Súlyos balesetek Lillafüreden - buszok a Garadnában
2018. november 17. írta: Reiman Zoltán

Súlyos balesetek Lillafüreden - buszok a Garadnában

Az idősebb olvasóim közül biztosan sokan emlékeznek arra az esetre, melynek híre az egész országot bejárta. A miskolci tömegközlekedés legnagyobb balesete szerencsére nem járt halálos áldozatokkal, mindenki felépült a szerencsétlenség után. Azonban arra bizonyosan senki nem emlékszik, hogy nem ez volt az első ilyen jellegű tömegszerencsétlenség azon a környéken. De nézzük először a közelmúltban történt esetet!

 

img_20181011_112819.jpg

15-ös busz a Garadnában. Utánam, srácok! II. - Busz a Garadnában, 141. oldal.

 

15-ös busz a Garadnában

1972. október 5-én, fél négy után öt perccel történt a drámai esemény. A Miskolci Közlekedési Vállalat 15-ös jelzésű autóbusza, melyet K. Béla gépkocsivezető irányított, összeütközött a 3. számú volán tehergépkocsijával, melyet B. János vezetett. Az autóbusz vezetője nagy sebességgel haladt, ennek következtében áttért a menetirány szerinti bal oldalra, ott éppen a szabályosan közlekedő ZiL teherautónak ütközött. A busz 26 utast szállított. 

 

img_20181011_112759.jpg

Az autóbusz kiemelése összehangolt munkát kívánt. Fotó: Utánam, srácok! II. - Autóbusz a Garadnában, 143. oldal.

 

,,Az ütközés következtében az autóbusz a tehergépkocsit kb. 10 méterrel visszatolta az úttest menetirány szerinti jobb oldalára, az autóbusz pedig egy hossztengely körüli átfordulással az út jobb szélén lévő mintegy 6 méter mély szakadékba, kerekeivel felfelé, bezuhant." - Észak-Magyarország, 1972. október 6., Szakadékba zuhant az Ómassai busz.

 

img_20181011_112632.jpg

Észak-Magyarország, 1972. október 8.

 

,,A baleset helyszíne olyan, mintha bomba robbant volna. Az egyik oldalon le van tarolva a sziklafal, amelynek valószínűleg a teherautó ütközött, az úttest tele van üvegcseréppel, kifolyt gázolajjal, letört autóbusz-alkatrészekkel. A másik oldal pedig, ahol tulajdonképpen a Hamori-tó végződése képezi a mély szakadékot, ahová az autóbusz zuhant, szintén sokáig nem fogja kiheverni ezt a balesetet, hiszen minden növényzet letarolt, kisebb fákat kidöntött a nagy gépjármű." - Észak-Magyarország, 1972. október 6., Szakadékba zuhant busz.

Húsz ember sérült meg a balesetben, nyolcan súlyosan, tizenketten könnyebben. Az autóbusz vezetője életveszélyes sérüléseket szenvedett. 

 

img_20181011_112648.jpg

Észak-Magyarország, 1972. október 6.

 

A patakba zuhant buszt csak napokkal később tudták kiemelni a helyszínről. Az eset könnyen tragédiával végződhetett volna, de szerencsére csak egy rossz emlék maradt a buszon utazók számára, mindannyian felépültek sérüléseikből.

 

A turista egyesület szerencsétlensége 

Bármilyen hihetetlen, nem egyedi eset a fenti történet. Tallózgattam, keresgéltem a neten, hogy teljesebb legyen az írásom és ekkor találtam rá az 1931-es, kísértetiesen hasonló esetre a Reggeli Hírlapban. A Természetbarátok Turista Egyesületének egyik csoportja szenvedett balesetet. 

 

img_20181011_112546.jpg

Reggeli Hírlap, 1931. április 26., 3. oldal

 

,,A Természetbarátok Turista Egyesületének egyik kiránduló csoportjával Ómassa alatt szakadékba zuhant az autóbusz. Negyven utasa közül egy sem menekült meg ép bőrrel és tizennégyen komolyabb sérüléseket szenvedtek. A vizsgálóbiró szakértőkkel szállt ki kedden a szerencsétlenség helyszínére." - Reggeli Hírlap - 1931. április 26., 3. oldal.

A busz Ómassa felé tartott, tele volt az egyesület tagjaival, még a busz tetején is turisták ültek. A buszt Suhajda József sofőr vezette. Jávorkútra szerettek volna feljutni a csoport tagjai, amikor a túlterhelt busz nem bírt felmenni az úton, ezért hátrafelé kezdett csúszni az emelkedőn. Ekkor a buszvezető ahelyett, hogy a szikla felé kormányozta volna a járművet a szakadék felé irányította. A busz megbicsaklott az út szélén, ekkor az utasok a hátsó részébe zuhantak. A hátsó részére nehezedő nagy súly "lehúzta" a járművet a szakadékba, amely a Garadna-patak medrében állt meg fejjel lefelé.

,,A miskolci mentőket borzalmas látvány fogadta, az autóbusz összetörve, kerekével az ég felé feküdt a Garadnában. A patak partja tele volt összetört, véres férfiakkal és nőkkel, akik közt többen eszméletlen állapotban mozdulatlanul feküdtek." - Reggeli Hírlap - 1931. április 26., 3. oldal.

 

img_20181011_112522.jpg

Eger napilap, 1931. április 27., 3. oldal

 

A buszon negyvenen utaztak - az egri napilap szerint 28-an -, mindenki megsérült. Az egyik könnyebb sérült szaladt mentőt hívni a Palotaszállóba. Közben egy megálló autós a súlyosabb sérültekkel már úton volt a kórház felé Miskolcra. Szerencsére ebben az esetben sem járt tragédiával a szerencsétlenség, mindenki felépült sérüléséből. A vizsgálat szerint a busz kiváló műszaki állapotban volt, a sofőr rossz döntése és a busz túlterheltsége okozhatta a katasztrófát. 

Reméljük hasonló eset soha többé nem fordul elő majd Miskolc történetében. Szerencse a szerencsétlenségekben - mint fentebb is többször említettem -, hogy halálos áldozattal nem járt a két baleset. Inkább a környezeti szépségéről legyen messze földön híres a Garadna-patak és az egész Szinva-völgy, ne a rossz emlékű, személyi sérülésekkel járó eseteiről. 

 

 

 

Források:

 

Észak-Magyarország - Szakadékba zuhant az ómassai busz, 1972. október 6., - Kiemelték a patakba zuhant buszt, 1972. október 8.

Utánam, srácok - Balogh Attila: Autóbusz a Garadnában

minap.hu - Utánam, srácok! - faggassuk ki a nagymamát! 

Reggeli Hírlap - Egy miskolci kiránduló társaság tömegszerencsétlensége a Bükkben

Eger - napilap - Huszonnyolc utasával patakba zuhant az eger-lillafüredi úton egy autóbusz - 1931. április 28., 3. oldal.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr6814288407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2018.11.21. 21:26:53

A ~ Lusta völgy bejáratnál az egri úton halálkanyar néven is emlegett részen egy turistabusz fordult le az útról a hatvanas évek vége felé. A névadó baleset a 2. háború előtt történt. Gyerekkoromban meséltek róla, de már fel sem tudom idézni. Üdv!

Reiman Zoltán 2018.11.21. 21:32:53

Köszönöm az információt, a halálkanyar balesetei után is kutatok majd.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2020.01.20. 21:12:28

@nomad: Fölötte a dupla kanyar előtti egyenesben. Hollósról jött ~ Ikarus 66 békéscsabai kirándulókkal. kb itt - https://www.google.com/maps/@48.0721395,20.589502,4388m/data=!3m1!1e3
süti beállítások módosítása