Félbeszakadt a városi derbi - botrányos rangadó Miskolcon
2022. június 09. írta: Reiman Zoltán

Félbeszakadt a városi derbi - botrányos rangadó Miskolcon

Száz évvel ezelőtt még nagyon erős volt a rivalizálás Miskolc és Diósgyőr sportkubjai között. Azt is láthatjuk a tudósítások alapján, hogy nem mindig sportszerű keretek között került sor erre. Már a tízes évek elején találunk olyan beszámolót, hogy a vasgyári szurkolók és játékosok inzultálták a Miskolczi AK csapatának drukkereit, akik persze nem maradtak adósok az adok-kapokban.

 fb_img_1653647896989.jpg

A kép pár évvel korábban készült a két csapat mérkőzésén. Forrás: Kerékgyártó Imre, Miskolc a múltban Facebook csoport 

 

Diósgyőrben a húszas évek elején és közepén - erről az időszakról lesz szó a cikkemben - a DVTK és a DAC, Miskolcon pedig az MVSC, a MMKASE és az MMTE számított erős csapatnak a miskolci alosztály küzdelmeiben. Nem egy alkalommal súlyos sérüléssel végződtek a mérkőzések. Sőt, egyszer olyan is előfordult, hogy egy, a találkozón a nézők között helyet foglaló diósgyőri játékos fegyverrel fenyegette meg a durván játszó Vasút egyik játékosát... De ezúttal nem erről írok, hanem...

 

u16_dvtk_mvsc_14-1_5-1_friss_1120x735.jpeg

A két klub az utóbbi négy évtizedben - két mérkőzés kivételével - csak utánpótlás szinten találkozott egymással bajnoki mérkőzésen. A Vasút az elmúlt negyven évben mindösszesen egyszer szerepelt a magyar labdarúgás második vonalában. Forrás: dvtk.eu

 

Egy nagy port kavart városi derbivel foglalkozom a mai írásomban. Az Északmagyarországi-kerület I. osztályának "A" csoportjában (1925/26) megrendezett MVSC-DVTK mérkőzés lesz szó.

A vasutasok sajó-parti sporttelepén került sor a mérkőzésre, nagy számú közönség előtt (hogy ez pontosan mit jelent, mennyi nézőt, azt nem tudom, nézőszámot nem írták egyik tudósításban sem). Az MVSC négy év után szerette volna visszaszerezni a kerületi bajnoki címet a vasgyáriaktól. Még csak az őszi elsőségről döntött a találkozó, de jelentős előnye volt a miskolciaknak, így egy esetleges győzelemmel már a kezükben érezhették (volna) a bajnoki címet.

 

logo_0017_06_1_1.png

 

Miskolci VSC - Diósgyőri VTK

1-1 (1-0) - a mérkőzés az 55. perben félbeszakadt 

Miskolc, sajó-parti sporttelep. Vezette: Czeizler.

MVSC: Mayer II - Eperjessy, Grendorf, Hernády, vitéz Pataky, Szabó, Mayer II, Kiss, Luterán, Muhoray, Gyuricskó.

DVTK: Kozusnyik - Szabó, Chojka, Klemenik, Müller, Ferenczi, Páva, Völker II, Bova, Presovszly, Völker I.

Gólszerző: Kiss, illetve Ferenczi.

A két ősi rivális mérkőzésein a legtöbb esetben nem a szép játék érvényesült, de ez esetben a két csapat durvasága mindent felülmúlt. 

A durva játék következménye az lett, hogy az MVSC egyik játékosának - Luteránnak - eltört a lába. A tudósító a játékvezető erélytelen működését emelte ki. 

A durvaságban az élen járó Klemenik a találkozó elején először Gyuricskót, majd Luteránt tette harcképtelenné, de ekkor még mindkettejük visszatért a pályára. A másik oldal sem marad adós, Völker II is hordágyon hagyja el a játékteret. 

A második félidő hetedik percében ismét hordágyon vitték le Luteránt, a nézőtéren pedig gyorsan híre ment, hogy eltört a lába. Az ügyeletes rendőrtiszt ekkor szólt Czeizler játékvezetőnek, hogy a mérkőzést azonnal szüntesse be, ugyanis a játéktéren és a nézőtéren is ,,túlfűtött hangulat uralkodott". Így a városi derbi idő előtt - a második félidő tizedik percében - véget ért 

Hogy a játékról is beszéljünk: a DVTK végig jobban játszott, a vasút játékosai idegesen, kapkodva futballoztak. A zöld-fehérek mégis megszerezték a vezetést - akkor, amikor kilenc emberrel játszottak - Kiss révén. A vasút két gól előnnyel is elhúzhatott volna, de Mayer II elpuskázta a lehetőséget. Pár perccel később Ferenczi szabadrúgásból egyenlített.

A mérkőzésen Klemenik volt az, aki kimagaslott a társai közül, de nem a játékát tekintve, hanem durvaságban. Több játékosnak sérülést okozott. Játékban Chojkát, Müllert és Völker II-t emeli ki a tudósító a vasgyáriak közül. Az MVSC-ben Szabó, Hernády és Páva játéka volt jónak mondható. A mérkőzésből hátralévő harmincöt percet mindenképpen befejezik, egy későbbi időpontban játszák majd le - legalábbis ezt írta a cikk írója.

A mérkőzés több szempontból sem ért véget. A rendőrségen Dr. Kravecz Zoltán rendőrfogalmazó súlyos testi sértés gyanúja miatt tett feljelentést Luterán László lábtörése ügyében. A két gyanúsított Klemenik Ferenc és Chojka Rezső volt, a két, legdurvábban játszó diósgyőri. A feljelentő rendőr a beszámolójában azt is szóvá tette, hogy a vasgyári játékosok az ellenfelek lerúgásával akartak jogosulatlan előnyt szerezni. Az is szóba került a jelentésben, hogy az MVSC futballistái még hetekig viselik majd magunkon a piros-fehérek ámokfutását. A feljelentés után a nyomozóhatóság elkezdte kivizsgálni az ügyet. A Reggeli Hírlap szerint a magyar futball történetében nem történt olyan eset eddig, ahol nem csak a rendőrség, hanem az ügyészség is vizsgálódott a pályán történtek után.

Penyigei Manczur Lajos az ügyészség elnöke is sürgette az ügy kivizsgálását. Nemcsak a lábtöréses eset ügyében vizsgálódtak, hanem az első félidőben történt kettős sérülés ügyében is. Luterán ekkor is érintett volt és hosszú percek után tudott csak visszatérni a pályára. Gyuricskót is sokáig ápolták, ő még a mérkőzés után is sántított, valószínűleg is kihagyta csapata következő mérkőzését. Ahogy fentebb említettem az első félidő két sérülésének okozója ugyanúgy Klemenik volt, mint a második félidőben történt lábtöréses esetben...

De ne állítsuk be az MVSC játékosait szentnek, ártatlan baránykáknak, akiket a csúnya diósgyőriek bántottak... Nézzük a Nemzeti Sport cikkét a mérkőzésről, illetve utóéletéről:

,,Czeizler nem hajlandó levezetni az MVSC—DVTK-meccs hátralevő idejét. Az északi kerület intézőbizottsága tegnap esti ülésén tárgyalta a félbeszakadt MVSC—DVTK meccs ügyét. Kimondotta, hogy az egyesületek 8 napon belül kötelesek a mérkőzést lejátszani. A két egyesület rögtön meg is állapodott péntek délután 3 órában. A mérkőzés megrendezése azonban akadályokba ütközik, mert Czeizler semmi körülmények között sem hajlandó a mérkőzést tovább vezetni. Sajóit szavai szerint „nem tartja sportszerű önérzetével összeegyeztethetőnek, hogy olyan egyesületnek (MVSC-nek) vezessen mérkőzést, mely ellenfeleit rablógyilkosoknak nevezi“. Czeizler véleményével hír szerint a többi északi kerületi bírák is azonosítják magukat, s így valószínűleg fővárosi, vagy más kerületben bírót kérnek a mérkőzés vezetésére. Itt említjük meg, hogy a vasárnapi mérkőzésen Hernády Károly, az MVSC többszörös válogatott játékosa annyira oldalba boxolta Völker I-et, a DVTK játékosát, hogy az a hálóba esett, s azóta is állandóan vért köp. Azonkívül azt is emlegetik, hogy Mert és Pataky szöv. bírák, mindketten az MVSC tagjai Kozusnyikot, a DVTK kapusát szembeköpték."

(Nemzeti Sport - 1925. november 5.)

Az előbbi vádat a DVTK, az utóbbit az MVSC utasította vissza nagy felháborodással.

 

img_20220527_113934.jpg

 

Az alosztály intézőbizottsága utasította a két mérkőző felet, hogy a mérkőzésből hátralévő harmincöt percet nyolc napon belül pótolják. Ennek eleget téve november 6., 15 órai kezdésben állapodnak meg a felek.

,,MVSC-DVTK mérkőzés hátralévő részét pénteken játszák le.

Az MVSC —DVTK botrányba fulladt mérkőzésének hátralévő 30 percét pénteken délután 3 órai kezdettel a sajóparti sporttelepen játszák le. Az MLSz ennek a mérkőzésnek lejátszása ügyében úgy határozott, hogy azon a közönség is részt vehet, mint csendes szemlélő. Nekünk azonban az a véleményünk, hogy a pénteki meccs még külömb botrányoknak lehet színhelye a vasárnapinál, ha a bíró nem veszi észre az allattomos faultokat. A derbi meccs végső akkordjait különben a DVTK teljes, míg az MVSC erősen megtépázott csapatával játsza le."

(Reggeli Hírlap - 1925. november 4.)

A szándék megvolt az újrajatszasra, azonban az ügyészség nem engedte a mérkőzés megrendezését, mert több játékos ellen nyomozás folyt, illetve úgy érezte, hogy a közhangulat még nem csillapodott le a vasárnapi rangadó után. Ezért csak a tavaszi idényben került sor a derbi befejezésére.

,,A rendőrségi nyomozás során egyes tanúk olyan vallomást tettek, hogy a DVTK játékosok már a mérkőzés előtt hangoztatták azt, hogy akár erőszak árán is győzni akarnak. Erre vonatkozólag kérdést intéztünk több vezetőhöz, valamint a játékosokhoz, akik mindnyájan a legerélyesebben visszautasítják ezt a feltevést. A DVTK vezetői kijelentették, hogy annál kevésbé vádolhatják meg őket ilyesmivel, mert hiszen a csapat az utolsó év folyamán a kerület legfairebben játszó együttesei közé tartozott, amelyről éppen a nyáron az összes fővárosi lapok hasábokon keresztül állapították meg azt, hogy hasonló finoman és urimodorban játszó együttest keveset ismernek. 

Az MVSC—DVTK mérkőzés ügyében a keddi nap folyamán egyébként váratlan fordulat állott be. Az ügyészség ugyanis utasította a rendőrséget, hogy a nyomozás, valamint a tanúkihallgatások eddigi aktáit sürgősen terjesszék eléje, mert az ügyet teljes egészében át akarja tanulmányozni és a nyomozást az ügyészség akarja irányítani. Felhívták egyúttal a rendőrséget, hogy mindenkire kiterjedő nyomozást folytassanak le, és az ügy összes gyanúsítható résztvevőit állíttassák a bíróság elé. A rendőrség kedden délben már át is tette az ügyészséghez az eddig felvett jegyzőkönyveket. Kravecz Zoltán dr. rendőr fogalmazó jelentését és az Erzsébet-kórház hivatalosan kiállított sérülés bizonylatát."

(Reggeli hírlap - 1925. November 4.)

Tóth Gyula, az MVSC intézője kérte a kerület intézőbizottságát, hogy nézők előtt legyen pótolva a mérkőzés hátralévő ideje, mert jelentősek az újrajátszas költségei. Az MVSC hétköznap szerette volna lejátszani a meccset, a DVTK azonban nem, hiszen állításuk szerint nem kapna mindegyik játékosuk szabadnapot a mérkőzés napjára. Mivel a mérkőző felek nem tudtak megegyezni, a szövetség döntött az új időpontról.

 

A bajnokság végeredménye:

 

1. Miskolci VSC                             18  15 2 1   62 : 10  32p

2 Diósgyőr-Vasgyári TK                18  14 2 2   84 : 18  30p

3 Miskolci MTE                              18  12 1 5  48 : 22  25p

4 Salgótarjáni BTC                        18   9 3 6   34 : 24  21p

5 Sátoraljaújhelyi AC                     18  8 1 9  30 : 38  17p

6 Diósgyőri AC                               18  5 6 7  25 : 30  16p

7 Sátoraljaújhelyi Egyetértés SC 18  4 4 10  25 : 46  12p

8 Perecesi TK                                 18  3 3 12  20 : 75  9p

9 Ózdi Törekvés SC                       18  3 2 13  23 : 55  8p

10 Miskolci MKASE                       18  3 2 13  20 : 53  8p

(A magyarfutball.hu és a Magyar Jövő nyomán)

 

A szövetség döntése alapján április 7-re volt kiírva a hátralévő harmincöt perc, de erre nem kerül sor, mert az MVSC-nek arra az időpontra két mérkőzése volt lekötve Kassán. Május 13. lett a végleges időpont, így az őszi rangadó befejezésére a szezon zárása előtt egy fordulóval került sor - az MVSC-nek az MMTE elleni meccse volt még hátra.

 

img_20190809_013627_1.jpg

A DVTK egy évvel korábban csaknem meglepetést okozott a fővárosban

 

Az ügyészségi vizsgálat közben megállapította, hogy nem Chojka, hanem Müller a másik gyanusíott a lábtörés ügyében.

Tehát május 13-án került sor a maradék harmincöt perc lejátszására. Ismét hatalmas nézősereg volt kíváncsi a mérkőzésre. A játékidő gól nélkül telt el, így az MVSC nyerte a bajnokságot. A mérkőzést egyébként a fővárosi Duller Tibor vezette. Komolyabb durvaság, illetve nézőtéri rendbontás nem történt.

,,A labda feldobásával a felvonalon kezdődik a mérkőzés és rögtön a MVSC támad, de Luterán túl hosszú szöktetése a kapu mellé jut. (...) A 33. percben a MVSC-пеk újból volna alkalma a győzelmet megszerezni. Pataky lövését Kozusnyik kiejti, de a labdára startoló Gyuricskó a tömörülő védelemtől zavarva két lépésről mellé rúg. Mezőnyjáték közben egy perccel hamarabb fújja le a bíró a mérkőzést, aki elég simán vezette le ezt a döntő fontosságú 35 percet."

(Magyar Jövő - 1926. május 15.)

A bajnoki döntőnek beillő mérkőzés után egy barátságos mérkőzésre került sor a két csapat között, melyet a vasgyáriak nyertek 1-0 arányban. Végül az MMTE elleni 6-0 diadallal, május 17-én biztosították be a vasutasok a bajnoki címet, akiknek egy döntetlen is elég lett volna hozzá.

 

egyesuleti_adatok_200_200-350x200_1_1.png

 

Tehát az Észak-Magyarországi kerület I. osztályának "A" csoportjának bajnoka a Miskolci VSC csapata lett. Észak kerületének bajnoki címéért a "B" csoport bajnokával, a Salgótarjáni SE csapatával kellett megküzdenie a zöld fehéreknek. Sikerrel vették az akadályt (2-1, 3-2), így az országos bajnoki címért harcolhatnak tovább. (Érdekesség: a másik nagy múltú salgótarjáni klub, az SBTC a miskolci "A" csoportban szerepelt.)

Ebben az írásomban olvashatjátok a bajnoki címért küzdő vasutasok parádés menetelését, egészen az országos döntőig:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2019/09/17/bajnoki_dontoben_a_miskolci_vasutasok

A DVTK később sportszerűségből jelesre vizsgázott, hiszen, amikor az MVSC csapata bejutott az országos döntőbe elsőként gratulált a nagyszerű teljesítményhez.

,,Több üdvözlő táviratot is kaptak a zöld-fehérek a kerületi csapatoktól. Mindegyik biztató, elismerő üzenet volt. Elsőként a DVTK-tól kaptak üzenetet, amely így szólt:"

(miskolciszemelvenyek.blog.hu - Bajnoki döntőben a miskolci vasutasok)

,,Gratulálunk az eredményhez. További kitartást és önbizalmat, vasárnapra pedig újabb dicsőséget!"

(Reggeli Hírlap - 1926. június 13., 10. oldal)

 

img_20190718_003718_1_2.jpg

Az 1925/26-os bajnokság két döntőse. Forrás: Pál István: Amiről a Kubik mesél

 

Arról, hogy milyen büntetést kapott Klemenik, illetve Müller az ügyészségi vizsgálat után, semmilyen információt nem találtam.

 

Források:

 

miskolciszemelvenyek.blog.hu - Bajnoki döntőben a miskolci vasutasok - Öt különleges történet a Kubikból-109 éves az MVSC

magyarfutball.hu 

Magyar Jövő - 1925. november 1., november 3., november 4., november 6., 1926. március 24., április 4., május 13., május 15.

Dr. Nagy János, Sike Gábor, Berecz Csaba: DVTK centenarium 

Nemzeti Sport - 1925. november 5.

Reggeli Hírlap - 1925. november 4., november 11., november 14.

Varga Lajos: A Miskolci Vasutas Sport Club száz éve 

Pál István: Amiről a Kubik mesél

Varga Lajos: A futball-labda diósgyőri útja 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9017840027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása