Filmhíradók a második világháború előtti és alatti Miskolcról
2018. október 20. írta: Reiman Zoltán

Filmhíradók a második világháború előtti és alatti Miskolcról

Régi filmhíradók segítségével tekintsünk vissza a Horthy-korszak éveire Miskolc és környéke nézetéből! Remélem sokak tetszését elnyeri majd ez a tíz videó, melyek megosztása a filmhiradokonline.hu beleegyezésével történt.

 

img_20181019_231755.jpgA Hámori-tó, háttérben a Palotaszálló 1928 novemberében. Albrecht királyi herceg látogatása Lillafüreden című videó egy képkockája.  

 

Az első videón egy lóversenyt láthatunk 1926 októberéből. A Szentpéteri kapu a helyszín, a korabeli Lóverseny tér.

A videó címe: A Tiszáninneni Lótenyésztő- és Lovasegylet versenyei Miskolcon.

 

 

 

 ≡

 

 

Ha egy csodálatos palota épül Lillafüreden, ahhoz bizony egy hasonló minőségű út is dukál. Az 1927 novemberében készült videó ennek építését mutatja meg nekünk. A Miskolc-Lillafüred-Eger útvonalat egy amerikai cég kivitelezte. Az úgynevezett makadámút skót feltalálójáról, John Loudon McAdamról kapta a nevét. A videó végén feltűnik a lillafüredi Weidlich-villa, és a még üres tér a Palotaszálló helyén.

A videó címe: Újrendszerű cementmakadám út építése Miskolc-Lillafüred és Eger között.

 

 

 

 

 

 

Albrecht főherceg Miskolcon. Már a második ezen a néven városunkban, ugyanis 1851-ben szintén egy Albrecht főherceg vendégeskedett a Három Rózsa Szállóban. 1928 novemberében, a már majdnem teljesen készen lévő Palotaszállóban és környezetében gyönyörködött. A videón feltűnik a Hámori-tó és a kisvasút is. Albrecht főherceget egyébként V. Béla néven magyar királlyá szerette volna koronázni a második világháború végén ellenzékiek egy csoportja.

A videó címe: Albrecht királyi herceg látogatása Lillafüreden.

 

 

 

 

 

A Miss Hungary, akkoriban a Miss Hungária harmadik - egyes forrásokban második - győztese volt Tasnády Fekete Mária. Színésznőként a kor nagyjaival játszott együtt, majd a kommunizmus elől nyugatra menekült. A felvétel 1931 februárjában készült. Mária Miskolcon tanult, így sok ismerőse is kijött elé az állomásra, de a Tiszai pályaudvaron amúgy sem lehetett moccanni a tömegtől, mindenki őt ünnepelte. 2001-ben elfeledve, egy müncheni otthonban hunyt el.

A videó címe: Miskolc lelkesedéssel fogadta a választásról hazaérkező Miss Hungáriát

 

 

 

 ≡

 

 

1919-ben a nemzeti hadsereg kötelékén belül alakult meg a 13. gyalogezred, melynek első kinevezett parancsnoka, az egykori 10-es honvéd, Sáfrán Géza ezredes volt. Horthy kormányzó 1930-ban adományozta az ezrednek a ,,Görgey Artúr" elnevezést. Ezredparancsnoksága és az I. zászlóalj parancsnoksága Miskolcon rendezkedett be. Ezen ezred katonái gyakorlatoznak a felvételen, 1931 májusában.

A videó címe: Gyalogsági nap Miskolcon

 

 

 

 

 

Motorversenyt rendeztek Miskolcon 1934 júliusában, bár a Reggeli Hírlapban augusztusi dátummal szerepel az esemény. Megtaláltam a nevezési listát is az újságban, a nevek olvashatatlanak voltak, azonban mellettük zárójelben  néhol ki lehetett olvasni a nemzetiségüket, igazolva  a verseny nemzetközi voltát. A Népkertben, a ,,Miskolci Hét" rendezvénysorozat keretében történt mindez.

A videó címe: Nemzetközi motorverseny Miskolcon

 

 

 

 ≡

 

 

Bár közvetlenül nem Miskolcot érintő felvétel, azért érdekes lehet. A tatárjárás 700. évfordulója alkalmából emlékeztek nemzetünk egyik legtragikusabb csatájára. Több pontatlanság található a videó leírásában. Muhi ugyan ekkor elpusztult, később azonban újjáépült, majd a törökök a 16. században törölték el a föld színéről véglegesen. A Poga nevezetű települést 1928-ban keresztelték át Muhira.

A videó címe: A tatárjárás 700. évfordulója

 

 

 

 

 

Festői környezetben lehettek tanúi a Gyorsleventék motorversenyének az érdeklődők 1942 júniusában. A verseny futárfutamának győztese Kozma Ferenc lett. 

A videó címe: Gyorsleventék

 

 

 

 ≡

 

 

Ezen a videón egy zsilip építése zajlik Tiszapalkonyán, 1944 januárjában. Mindez azért, mert Miskolc központtal elkezdték - vagyis folytatták - a  hajózható Sajó tervét megvalósítani. Ekkor sem fejeződött be a projekt, később pedig a terveket a hetvenes években vetették el véglegesen. A hajózható Sajó legendája című írásomban részletesebben foglalkozom az esettel.

A videó címe: Hajózó zsilip épül Tiszapalkonyánál

 

 

 

 ≡

 

 

Vitéz Horthy Istvánné, a kormányzóhelyettes özvegye a Vöröskereszt kórházának látogatására érkezett Miskolcra, 1944 márciusában. Később részt vett az 1944-es kiugrási kísérletben, követte a kormányzót a német fogságba, az amerikai fogságba, majd Portugáliába is. Nemrégiben hunyt el, a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjének birtokosa volt.

A videó címe: Vitéz nagybányai Horthy Istvánné meglátogatta a Vöröskereszt miskolci kórházát

 

 

 

Források:

 

Miskolc a múltban Facebook csoport

Wikipédia - Makadámút szócikk, Albrecht főherceg szócikk, Tasnády Fekete Mária szócikk, Miss Hungary szócikk, Edelsheim-Gyulai Ilona szócikk

miskolciszemelvenyek.blog.hu - A Három Rózsa tündöklése és bukása

szabadfold.hu - Elfeledett királynők

13.gyalogezred.hu

Reggeli Hírlap, 1934 júliusi számai

miskolciszemelvenyek.blog.hu - A hajózható Sajó legendája

filmhiradokonline.hu videói

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr2414310905

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása