magyar közéletben. Összeesküvés elméletek születtek, de a balesetet még olykor két egymás mellett álló szemtanú is másképp mondja el. Megpróbáltam utánajárni a dolognak több forrásból, több szemszögből. Aki még nem hallott róla, annak érdekes és egyben tragikus lesz a történet, aki hallott róla, nos - annak is tragikus lesz -, talán tudok új információkkal szolgálni. 

 

valyi_peter_1.jpg

Egy nappal a tragédiát megelőzően a Borsodi Vegyi Kombinátban (BVK) vizitált Vályi Péter, akit sisak nélkül zsebre dugott kézzel a kép közepén láthatunk. Balra tőle Pázmándi Gyula, a BVK ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. jún 26.

Különleges dallamok, különleges hangulat - interjú a MINTHA zenekarral

írta: zolman
Különleges dallamok, különleges hangulat - interjú a MINTHA zenekarral

Mai interjúmban egy egészen különleges formációt szeretnék bemutatni Nektek, ez a MINTHA zenekar. Voltam már jó néhány koncertjükön és nyugodtan mondhatom, hogy egyedi és jó zenét játszanak, mely a közönséget is magával ragadja. Ismerjük meg ezt a négy miskolci zenésszel felálló együttest!

 

mintha.jpg

Balról jobbra Somorjai Lehel, Feledy-Bacsik Ágnes, Kis József, Veress Kinga, Szabó Péter.

 

- Bemutatnád nekem egyenként a zenekart, mivel foglalkoznak a magánéletben?

Somorjai Lehel: - Feledy-Bacsik Ágnes gyógyszerész, Veress Kinga zenetanár, Kis József levéltáros, Somorjai Lehel könyvtáros, Szabó Péter pedig Dunaharasztiban él, a Magyar Állami Népi Együttes hangmérnöke, ahogy a miénk is.

 

- Mikor alakult a zenekar?

...
Tovább Szólj hozzá

interjú

2018. jún 23.

Tíz, nem Miskolcon született zseni, aki városunkban - is - maradandót alkotott

írta: zolman
Tíz, nem Miskolcon született zseni, aki városunkban - is - maradandót alkotott

A sorozatom következő részében tíz, nem miskolci születésű zsenit mutatok be, akik maradandót alkottak városunkban, illetve különleges tulajdonságaik az átlag fölé emelték őket. Nem is akarom sokáig ragozni, lássuk kikre gondoltam!

 

img_20180524_021524.jpgSzendrei János, Miskolc első részletes monográfiájának szerzője

 

Szendrei János dr ., Mindszenti  ( 1857-1927; 1882-ig Wagner, 1912-től Mindszenti)

Különleges a helyzete Szendrei Jánosnak, mivel Mindszent Miskolc része volt és csak egy kis időszakban - 1724-1880 között - volt önálló település, úgyhogy ő tulajdonképpen miskolci. 

 

,,Történész, akadémikus. A már Miskolc részét képező Mindszent községben született. Iskoláit Miskolcon, Eperjesen és Kassán végezte, majd ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. jún 19.

180 éve Miskolc szolgálatában a Pfliegler család - interjú Pfliegler Péterrel

írta: zolman
180 éve Miskolc szolgálatában a Pfliegler család - interjú Pfliegler Péterrel

A régi miskolci családok sorozatom második beszélgetőpartnere Pfliegler Péter, aki a nagy hagyományokkal rendelkező, városunknak és polgárainak sok-sok szolgálatot tevő Pfliegler család leszármazottja. A lokálpatriotizmusuk mit sem változott az évszázadok folyamán. Azt érezni, látni lehet rajta is, mennyire szereti, mennyire rajong városáért, melynél - méltóan utódaihoz - vezető szerepet tölt be.

 

image001.jpgPfliegler Péter - balról az első - Dr. Kriza Ákos polgármester társaságában a nemzeti összetartozás napján az országzászlónál a Népkertben

 

- Milyen származású a család, illetve hogyan kerültek Magyarországra?

- A család eredetileg Baden-Württembergből, Németországból származik és a 16. század folyamán került ...

Tovább Szólj hozzá

interjú

2018. jún 16.

Rabutin generális porig égeti Miskolcot

írta: zolman
Rabutin generális porig égeti Miskolcot

A török kiűzése után a magas és törvénytelen adók, az alkotmánysértő rendeletek, a vallásszabadság korlátozása és a német katonaság túlkapásai miatt forrongott a nemzet. Az elégedetlen nép élére Rákóczi Ferenc állt. A következő időszak róla és a magyar nép szabadságáért való küzdelméről szólt. Rákóczit jelentős erőkkel támogatta városunk, mind emberben, mind javakban. Két ízben tartózkodott városunkban hosszabb ideig, mindkétszer rendeletek sorát hozta meg Miskolcon, sőt egy francia követet, Luis Fierville le Herissy ezredest is itt látott vendégül a fejedelem.

  than_mor_az_onodi_orszaggyules.jpg

Az ónodi országgyűlés

 

Így emlékezett maga Rákóczi az első hosszabb, 1704. január és március közötti itt tartózkodásáról:

,,Tokaj ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. jún 09.

A hajózható Sajó legendája

írta: zolman
A hajózható Sajó legendája

A Sajó évszázadok óta szolgálja a miskolciakat, Magyarországot és a Felvidéket. Szlovákiában ered, ott 98 kilométert tesz meg, majd Magyarországra érve 124 kilométeres az útja. Nevének eredetét a Sav (só) és a jó (patak) összetételéből definiálják. Mikor és milyen okból vetődött fel vajon a folyó hajózhatóvá tétele? Városi legenda vagy valós történelmi tény? Az évszázadok folyamán többször is felmerült ez az óhaj, akármilyen furcsán hangzik is manapság. Gondoltuk volna, hogy egy császári tiszt volt az első, aki ezt papírra vetette?

 

letoltes_2.jpeg 

 

És nem is akárkinek írta ezt a papírt. A török rabiga alól Magyarországot felszabadító hadsereg egyik tisztje, - 1695-ben - Alexander Guadagni levelében azt fejti ki I. ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. jún 02.

A nyomtalanul eltűnt Klein-kastély

írta: zolman
A nyomtalanul eltűnt Klein-kastély

A miskolciak közül, gondolom nem sokan hallottak a szirmai Klein-kastényról. Pedig a huszadik század elejétől a közepéig egy szépen megtervezett takaros kis épület állt a mai városrész területén. Hogy pontosan hol, azt senki sem tudja már, ahogyan azt sem, pontosan mi történt a tulajdonosaival.

 

2625-1928_001.jpg

 

Szirma ma csendes kertváros. 1950-ben csatolták Miskolchoz, addig önálló település volt. Városunk éléskamrájaként tartották számon az évszázadok során. Valószínűleg honfoglalás kori, több eredettörténetet is találtam alapítására. A Szirmáról szóló írásomban ezeket mindenki elolvashatja. De hogy került oda a kastély és ki építtette? 

 

1_kep_1.jpg

 

Az ingatlan 1902. és 1903. között épült, a tervezői nem akárkik ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. máj 26.

A királynék jegyajándéka - a Diósgyőri vár története

írta: zolman
A királynék jegyajándéka - a Diósgyőri vár története

A Diósgyőri vár Nagy-Miskolc meghatározó történelmi emléke. Ezen a csodálatos vidéken egymást érik az őskor emberének is otthont adó barlangok, a kristálytiszta folyóvizek. A gazdag állatvilág pedig évezredek óta ellátja az erre tévedt, vagy az itt hosszú távon letelepedő népek sokaságát. A vár építésének ideje a honfoglalás koráig nyúlik vissza - vagy valószínűbb, inkább a bronzkorig, az előttünk itt élő népek által  -, amit Anonymus is megerősít. A magyar nép előtt éltek itt szarmaták, jaguzok, szkíták, kelták, avarok, kunok. Az avarok és a hunok nevezték gyűrűnek, azaz győrnek a kör alakú földváraikat. A várral szemben elhelyezkedő Várhegyen - annak aljában - őskori település nyomaira bukkantak. Körülbelül ...

Tovább Szólj hozzá

Tanulmány