2018. aug 14.

Miskolci lány a Balaton szépe - interjú Tóth Lilla Hannával

írta: zolman
Miskolci lány a Balaton szépe - interjú Tóth Lilla Hannával

Idén ötödszörre választották meg a Balaton szépét Balatonfüreden. Az öttagú zsűri a közönségszavazás harmadik helyezettjét, a miskolci Tóth Lilla Hannát találta a legszebbnek a 12 lány közül. Ismerjétek meg kicsit közelebbről!

 

biro_barbara_cynthia_toth_lilla_hanna_foczko_dalma.jpg

A Miss Balaton győztese Tóth Lilla Hanna (középen), I. udvarhölgy Foczkó Dalma (jobbra) - aki szintén miskolci -, II. udvarhölgy Bíró Barbara Cynthia

 

- Milyen érzés a Balaton szépének lenni?

- Felemelő és egyben felelősségteljes, megtisztelve érzem magam, hogy a Miss Balaton versenyt képviselhetem a következő egy évben.

 

- Indultál már szépségversenyen ennek előtte?

- Nagyjából a 2000-es években kezdtem a modellkedést. Gyerekként nem csak gyerek szépségversenyekre, hanem ...

Tovább Szólj hozzá

interjú

2018. aug 11.

Miskolc, a szőlő és a bor hazája

írta: zolman
Miskolc, a szőlő és a bor hazája

Sokan elképzelni sem tudják milyen "bornagyhatalom" volt Miskolc az elmúlt évszázadok során. Ezért is készítettem ezt a tanulmányt a miskolci szőlőkről és borokról. Hogyan alakult át a szőlő borrá? Hogyan alakult át a kereskedőváros iparvárossá? Ezekre a kérdésekre is keressük a válaszokat ebben az írásomban. 

 

kepeslap2.jpg

 

,,Itt az Avas, az Angyal-völgy, 's a' kedves Bábonyi-bércz

Olly Kintset tart, melly könnyebben ád pénzt, mint az arany-ércz."

 

(Strong Sámuel: Miskólcznak a javai  - 1800-ból)

 

img_20180514_180718.jpgBorház az Avason

 

A nagy-miskolci szőlők első említése 1313-ból való, amikor a Diósgyőri uradalom feje, István nádor - Ernye bán fia - szőlőt adományoz a diósgyőri pálosoknak. Természetesen nem ...

Tovább Szólj hozzá

Tanulmány

2018. aug 04.

Miskolc viszontagságai az első világháború alatt és után

írta: zolman
Miskolc viszontagságai az első világháború alatt és után

Miskolc városa - mint sok más város hazánkban - sokat szenvedett az első világháború - és az azt követő pár év -folyamán. Szerencsére olyan emberek álltak városunk élén ebben az időszakban dr. Nagy Ferenc és Szentpáli István személyében - akik zsenialitásukkal méltóképpen beilleszkedtek nagy elődeik sorába -, és akik a lehető legkisebb veszteségek elszenvedésével irányították Miskolcot.

 

viewattach2706141c1-620x454.jpg

A Ferenc Ferdinánd elleni merénylet

 

Nagy Ferencnek méltó tanítómestere volt - az elődje, aki majd az utódja is lesz - Szentpáli István személyében. Mellette dolgozott nyolc évig, ezalatt olyan lelkesedéssel és ambícióval vétette észre magát, hogy mindenki benne látta a kiemelkedő képességű Szentpáli utódját. Így is ...

Tovább Szólj hozzá

Tanulmány

2018. júl 28.

10 történelmi érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál Miskolcról - 5. rész

írta: zolman
10 történelmi érdekesség, amit nem biztos, hogy tudtál Miskolcról - 5. rész

Ismét jelentkezem a népszerű sorozatom immár ötödik részével. Remélem ezúttal is sok érdekességet, meglepő dolgot talál mindenki kedvére. Jó olvasgatást!

 

Rákóczi Miskolc foglya

 

35f9.jpg

Benczúr Gyula: Rákóczi elfogatása

 

Rákóczi Ferenc 1700-ban elhatározta, hogy a magyar felkelés élére áll a Habsburgok ellenében. November 1-én kelt levele azonban nem a franciákhoz került, Lungueval eperjesi kapitány a Habsburgokhoz sietett vele. Őt és párthíveit, Szirmay Istvánt, a három Vay testvér - Ádám, László és Mihály - és Okolicsányi Pál társaságában a nagysárosi kastélyban elfogták. Rákóczi könnyedén elmenekülhetett volna, de nem akarta terhes nejét mindenféle viszontagságoknak kitenni. A foglyokat Bécsújhelyre ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. júl 21.

Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán - egy mindent elsöprő szerelem története

írta: zolman
Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán - egy mindent elsöprő szerelem története

Miskolcon nemcsak a városba lehet szerelmes az ember, ezt a helyiek jól tudják. Ezt egy ország is megtanulta a 20. század  közepén, ugyanis a magyar színésztársadalom egyik legnagyobb szerelme Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán nevéhez fűződött, akik Miskolcon ismerkedtek meg, az Ilyen nagy szerelem című darab első próbáján. 

 

64989_10150649163845340_720434589_n.jpg

 

 

,,1960 kora nyarán beteg lettem, érzelmi dolgok is gyötörtek, nem akart elmúlni a lázam, heteken át napi tizenhét órát feküdtem s csak nagyon lassan lábadoztam. Eljött az ősz, úgy látszott októberben már színpadra léphetek. Ottó bátyám - aki akkor Miskolcon volt színigazgató, s aki se ezelőtt, se ezt követően mint színigazgató nem tartott velem kapcsolatot - ebben a kivételes esetben úgy ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. júl 14.

Ahol a fák nem nőnek az égig - vagy mégis?

írta: zolman
Ahol a fák nem nőnek az égig - vagy mégis?

Aki rendszeresen olvassa írásaimat az láthatja, hogy próbálok minél több értéket bemutatni a városból. Rengeteg ilyen értékről írtam már és csak nem akarnak elfogyni, mindig találok újat. Ezúttal egy botanikus gyűjtemény van soron, mely páratlan Magyarországon és ismét bizonyítja Miskolc kivételes helyzetét hazánkban, szinte akármiről legyen is szó. 

 

img_20180620_104233.jpgAz Arborétum bejárata   

 

,,Az avasi városrész építésével összefüggésben a kisajátítások következtében az Avas keleti és déli lejtőjén megszűnt az a korábban virágzó szőlő-, és gyümölcs-kertkultúra, mely az Avas hegy jellegzetességét adta. Eltűnt az a zöldfelületi érték, mely a város zöldfelületi rendszerében - a Kálvária-dombon keresztül, ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. júl 07.

A miskolci pecsétek, címerek nyomában

írta: zolman
A miskolci pecsétek, címerek nyomában

A közelmúltban egy városi séta alkalmával a főutcán és a Belvárosban található címerekről volt szó. De honnan ered Miskolc pecsétje és címere? Hogy alakult ki? Kit ábrázolt az első pecsét? Milyenek voltak a régi korok címerei ? Egyáltalán voltak? Járjunk utána!

 

hun_miskolc_cimer_svg.png

A jelenleg használatos címer

 

A pecsétek és a címerek története

Az első pecsétlenyomatok a Miskóc nemzetség tagjaitól maradtak ránk, jó százötven évvel megelőzve az első "miskolczi leletet". A nemzetség tagjainak saját pecsétjük volt. Bár nem közvetlenül településünkre vonatkozik, azért nézzünk meg egyet ebből is.

 

img_20180605_114859.jpg

 

Városunknak címere csak a törvényhatósági jog elnyerése után lett. Pecsétlenyomatait viszont a régebbi ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. jún 30.

Tragédia Diósgyőrött. Baleset vagy politikai gyilkosság?

írta: zolman
Tragédia Diósgyőrött. Baleset vagy politikai gyilkosság?

Az idősebb olvasóim gondolom hallottak erről a nagy visszhangot kiváltó tragédiáról Miskolcon. Vályi Péter tragikus balesete hosszú évekig beszédtéma volt a magyar közéletben. Összeesküvés elméletek születtek, de a balesetet még olykor két egymás mellett álló szemtanú is másképp mondja el. Megpróbáltam utánajárni a dolognak több forrásból, több szemszögből. Aki még nem hallott róla, annak érdekes és egyben tragikus lesz a történet, aki hallott róla, nos - annak is tragikus lesz -, talán tudok új információkkal szolgálni. 

 

valyi_peter_1.jpg

Egy nappal a tragédiát megelőzően a Borsodi Vegyi Kombinátban (BVK) vizitált Vályi Péter, akit sisak nélkül zsebre dugott kézzel a kép közepén láthatunk. Balra tőle Pázmándi Gyula, a BVK ...

Tovább Szólj hozzá

Mini

2018. jún 26.

Különleges dallamok, különleges hangulat - interjú a MINTHA zenekarral

írta: zolman
Különleges dallamok, különleges hangulat - interjú a MINTHA zenekarral

Mai interjúmban egy egészen különleges formációt szeretnék bemutatni Nektek, ez a MINTHA zenekar. Voltam már jó néhány koncertjükön és nyugodtan mondhatom, hogy egyedi és jó zenét játszanak, mely a közönséget is magával ragadja. Ismerjük meg ezt a négy miskolci zenésszel felálló együttest!

 

mintha.jpg

Balról jobbra Somorjai Lehel, Feledy-Bacsik Ágnes, Kis József, Veress Kinga, Szabó Péter.

 

- Bemutatnád nekem egyenként a zenekart, mivel foglalkoznak a magánéletben?

Somorjai Lehel: - Feledy-Bacsik Ágnes gyógyszerész, Veress Kinga zenetanár, Kis József levéltáros, Somorjai Lehel könyvtáros, Szabó Péter pedig Dunaharasztiban él, a Magyar Állami Népi Együttes hangmérnöke, ahogy a miénk is.

 

- Mikor alakult a zenekar?

...
Tovább Szólj hozzá

interjú

2018. jún 23.

Tíz, nem Miskolcon született zseni, aki városunkban - is - maradandót alkotott

írta: zolman
Tíz, nem Miskolcon született zseni, aki városunkban - is - maradandót alkotott

A sorozatom következő részében tíz, nem miskolci születésű zsenit mutatok be, akik maradandót alkottak városunkban, illetve különleges tulajdonságaik az átlag fölé emelték őket. Nem is akarom sokáig ragozni, lássuk kikre gondoltam!

 

img_20180524_021524.jpgSzendrei János, Miskolc első részletes monográfiájának szerzője

 

Szendrei János dr ., Mindszenti  ( 1857-1927; 1882-ig Wagner, 1912-től Mindszenti)

Különleges a helyzete Szendrei Jánosnak, mivel Mindszent Miskolc része volt és csak egy kis időszakban - 1724-1880 között - volt önálló település, úgyhogy ő tulajdonképpen miskolci. 

 

,,Történész, akadémikus. A már Miskolc részét képező Mindszent községben született. Iskoláit Miskolcon, Eperjesen és Kassán végezte, majd ...

Tovább Szólj hozzá

Mini