Dr. Kriza Ákos (1965-2021) - emlékét megőrizzük
2021. január 19. írta: Reiman Zoltán

Dr. Kriza Ákos (1965-2021) - emlékét megőrizzük

2021. január 18-án késő éjjel elhunyt Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város korábbi polgármestere. Kriza Ákos súlyos betegséggel küzdött, melyet méltósággal viselt. A szervezete hosszú küzdelem után adta fel a harcot...

 

b_elhunyt_kriza_akos.jpg

Forrás: kronikaonline.ro

 

A családja ma reggel ezt a közleményt adta ki, melyben tudatták Dr. Kriza Ákos halálát:

,,A család nevében megrendülve és mély fájdalommal tudatom: 2021. január 18-án a késő esti órákban elhunyt Dr. Kriza Ákos.

Miskolc város volt polgármestere hosszan tartó, küzdelmes betegség után távozott közülünk, mindössze 56. éves korában.

Kriza Ákosban a nemzeti-konzervatív oldal az egyik meghatározó alakját, politikusát veszítette el, aki nem csak kiváló orvos, intézményvezető és polgármester volt, de hűséges házastárs, két gyermek szerető édesapja, szüleiről gondoskodó gyermek, és igaz testvér is volt.

Nyugodj békében!

A temetésről a család később ad tájékoztatást!

Miskolc, 2021.01.19.

Dr. László Zsuzsanna

Dr. Kriza Ákos felesége

 

127152.jpgForrás: nepszava.hu

 

Dr. Kriza Ákos Nagyváradon született, ott tett érettségi vizsgát, 1983-ban. Ezután a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen tanult. A Nyugat-magyarországi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát. Fiatal korában szívesen vívott és dzsúdózott.

1990-ben költözött Miskolcra, 1994-ben orr-fül-gégészeti vizsgát tett, 1995-ig a Diósgyőri Kórházban dolgozott. Családorvosként is tevékenykedett, többek között a Martintelepen, ahol majd' tíz évig látta el feladatát. 

1999-ben pályázat útján elnyerte a Vasútegészségügyi Kht. Miskolci Egészségügyi Központ orvos-igazgatói tisztségét. A polgármesteri hivatal elnyeréséig itt dolgozott. 

2010 és 2019 között Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere. 2019-től visszatért régi munkahelyére a Vasútegészségügyi Központba, és a Miskolci Egyetem kuratóriumának tagja volt.

Politikai pályafutása 1997-ben kezdődött, bár már 1990-ben is aktívan érdeklődött a politika iránt. Először 2006-ban indult a polgármesteri székért, melyet 2010-ben nyert el. 2019-ben betegsége miatt nem indult a választáson.

Kriza Ákos erdélyi magyar volt, ősei bányászok voltak. Leghíresebb felmenője Kriza János, unitárius püspök, költő, műfordító volt.

Egész életemben emberekkel foglalkoztam – erről szól a munkám intézményvezetőként és orvos-közgazdászként. Mindig arra törekedtem, hogy a közösségben, amelyben élek, a családban, a baráti kapcsolatokban, a munkahelyi csapatban mindenki megtalálja a helyét és jól érezze magát. Úgy gondolom, ez a legfontosabb – és ez nem anyagi kérdés!

2020 végén a miniszterelnök úrral megegyezve elérte, hogy a Diósgyőri vár mégis a régi fényében tündököljön, úgy épüljön újjá.

Többször kértem tőle interjút, azt mondta, hogy halasszuk el egy kicsit későbbre, sajnos ez már nem valósulhat meg.

 

xkriza_sajtotaj_171211ml_1_jpg_qitok_110ywwz2_pagespeed_ic_trhdcndjii.jpg

Forrás: minap.hu

 

Halálával Miskolcot is óriási veszteség érte, egy igaz magyar politikust veszített el a nemzet. Nyugodjon békében Polgármester Úr! 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1116395458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása