A magyar világsiker és az Oscar-díj - interjú Balla Riana Emmával
2023. február 16. írta: Reiman Zoltán

A magyar világsiker és az Oscar-díj - interjú Balla Riana Emmával

Többször készítettem interjút Rianával, a fiatal miskolci előadóművésszel. Akkor is, amikor elindult hódító útjára a kisfilmje. Azóta hihetetlen magasságokba jutott a RIANÁS, melyet három kontinensen 89 díjjal jutalmaztak. Az eddig is egészen elképesztő siker még nagyobb lehet, hiszen az alkotással szeretnének eljutni az Oscar-jelölésig. Miskolc jó hírét viszi a nagyvilágban Riana, akivel ezúttal a görömbölyi házukban készítettem az interjút.

 img_20230210_024031.jpg

Rift/Rianás official poster 

 

- Kedves Riana, hihetetlen ez a díjeső. Hol is tartunk most pontosan? Már követni sem tudjuk.

- A RIANÁS jelenleg 89 díjnál tart, ebben benne van mindegyik elismerés. Nekem 29 nemzetközi díjam van, ebből 26 színésznőként kapott díj, kettő forgatókönyvírói díjam és egy legjobb női filmkészítőnek járó elismerés.

- Hol nyert díjakat a film? Mondanál pár helyszínt, ha megkérlek?

- Nyertünk Hollywoodban több díjat is, Los Angelesben, Párizsban, Chicagóban, New Yorkban, New Jerseyben, csak, hogy néhányat említsünk a teljesség igénye nélkül. Kanadában engem választottak felnőtt kategóriában a legjobb főszereplőnek. Európában, ezen belül Svédországban megválasztottak a legjobb színésznőnek, a filmet a legjobb drámának, ráadásul én lettem a legjobb női filmkészítő is. Jelenleg három kontinensen nyertünk díjat a filmünkkel, most várjuk az ausztrál verseny eredményét. Ha ez összejön, akkor a negyedik kontinenset is meghódítjuk. Számos helyen vetítették már a filmet a nagyvilágban. Itthon, Miskolcon például a Miskolc Utcáin lokálpatrióta közösség könyvbemutatóján láthatták az érdeklődők. Reméljük, lesz még mód arra, hogy a miskolci közönség ismét láthassa a filmet.

 

foto-best_actor_and_director_awards_1.jpg

Fotó: Best Actor and Director Awards 

 

- Legutóbb honnan jött elismerés?

- Hollywoodból és Los Angelesből. Hollywoodban a legjobb drámának választották meg a RIANÁS-t, illetve a legjobb színésznőnek járó díjat is én nyertem. Los Angelesben pedig a Legjobb Fiatal Színésznőnek választott a Los Angeles Filmművészeti Díjak, ami elképesztő elismerés. Előtte Bhutánból érkezett eredmény, képzeld, 9 díjat nyertünk a fesztiválon. Onnan szinte minden lehetséges elismerést elhoztunk.

- És melyik az, amelyikre a legbüszkébb vagy?

- A New York-i díjra vagyok a legbüszkébb. Platina díjat nyertem. Azon a fesztiválon csak rendezők és színészek versenyeztek. A Svéd Filmdíjak is nagyon közel állnak hozzám, a Brazil filmfesztivál forgatókönyvírói elismerése, de a Hollywoodi Akadémiai Filmdíj és a Los Angeles Filművészeti díj is megtisztelő számomra. Nincs olyan díj, melyre ne lennénk nagyon büszkék.

- Az ember csak kapkodja a fejét. Ennyi ország, annyi díj.

- Voltak olyan versenyeink ahonnan 6-7 díjat is elhoztunk, azt gondoltuk, hogy ettől azért nincs feljebb, majd jött Bhután.

 

1242-a_nyugat_kapujaban_hivatalos_plakat.jpg

1242 - A nyugat kapujában

 

- És, amire mindenki kíváncsi, ami óriási szenzáció lenne: az Oscar-, és BAFTA-díjra való jelölés. Ez milyen feltételekkel jöhet létre?

- A négy legnagyobb fesztivál az Oscar, a BAFTA az Európai Akadémiai és a Kanadai Akadémiai filmszemlék. Az átlagember csak az Oscart ismeri vagy talán a BAFTA fesztivált. Ezekre nem lehet benevezni. Minden ország minden évben egy filmet delegálhat. Az idei Oscar-díjra Magyarország a Blokádot küldte. Sajnos nem jutott be ez a film. Nyilvánvaló, független filmesként esélyük sem volt arra, hogy miket delegálnak. Meg kell nyernünk egy olyan kvalifikációs versenyt valamelyik országban, ahonnan aztán minket fognak jelölni.

- Van ilyen ország, ahol lehet esélyünk?

- Igen, több oszág is szóba jöhet, mert a producereink között vannak norvég és amerikai nemzetiségűek. Chuck Hardig, Reginald Welkin, John J. Jackson és Jon Vangdal Aamaas. A külföldi producereink is mindent megtesznek azért, hogy a produkció sikeres utat járjon be. Sőt, nemrég a filmet és a rendezőt, Daragó Laurát a chicagó-i nagydíjra is jelölték az egyik seregszemlén. Itt az éves győztesek legjobbjai közül választják ki a nagydíj nyertesét. A fesztiválra meghívást kapott a rendező, aki sajnos nem tud részt venni rajta, így az egyik amerikai producer fogja képviselni őt és a filmet egyaránt.

 

foto-new_jersey_film_awards_2.jpg

Fotó: New Jersey Film Awards

 

- De visszatérve a kérdésre, vannak olyan kvalifikációs versenyek, amelyeknek a nemzetközi szekciója is jelölhet Oscar-ra. Ezeknek a nevezéseknek óriási költségei lesznek. Itt már komoly minőségi követelményei vannak a nevezésnek. Többek között speciális formátumban, titkosított pendrive-okon kell majd postázni a filmünket. Szerencsére a PAPÍR PONT biztosítja számunkra a pendrive-okat, míg a speciális filmes formátumot a CinProCaS filmtervező csapata készítette el részünkre. Nagyon szeretnénk, ha eljutnánk az Oscar-jelölésig, nem tudom, hogy volt-e már arra példa, hogy független filmesként eljusson valaki odáig.

- Nagyon szurkolok nektek, de nem csak én, hanem az egész város, megye, sőt, az egész ország is.

- Nagyon köszönöm mindekinek, aki támogatott és hitt bennem. Fontos megemlítenem és kiemelnem Géczy Mariannát, aki az édesanyámat alakította a filmben, hiszen elsőre mondott igent a felkérésre. A szerepe nagyon megviselte, de profin helytállt. Megosztok egy humoros történetet is az olvasókkal. A forgatást a cicám, Lütyő az ablakból nézte, és meglehetősen ideges volt, hiszen csak annyit látott, hogy sírok, kiabálok. A színésznő, Géczy Marianna megjegyezte, hogy nem mer kilépni az ajtón, mert fél, hogy a macska megtámadja a látottak miatt. Persze a forgatások után már összebarátkoztak. Szeretném Berki Ferenc drónoperatőrt is megemlíteni, aki munkájával emelte a film látványvilágát. Csodálatos felvételeket készített. Emellett szeretnék köszönetet mondani Halmai Lajosnak és Horkay Péternek is. És természetesen az egész stábnak, Minár Mónikának, Szirák Tamásnak, és a szinkronszínészeinknek, akik szívvel-lélekkel dolgoztak ezen a filmen, mert hittek bennem, bennünk. Világszenzáció lenne, ha egy 11 éves kislánynak a filmje eljutna a legmagasabb szintre. Mindezt úgy, hogy nem tanultam a színészetet, a forgatókönyvírást és a filmkészítést sem, nem szakmám. Emellett, mint mondtam, független filmesként készítettük el. Ugyanakkor nem idegen a filmes közeg, így nagyon sokat tanultam a filmes kollégáktól.

 

foto_darago_laura-1242_a_nyugat_kapujaban.jpg

Fotó: Daragó Laura 

 

- És, a RIANÁS után mi következik?

- Szeretném az éneklést egy kicsit újra előtérbe helyezni, visszahozni az életembe. Az elmúlt időszakban a filmezés élvezett prioritást. De természetesen szeretnék írni és filmezni, szeretnék filmet készíteni. Vannak jó ötleteink.

- Ehhez egy óriási segítséget kaptál a közelmúltban. Ha jól tudom, egy nagyon jó, új applikációd van, amely majd segít a filmkészítésben. Mesélnél erről egy kicsit?

- Igen, örömmel, ugyanis hihetetlenül nagy segítség nekem ez a program. A CinProCaS filmtervező, forgatókönyvíró programját kaptam meg, ami azért nyűgözött le, mert nagyon megkönnyíti a forgatást. Egy film készítése közben normál esetben körülbelül 45 perc az, amíg feláll egy jelenethez a stáb, aztán sokszor kiderül, hogy valami nem jó, ezért kezdhetjük az egészet elölről. Ez jelentős időt vesz el a forgatásból, és hogyha például óradíjas a csapat, akkor ez pénzben is komoly összegeket emészt fel. A CinProCaS filmtervező programmal ezt az időt nagy mértékben lerövidíthetjük. Természetesen ezáltal pénzt is spórolunk. Amellett pedig látványtervet is készíthetünk vele, így például már nem kell körülírni egy adott jelenetnél, hogy hogyan nézzen ki mondjuk egy szoba, milyen dekoráció legyen benne, mert ezt is tudja a program sok minden más mellett.

- Ez egy abszolút profi alkalmazás, igaz?

- Igen. Azért is nagy dolog az, hogy mi az elsők között kaptuk meg, mert mostmár eljutottunk arra a szintre, hogy abszolút teljes értékű emberként kezelnek. Nem egy aranyos színészkislánynak tekintenek, hanem színésznőnek, illetve forgatókönyvírónak. A program egyedülálló és mindenképpen szeretném hozzátenni azt, hogy magyar fejlesztés.

- És ezt a programot könnyű kezelni, nem kell hozzá valamilyen képzettség?

- Nemcsak a CinProCas filmtervező programot kaptuk meg, hanem hozzá egy kétórás felkészítő tanfolyamot is, illetve bármikor rendelkezésünkre állnak a program tervezői, ha bármilyen kérdésük lenne. Jelenleg egyébként 179 országban elérhető már az applikáció. Most egy reklámfilmet szeretnénk készíteni vele.

 

received_948082226112189.jpeg

Rianával, a decemberi könyvbemutatóm után a Géniusz Könyváruházban (fotó: Daragó Laura)

 

- A saját filmek, ötletek mellett vannak egyéb filmes felkéréseid is, ha jól tudom.

- Persze, a színészi karrierem folytatódik, nem csak saját alkotásaim lesznek. Folyamatosan érkeznek a felkérések, a közelmúltban is volt forgatás, úgyhogy szerencsére nem unatkozom.

- Egy szuper történelmi filmben szerepelsz majd, ha jók az információim, világsztárokkal együtt.

- Igen, egy nagyon érdekes filmben forgattam. (1242 - Gateway to West, a szerk.) A produkcióban olyan világsztárok is feltűnnek, mint Eric Roberts, Michael Ironside, Ray Stevenson. A film rendezője Soós Péter. A szerepem ugyan rövid, de jelentős. Nagyon vártam már, hogy egy ilyen híres rendezővel dolgozzak együtt, aki ráadásul magyar. Érdekességként elmondanám, hogy a film két angol színésze, Tam Williams és Jeremy Neumark Jones megtudták, hogy énekelni is tudok és szerettek volna egy magyar dalt hallani. Én a Csárdáskirálynő Szilvia belépőjét mutattam meg és nagyon tetszett nekik. Nemcsak az előadásmódom, hanem maga a műfaj is.

 

laca_tanusitvany.jpg

LACA tanúsítvány 

 

- Itt szeretném megköszönni neked azt is, hogy az utóbbi két könyvem bemutatóján egyaránt szerepeltél. Nagyon örültem neki, hogy énekeltél és a közönség is el volt ragadtatva.

- Én köszönöm a meghívást, nagy örömmel mentem és, ha egyéb elfoglaltságom nem akadályoz benne, szívesen megyek bármikor. Nagyra tartom a munkádat és azt a rengeteg fáradozást, amit Miskolcért teszel.

- Köszönöm szépen. Mindezek mellett az elfoglaltságok mellett a tanulásra marad időd?

- Magántanuló vagyok, az első osztályt még lejártam, de aztán anyáék kivettek az iskolából. Most úgy haladnak a tanulmányaim, hogy félévenként vizsgázom, itt Görömbölyön, a Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskolában. Anyukám tanít, ő foglalkozik velem. A rengeteg szereplés, a rengeteg munka és a rengeteg utazás miatt nem tudnék rendes iskolába járni. A Miskolci Bartók Béla Zene- és Táncművészeti Szakgimnáziumban szeretnék majd továbbtanulni, szolfézs-zeneelmélet szakon, ahol a csodálatos hangképző tanárom, Barta Ildikó tanszakvezető és díjnyertes zeneszerző tanítása alatt szeretném megtanulni a szakmát.

- Köszönöm szépen az interjút és sok sikert kívánok, teljesüljenek a vágyaid!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4218045730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2023.02.16. 16:28:43

Ez mennyire jó már, hogy nem csak a rélgi érdekességek, hanem a mai, mindennapi büszkeségek is részét képzi a blogotoknak!

S gratula Riának!
süti beállítások módosítása