A miskolci Bonnie és Clyde
2018. március 03. írta: Reiman Zoltán

A miskolci Bonnie és Clyde

Ki ne hallott volna a hírhedt bűnöző párosról, a miskolci Bonnie és Clyde-ról és a Gömöri felüljárón történt lövöldözésről, ahol súlyosan megsebesült egy rendőr is. A hazai sajtó adta nekik ezt a becenevet, azonban ők messze nem voltak olyan profik és kegyetlenek, mint elődeik. Fekete László, azaz Clyde az előzetesben öngyilkosságot követett el, párja, Novák Tünde viszont letöltötte a büntetését.

 

img_20180208_225745.png

A Blikk címlapja a hajsza idején 

 

Az igazi Bonnie és Clyde

 

,,Bonnie Elizabeth Parker (1910. október 1. – 1934. május 23.) és Clyde Chestnut Barrow (1909. március 24. – 1934. május 23.)[1] egy amerikai bűnöző páros az 1930-as években az Egyesült Államokban, akik az USA egész területét beutazták és egy időben rettegésben tartották szinte az egész Államokat. Több bankot is kiraboltak, valamint több gyilkosság is fűződik a nevükhöz, ezekre legtöbbször rendőri rajtaütések folyamán került sor, ha a szerelmes-bűnbanda tagjait sarokba szorították, vagy tűzpárbajba keveredtek. Kettőjük mellett a Barrow-banda tagja volt Clyde bátyja, Buck, annak felesége, Blanche, valamint Raymond Hamilton, WD Jones, Ralph Fults és Henry Methvin. Vélekedések szerint a banda legalább kilenc rendőr életét oltotta ki, kiraboltak számos üzletet és benzinkutat is, a korabeli viszonyok között, a nagy gazdasági világválság idején az emberek cselekedeteiket hőstetteknek vélték, azokat és alakjukat romantizálták. Számos történet, legenda, film, és zene ihletői. (...)

 

1934. május 23-án végzett Louisiana és Texas állam közös rendőri különítménye a világ egyik leghíresebb bűnözőpárosával, miután Sailes városának közelében rajtaütöttek lopott autójukon. A szerelmespár nevéhez „működésük” két éve alatt számos bankrablás, emberrablás, és több gyilkosság is fűződött, ennek ellenére a populáris kultúra később mégis romantikus hősöket kreált belőlük.'' - írja a Wikipédia, a szabad enciklopédia a bűnöző párosról.

 

1995 és 2000 között több fegyveres bűncselekményt is elkövettek. Észak- és Kelet-Magyarország volt a fő tevékenykedési központjuk. 2000 áprilisában azonban rendőrkézre kerültek, nem sokkal ezután László öngyilkos lett, Novák Tünde viszont leülte a rá rótt büntetést és szabadulása után próbál normális életet élni. Börtönévei alatt sikerkönyvet írt, amit meg is filmesítettek 2004-ben. 

 

img_20180208_224823.jpg

fotó: blikk.hu 

 

A Nyíregyházán egy banknál biztonsági őrként dolgozó László 1995. június 12-én ismerkedett meg az akkor mindössze 16 éves Tündével, akivel szenvedélyes viszonyba került. 1995. július 31-én egy ilyen randi alkalmával a fiú munkahelyén egy üres irodában véletlenül megtalálták a bank trezorjának kulcsait. Először csak meg akarták tekinteni a széfben lévő, minden bizonnyal hatalmas összeget, közben azonban elcsábultak és magukkal vitték a 27 millió forintot. Csak viszonyításképpen, ekkor a havi nettó átlagkereset 26 000 forint volt. Az ezt követő éveket bujkálással és a pénz elköltésével töltötték. A '90-es évek végén újabb nagy balhéra készültek, - valószínűleg egy pénzszállító autó kirablására - ezért fegyvereket szerezték be, az autójukat is páncél borítással látták el. Autókra is szükségük volt, azokat is raboltak, egyik esetben lábon lőtték a gépkocsiját védő tulajdonost.

 

a-miskolci-boniesklajd--dvd-116236.jpg

A párosról készült film borítója, melynek forrása a dvdbluray.hu.

 

,,Számomra amúgy sem a bűnözésről szólt  az öt év, hanem arról, hogy szerelmesek voltunk, és szerettünk volna együtt maradni." - mondta Tünde egy interjúban (blikk.hu - Börtönőrével el együtt Bonnie)

 

img_20180209_002639.jpg

Novák Tünde a börtönben megírta visszaemlékezéseit. Fotó: antikvarium.hu 

 

Tervüket azonban nem tudták megvalósítani, mert egy kapitálisan amatőr hiba miatt lebuktak. Egy piros lámpánál haladtak át szabálytalanul, amikor az ezt észrevevő rendőrjárőr üldözőbe vette őket. Hajsza következett Miskolc Belvárosában, melynek során egy menetrend szerint közlekedő autóbusszal ütközetek a Gömöri felüljárón. Ez után dördült el László lövése, amellyel súlyosan megsebesítette K. Z. főtörzsőrmestert, aki hetekig élet-halál között lebegett és csak a gondos orvosi kezelés tudta megmenteni életét. Ezután komoly hajtóvadászat kezdődött a páros kézrekerítésére, - 1 000 000 forint nyomravezetői díjat ajánlott a rendőrség és lezárta a várost - akiket egy hejőcsabai garázsnál fogtak el 2000. április 14-én. Elfogásuk körülményei ellentmondásosak, állítólag vádalku keretében feladták őket, de előfordulhat, hogy a Gömöri felüljárónál maradt autójukban talált nyomok alapján akadtak a nyomukra. 

Előzetes letartóztatásba helyezték őket, ahol László 2000. július 12-én öngyilkosságot követett el, a lepedőt csíkokra szabdalta, összekötötte, és erre akasztotta fel magát a cellájának azon részén, ahol a kamera nem láthatta tevékenységét. Ekkor Tünde összeomlott, négyszer kísérelt meg ő is véget vetni az életének. 

 

miskolci_boniesklajd.jpg

A filmben Ráczkevy Ildikó alakította Tündét, Karalyos Gábor pedig Lászlót. Fotó: 77magyarfilm.blog.hu

 

,,Nem értem miért lett öngyilkos. Elfogásunk előtt azt mondta, soha nem hagy el. Én megvártam volna." (blikk.hu - Bonnie és Clyde ámokfutása)

 

5-2.jpg

fotó: film.indavideo.hu

 

Tünde a tárgyaláson megbánást tanúsított, ennek ellenére 11 évet kapott, amelyből - az előzetest is beleszámítva - 9 évet - 8 év, 10 hónapot - ült le, ezt az időt  nagyrészt a kalocsai börtönben töltötte. Halmazati büntetésként 8 évre eltiltották  a közügyek gyakorlásától és a 680 000  forint perköltség kifizetésére is kötelezték. Az ügyész 9 vádpontban emelt vádat ellene, amelyből nyolcat bizonyítottnak is látott a bíróság. Azért nem kapta az ügyész által kért 20 évet, mert a legsúlyosabb vádpontban - tettestársként elkövetett, két rendbeli hivatalos személy elleni emberölési kísérlet - nem találták bűnösnek. 

 

A film

 

,,A miskolci boniésklájd 2004-ben bemutatott magyar bűnügyi mozifilm Deák Krisztina rendezésében. A filmalkotás egy valóságosan is megtörtént magyarországi bűncselekmény-sorozat történetét jeleníti meg, az öt éven keresztül bujkáló elkövető páros (Novák Tünde és Fekete László) egyik, később 11 év szabadságvesztésre ítélt tagjának, Novák Tündének a börtönben írott könyve alapján, de egyes részleteit illetően eltérve attól. A film történetvezetése időben nem lineáris, így a nézőkben csak az utolsó jelenetekkel áll össze a történet egységes egésszé. A film forgatását 2003. augusztus 12-én kezdték meg, a teljes forgatási időszak 46 napot vett igénybe az év nyári és őszi hónapjaiban, két részletben. A jeleneteket Miskolcon, Nyíregyházán, Lillafüreden, Kazincbarcikán, illetve Tokaj, Tolcsva és a tardonai tó környékén rögzítették. A forgatás 250 millió forintos költségvetéséhez – egyebek mellett – hozzájárult Miskolc Város Önkormányzata és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság is.'' - írja a Wikipédia, a szabad enciklopédia a filmről.

,,Lili (Ráckevy Ildikó) és Pali (Karalyos Gábor) "véletlen bankrablók". Megismerkedésükkor mindketten Nyíregyházán élnek. Lili tizenhét éves, szinte még gyereknek tűnő lány, azonban már dolgozó, önmagát eltartó felnőttként él. Pali biztonsági őr egy épülő modern banknál. A nyitás előtti estén Pali van szolgálatban és behívja Lilit a bankba. Csodás módon rábukkannak a bankszéf kulcsaira. Bár először csak megnézni akarják a pénzt, nem tudnak ellenállni a kísértésnek. Hátizsákjaikba gyömöszölik a pénzkötegeket és elmenekülnek. A bankrablás után Lili és Pali először a hegyekben, majd Miskolcon bujkál. Az újságokból tudják meg, hogy ők a magyar Bonnie és Clyde. Fogy a pénzük, és Pali előhozakodik egy pénzszállító autó kirablásának ötletével. Bár a tervet tökéletesen kidolgozzák, a kitűzött pillanatban megijednek és hagyják, hogy a kiszemelt autó elhaladjon előttük. Egy járőrkocsi azonban kiszúrja, majd üldözőbe veszi őket. A lövöldözésben sikerül elmenekülniük, ám Pali megsebesít egy rendőrt. Az egész város őket keresi, mígnem csapdába kerülnek.'' - a port.hu ajánlója a filmről

 

 

2001-ben lett sikerkönyv a börtönben írt visszaemlékezése Tündének, majd 2004-ben - a forgatás 2003-ban zajlott - meg is filmesítették A miskolci bonniésklájd címmel, Deák Krisztina rendezésében. A rendezőnő a hitelesség kedvéért személyesen is megismerkedett Tündével és több esetben a véleményét is kikérte. Tünde a bemutatót végigsírta a sorok között.

 

mc_fazekas_borton-1280x720.jpg

A Fazekas utcai büntetés végrehajtási intézmény, ahová elfogásuk után hozták a párost

 

2009-ben jó magaviselete miatt a lány hátralévő éveit elengedték. Szabadulása után szerelmi viszonyt kezdeményezett az egyik kalocsai börtönőrével. Az egyik nyilvános televíziós műsorban is elnézést kért mindenkitől, akit valamilyen formában megkárosított. Egy interjúban elmondta, a legnehezebben azt viselte el a börtönben, hogy kívülről a "szabad világból" nap mint nap hallotta a hangokat, az egyszerű hétköznapi beszélgetéseket és tudta, hogy neki bent kell ülnie és nem mehet ki élni tovább az életét.

Fekete László és Novák Tünde egy szerelmespár voltak, akik egy véletlen során óriási pénzhez jutottak illegális módon. A lány fiatalon ki akart törni az otthoni sanyarú helyzetéből, a fiú a szürke mindennapokból. A lány akárhová követte volna társát, Lászlót, aki megrészegedett a sikeres bujkálástól és újabb akciót tervezett. A véletlen, nem célzott lövés, amit leadott, azonban véglegesen megpecsételte sorsukat. László a börtön magányát nem tudta feldolgozni, ezért a halálba menekült. Tündén is örökre megmaradó sebeket ejtett az öt éves kaland és az azt követő kilenc éves büntetés.

 

4f2577fe.jpg

Az igazi Bonnie és Clyde. Fotó: offline.hu. 

 

 

Források:

 

film.indavideo.hu képe

offline.hu képe

Wikipédia - Bonnie és Clyde szócikk, A miskolci Bonnie és Clyde szócikk, A miskolci boniésklájd szócikk

A miskolci bonniésklájd című film, könyv

blikk.hu - 2000. április 14-ei száma, annak első oldalának képe; Börtönőrével el együtt Bonnie; Bonnie és Clyde ámokfutása; Bonnie

hetek.hu - Clydeként rabolt, Júdásként végezte

origo.hu - Szubjektív boniésklájd; Fekete "Clyde" László vallomást tett, Novák "Bonnie" Tünde továbbra is hallgat

tv2.hu - Bonnie 

port.hu - A miskolci boniésklájd

77magyarfilm.blog.hu - A miskolci boniésklájd, Deák Krisztina filmje

filmkatalogus.hu - A miskolci boniésklájd

youtube.com - videók a témában

nol.hu - Bonnie börtönben marad

antikvarium.hu - Novák Tünde könyvének borítója

starity.hu - A miskolci boniésklájd

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9013644558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

retrodj · http://retrodj.blog.hu/ 2018.03.04. 16:53:18

Azért kíváncsi lennék most hogy megy a sora a mára kb 40 éves nőnek. (talált-e munkát, tanult-e, képezte magát, férjhez ment-e, családot alapított-e)...

Reiman Zoltán 2018.03.05. 19:02:31

Én egy pár éves interjút láttam vele talán a TV2 csatornán, pultos volt egy kocsmában és volt egy élettársa.
süti beállítások módosítása