Dr. Kriza Ákos (1965-2021) - emlékét megőrizzük
2021. január 19. írta: Reiman Zoltán

Dr. Kriza Ákos (1965-2021) - emlékét megőrizzük

In memoriam Dr. Kriza Ákos (1965-2021)

 

2021. január 18-án késő éjjel elhunyt Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város korábbi polgármestere. Kriza Ákos súlyos betegséggel küzdött, melyet méltósággal viselt. A szervezete hosszú küzdelem után adta fel a harcot...

20220118_141407.jpeg

 

A családja egy közleményben tudatta Dr. Kriza Ákos halálát:

,,A család nevében megrendülve és mély fájdalommal tudatom: 2021. január 18-án a késő esti órákban elhunyt Dr. Kriza Ákos.

Miskolc város volt polgármestere hosszan tartó, küzdelmes betegség után távozott közülünk, mindössze 56. éves korában.

Kriza Ákosban a nemzeti-konzervatív oldal az egyik meghatározó alakját, politikusát veszítette el, aki nem csak kiváló orvos, intézményvezető és polgármester volt, de hűséges házastárs, két gyermek szerető édesapja, szüleiről gondoskodó gyermek, és igaz testvér is.

Nyugodj békében!

A temetésről a család később ad tájékoztatást!

Miskolc, 2021.01.19.

Dr. László Zsuzsanna

Dr. Kriza Ákos felesége"

 

Dr. Kriza Ákos Nagyváradon született, ott tett érettségi vizsgát, 1983-ban. Ezután a Marosvásárhelyi Orvosi Egyetemen tanult. A Nyugat-magyarországi Egyetemen szerzett közgazdász diplomát. Fiatal korában szívesen vívott, még az egyetemi évei alatt is gyakorolta ezt a sportot.

1990-ben költözött Miskolcra, 1994-ben orr-fül-gégészeti vizsgát tett, 1995-ig a Diósgyőri Kórházban dolgozott. Családorvosként is tevékenykedett, többek között a Martintelepen, ahol majd' tíz évig látta el feladatát. 

1999-ben pályázat útján elnyerte a Vasútegészségügyi Kht. Miskolci Egészségügyi Központ orvos-igazgatói tisztségét. A polgármesteri hivatal elnyeréséig itt dolgozott. 

2010 és 2019 között Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere. 2019-ben visszatért régi munkahelyére a Vasútegészségügyi Központba, és a Miskolci Egyetem kuratóriumának tagja volt.

Politikai pályafutása 1997-ben kezdődött, bár már 1990-ben is érdeklődött a politika iránt, illetve Erdélyben a magyar oktatás kiharcolásának ügyében indított gyertyás-könyves tüntetés kapcsán részt vett politikai tárgyalásokban. 

Először 2006-ban indult a polgármesteri székért, melyet 2010-ben nyert el. 2019-ben betegsége miatt már nem indult a választáson.

Kriza Ákos erdélyi magyar volt, ősei polgári foglalkozásúak voltak. A családja Toroczkóról származott.

,,Egész életemben emberekkel foglalkoztam – erről szól a munkám intézményvezetőként és orvos-közgazdászként. Mindig arra törekedtem, hogy a közösségben, amelyben élek, a családban, a baráti kapcsolatokban, a munkahelyi csapatban mindenki megtalálja a helyét és jól érezze magát. Úgy gondolom, ez a legfontosabb – és ez nem anyagi kérdés!"

2020 végén a miniszterelnök úrral megegyezve elérte, hogy a Diósgyőri vár mégis a régi fényében tündököljön a közeljövőben.

Többször kértem tőle interjút, azt mondta, hogy halasszuk el egy kicsit későbbre, sajnos, ez már nem valósulhat meg. Utoljára 2020 decemberében találkoztunk, a 100 történelmi érdekesség Miskolcról egy tiszteletpéldányával ajándékoztam meg, akkor már saját bevallása szerint sem volt túl jól.

Halálával Miskolcot is óriási veszteség érte, egy igaz magyar politikust veszített el a nemzet. 

Nyugodjon békében Polgármester Úr! 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5716395458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása