A Rianás meghódította a világot - interjú Balla Riana Emmával
2022. szeptember 01. írta: Reiman Zoltán

A Rianás meghódította a világot - interjú Balla Riana Emmával

Balla Riana Emma kivételes tehetségű előadóművész. Már többször beszélgettem vele, a közelmúltban a RIANÁS című új filmjéről is. Akkor még csak reménykedtünk benne, hogy sikeres lesz. Nos, túlzás nélkül állíthatjuk, sikeres lett. Meghódította a világot. 

 

received_599142258316875.jpeg

Szirák Tamás, Balla Riana Emma és Jakab Csaba. Forrás: Bujtor István Filmfesztivál

 

- Egészen elképesztő díjesőben van része a RIANÁSnak. Számítottatok arra, hogy ekkora sikert arat a film? 

- Egy picit visszakanyarodnánk a RIANÁS történetére, hogy válaszolni tudjunk a feltett kérdésre. A RIANÁS című kisjátékfilm komoly mentális problémával küzdő személyt mutat be, ahol egy kislány az áldozat. Talán ez volt a siker egyik fő összetevője. A történetről sajnos nem tudok bővebben beszélni, mert még nem nyilvános a filmünk, de a kérdésre a válasz az, hogy mivel nincs tudomásunk ilyen jellegű sztoriról a filmes világban, ezért már csak az ötlet miatt is bíztunk a sikerben. Másrészről, amikor sorra jelentkeztek nálunk az emberek, hogy szívesen részt vennének a munkálatokban, akkor tudtuk, hogy valami igazán klassz dolgot alkottunk. Mindenki szívét-lelkét kitette ezért a filmért. Az operatőrünk és egyben a film vágója, Szirák Tamás - immár négyszeresen díjazott operatőr -, időt, és energiát nem sajnálva, akár napokon keresztül dolgozott egy-egy verzión egészen addig, amíg nem éreztük tökéletesnek. Szeretném kiemelni a CORAX MUSIC FACTORY-t és Halmai Lajost, aki hosszú hónapokig aktívan segítette munkánkat, akár hangmérnökként, akár poster designer-ként, valamint számos, a filmmel kapcsolatos ügyben is. És köszönet illeti a gitráművész-zeneszerzőnket, Minár Mónikát, aki a film előzetesét látva csatlakozott a produkcióhoz. Megkeresett minket és elmondta, hogy nagyon megtetszett neki, és szeretne velünk dolgozni. Szívesen láttuk a csapatunkban. Ő is a harmadik díját kapta mint filmzeneszerző, és a zenei hatásokért felelős szakember. Tehát volt egy jó ötlet, melyből született egy remek forgatókönyv, összejött egy nagyszerű stáb, és egy tehetséges színészgárda. Úgy gondolom, hogy ezek együttesen hozták meg nekünk a sikert. Azt azonban nem gondoltuk volna, hogy ilyen díjeső hullik majd ránk a világ minden tájáról.

 

20220821_190757.jpg

 

- Hol is tartunk most, számszerint hány díjban részesült a film?

- Jelenleg a 48. díjunknál tartunk. Ez elképesztően sok, tekintve, hogy csupán pár hónapja versenyez a filmünk. Érdekesség, hogy általában egy fesztivál több díjjal is kitüntet minket. Így történt például Chichago-ban, a Crown Point International Film Festival-on, ahonnan elhoztuk a „Legjobb thriller”, a „Legjobb operatőr” és a „Legjobb rendező” díját. De a Royal Societytől is négy díjat zsebeltünk be. Nyertünk már számos helyen a világban. Hollywoodban mi lettünk a „Legjobb független kisjátékfilm”, de kaptunk díjat Londonból, Párizsból, Minálóból, és még nagyon sok fesztiválról.  

- Tényleg egészen páratlan sikert értetek el. Filmszínésként és forgatókönyvíróként is jó hírét viszed Miskolcnak a világ minden pontjára. De térjünk rá arra, hogy te, Riana, mennyi díjat nyertél az elmúlt hónapokban?

- A kilencedik díjamat nyertem. Így jelenleg 12-szeresen díjazott színésznő vagyok. Kezdetben „Best Child Actress” vagy éppen „Best young Actress”-ként díjaztak például Los Angelesben vagy Floridában egy korábbi filmemért. Most a felnőtt főszereplő színésznő kategóriában, ami, mondanom sem kell, milyen hatalmas elismerés számomra. Óriási öröm azt megélni, hogy - bár még csupán 10 éves vagyok -, mégis a filmes szakma, a világ számos országában komolyan vesz. 

 

legujabb_plakat_rianassf.jpg

 

- Sokan kerestek titeket a siker után, születtek új kapcsolatok? Esetleg új lehetőségek, támogatók?

- Még minden nagyon friss, és nemhogy nem zárult le, de gyakorlatilag most kezdtük el a versenyzést. Természetesen folyamatosak a megkeresések, akár filmes szerepekre vonatkozóan, de kérték már fel többen is az immár hatszorosan díjnyertes rendezőt arra, hogy rendezzen filmet. Ezek a megkeresések nagyon kezdeti szinten vannak, csupán beszélgetés szintjén, majd meglátjuk, mit hoz a jövő. Mindenesetre jól esnek ezek a pozitív visszacsatolások. 

 

Balla Riana Emma (2011-)

Magyar gyermekszinész, énekes.

,,Fiatal kora ellenére már számos rendezvényen megmutathatta tehetségét a közönségnek, emellett országos és nemzetközi versenyen is sikeresen szerepelt, valamint színházi, illetve hazai és nemzetközi filmes szerepek is vannak már a háta mögött.

2020-ban a Los Angeles-i filmfesztiválon a legjobb fiatal színésznő díját kapta meg (a Defekt című film szereplőjeként), valamint szintén ezért a filmért megkapta a legjobb gyerekszínész díját is a Breakdown American Golden Picture IFF-n.

2021 januárjában megnyerte a Golden Classical Music Awards klasszikus versenyt szólóénekes junior kategóriában, ezzel elnyerve a jogot, hogy debütáló koncertet adhasson a Carnegie Hallban New Yorkban.

Már kiskorában első operettdalai között szerepelt a "Szerelemhez nem kell szépség" és a "Londonban hej" című darabok. Hétéves korától az ország egyik legjobb hangképző tanára, Barta Ildikót tanítja. Ezt követően sorra nyerte a hazai és nemzetközi énekversenyeket. Az egyik ilyen versenyen megnyert egy 21 napos musical- és operettkurzust, ahol olyan kiválóságok oktatták, mint Szabó Szilvia, Peller Károly, Lőrincz Máté és Berkes Dániel. Azóta számos rendezvényen, önálló esteken és operettgálákon lépett fel szólóénekesként. Több színházi darabban játszott, illetve egy amerikai szuperprodukcióban dolgozott együtt olyan sztárokkal, mint Luke Evans, Dakota Fanning, Daniel Brühl, Peta Cornis, Mark Field. 

2020 óta az Origo-Art művésze."

(Wikipédia - Balla Riana Emma-szócikk)

 

- Akár a jól működő és nagy sikert aratott csapat is együtt maradhat?

- Azt biztosan tudjuk, hogy amennyiben egy új forgatókönyv születik, szeretnénk a munkát a RIANÁS stábjának java részével folytatni, mert megvolt az összhang, és mindenki szívvel-lélekkel tette a dolgát. Természetesen nyitottak vagyunk új emberekre és lehetőségekre is. A támogatást illetően, mi független filmesek vagyunk, önerőből dolgozunk/dolgoztunk, ami a filmkészítés szempontjából nem egyszerű. Chuck Harding, John J. Jackson és Reginald Welkin már ismerte korábbról a munkásságomat (például a The Alienist vagy a Breakdown filmekből), így örömmel álltak mellénk. Jon Vangdal Aamaas norvég producer nemrég csatlakozott hozzánk. Ők voltak azok is, akik elsők között tekintették meg a filmet, hiszen tőlük kértünk segítséget, amikor Jókai Aranyemberéből idéztünk egy részt a filmünkbe. Látnunk kellett, hogy az átvitt értelemben felhasznált Jókai részletet megérti-e egy amerikai vagy egy norvég. A fordításunk, melyben Lakatos Márk is segített, egészen jól sikerült, hiszen pontosan értették, hogy mit szeretnénk megmutatni vele. 

- Melyik díj volt a legkedvesebb számotokra?

- Nincs olyan, hogy legkedvesebb díj, mert mindegyik egyformán fontos, hiszen mindegyik elismerése a munkánknak. Én nagyon örülök annak, hogy szinte mindenki díjnyertes lett, hiszen díjakat nyert az operatőrünk, a zeneszerzőnk, a hangmérnökeink, a rendező, a film, én, mint színésznő és még a producerek is. Remélem, hogy további sikereket könyvelhetünk majd el.

 

20220821_190008.jpg

 

- Vártok még valahonnan további díjakat?

- Természetesen versenyben van a film a világ számos országában. Már önmagában az is nagy dolog, hogy több száz, ezer nevezés közül beválasztják versenyprogramba. Versenyzünk Norvégiában, Olaszországban, New Yorkban, Los Angelesben, és természetesen Cannes-ban is, csak hogy néhányat említsünk, de például neveztünk a leuven-i OSCAR kvalifikációs versenyre is. Meglátjuk, sikerül-e bejutni oda. A következő hetekben derül ki három nagy amerikai versenynek is az eredménye. Bízunk benne, hogy nem állunk meg 46 díjnál.

- Volt már olyan magyar film, ami ennyi díjat nyert?

- Nagyon sok tehetséges, független filmalkotó van Magyarországon, azonban nem jártunk utána, hogy kinek mennyi díja van, így erről nem tudok nyilatkozni.

- A közelmúltban a Bujtor István Filmfesztiválon jartatok és nem jöttetek haza üres kézzel.

- Igen, nemrég érkeztünk haza a Bujtor István Filmfesztiválról, ahol a „Legjobb gyerekszínésznek” járó szakmai díjat vehettem át. A filmes szakma kiválóságait díjazták ott, például Koltai Róbet művész urat is, aki Életműdíjat kapott. A filmfesztivál négynapos volt. A Nagy Csinadrattával kezdődött, ami a vörösszőnyeges felvonulást jelenti. Óriási élmény volt, hogy Szirák Tamás operatőr mellett Jakab Csaba művész úr is felkísért a vörösszőnyegen. A zárónapon pedig levetítették a közönségnek a RIANÁS-t, majd ezt követően pódiumbeszélgetés és közönségtalálkozó következett, ahol kulisszatitkokat is megtudhattak a filmről. Ez volt a második alkalom, hogy a legfiatalabb filmes alkotóként vettem részt a fesztiválon. Külön öröm számomra, hogy a CinProCas Inc. szakmai előadásán vehettem részt, ahol egy nagyszerű forgatókönyvíró programot is bemutattak. Az előadás végén ki kellett tölteni egy kérdőívet, majd azt bedobni egy ládába. Én lettem az egyik szerencsés nyertes, aki egy ilyen értékes csomagot nyert. Ezúton is köszönöm Varga Árpád Zsoltnak és Hoffmann Ferencnek. Az ajándék mellett azt is elmondták, örülnek annak, hogy nyertem, mert igazán jó helyre került. Azt gondolom, az ilyen elismerésekért érdemes a forgatkókönyvírást is folytatnom. És már egy szuper programom is van hozzá.

 

20220821_185252.jpg

 

- A versenyeken, fesztiválokon kívül kaptál-e már más jellegű elismerést? Gondolok itt iskolai, önkormányzati (városi) vagy egyéb díjazásra, kitüntetésre? Hiszen, azért te mind zenei, mind pedig filmes vonalon igen sokat letettél le az asztalra, és a világ minden pontján népszerűsíted Miskolcot.

- Nem, még semmi ilyesmit nem kaptam, de bízom benne, hogy az elkövetkező ötven évben még összejön.

- Köszönöm szépen az interjút, további sikereket kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr2517919311

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása