Különleges dallamok, különleges hangulat - interjú a MINTHA zenekarral
2018. június 26. írta: Reiman Zoltán

Különleges dallamok, különleges hangulat - interjú a MINTHA zenekarral

Mai interjúmban egy egészen különleges formációt szeretnék bemutatni Nektek, ez a MINTHA zenekar. Voltam már jó néhány koncertjükön és nyugodtan mondhatom, hogy egyedi és jó zenét játszanak, mely a közönséget is magával ragadja. Ismerjük meg ezt a négy miskolci zenésszel felálló együttest!

 

mintha.jpg

Balról jobbra Somorjai Lehel, Feledy-Bacsik Ágnes, Kis József, Veress Kinga, Szabó Péter.

 

- Bemutatnád nekem egyenként a zenekart, mivel foglalkoznak a magánéletben?

Somorjai Lehel: - Feledy-Bacsik Ágnes gyógyszerész, Veress Kinga zenetanár, Kis József levéltáros, Somorjai Lehel könyvtáros, Szabó Péter pedig Dunaharasztiban él, a Magyar Állami Népi Együttes hangmérnöke, ahogy a miénk is.

 

- Mikor alakult a zenekar?

Somorjai Lehel: - Ebben a felállásban 2014 őszétől játszunk, de már korábban is különböző formációkban együtt muzsikáltunk.

 

- Miért pont Mintha zenekar lett a zenekar neve?

Somorjai Lehel: - Nehéz nevet választani egy zenekarnak, mi úgy éreztük, hogy e névvel a zenekar törekvését is ki tudjuk fejezni, mintha népzene lenne, de nem az, mintha jazz, blues, rock lenne, de nem az, mintha kicsit komolyzene, régi zene lenne, de nem az.

 

xmintha_zenekar_koncert_180223_ja_10_jpg_qitok_gfistnfv_pagespeed_ic_neq6bichtl.jpg

 Koncert a Városháza dísztermében

 

- Milyen stílust képviseltek?

Somorjai Lehel: - Hát ezen nem gondolkoztunk, reméljük MINTHÁS stílust.

 

- Én jártam már egy pár koncerteteken és egészen magával ragadó az egész, hogyan ’’találjátok ki’’ a számokat, dalokat?

Somorjai Lehel: - Alapvetően egy-egy ötletből közösen, ezért nincs is klasszikus értelemben a daloknak szerzője, mindenki belerakja ötletét és lehet, hogy egész más lesz a dal, mint ami az elején témaként felmerül.

 

- Nagyon érdekes, ahogy a különböző korok zenéit 21. századi formában adjátok elő, van még ilyen zenekar az országban, akik ezzel próbálkoznak?

Somorjai Lehel: - Hát ezt nem tudjuk. Alapvetően a középkori, vagy reneszánsz, vagy egyáltalán a régi korok zenéit számos művész, együttes megpróbálja autentikus, korhű hangzásban és módon a korszakra jellemző hangszereken előadni. Magyarországon is jó pár kiváló régi zene együttes létezik, mint pl. Musica Historica. Mi nem is akarnánk és nem is tudnánk velük a versenyt felvenni és nem is ez a célunk. Mi fordítottunk egyet a dolgon és középkori, reneszánsz dallamokat 21. századi módon próbálunk játszani. Természetesen nem akarjuk kifacsarni végletekig a dallamokat, megpróbálunk úgy belenyúlni, hogy kevésbé figyelve még az autentikushoz is hasonlítson, de ne legyen az!

 

- Hány koncertetek van egy évben?

Somorjai Lehel: - Hát mostanában, úgy egy-két éve már kicsit több is, mint amit a munkánk mellett kényelmesen meg lehetne csinálni, de ez így van jól!

 

11_a_mintha_zenekar.JPG

A Magyar Dal Napján Kassán

 

- Melyik volt eddig a legemlékezetesebb koncertetek?

Somorjai Lehel: - A múlt évi bécsi magyar házban adott koncert, vagy kárpátalján, Nagyszőlősőn adott hangverseny, de sorolhatnám Balatonszentgyörgyöt, a Csillagvár játékokat, vagy a pécsi koncertet. De talán a Kossuth-díjas Serfőző Simon 75. éves születésnapi Miskolci Nemzeti Színházban tartott köszöntése a legemlékezetesebb, hisz rajta kívül, többek között még egy Kossuth-díjassal, Kubik Annával, egy Jászai Mari-díjassal, Ráczkevei Annával állhattunk a színpadon.

 

- Honnan jött az ötlet, hogy a ,,Málenkij robot’’- ra elhurcoltak verseiből, írásaiból egy cd-t készítsetek?

Somorjai Lehel: - Erre a CD-re a Cserkészszövetség kért fel minket, a málekíj robotra, gulágra elhurcoltak emlékévében.

 

- Ezt a cd-t hol lehet megvásárolni Miskolcon?

Somorjai Lehel: - Ehhez a CD-hez a Cserkészszövetségen keresztül lehet hozzájutni, vagy tőlünk is lehet kapni belőle.

 

- És legközelebb hol láthatunk titeket színpadon, illetve Miskolcon színpadon?

Somorjai Lehel: - Hát ez évben volt CD bemutató a városházán, játszottunk Nagyarban a pásztorfesztiválon, Fecske Csaba 70. születésnapját köszöntő rendezvényen a Szabó Lőrinc Könyvtárban, a könyvhéten, a Virágzó Népművészet Fesztiválon, legutóbb a Fröccsfesztiválon játszottunk, legközelebb pedig a József Attila Könyvtárban fogunk, júliusban megyünk Lengyelországba, majd Máriapócsra, augusztusban Szóládon játszunk az Ízek, Versek, Madárfütty Fesztiválon, augusztus végén Szolnokon, az Örökség Fesztiválon, majd 20-án Berentén és még sok más helyen.

 

img_20180623_192502.jpg

A Fröccsfesztiválon 

 

- Mindegyikőtöktől kérdezném azt, hogy mi a kedvenc helyetek Miskolcon?  

Feledy-Bacsik Ágnes: - A vár környéke, gesztenyefa sor.

Veress Kinga: - Csatlakozom Ágihoz nekem is a gesztenyefa sor, meg Lillafüred felé a táj a Szinva mentén, de a belváros, az avasi temető és a Kisavas mind-mind szívemnek kedves helyek.

Kis József: - Papszer utcai múzeumépület és a környéke.

Somorjai Lehel: - Nekem rengeteg van és szégyellenék kiemelni valamit, mert úgy érezném, hogy a többi kedvenchez leszek hűtlen. Az Avas, a belváros, a Szinva-terasz, a Földes környéke, Diósgyőr, Lillafüred stb. nem tudok választani.

Szabó Péter:  - Bár nem élek Miskolcon, de a MINTHA zenekar miatt sokat járok ide, és úgy érzem barátságos hely, gyönyörű természeti adottságokkal megáldott város, rengeteg rácsodálkozni valóval.

 

- Köszönöm szépen az interjút és további sikereket kívánok Nektek!

 

 

 

Képek forrása:

 

sites.google.com

minap.hu

felvidek.ma

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr214050224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása