Interjú a városi felfedezőkkel
2017. október 01. írta: Reiman Zoltán

Interjú a városi felfedezőkkel

Három érdekes fiatalemberre találtam rá a tetemvári pincékkel kapcsolatos kutatásaim során. Elhagyatott helyeket járnak be szerte az országban, de Miskolcon is nagyon sok helyen kutakodtak már. Az Avasi kilátótól nem messze találkoztam velük, egy feltételezett óvóhely mellett beszélgettünk.

 

- Bemutatkoznátok nekem pár szóban, hogy be tudjalak titeket mutatni az olvasóknak?

Hideg László: - 31 éves, bőcsi lakos vagyok. Nekem ,,nem sok közöm van” Miskolchoz. A Molnál dolgozom főállásban rendszerkezelőként. Nagyon sok dologgal foglalkozom, sok dolog érdekel. Amit szeretnék kiemelni, hogy nem csak az urbex, hanem a régiségek terén is nagyon érdekes hobbim van. Régi közvilágítási lámpatesteket gyűjtök. Abból is van már néhány darabom. Ezt a hobbit is igyekszem „mozgásban” tartani. Van egy facebook csoportunk velük is, ami kb. 250 tagot számlál. 

Jászberényi László: - 46 éves vagyok, egy játékkonzol boltban dolgozom. Miskolcon lakom az Avason, de felsőhámori származású vagyok eredetileg. Hobbim az urbex kőkeményen, illetve Csernobil minden mennyiségben. Vannak csoportok, ahol adminként szerepelek ebben a témakörben is. Visszük ezt az urbexes blogot, a youtube csatornát is. A videózás is hozzám tartozik a csoportban. Van egy fiam és egy feleségem.

Kalafusz Attila: - 42 éves, tősgyökeres miskolci lakos vagyok. Kézbesítőként dolgozom egy miskolci postán. Nekem is a hobbim az urbex, mellette második világháborús dolgokat gyűjtök. Minden ami régiséggel foglalkozik az érdekel. Rákaptam nagyon az óvóhely témára is, ezeknek a történetére, berendezésére. Távolabbi célunk egy óvóhelymúzeumot, vagy kiállítást létrehozni itt Miskolcon.

 

21329519_1938024519786409_1882217932_o.png

Balról jobbra: Jászberényi László, Hideg László, Kalafusz Attila

 

- Urbex, honnan ered ez a név és hogy csöppentetek bele ebbe az egészbe?

Jászberényi László: - Ez egy angol szónak a rövidítése, az urban exploration-nak, ez annyit jelent, városi felfedezők. Hogyan csöppentünk bele? Én 2011-ben egy Csernobili túrával, a legelsővel. Utána elkezdtük ezt a hobbit művelni Attilával és tavaly ősszel csatlakozott Laci, azóta vagyunk hárman. Ő a legfiatalabb tag, minden értelemben.

 

- Ahogy látom az országon belül sok helyen vannak ilyen csoportok. Tartjátok velük a kapcsolatot?

Jászberényi László: - Én személyesen tartom a szellemvárosokos Hajner Gyulával, vele néha szoktunk beszélgetni, egyébként mással nem nagyon. Van egy-két segítőkész ember közöttük, - ma is kaptam egy sráctól infót – egyébként nem egy összetartó csapat ez. Benne van az emberben, hogy ki van ott hamarabb. Ezért van egy kis rivalizálás.

 

- Ez a csernobili túra hogy jött létre?

Jászberényi László: - Én voltam ott először 2011-ben, egy neten szerveződött csoport tagjaként, teljesen spontán. Három ember beszélt erről egy netes fórumban, hogy mennének, csatlakoztam hozzájuk, kimentünk. Utána rájöttünk, hogy egy nap az nem nap Csernobilban. Pont arra volt elég, hogy az ember megtudja, oda vissza kell mennie még. Mi Attilával már ismertük egymást régebbről, - egymás melletti lépcsőházban laktunk - amikor kiraktam egy képet a facebook-ra a túráról, még haza sem értem, már rám írt. Nem mondod, hogy Csernobilban voltál? 2013-ban szerveztük a második utat, oda már Attila is jött. Egy nagyobb csapattal, hét fővel. Pont rossz időpontban voltunk, - márciusban - amikor az a hatalmas havazás volt Magyarországon, - amikor azt mondták, hogy ülj be egy másik autóba – annyira ellepte Kijevnek azt a részét a hó amerre mentünk, hogy alig tudtunk átjutni. Csoda, hogy kijutottunk a helyszínre Pripjaty-ba. Ez a túra kétnapos volt, hazajöttünk, mondtuk, hogy ez még mindig kevés. Aztán tavalyra szerveztük, de 2017-re sikerült elintézni, úgyhogy harmadszor az idén voltunk egy három naposon, hatan.

 

21291613_1938024089786452_2120603624_n.jpg

 

Hideg László: - Akik ezzel foglalkoznak még, kisebb volumenű csapatok. Sokan nem ennyire elszántak. Mi klubot vezetünk, külön youtube csatornát, blogot, facebook oldalt. Ráadásul jó minőségű videókat szerkesztünk. Találni videókat máshol is, de nem ilyen színvonalon. Mi az életünk részének érezzük már ezt.

Jászberényi László: - Teljesen amatőr szinten csinálunk mindent. Igen, próbálunk jó videókat készíteni. Meg lehet nézni őket, bár van egy három évvel ezelőtti, ami az én szememben is – pedig én csináltam – nagyon rossz, azért a mostaniak már sokkal jobbak. Mindenben fejlődünk. Egyre jobb technikai háttérrel, kamerákkal, lámpákkal rendelkezünk. De tényleg ez csak hobbi, még a pénzkereset funkció sincs a youtube-on beállítva a videókhoz. Ez a jó adni kategória tőlünk, másoknak.

Hideg László: - Én is csináltam ezt az urbexezést, amikor a Lacit és Attilát még nem ismertem. Egyik haverommal bemásztunk olyan bunkerekbe, amelyekbe be lehetett, amelyek nem voltak elzárva. Ami el van zárva, abba akkor sem és most sem megyünk be. Ha nincs engedély, akkor az úgy marad, nem megyünk bele partizánakciókba.

Jászberényi László: - Most már, hogy komolyabban csináljuk, kezdenek a kapuk megnyílni előttünk. Mi is csodálkozunk rajta. Amikor Kriza Ákos aláírásával kapunk egy engedélyt, mi is meglepődünk. Ez az engedély egy vezetési ponthoz kellett Miskolcon, - már bejártuk – illetve a másik tetemvári bunkerhez. Annak a hivatalos bejárását is engedélyezte, így arról is lesz videó. Hogy mikor azt nem tudom, nálunk mindig ez az időpont egyeztetés ütközik akadályokba. Rengeteg hely van, ahová írunk és csodák csodája tudunk menni, engedélyt kapunk rá. Ózdon, személyesen az alpolgármester kísért végig minket egy légópincében.

Hideg László: - Magántulajdonban lévő helységek is szerepelnek a terveinkben. Volt olyan, aki azt mondta, hogy jöhettek nyugodtan, titeket beengedlek.

 

1_11.jpg

 

Jászberényi László: - Ennek a tetemvári pincének a tulajdonosa viszont azt mondta, dehogy engedek én ide embereket. Kik akarnak ide bejönni? Aztán ránézett a videókra, a blogra és egyből más lett a véleménye. Látta, hogy ezek tudnak valamit, ezeket beengedem. A médiában is szerepeltünk többször már. Voltunk az Indexen Csernobillal, voltunk az M2 csatornán szintén Csernobillal, tavaly. A RádióM-be hívtak meg, a Blikk hozott le egy cikket mostanában. A Rádió1-en is voltam Balázsnál, Csernobil volt szintén a téma. Úgyhogy indulgatnak a dolgok, bár nem szeretjük a rivaldafényt, egyikünk sem. Nem vagyunk olyan nagy dumásak sem, talán a Laci.

Hideg László: - Nekem a másodszakmám operatőr, a kamerának azon az oldalán érzem jól magam. Amikor engem néz a kamera, az messze van a konfortzónámtól.

 

- Miskolcon hol voltatok eddig?

Jászberényi László: - Drótgyár, Ifjúsági park, Junó, Attila mondjad te, te jobban tudod ezeket.

Kalafusz Attila: - Papp Jóska pálya, HCM pálya, a Digépbe is bejutottunk. Pereces, Vasgyár, Tetemvár, Csanyiki lőtér, legutoljára pedig a Kisavason voltunk.

 

- Ott is pincerendszerekben?

Jászberényi László: - Igen, egyben.

Hideg László: - De van három, ahonnan engedélyeztetésre várunk. Igent mondtak a megkeresésünkre, de azt mondta a tulaj, hogy elfoglaltsága miatt kérdéses az időpont. Meg fogja engedni, amint lesz ideje. Az Aranykoronában voltunk nemrég, nekik is van egy hatalmas pincéjük. A tulajdonosra ráírtam, aztán ő készséggel segített, szívesen megmutatta, körbevitt minket.

 

21329711_1938024549786406_360140889_o.png

 

Jászberényi László: - Kicsit többet kéne megtudni az anyagok hátteréről, csak annyira nehéz információkat szerezni. Az interneten szinte semmi, pedig a két fiú állandóan a netet bújja, ők a nagy huszárok. Ennek ellenére alig találunk valamit, vagy utólag tudunk meg információkat, nem akkorra, amikor ott vagyunk. Ott volt az Ifjúsági park, ott is utólag jöttek az információk. Mi volt ott és mikor pontosan. Vagy a pingyomi laktanya. Kerestünk egy katonát, egy embert, bárkit, aki ott volt, senkit nem találtunk. Bezzeg amikor lement a videó, jelentkeztek páran, hogy én elmentem volna veletek, hiszen ott szolgáltam.

Hideg László: - Tiszaújvárosban is voltunk, a tiszapalkonyai erőműben. Az egy érdekes videó volt. Mínusz 14 fokban indultunk neki, akkor volt a tél leghidegebb napja. Ott még rengeteg gép van az egykori üzemből.

Jászberényi László: - Mentünk mi már sok felé, a Balaton körül is voltunk, bejártuk ezeket az urbexeseknek kötelező helyeket. Szentkirályszabadja, Sármellék, Kiskunlacháza, Tedej, Hajag.

 

- Volt olyan hely itt Miskolcon, ahová nem kaptatok engedélyt?

Jászberényi László: - Van amikor nincs válasz, hiába e-mailezünk.

Hideg László: - Konkrétan nemleges választ soha nem kaptunk.

Jászberényi László: - A Sziklába nem tudtunk bemenni, mert a Minisztériumhoz tartozik.  Sok hely van a bakancslistánkon, ott van például a csanyiki szanatórium. De olyan is van, ami az ember ölébe pottyan, mint például ez a tetemvári pincerendszer bejárása. Szó szerint belefutottunk.

 

0814.JPG

 

- Honnan tudtátok, hogy kihez kell menni?

Jászberényi László: - Na, ez az. Semmit nem tudtunk róla. Van egy gyanús lejárat, ott megálltunk hárman, az ajtó előtt. Öt perc múlva odajött egy ember. Titeket ez érdekel? Mert ez az egyik ismerősömé. Húsz perc múlva már meg volt a telefonszám. Összehaverkodtunk a tulajjal, a kulcs még a mai napig nálunk van.

 

- Ő ezt nem akarja valamire felhasználni egyébként?

Jászberényi László: - Akart egy bormúzeumot csinálni. Nagyon szépen be volt ott rendezve egy-két terem. Szíve ügye volt, sokat dolgozott vele, mutatta nekünk. Tényleg sok munkája volt benne. Aztán egy nap, az egyik lejáraton bemásztak illetéktelenek, szétvertek mindent. Ami ért valamit, azt meg ellopták. Szétverték a több száz éves préseket, a bunkerajtókat kibontották. Egy kupacba rakták előkészítve az ellopásukra. Van egy vészkijárat, ott jöttek le, de egyébként ki sem fértek volna azon az ajtón, úgyhogy nem is értjük miért csinálták ezt a rombolást. Ezzel az álomnak vége lett, ez az ember most már nem is Miskolcon lakik, teljesen mást csinál. Eladó lesz a közeljövőben a pince ezen, magánkézben lévő része.

 

- A városi tulajdonban lévő részben van a volt hadikórház?

Hideg László: - Igen, hadikórházként működött, de csak a háború idején. Egy szóbeszéd szerint a nyolcvanas évek végén még benne voltak az ágyak lepedővel, de ma már semmit nem lehet ott találni.

 

2_12.jpg

 

- Lehetséges, hogy van járat a vasgyárig, vagy akármeddig?

Jászberényi László: - Ezek borospincék voltak, javarészt borospincék. A Kisavason elmondta az Aranykorona tulajdonosa, hogy ez egy ívben szétterülő kőzetréteg a városban, ebbe vájták a pincéket. A Tetemvárról indul az egész, a Kisavason át Görömbölyig. Volt egy kutatója is ezeknek a pincéknek, sajnos ma már nem él. Ezen pincék első dokumentált nyoma az 1400-as évekből való. Ezeket később mindenre használták, óvóhelyeket alakítottak ki bennük, embereket bújtattak. A tetemvári például egy hidegháborús időből való bunker. A nyilvántartás szerint egyébként 209 óvóhely van szerte a városban, ebbe beletartoznak a legkisebb házak alatti helyek is természetesen. Itt ezekben a pincékben egyszerű volt kivitelezni az óvóhellyé alakítást, ki volt vájva a pince, egyszerűen kibetonozták és kész volt a bunker.

 

- Érdekes ez a sok pince, mert itt annyi szőlő sosem volt, ami ennyi pincét igényelne. Tranzitváros, kereskedőváros voltunk, a Felvidék és Lengyelország kapuja.

Jászberényi László: - Igen, ezt elmondták nekünk is az Aranykoronában való kutakodásunkkor. Annyira jó ezeknek a pincéknek a klímája, hogy a tokaji pincékkel vetekszik. Ugyanazt tudták elérni egy jó borral, amikor érlelték, mint Tokajban. Volt valami ilyen jellegű próbálkozás, ezt is mesélték nekünk. A pincék állandó hőmérséklete 11 fok.

 

- A tetemvári pincék milyen mélyen vannak?

Jászberényi László: - Több szintben vannak egymás alatt. Van olyan része a rendszernek, ahol van egy lyuk a földben, a tulaj elkérte az öngyújtómat és bedobta a lyukba. Addig-addig mentünk, míg ott volt előttünk a földön. Van ahol csak pár centire van egymás mellett-alatt két járat. Eszméletlen pontossággal vájták ki ezeket.

 

21322753_1938024086453119_895387734_n.jpg

 

- Tényleg volt olyan, amelyik bement a Búza tér alá is?

Jászberényi László: - Az a baj, hogy amikor a Macropolist építették, betömtek sok járatot. Mesélték azt is, amikor a mögötte lévő panelházakat építették az Arany János téren, le kellett állítani többször az építkezést, mert beszakadt alattuk a föld. Ezeket is el kellett tömedékelni. Most is látszanak ezek a járatok, csak le vannak szépen falazva.

Hideg László: - Elég mélyen is van, mert amikor az utat építették, még nem szakadtak be a járatok.

Jászberényi László: - Nem hallani azt sem lentről, hogy egy busz, vagy bármi elmegy fölöttünk. Semmit. Ott azért van réteg. 15 méter legalább. Nagyon nehéz lenne ezt kideríteni, nem is tudom, hogy lehetne, de biztos meg vannak rá a módszerek.

 

- A kisavasi pincesor sincs jó állapotban. Azoknak a rendbetételében a város nem tudna segíteni? Hamarosan indul a projekt a történelmi Avas rendbetételére.

Jászberényi László: - Nincsen kapacitásuk. Igen, most rendbe akarják szedni az egészet.

Hideg László: - El is kezdtek rendbe rakni egy pincét, nem messze az Aranykoronától, mondták hogyha tudunk, kérjünk oda is engedélyt mindenképpen, mert hatalmas a pincerendszerük. Az még egy szinttel van a többi fölött.

Jászberényi László: - Ez a dolog is biztos, hogy sok embert érdekelne. Ózdon, - mondjuk az légó – miután a videónkat meglátták, túrákat kellett szervezniük oda, az embereket annyira érdekelte. Feliratkoztunk egy ottani facebook csoportba, feltettük a videónkat és azonnal volt is rá érdeklődés. Van ott egy helytörténész srác, aki levitt minket a légópincébe valamivel később. Látogathatóvá teszik és fel is újítják. Amikor bent voltunk, éppen a közmunkások dolgoztak rajta. Sok embert érdekelnének az ilyen dolgok, csak egyszerűbb rámondani, hogy veszélyes. Ennyivel le van tudva az egész. Ez a legegyszerűbb. A tetemvári rész is Miskolc történetének szerves része, ott viszont tervben sincs a látogathatóvá tétel.

 

21291782_1938024093119785_1440110319_n.jpg

 

- Igen, gyakorlatilag Miskolcot a bor tette naggyá a kereskedés által. Fontos helytörténeti dolog és teljesen feledésbe merült.

Hideg László: - Rengeteg miskolci mondja azt, hogy ,,új miskolci”, nem tudja, hogy mik is ezek valójában. Tudja, hogy mi az a Tetemvár, de beazonosítja a szegénységgel. Pedig a belváros közepén van. Sok legenda jár arról is, hogy mi mivel volt összekötve. Én azt mondom, a bányán keresztül át lehetett menni Perecesről Lyukóba, Lyukóból Sajóbábonyba. Voltak olyan mendemondák is, hogy össze volt kötve a Tetemvár és a Kisavas. Nehéz lett volna kivitelezni, de lehetséges lehetett régen, ma már ennek nincs nyoma.

Jászberényi László: - Amikor bementünk, nagy dolgokra készültünk. Ilyen lejárat, olyan lejárat, amely idevezet, meg odavezet, kicsempézett járatok, felszerelt termek, járat az Újgyőri főtérig. Nem kizárt, hogy van valami, vagy volt valami kezdeményezés ez ügyben, de ehhez komoly felderítésre lenne szükség. Sok a legenda, sokszor lyukra is futunk. A múltkor még GPS koordinátát is kaptunk egy titkos bunkerhez, persze nem volt igaz.

Hideg László: - Vannak olyan objektumok, helyek, amelyeket szigorúan titkoltak, senki nem tudott róla semmit és ezt igyekeztek is így megőrizni. Befalazták, berobbantották és onnantól kezdve mendemonda lett belőle. Mexikóvölgyről is van egy legenda. Egy járatról, régóta nyomozok utána. Futópróbára hordták az ágyúkat Kékmezőre. Azt állítják sokan, hogy egy járat vezet oda, ahol szállították a lövegeket, amelyet később elárasztották vízzel. Ha ez igaz, akkor viszont még meg kell lennie.

 

- Köszönöm a beszélgetést, örülök, hogy megismertelek benneteket és további sok sikert, sok izgalmas felderítést kívánok!

 

20840715_1929594907296037_1777594078130674052_n.png

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9912871570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása