Interjú Szopkó Róberttel a 10-es Honvéd Hagyományörző Egyesület elnökével
2017. augusztus 26. írta: Reiman Zoltán

Interjú Szopkó Róberttel a 10-es Honvéd Hagyományörző Egyesület elnökével

Városunk emblematikus katonái voltak a Tizeshonvéd Gyalogezred tagjai. Vannak akik a mai napig ápolják emléküket. Szopkó Róberttel az egyesület elnökével beszélgettem.

- Hogy merült fel az egyesület alapítása, és ez mikor történt?

- 2014. április 17-én alakult az egyesületünk Miskolcon. Tízen gyűltünk össze, hogy az első világháború századik évfordulójára emlékezve tisztelegjünk a Tizeshonvédek emléke előtt. Elsődleges célunk az, hogy a feledés homályába veszett első világháborús hősök emlékét ápoljuk, elevenen tartsuk.

- A célkitűzéseink jobb megismerésére ajánlom:

http://10eshonved.webnode.hu/rolunk/

 

xemlektura_magyaros_teto_1_jpg_qitok_io-pso7x_pagespeed_ic_cp-rbq621d.jpg

Korhű egyenruhában a Gyimesi-havasokban

 

- Hányan tagjai az egyesületnek?

- Jelenleg 17 aktív taggal rendelkezünk. Érkeznek megkeresések a facebook oldalunkon keresztül is. Nagyon szívesen várjuk köreinkbe a fiatalokat. - Milyen programokat, megemlékezéseket szerveznek? - Hagyománnyá vált, hogy halottak napján a miskolci 10-es honvéd szobornál gyertyagyújtást szervezünk. Emellett részt veszünk Miskolc város rendezvényeink is, például a hősök napi megemlékezéseken mi is elhelyezzük koszorúinkat az első világháborús emlékműveknél. Harmadik éve veszünk részt Erdélyben az úz-völgyi megemlékezésen. Gergely András Csíkszentmárton polgármestere kezdeményezte több, mint húsz éve az ünnepséget. A megemlékezés nem csak az első világháború harcaira emlékezik, hanem az 1944 augusztusi szovjet betörésre is. Gyönyörűen felújították az első világháborús katonai temetőt, idén pedig a tízesek emlékművét is újra felavatják. - A miskolci Herman Ottó Gimnáziummal szoros kapcsolatot ápolunk, így minden évben részt veszünk a Tizeshonvéd megemlékezések szervezésében.

http://minap.hu/cikkek/regi-hagyomany-az-iskolaban-az-emlekezes-10-es-honvedokra

- Van valahol egy központjuk ahová el lehet látogatni, esetleg tárgyi emlékeket megtekinteni?

- Sajnos nem rendelkezünk olyan hellyel, ahol tagjaink -, akik között több gyűjtő is van – be tudnák mutatni tárgyaikat. Tavaly óta igyekszünk összehozni egy Tizeshonvéd kiállítást, de eddig nem jártunk sikerrel.

- Nagyon jó dolog, hogy vannak ilyen civilek, mint Önök, mennyire érdekli az embereket ez a téma? Mennyire ismerik a miskolciak az ezredüket?

 

16836300_1296047167098997_6840101188824018429_o.jpg

Egy gránátbiztos fedezék az erdélyi harcok során. A képet 1917-ben a 10-es honvédek készítették

 

- Sajnos az idő múlásával kikopott a miskolciak emlékezetéből az ezred története, sokan nem tudják, hogy mit jelent a Tizeshonvéd utca elnevezése, miért ott áll a 10-es szobor, ahol most. Egyesületünk fő feladatának tekinti a tízes hagyományok újjáélesztését, elevenen tartását. Kiemelt feladatunknak tartjuk, hogy minél több embert, elsősorban fiatalokat tudjunk elérni. A problémát az jelenti, hogy nagyon nehéz áttörni az érdektelenség falát.

 

18620818_1383350168368696_5933262252937075529_o.jpg

Vitézségi érem adományozását elismerő lap Sáfrány Gy. József részére

 

- Lengyelország és Erdély volt a gyalogezred legtöbb, legnagyobb csatájának helyszíne, voltak már ezeken a helyszíneken?

- Az egyik célkitűzésünk az, hogy mi is bejárjuk azokat a csatatereket, ahol hős katonáink harcoltak. Az első világháború kitörésének századik évfordulóját követve mi is útnak indultunk. 2014. december 11-én Limanowába látogattunk el, mely a legelső komoly ütközet a hosszú háború során, ahol a tízesek megmutathatták rátermettségük, bátorságuk. 2015. május 5-án Gorlicében voltunk, ahol a gyalogezred a legdicsőségesebb harcát vívta egy évszázada. A gorlicei áttörés az ezred legfontosabb csatája volt, a két világháború között ezen a napon tartották meg Miskolcon az ezrednapokat. 2015 augusztusában Erdélybe, az Úz-völgyébe látogattunk el, hogy lerójuk tiszteletünk az elesett hősök emléke előtt. 1917-ben a völgy fölé tornyosuló Magyaros-tetőt a hős tízesek foglalták vissza a ránk törő orosz seregektől. 2016-ban ismét eljutottunk a megemlékezésre, illetve igyekszünk tovább mélyíteni kapcsolatainkat az Erdélyi Kutatócsoport Egyesülettel, illetve Csíkszentmárton polgármesterével, Gergely András Úrral is, aki elindítója az úz-völgyi megemlékezéseknek. 2017. március 8-án egyesületünk tagjai végig járták a tízesek támadásának száz évvel korábbi útvonalát. Korhű egyenruhában vitték fel a Magyaros-tető csúcsára a tízesek zászlaját. (A zászló csak másolta az eredetinek. A másolatot 2012-ben a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetségének B.-A.-Z. megyei szervezete ajándékozta a Herman Ottó Gimnáziumnak, mely épülete eredetileg a tízesek laktanyája volt.) 2015-ben és 2016-ban is Esztebnekbe (Szlovákia, Stebmík) látogatott az egyesület, ahol a Klub vojenskej histórie Beskydy minden évben hadijátékot szervez. 2016-ban már egyik társunk részt is vett a hadijátékon korhű felszerelésében. az egyesület többi tagja nézőként jelent meg.

- Egyesületük kap támogatást a várostól? Vagy vannak támogatóik?

- Egyesületünk Miskolc városától kap támogatást, melyet itt is szeretnénk megköszönni. A kulturális mecénás pályázat segítségével tudtuk felszerelni két tagunkat korhű egyenruhával, illetve fegyverzettel. Több utunkat is támogatta a város, illetve önkormányzati képviselők. Nagyon sokat köszönhetünk mind a városnak, mind a képviselőknek, hogy munkánkat folytatni tudjuk!

 

18156197_1362071860496527_1472114023330456247_o.jpg

Sáfrány Gy. József kitüntetései a Nagy Háborúból. Büszkén szolgált a 10-eseknél.

 

- Vannak pontos adataik az ezredben szolgált katonákról?

- A levéltári kutatások folynak. Jelenleg nincs teljesen pontos információ minden, az ezredben szolgálatot teljesítő katonáról.

- Vannak olyan tagjaik akiknek a családjából szolgált valaki az ezredben?

- Szerencsére van ilyen tagunk, akinek dédnagyapjának eredeti kitüntetése is megvan.

- Legközelebb hol találkozhatunk egyesületükkel a városban valamilyen megemlékezésen?

- Miskolcon a most már hagyománnyá váló halottak napi gyertyagyújtáson lehet velünk találkozni a tízes honvéd szobornál.

- Köszönöm a beszélgetést, nagyszerű dolog az, amivel foglalkoznak, gratulálok hozzá!

 

029.jpg

A 10-es Honvéd Gyalogezred tisztikara, középen Sáfrán Géza ezredes 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9812750806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása