Elindult hódító útjára a Rianás - interjú Balla Riana Emmával
2022. július 14. írta: Reiman Zoltán

Elindult hódító útjára a Rianás - interjú Balla Riana Emmával

A blogon többször foglalkoztunk már a tíz esztendős Balla Riana Emmával, a csodálatos tehetséggel megáldott előadóművésszel. Ezúttal a saját ötletéből készült kisfilmjéről beszélgettünk, amely az egész világon bemutatkozik majd, különböző filmfesztiválokon. 

Az interjú után érkezett a hír, hogy a filmet hivatalosan is beválasztották a Crown Point International Film Festival (Chicago) versenyprogramjába, illetve a MABIG FILM FESTIVAL (Németország) díjnyertes produkciója lett! És ez még csak a kezdet! Innen is gratulálok mindenkinek, aki részét vett a ,,RIANÁS" elkészítésében!

 

img_20220707_083321.jpg

Balla Riana Emma. Fotó: Várady Nikolett

 

- Elkészült a kisfilm, amely rögtön bejutott a Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjába. Mit jelent ez pontosan?

- Meglehetősen izgultunk, mert a „RIANÁS” című kisjátékfilmünk éppen egy nappal a Bujtor István Filmfesztivál utolsó nevezési napja előtt készült el. Pár hete kaptuk meg az értesítést, hogy a versenyprogramba jutott a fesztiválon. Ez azért óriási öröm, mert független filmesek vagyunk, vagyis a filmünk nem pályázat útján, hanem önerőből készült el. Ráadásul alacsony költségvetésből, ugyanakkor minőséget alkotva. A filmfesztivál zsűrije is láthatta ezt, hiszen a legnagyobb, egészestés filmekkel versenyzünk együtt. A mezőny nagyon erős, kiváló rendezők/színészek kiváló alkotásait vonultatja fel idén is a Bujtor István Filmfesztivál.

 

- Mikor kerül megrendezésre a fesztivál?

- Augusztus 18-21 között kerül megrendezésre Balatonszemesen. Az igazgatója Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, aki maga is részt vesz a filmek értékelésében a többi neves zsűritaggal együtt. Óriási megtiszteltetés már az is, hogy talán a legfiatalabb alkotóként versenybe hívták a filmemet, és találták olyan jónak, hogy ott legyen a mezőnyben. Köszönöm minden kollégának, a stábnak, akik színvonalas munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy ez a kisfilm létrejöhessen.

 

rianas_plakat.jpg

 

- Vannak további tervek a filmmel kapcsolatban, esetleg további filmfesztiválokon is látható lesz majd? Netán a miskolci CINEFESTEN?

- A filmet még egy évig nemláthatja a nagyérdemű, hiszen elkezdte fesztiválkörútját. New York, Los Angeles, Hollywood, Cannes, London. Bízunk benne, hogy alkotásunkkal nyerhetünk díjakat a világban, jó hírét keltve ezzel Magyarországnak, és a magyar független filmeseknek. Miskolci alkotóként, miskolci helyszíneken, miskolci színészekkel forgatott filmet a CINEFEST-en is jó lenne bemutatni. Meglátjuk, hogy fogadnak-e minket!? Mindenesetre örömmel vennénk részt rajta. 

 

- Mit jelent az, hogy akadálymentes?

- Szerettünk volna úttörök lenni abban - és úgy néz ki, sikerült is -, hogy filmünk akadálymentes verziókban is elkészüljön és ezek egyidőben jelenjenek meg a különböző filmes megosztókon, mind az épeknek, mind a fogyatékkal élőknek. Jelenleg zajlik a film akadálymentes verzióinak készítése. A Narradívák vállalták a produkció narrálását a látássérülteknek, a Jelnyelvi Tomácsok pedig a jelelést készítik a siket, és nagyothallok számára. Azért tartjuk ezt a kezdeményezést fontosnak, mert a fogyatékkal élőknek is jár a minőségi filmfogyasztás lehetősége - bár a Narradívák sokat tesznek azért, hogy a látássérültek számára minél több film kerüljön narrálásra - jó lenne, ha egyre több film már a gyártásakor elkészülhetne ilyen formában is.

 

img_20210215_160915_1.jpg

 

- Meséljünk a filmről. Miért pont ,,RIANÁS" lett a címe? Miről szól a film?

- A film okkal kapta a ,,RIANÁS" címet, és nem azért, mert szerettem volna magamról elnevezni (a Riana a rianás szóból ered), hanem, mert jelentősége van. Amikor a történet összeállt a fejemben, és elkezdtük megírni édesanyámmal, a film befejezését éppen a cím ötlete adta. Aki tudja, mint jelent a rianás szó, az már sejthet valamit a film történetéről. Az alkotásban Jókai arany emberéből is elhangzik egy részlet a rianásról, amit szándékosan, szimbolikus értelemben átültettünk a filmbe. Maga a történet, egy rendezett anyagi körülmények között, látszólag normális, bár csonka családban élő gyerekről szól, aki súlyos testi-lelki bántalmazásnak van kitéve. Az anyuka gyilkosság áldozatává válik. Az apuka rejtélyes figurájáról sokáig nem derül ki, hogy milyen szerepet játszik a történetben. A film rendkívül erős drámai elemeket tartalmaz, tele kiszámíthatatlan fordulatokkal, és egy óriási csattanóval a végén. 

 

rianas_kepdwscaw.png

 

- Kik voltak a film készítői és kik szerepeltek benne?

- A filmet Daragó Laura rendezte, aki történetesen az édesanyám és a menedzserem is egyben. Szirák Tamás operatőrrel nagy összhangban dolgoztak együtt. Tamásnak szeretnék ezúton is köszönetet mondani a kemény, sokszor hajnalokig tartó munkájáért. A filmzenét Minár Mónika szerezte, akit óriási kihívás elé állítottunk, ugyanis egyetlen gitárral kellett a zenét megoldania. Ennek is oka volt. Mivel a képvilág, a történet, a színjáték nagyon erős, nem szerettük volna, ha például egy nagyzenekar eltereli erről a figyelmet. Kiválóan megoldotta. Nagyon sokat dolgozott és segített nekünk a CORAX MUSIC FACTORY, aki annyi mindent csinált, hogy fel sem tudom sorolni. De többek között hangmérnökként erősítette a munkánkat. Akik nélkül a forgatást nem tudtuk volna méltóképpen befejezni az a TÓBARÁTOK EGYESÜLETE, hiszen ők a film kulcsjelenetéhez a helyszínt biztosították. Korábbi interjúkban kevés szó esett a mellékszereplőnkről, Géczy Mariannáról, aki nagyon jól állta a sarat. Keményen dolgozott, és bár rendkívül nehéz jelenetei voltak, tökéletesen megoldotta azokat. Berki Ferencnek a csodálatos drón felvételekek köszönhetjük, aki drónoperatőrként vett részt a produkcióban. De köszönet illeti a szinkronszínészeket, akik vállalták, hogy ingyen dolgoznak velünk: Bogdányi Titanilla, Farkas Zita, Király Attila, Jakab Csaba, Epres Attila. A filmünk egyik kiemelt támogatója a Pinyó Ajándék, akik szuper „RIANÁS” ajándéktárgyakat készítettek, amit majd a hazai filmfesztiválokon - köztük a Bujtor István Filmfesztiválon is - ajándékba tudunk osztogatni a nézőknek.

 

rianas_kepdws_1.png

 

- Szakmai berkeken belül látták-e már a filmet, és milyen visszajelzések érkeztek róla?

- Természetesen hazai filmes szakembereknek, rendezőnek megmutattuk a „RIANÁS”-t, mert kíváncsiak voltunk, értik-e a koncepciónkat. Kértük azt is, hogy kritizálják meg a filmet, hiszen abból tudunk építkezni, valamint látni szerettük volna azt, hogy melyek lehetnek az esetleges gyenge pontjai. Mivel rendkívül csavaros a történet, szándékosan úgy írtuk meg és úgy láttatjuk a nézővel, hogy akár háromféle végkifejletre is gondoljon, de közben egy teljesen másféle zárást kap. Így a produkció rendkívül összetett lett, amit rendezésben is nagyon nehéz volt lekövetni. Szerettük volna teljesen logikusan végigvezetni az egészet úgy, hogy közben a nézőnek sokáig fogalma se legyen, mi történik, csak annyit tudjon, amennyit éppen lát. Mindezt tizenöt percben megoldva, és csupán pár nap alatt leforgatva, mellőzve mindenféle hollywoodi klisét. De nem csupán hazai filmeseknek küldük el, hanem amerikai és norvég neves producereknek is, mint Chuck Harding, John J. Jackson, Reginald Welkin vagy épp Jon Vangdal Aamaas. Nekik annyira megtetszett, hogy producerként be is csatlakoztak. Abszolút megértették a filmet, és nagyon elismerően nyilatkoztak a színészi játékomról is. Chuck Harding azt mondta, hogy a későbbiekben is szívesen támogat, ha új projekten törném a fejem. Nekem az a legnagyobb elismerés - függetlenül attól, hogy nyer-e a film vagy sem -, hogy abszolút egyenrangú kollégaként kezelnek, akivel a későbbiekben is szeretnének együtt dolgozni, akár színészként, akár íróként. Persze, azért nagyon örülnék, ha díjakat is kapnánk. És nem csak azért, mert független filmesként, egy kiváló stábbal valami nagyon jó dolgot alkottunk, hanem azért is, mert szeretném, ha büszke lehetne rám az ország, a megye, és természetesen a városunk.

 

rianas_kepdwsca_1.png

 

- Milyen elfogaltságaid vannak mostanában?

- Nemrég főszereplőnek kértek fel a Lakatos Márk Ga-Bó rendezésében készülő „Az Ostrom - Arkangyal Egyes" nagyjátékfilmben, melyet örömmel vállaltam, ugyanis akció-drámában még nem szerepeltem. A film a krav-maga küzdősportot is bemutatja, így edzéseken is részt kellett vennem, hogy elsajátítsam a gyakorlatokat. Azért is fontos számomra ez a produkció, mert együtt szerepelhetek benne nagypapámmal, Daragó Istvánnal, aki mellékszereplőként egy jelenetben tűnik fel velem. Felkérést kaptam E.M. Miller díjnyertes írónőnek „A Bandi farkas történetei” című könyvének az ajánlására, amely hamarosan angol nyelven is megjelenik. Emellett fellépésekre járok. De lesznek még a nyáron egyéb projektjeim is.

 

img_20220708_224019.jpg

Győzelem Németországban!  

 

img_20220711_213606.jpg

A film bekerült a Crown Point International Film Festival versenyprogramjába

 

- Marad időd egy kis pihenésre is?

- Minden forgatás/fellépés kikapcsolódás, mert ez olyan nekem, mint egy hatalmas játszótér, ahol egész nap játszhatom. De persze megyek a Bujtor István Filmfesztiválra és meghívást kaptam egy szuper kalandtáborba is Miskolcon, melyet Popovics Paliék ("Sűrűhaj") szerveznek. Ajándékba kaptam tőlük. Köszönöm nekik.

 

az_ostrom-arkangyal_egyes-_sajat.jpg

Az Ostrom - Arkangyal Egyes forgatásán 

 

- Van közeli vagy távoli terved filmkészítéssel kapcsolatban?

- 2019 óta készítek forgatókönyszerű írásokat, szinposzisokat, nagyon sok ötlet van a fejemben. Sajnos egyelőre az, hogy független filmesek vagyunk, és önerőből dolgozunk, nem enged kibontakozni ebben. Bízunk benne, hogy egyre több producer áll majd mellénk, illetve amennyiben a „RIANÁS” díjakat hozna el külföldről, akkor talán már pályázni is tudnánk. Természetesen szeretnénk újabb kisfilmet készíteni, azonban nagy vágyunk, hogy a „RIANÁS” kisjátékfilmet nagyjátékfilm formájában elkészíthessük. Komoly problámára világít rá, amely kortól, nemtől, anyagi helyzettől függetlenül jelen van, és érdemes lenne nagyobb figyelmet fordítnani rá. Meglátjuk, hogy alakul a következő év. Bizakodóak vagyunk. 

 

- Köszönöm szépen a beszélgetést! További sikereket kívánok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr2417876487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MittuDomain 2022.07.17. 21:35:31

Olvasom a kislány válaszait,ez nem egy tíz éves kislány szókincse,
Remélem öt-tíz év múlva nem az alkohol és drog problémái miatt hallunk róla.
süti beállítások módosítása