A Vasút egyetlen NB1-es szezonja - a Miskolci Vasutas Sport Club története, 2. rész
2022. szeptember 22. írta: Reiman Zoltán

A Vasút egyetlen NB1-es szezonja - a Miskolci Vasutas Sport Club története, 2. rész

Az ötvenes évek végén a miskolci zöld-fehér klub a legszebb időszakát élte. A kézilabdás lányok megnyerték az első osztályú bajnokságot és a labdarúgók is felkerültek a legmagasabb bajnoki osztályba.

 

22538620_1718288141537732_8478419948792886064_o_2_1.jpg

Forrás: Béki Károly

 

NB1-ben a Vasút 

A Miskolci Vasutas Sport Club labdarúgói megnyerték az 1957/58-as NB2-es labdarúgó bajnokságot, így jogot szereztek a legmagasabb osztályban való szereplésre. 

A Vasút ebben az idényben ebben az összeállításban szerepelt a legtöbbet:

Károlyi - Buna, Siklósi, Péter - Zoller, Kovács - Simon, Csorba, Tiba, Nyíri, Gyetván. Edző: Sztrányai József.

Remek tavaszt produkáltak, veretlenül, a négy pont ősszel összeszedett hátrányt ledolgozva két fordulóval a szezon vége előtt bebiztosították bajnoki címüket. Pedig az MVSC két évig pályafelújítás miatt nem tudott hazai saját pályáján játszani, ott fogadni ellenfeleit. Hol a Munkás otthonában, hol Diósgyőrött játszottak. A csapat edzője Sztrányai József, aki gyerekkorától a klub elkötelezettje, először, mint játékos, aztán, mint edző. 

Nagy készülődés előzte meg az NB1-es idényt. A csapat szovjet túrára utazott, ahol három vereséget szenvedett. A baj nem is a vereségek volta volt, hanem az, hogy a vezetőség is a csapattal tartott, így nem sikerült a rajt előtti erősítés. A szovjet túrán mutatkozott be az MVSC új edzője, Balogh Sándor, az Újpest egykori sokszoros válogatott védője.

 

images_1_1_1.jpeg

Egykor NB1-es volt a Vasút. Itt, ezen a képen (1959) a Ferencváros ellen szoronganak a lelátón a nézők a stadionban. Forrás: Hajdú Imre: Jegenyék a Kubikban

 

Több, mint két év után játszottak újra a Kubikban. A körbeton lépcső is készen volt augusztus 31-re, így 22 000 ember befogadására nyílt lehetőség.

Elérkezett 1958. augusztus 31., a bemutatkozás a legjobbak között, Miskolci VSC - Szombathelyi Haladás (3-0). 

A mérkőzés után, a tabella első helyén találta magát az újonc MVSC, ami valószínűleg soha vissza nem térő szemelvény volt a labdarúgó szakosztály történelmében.

A második fordulóban máris városi rangadóval folytatódott a bajnokság. Diósgyőrbe látogatott az MVSC.

 

egyesuleti_adatok_200_200-350x200_2.png

 

Diósgyőri VTK - Miskolci VSC

0-0

Diósgyőr, 20 000 néző. Vezette: Hernádi.

Diósgyőr: Tóth - Verner, Szigeti, Jakobi - Török, Paulás - Iván, Csányi, Kiss, Fekete, Pál. Edző: Teleki Pál.

MVSC: Károlyi - Hargitai, Buna, Péter - Zoller, Kovács - Kékesi, Csorba, Gyetvai, Nyíri, Pataki. Edző: Balogh Sándor.

A mérkőzés nagy küzdelmet, de alacsony szinvonalat hozott. Az MVSC állt közelebb a győzelemhez.

A következő fordulókban Dorogról hoztak el egy pontot, majd a Vasas ellen szenvedtek sima vereséget. A mérkőzések után szeptember 28-án, Plovdívban szerepelt a magyar labdarúgó "C" válogatott, melyben Károlyi és Gyetvai is szerepet kapott.

A Ferencváros ellen is sima vereséget szenvedtek Károlyiék, a mérkőzés csak azért érdemel említést, mert Dobó Zoltán végre bemutatkozott új csapatában. A Győr elleni 1-1 után a salgótarjáni 3-0-ás vereség következett, majd a Tatabánya elleni hazai 1-2. A kiesésben rivális BVSC-t sikerült legyőzni idegenben 2-1 arányban Károlyi bravúrjainak köszönhetően, majd a Hungária körúton szenvedett 4-2-es vereséget a Vasút. Az Újpesti Dózsa simán nyert a Kubikban (0-4), majd a Csepel elleni mélypont (0-8), Károlyi és Buna nélkül. A szezonzárón pedig a Bp. Honvéd nyert 3-0-ra Miskolcon.

A félévi bizonyítvány felemás képet mutat. Bíztató kezdés után a csapat teljesítménye visszaesett, az őszi szezon végére teljesen leeresztettek a vasutasok. Az őszi szezonban Buna és Károlyi nyújtotta a legjobb teljesítményt.

A szezonnyitó mérkőzésen pontot raboltak a Vasas otthonából. A mérkőzésen sokadszorra is Buna János volt a csapat legjobbja, aki már az ősszel is többször válogatott formában játszott. 

A tavasz első hazai mérkőzésén a Ferencváros látogatott a Kubikba. A hazaiak álltak közelebb a győzelemhez, a mezőny legjobbja nem meglepő módon ismét Buna volt.

A következő fordulóban az utolsó Győr otthonából csentek el egy pontot, majd hazai pályán szintén egy pont a küzdelem jutalma a Salgótarján ellen. 

 

img_20171101_071828_1_1_1.jpg

Forrás: Futball'94 évkönyv

 

Az ezt követő mérkőzésen a kiesésben már közvetlen riválissá lett BVSC-t fogadták a vasutasok a Kubikban. A mérkőzés gól nélkül ért véget, de nem balhé nélkül. Károlyi sajnálatos sérülést szenvedett a szünet előtt. Gerencsérrel ugrott fel és eszméletlen állapotban ért földet. A hazai drukkerek a vendégjátékost okolták a sérülésért, aki ismert volt renitenskedéseiről az első osztályú bajnokságban. Az első félidő utolsó öt percében Hargitai védett, - cserélni nem lehetett - egészen az 55. percig. Ekkor Károlyi visszatért a háló elé. Nagy lehetőséget szalasztott el a Vasút, sajnálkoztak is miatta a játékosok.

Nem sok idő maradt a kesergésre, jött a következő feladat, a ,,Nagy Honvéd" elleni népstadionbeli fellépés, melyen óriási bravúrt hajtott végre az immár hatodik meccse gólt nem kapó újonc. Bp. Honvéd - Miskolci VSC 0-1.

Az MVSC lelkesen és harcosan küzdött, a Honvéd régen fogott ki ilyen rossz napot, a korabeli tudósítások egyöntetű véleménye szerint. A vasutasok 540 perce, azaz több, mint 9 órája nem kaptak gólt.

A Vasút bravúros győzelme után a BVSC csapata feljelentette az MVSC-t az előző fordulóbeli nézőtéri rendbontások miatt. A helyzet egyértelmű, a fővárosiak megijedtek a Honvéd legyőzése után és a zöld asztalnál szerették volna megszerezni a három pontot. A szövetség erre - pedig a feljelentés nyolc napon túl érkezett, ami a határidő lejárta után volt - felfüggesztette az MVSC pályaválasztói jogát! Mondani sem kell milyen felháborodás fogadta Miskolcon a döntést. Ezzel foglalkozott az utca embere, a sajtó és petíciók, nyílt levelek ,,íródtak" az MLSZ-nek. Talán ennek hatására a fegyelmi bizottság megváltoztatta döntését. Egy erőteljes dorgálás és egy szövetségi ellenőr a büntetés a legújabb döntés szerint.

 

20-46-38-1363545499_miskolc_mvsc_stadion_2.jpg

A Kubik madártávlatból. (Még a felújítás előtti időkből.) Forrás: chary

 

A túra után ismét a bajnoki meccsek következtek. Az MTK ellen végetért a gól nélküli sorozat, 600 perc után gólt kapott a Vasút és sajnos ezzel a lövéssel elvitte a két pontot a fővárosi csapat. Három nappal később Újpesten vendégszerepeltek és sima 3-0 arányban alulmaradtak. Mindössze 8 000 néző előtt került sor a Csepel elleni hazai találkozóra, melyen gól nélküli döntetlen született. A következő két mérkőzésen idegenben három gólt kaptak egy, illetve nulla ellenében, így a kiesés szélére kerültek.

Két forduló volt még hátra a bajnokságból, a DVTK elleni és a Dorog elleni hazai meccs. Két győzelem esetén szinte biztosan bennmaradó a Vasút. A Diósgyőriek már biztosították helyüket a legjobbak között, így számukra csak a presztízs volt a tét.

Miskolci VSC - Diósgyőri VTK

1-2 (0-1)

Miskolc, 7 000 néző. Vezette: Balla.

MVSC: Károlyi - Péter, Budai, Tiba - Zoller, Radványi - Simon, Csorba, Kovács, Nyíri, Kékesi. Edző: Balogh Sándor.

DVTK: Tóth - Welner, Szigeti, Jakobi - Török, Paulás - Iván, Csányi, Kiss, Papp, Matisz. Edző: Kiss Gábor.

Gólok története: 

,,Papp két csel után hosszan ívelte keresztbe a labdát, amit Iván nagyszerűen vett át. Két MVSC játékost is kicselezett majd 18 méterről ívelt lövést küldött kapura. Károlyi jóval a gólvonal előtt állt és az ívelt labda mellé ütött. Az öklözés nem sikerült és a labda a felső kapufa alsó éléről a gólvonalon túlra esett. 0-1.

A 61. percben járt az óramutató, amikor Kovács partdobás után visszakapta a labdát. Az alapvonal közeléből középre ívelt, a felugró Tóth kezéből kicsúszott a labda, amit Csorba zavartalanul fejelhetett a kapu közepébe. 1-1.

A 68. percben megpecsételődött az MVSC sorsa. Papp a pálya jobb oldalán két csellel tisztára játszotta magát, de kapuraloves helyett középre ívelt. A kaputól mintegy 18 méterre Paulás kapta a labdát és élesen a bal alsó sarokba lőtt."

Az egész napos szakadó eső sokakat távoltartott a mérkőzéstől, így sokan nem látták a vasutasok utolsó előtti hazai élvonalbeli mérkőzését. Pedig ha a DVTK ellen sikert érnek el, - a következő Dorog elleni meccs tükrében - meghosszabbították volna NB1-es tagságukat. A Kubikban a kilencvenes években sokszor hallottam idős szurkolóktól, hogy Paulás azt mondta a meccs után, hogy ,,nem akartam". Nos, tény, hogy mindenki arra számított, hogy ,,lefekszik" a Diósgyőr a Vasútnak és így két első osztályú csapat marad Miskolcon jövőre is. Nem így történt, mondjuk azt, hogy a Diósgyőriek sportszerűen álltak hozzá a találkozóhoz. 

Az utolsó meccsen a Dorog ellen játszotta az MVSC, melyet Dobó győztes góljával 2-1-re múlt felül. 

A Jegenyék a Kubikban című könyv írója Hajdú Imre ezekkel a sorokkal zárta szavait a könyve végén:

,,Egy éves NB1-es szereplés után kiesett az első osztályból az MVSC. Ennek ellenére - több, mint ötven év távlatából is határozottan állítom - óriási bravúr volt az, amit azok a fiúk veghezvittek. Nevük aranybetűkkel került be a 2011-ben századik születésnapját ünneplő MVSC emlékkönyvébe."

 

img_20171031_202544_1_1.jpg

Forrás: Hajdu Imre: Jegenyék a Kubikban

 

Először a megyében 

A kiesés után egészen 1969-ig a másodosztályban szerepelt a Vasút, majd történetében először a Területi ligába kényszerült. 1972-ben biztató játékkal nyertek meg a harmadosztályt, de csak egy szezont töltötték a magasabb osztályban. 1978 és 1982 között ismét az NB2-ben szerepeltek, hogy aztán '83-ban - két szezon alatt két osztályt visszalépve - immár a megyei első osztályban kezdjék meg a bajnokságot. Az első megyei osztályban való szereplését pedig bajnoki címmel ünnepelte a Vasút.

Egy évet töltöttek mindösszesen az NB3 Tisza csoportjában, mert onnan sajnos ismét kiestek (1985) a megyei elitbe. Ekkor már nagyon el voltak keseredve a klubnak évtizedek óta szurkolók, hiszen a legnehezebb időszakát élte a klub. (Sajnos ez nagy tévedés volt akkor, ennél sokkal rosszabb következett hamarosan.)

 

img_20200915_203134_1.jpg

Forrás: Észak Magyarország 

 

Újra a másodosztályban 

Hat év után 1991-ben sikerült a visszakerülés az NB3-ba, ahol pár szezon után a Nagycsécs csapatával történt fúzióval, Stop-Miskolci VFC néven - 12 év után - jogot szereztek az NB2-es szereplésre. A kaland kieséssel végződött, és az elmúlt 27 évben a csapat nem szerepelt többet a magyar labdarúgás második vonalában. 

Az 1999/2000-es szezonig szerepeltek a harmadosztályban, amikor az őszi szezon végén visszalépésre kényszerült a csapat. Ezért a következő szezont a megyei elitben kezdhették, ami akkor az ötödik vonalnak felelt meg. Innen 2004-ben sikerült a feljutás az NB3-ba (negyedik vonal), de egy év elteltével már ismét megyei első osztályban játszottak.

 

mvsc_palya_180803_ja_10_4.jpg

A klub 2018-ban vette birtokba újra felújított stadionját. Forrás: minap.hu

 

A jelenlegi helyzet

2017-ben jött az igazi mélypont (bár már az ötödik vonalban szerepeltek régebben, de akkor az a megyei I. volt), ugyanis a megyei elitnek is búcsút intettek a zöld-fehérek. A megyei II-ben két szezont töltöttek, 2019-ben sikerült a visszakerülés. Azóta a megyei elit tagja a Miskolci VSC.

Elérkeztünk a jelenhez, amely nem tudni, hogy mit ígér. A jövő nagyon képlékeny, mindenesetre a bajnoki címre nincs reális esélye a zöld-fehéreknek a múlt hétvégén kezdődött szezonban sem. Vajon lesz belátható időn belül harmadosztályban a Vasút?

 

Források:

 

Reggeli Hírlap - 1926. május 18., 1926. május 21, 1926. május 22., 1926. május 28., 1926. június 1., 1926. június 6., 1926. június 8., 1926. június 9., 1926. június 11., 1926. június 13., 1926. június 15.

Miskolci Napló - 1926. június 12., 1926. június 15.

Nemzeti Sport - 1926. június 14.

Sporthirlap - 1926. június 14.

A Szolnoki MÁV Sportegyesület jubileumi évkönyve

mla.hu

magyarfutball.hu

A Miskolci Vasutas Sport Club 50 éve című könyv

tempofradi.hu

Pál István: Amiről a Kubik mesél - 75 éves a Miskolci Vasutas Sport Club (Miskolc, 1986, Marosi József)

Varga Lajos: A Miskolci Vasutas Sport Club története

miskolciszemelvenyek.blog.hu - Bajnoki döntőben a miskolci vasutasok - Egy év mennyország a Kubikban - Öt különleges történet a Kubikból - 109 éves az MVSC - Félbeszakadt a városi derbi - botrányos rangadó Miskolcon - A Kubik és az MVSC - Béki Károly emlékei a stadionavató kapcsán

Hajdú Imre: Jegenyék a Kubikban 

Dancs Zoltán facebook oldala

tempofradi.hu

greendevils.blog.hu 

futball'94 évkönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1617908271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása