Rianás - akadálymentesített kisfilm készül Balla Riana Emmával
2022. január 27. írta: Reiman Zoltán

Rianás - akadálymentesített kisfilm készül Balla Riana Emmával

Balla Riana Emma, egy csodálatos tehetséggel megáldott kislány. Egyszer már olvashattátok az oldalamon az interjúmat, amit vele készítettem. Ezúttal egy különleges kisfilm elkészülte miatt beszélgettünk. Nemcsak ő, hanem a kisfilm producere/operatőre is nyilatkozik majd ebben az interjúban. A most forgatott kisfilm egyedülálló kezdeményezés, hiszen úgynevezett akadálymentesített, ami azt jelenti, hogy látássérültek és a hallássérültek számára is elérhető verzió készül belőle.

 

img_20220124_224355.jpg

Forrás: Confidential Media

 

Először Riana Emma szólal meg az írásomban, őt faggattam a forgatásról, a film témájáról és az egyedülálló kezdeményezés ötletéről. És ne felejtsük el azt sem, hogy Riana Emma természetesen miskolci, városunk jó hírét terjeszti a nagyvilágban, büszke lokálpatrióta. 

 

- Az elmúlt napokban is dolgoztál, szabad tudni, hogy milyen forgatáson voltál?

- Így van. Az első saját filmes ötletemet forgatom egy kiváló csapattal, akiknek ezúton is köszönöm a munkáját. A stáb minden tagja erőn felül dolgozik azon, hogy ez a film alacsony költségvetése ellenére minőségi élmény nyújtson nem csak az ép embereknek. Nagyon hálás vagyok többek között a Corax Music Factorynak, aki a zenéért felelős, de azt hiszem a legfontosabb embert muszáj kiemelnem, ő Szirák Tamás, producer-operatőr, aki nélkül erről a filmről most nem beszélgetnénk.

 

- A forgatókönyv a te ötleted alapján készült. Mióta foglalkozol forgatókönyv írásával?

- Már 2019 óta írok forgatókönyv-szerű írásokat mindenféle műfajban (vígjáték, dráma, thriller), és ebben a filmben az álmom megvalósult, hiszen a saját filmemet forgatom, a „RIANÁS”-t.

 

- Honnan származik ennek a kisfilmnek az ötlete?

- Nagyon nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert ha elmondanám, lelőném vele a film csattanóját. Annyit tudok mondani, hogy ismerünk olyat, aki a filmben bemutatott mentális problémákkal küzd. Érdekelt a téma, ezért elkezdtünk kutakodni az interneten, hogy vannak-e hasonló támájú filmek, főleg gyerekek vonatkozásában. Innen jött az ötlet. A film, műfaját tekintve thriller, drámai elemekkel. Általában a filmek, amelyekben dolgozom, mind hasonló műfajúak, így nem volt nehéz ezt a történetet kitalálni. Természetesen édesanyámék is segítettek benne.

 

save_20220124_223753.jpg

Forrás: Confidential Media

 

- A történetről megtudhatunk valamit?

- A filmben olyan problémákat, élethelyzeteket mutatunk be, melyek kortól, nemtől, vallási hovatartozástól, társadalmi státusztól és iskolázottságtól függetlenül jelen vannak a társadalomban. 

- Egy sikeres üzletasszony egyedül neveli kislányát. A csonka családban élő gyerek súlyos testi-lelki bántalmazásnak van kitéve, ráadásul édesanyja gyilkosság áldozata lesz. Az apa rejtélyes figurájáról sokáig nem derül ki, hogy milyen szerepet játszik a történetben. A film cselekménye során nőttön-nő a feszültség, drámai fordulatok tartják bizonytalanságban a nézőt.

 

- Kik működtek közre a film elkészítésében?

- A filmben a szereplőknek elismert művészek, úgy mint Farkas Zita, Bogdányi Titanilla, Epres Attila és Király Attila kölcsönzik hangjukat. Ennek dramaturgiai okai vannak. Szeretném nekik megköszönni, hogy támogatják a filmet munkájukkal. Hatalmas megtiszteltetés ez számomra.

 

save_20220124_223802.jpg

Forrás: Confidential Media

 

- Egyedülálló kezdeményezésként a látás- és hallássérültek számára is elérhető lesz a film, honnan jött az ötlet erre?

- Onnan jött az ötlet, hogy vannak látássérült barátaink, köztük egy kiváló francia tolmács, Kardon Annamari, aki segédkezik a filmben. Innen jött az gondolat, hogy a látás- valamint hallássérültek is "láthassák” a filmet, mert nekik is jár a minőségi filmfogyasztás élménye, mégha ez egy rövidfilm formájában valósul is meg. Felkértünk szakembereket, (a Narradívák-at és a Jelnyelvi Tomácsok a Hallássérültekért Alapítvány-t), akik örömmel vállalták az egyébként nagyon nehéz feladatot. Amit még szeretnék elmondani, hogy úgy tudjuk, nem volt még erre példa, hogy a film gyártásakor már elkészülnek az akadálymentes változatok, és nem utólag kerül erre sor. Ezt a "hagyományunkat” szeretnénk a későbbiekben is folytatni, amennyiben lesz rá lehetőség.

 

- Vannak egyéb filmes felkéréseid is jelen pillanatban?

- Korábban említettem, hogy általában thriller és drámai műfajú filmek "találnak” meg. Most pedig egy nagyjátékfilm az „AZ OSTROM - ARKANGYAL EGYES” az első magyar díjnyertes akciófilm prológusának főszerepét kaptam meg Lakatos Márk Ga-Bo rendezésében. Ebben a filmben a krav-maga küzdősporttal is meg fogok ismerkedni. Nagyon várom a közös munkát a csapattal és a másik főszereplővel, Nyutali Norberttel, akit remek színésznek ismertem meg. Egy posztapokaliptikus monodrámában játszom majd, a „CINQUECENTO JÖVŐJE”-ben, Ivicsics Bálint rendezésében, amit szintén nagyon várok.

 

 A film előzetese

 

Riana Emma beharangozója után pedig olvassátok el a producer, Szirák Tamás válaszait:

- Hogyan került kapcsolatba Rianával és a szüleivel?

- Körülbelül tizenöt éve kezdtem a filmezéssel komolyabban foglalkozni, főként operatőr és vágó vagyok. Néha rendezek is, pár éve készítettem egy saját nagyjátékfilmet önerőből, Egy testben címmel, amivel két hazai filmfesztiválon nyertünk különdíjat. Az egyik egy operatőri különdíj volt, amit én kaptam. A film érdekessége, hogy műfaját tekintve thriller-horror kategória! Igazság szerint ez a műfaj hozott össze minket, először közvetve, mivel egy filmes ismerősöm a saját thrillerjén épp együtt dolgozott Rianával. Azonnal felfigyeltem Riana tehetségére, ezért személyesen is megkerestem a Facebookon. Gratuláltam neki az eddig elért sikereihez és mondtam neki, hogy a későbbiekben fel fogom őt kérni főszereplőnek a saját projektjeimbe, mert különleges, kiemelkedő tehetségnek tartom és mindenképp szeretnék vele dolgozni. Riana által megismertem a szüleit is, akik nagyon örültek, hogy kapcsolatba léptünk és a közös munka által, alatt barátokká váltunk. :)

 

- Hol történt a Rianás című film forgatása?

- A forgatás Miskolcon volt. A jelenetek javarészét a görömbölyi pincesoron és a családi borospincében vettük fel, illetve Nyékládházán fogunk még forgatni.

 

- Volt valami különleges a forgatás során?

- Az egyik különlegessége a forgatásnak, ezáltal a filmnek is, hogy nem milliókból, hanem gyakorlatilag fillérekből sikerült leforgatni, nem egészen három nap alatt. Mégis minőségit alkottunk minden értelemben, mert hál' Istennek minden adott volt ahhoz, hogy akadálymentesen forgassunk. A hegyoldalba vájt borospincét, melyet még csákánnyal vájt ki Riana dédpapája, meglehetősen különlegesnek találtam.

 

save_20220124_223821_1.jpg

Forrás: Confidential Media

 

- Milyen együtt dolgozni Emmával?

- Ha már ennyit beszélünk a különlegességről, akkor csak azt tudom mondani, hogy Riana tényleg a szó szoros értelmében egy különleges ember. Nem kérdés az sem, aki ismeri személyesen, tudja, hogy már "alapból" a személyisége is magával ragadó.

 

- Milyen hosszú lesz a film?

- Körülbelül 15 percre lehet majd számítani. 

 

- Elkészült a film, vagy még lesz folytatása a forgatásnak?

- Még nincs készen. Február első napjaiban fogjuk rögzíteni az utolsó felvételeket. Utána jönnek a végleges kép és hang utómunkák, majd elkezdődik az akadálymentes verziók gyártása.

 

- Mi a véleményed arról, hogy a film teljesen akadálymentesített lesz, azaz mindenki számára elérhető és élvezhető?

- Ez is például egy különlegessége a filmnek, mert tudomásunk szerint ilyet még nem igazán készítettek. A másik nagyon fontos dolog, hogy Rianának jutott eszébe a film akadálymentesítése, mivel vannak látássérült barátai. Nekik is kedvezve, illetve ezáltal a többi embernek, aki sajnálatos módon hasonló körülmények között éli életét. Fantasztikus és hihetetlen, önzetlen dolognak tartom ezt a kezdeményezést Riana részéről, és csodálatos, hogy ennyi idősen, ilyen figyelmes és érzelmeket táplál embertársai iránt. Személy szerint nagyon meghatódtam...

 

fb_img_1643060371343.jpg

Forrás: Confidential Media 

 

Ilyen beharangozók után már én is nagyon várom a film bemutatóját, remélem nemsokára láthatjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9116823270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása