Anyukám mondta, hogy itt a Világbéke!
2017. október 29. írta: Reiman Zoltán

Anyukám mondta, hogy itt a Világbéke!

Következő interjúmat Dudás Szabolccsal készítettem, aki testvérével, Szilárddal együtt dolgozik a minőségi vendéglátás meghonosításáért. Országszerte ismerik őket, mint a profizmus szinonimáját. Encsre már elhozták a minőséget, szerencsére megérkeztek városunkba is.

 

22310307_1487926611293179_1524942064667613427_n.jpg

Dudás Szilárd és Szabolcs                                         fotók: a Világbéke facebook oldala

 

- Családodról mondanál pár szót, hogy kicsit jobban megismerjenek az olvasók?

- Dudás Szabolcs vagyok, 1972-ben születtem Szikszón. Feleségem és egy lányom van. A Kereskedelmi Szakközépben végeztem és azon kevesek közé tartozom, akik megmaradtak a szakmában. Három évet dolgoztam Olaszországban, ami nem nagy idő, de nagy hatással volt rám. Itthon Encsen egy pizzériával kezdtem a szakmát 20 éve, abból lett az Anyukám mondta jópár évvel később. Testvéremmel, Szilárddal dolgozunk együtt, nagyon jó tesók vagyunk. Neki is van két gyermeke, felesége. A lányok is kiveszik a részüket az üzletből, ők a süteményes részét csinálják az étteremnek. Mi Szilárddal elosztottuk a munkát, ő az étterem berendezésével, a külsőségekkel és a vendégekkel foglalkozik, én a konyhában vagyok, a tészta készítésével és a pizzával foglalkozom.

 

 

- Valamilyen hobbira marad időd ennyi munka mellett?

- Nagyon szeretek kerékpározni, bár az idén nyáron erre annyira nem jutott időm. Olvasni is nagyon szeretek, egy jó könyv nagyon le tud kötni órákra, napokra.

 

22554829_1493960670689773_5715347946671388023_n.jpg

 

 

-Honnan jött az ötlet, hogy Miskolcon is nyissatok egy éttermet?

- Igazából ezer szállal kötődünk Miskolchoz, nap, mint nap jártunk/járunk ide és kézenfekvő volt egy mindenki által látogatható helyet nyitni. Nem akartunk egy nagy éttermet, egy mindenki számára elérhető árakkal rendelkező helyet akartunk a Belvárosban. Ezúton is szeretnék köszönetet mondani a miskolciaknak, fantasztikusan fogadtak minket. Nagyon jól esett ez a sok szeretet, ami árad, áradt felénk.

 

 

- Közösségi tér, ezt olvastam a helyről. Kinek nyitottátok a Világbékét?

- Ez egy olyan hely, ahová mindenki be tud jönni és enni egy szelet pizzát, a diákoktól a középrétegen át, a kisnyugdíjasig. Ezért is húztuk meg ezt az ötszáz forintos határt a pizzáinknál, ennyit kell áldoznia rá annak, aki egy jót akar enni. Egyébként tervezzük, hogy korábban fogunk nyitni, - reggel kilenckor(már módosult is a nyitvatartás, a szerk.) – akkor keretbe is foglalhatjuk egy napunkat a Világbékével. Kávé és süti reggel napindítónak, ebédre egy-két pizzaszelet, este pedig egy színház vagy egy kulturális esemény utáni könnyed borozgatás, baráti beszélgetés lehet a program.

 

22405829_1491393447613162_5598438675959042889_n.jpg

 Pizza, Kávé, Világbéke

 

- Gianni Frasi kávéja. Mit jelent, hogy nyílt lángon pörköli?

- Ez egy nagyon érdekes történet. Gianni igazi kézműves, régimódi szakember, hogy mást ne mondjak, egy év alatt annyi kávét termel, amennyit egy nagy multicég pár óra alatt. El kellett mennünk hozzá, megismernünk a módszereit, a filozófiáját és barátságot kellett kötnünk vele, ez volt a feltétele annak, hogy ma itt az ő kávéját igyuk. Egyébként ezek után sikerült bekerülni egy olyan minőségi beszállítói körbe, ami tényleg nagyon ritka az olasz piacon is.

 

 

- Mi adja a pizzátok könnyedségét?

- A mi tésztánk különleges eljárással készül. A lisztet Olaszországból hozzuk, hagyományos őrlési eljárással készül, így sokkal több rost, sokkal több vitamin marad a gabonaszemekben. A tésztát is már 72 órával a sütése előtt elkezdjük dagasztani, majd érlelni. Ez egy nagyon aprólékos, időigényes munka, de a minősége önmagáért beszél.

 

 

- Ez más tészta, mint az encsi, igaz?

- Igen, ez a római tészta. Encsen a nápolyi tésztával csináljuk a pizzáinkat. A nápolyi vékony tészta, ez a fajta viszont vastagabb, bár vastagságához hozzájárul az is, hogy levegős a belseje. Azt is nagyon szeretjük, nagyon finom, de ki akartuk próbálni ezt a fajtát is. Mivel ennek nem voltunk szakértői, segítségül hívtuk Gianni és Giulia Dodajt, akik Rómában tanulták a szakmát. Pár hétig itt voltak velünk és beavattak minket a római tészta rejtelmeibe.

 

22519178_1804593489574759_2488688757123045213_n.jpg

 Az ínycsiklandó pizzaszeletek

 

- Nagyon fontos számotokra a minőségi alapanyag.

- Igen, ez alapelvünk, csak minőségi alapanyagokkal dolgozunk. A lisztet már említettem, a paradicsomot, a sonkát és a sajtot is Olaszországból hozzuk, nem használunk konzerveket. Olyan helyekről hozzuk ezeket, akik nem csak nekünk, hanem olyan helyekre is szállítanak, mint a Vatikán, vagy az AC Milan futballcsapata. A mi pizzánktól nem fog senki felpuffadni, nem fog tovább kelni az ember hasában. Könnyed, ropogós, levegős tésztával, finom feltétekkel, bátran ajánlom mindenkinek. Pár éven belül szeretnénk minőségi hazai beszállítókat szerezni. A zöldségeket most is innen szerezzük be, magam megyek értük a Búza térre. Nem a nagybani árusoktól vásárolok, hanem az idős néniktől, azok a zöldségek sokkal finomabbak.

 

- Hogy tudjátok ennyire alacsonyan tartani a pizza árát annak ellenére, hogy minőségi alapanyagokkal dolgoztok?

- Nem használunk nagy konyhát sok szakáccsal és az étterem is önkiszolgáló. Így sokat lehet spórolni.

 

22519322_1804593719574736_5821560960575539902_n.jpg

 Az étterem belső része

 

- Olvastam arról, hogy van egy tállyai tervetek, igaz?

- Igaz, vettünk egy szőlőbirtokot Tállyán. Nagy álmunk, hogy ott nyissunk egy éttermet. Fel is mértük a környéket, osztottunk-szoroztunk és arra jöttünk rá, hogy ezt egyelőre még nem érné meg kivitelezni. Rengeteg pénzbe kerülne az infrastruktúra és minden egyéb dolog megteremtése, felépítése. Nem tettünk le azonban az ötletről, egyszer megvalósítjuk, de még nem jött el az ideje.

 

 

- Miért Világbéke lett az étterem neve?

- Érdekes történet ez is. Van nekünk Encsen egy desszertünk, amit így neveztünk el. Egy madártejes desszert újragondolva. Ebből jött az ötlet, megtetszett az elnevezése. Olyan kellemes hangzású, megnyugtató. Lehet mögötte komoly gondolatokat keresni, lehet viccesen felfogni.

 

 

- Mondtad, hogy ezer szállal kötődtök Miskolchoz, van kedvenc helyetek a városban?

- Nagyon szeretek átjárni a Desszertembe, ahol hasonló üzleti felfogással rendelkeznek, mint mi, ráadásul nagyon jó sütijeik is vannak. Kedvencem még a Dűlő és a Végállomás Bistorant. Nagyon jó látni, hogy egyre többen a minőségi vendéglátás felé fordulnak a városban.

 

22308798_1485685578183949_4410195331524813664_n.jpg

 Mindenki számára elérhető árak

 

- Mit szerettek legjobban Miskolcban?

- A főutca nagyon megfogott. Az esti fényekben sétálni, nézelődni, nagyon hangulatos. Nagy előnye Miskolcnak, hogy nagyon közel van a Bükk, a természetes környezet. Húsz perc alatt eléri az ember a természetet. De rengeteg hely van Miskolcon, ami felfedezésre vár.

 

 

- Igen, többek között a Világbéke étterem is! Köszönöm szépen a beszélgetést és további sikereket kívánok nektek!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3513087454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.10.30. 17:36:03

Arra járok, betérek.:)