Parallel - Balla Riana Emma új filmje
2023. szeptember 16. írta: Reiman Zoltán

Parallel - Balla Riana Emma új filmje

Balla Riana Emma történetét már sokszor olvashattátok a blogon. A hihetetlen tehetséggel megáldott előadóművész minden téren sikereket ért el az utóbbi években. Jelenleg ismét filmkészítéssel telnek a napjai, erről mesélt nekem ebben az interjúban.

 

bonart_photography_2.jpg

Fotó: BonArt Photography

 

A még mindig csak tizenegy éves, 33 nemzetközi filmdíjjal elismert ifjú színésznő-előadóművész immáron a második saját kisjátékfilmjét készítette el. A kisfilm a PARALLEL címet kapta, ugyanis Maria Callas világhírű operaénekesnő-színésznő és Balla Riana Emma ifjú-színésznő-operaénekesnő pályakezdésének párhuzamait mutatja be. Ez az alkotás nem volt tervezve náluk, filmes kollégák kérték fel őket egy olyan kisjátékfilm elkészítésére, melyben bemutatja egyik példaképét és melynek fő témája az álmok megvalósítása az akaraterő, és a kitartás.

A film elkészítésére mindössze két hét állt rendelkezésre, amely meglehetősen kevés idő, annak ellenére, hogy a film csupán öt perces. És, bár Riana valamelyest ismerte Callas munkásságát, de nem elég mélyrehatóan, így a két hétben nemcsak a forgatókönyv elkészítése, a helyszín és szereplőkeresés, a koncepció felépítése, forgatás, utómunka kellett, hogy beleférjen, de számos archív felvételt, újságcikkeket, fotókat kellett gyűjteni a levétárakból, könyvtárakból. Ezek mellett a film egyik érdekessége, hogy a Mascagni Parasztbecsületéből Santuzza egyik áriája, a Voi Lo Sapete o Mamma csendül fel, melyet teljes egészében Riana Emma énekel olasz nyelven. Tehát a zenei anyagot is ebben az időszakban kellett megoldani. Az interjúban Riana Emma és édesanyja, Laura is nyilatkozik nekem a filmről.

 

parallel_plakat_a_hivatalos_valogatasi_baberral-_adolph_zukor_film_festival.png 

- Elég komoly nehézségek adódtak a kisfilm készítése során, de mégis mi volt a legnagyobb kihívás számotokra?

(Riana) - Az alkotás elkészítésének legnagyobb kihívása a vágás volt, ugyanis nagyon régi, elavult laptoppal kellett dolgoznom, ami nem bírta a nagy kapacitású programot, így folyamatosan összeomlott, elcsúszott a hang, vagy megállt a kép. Tehát gyakorlatilag vakon dolgoztam. Nem mondom, volt olyan pont, amikor azt mondtam, bedobom a törölközőt, de az „akaraterő mindent legyőz” - mely egyébként Adolph Zukor egyik híres mottója volt -, elven tovább folytattam a munkát, és végül sikerült időben befejezni. 

Balla Riana Emma (2011-)

Előadóművész 

Balla Riana Emma három év alatt több, mint 160 versenyen vett részt, különböző kategóriákban (zeneművészet, filmművészet, színházművészet), hazai, nemzetközi és világszinten is. A versenyek jelentős részét megnyerte, de a többin is dobogós helyezést ért el. 2021-ben kiemelkedő eredménye a Golden Classical Music Awards világverseny, ahol debütáló koncertlehetőséget nyert a New York-i Carnegie Hall 2023-as szezonjában.

Számos zenei díj mellett, immáron 33-szorosan díjazott színésznővé lépett elő, és 3 nagy nemzetközi zenei díja is van Spanyolországból, Amerikából és Dániából. 2022-ben elkészítette első kisjétékfilmjét, a RIANÁS-t, mely 4 kontinensről összesen 97 díjat hozott el. Jelenleg is Oscar- kvalifikációs versenyeken versenyzik.

- Miért kellett ennyire sietni a végén?

(Riana) - Azért, mert el kellett küldenünk az Adolph Zukor Filmfesztiválra, melyet a Magyar Hollywood Tanács, az Origo Filmstúdió, és Mátészalka városa közösen szervez. Sőt, nemrég kaptam a jóhírt, hogy a Parallel című kisfilmem a legjobb 25 alkotás közé jutott, és Szeptember 23-án vetítésre kerül a Szalka Moziban. Így a nagyközönség is megtekintheti. 

 

- Hol is van ez pontosan? Bár abból, hogy Mátészalka városa szervező és a Szalka Moziban lesz megtekinthető, talán már tudom is a választ.

(Riana) - A filmfesztivál Mátészalkán kerül megrendezésre, ahonnan az Oscas-díjas színésznő, Jamie Lee Curtis felmenői származnak. Még sosem jártam ebben a városban, azonban nagy öröm és büszkeség számomra, hogy Jamie Lee Curtis-szel már dolgozhattam együtt egy amerikai produkcióban. Nagyszerű embert ismertem meg személyében, aki a forgatás végén egy névre szóló klassz ajándékkal is meglepett, de igazán annak örültem, amikor közösségi oldalain elismerő hangnemben nyilatkozott a színészi játékomról.

 

jlc_ajendeka_riananak.jpg

 

- Térjünk vissza a filmre. Milyen párhuzamok fedezhetőek fel Callas és Riana Emma pályakezdésében?

(Laura) - Először is, Maria Callast is nagyon korán, gyermekkorában kezdett el hangképezni, hogy megfelelő hangtechnikával tudjon énekelni. Riana Emma hétéves volt, mikor a kiváló hangképző tanár és egyben díjnyertes zeneszerző, Barta Ildikó szárnyai alá vette őt. Rianában is hatalmas akaraterő, elszántság, tudatosság van, éppúgy mint Callasban volt, illetve csakúgy, mint példaképe, ő is számtalan versenyen vett részt.

 

„Sosem azért vettem részt versenyeken, hogy másokat legyőzzek, hanem hogy magamat erősítsem” /Balla Riana Emma/ 

 

- Ez egy nagyon szép mottó vagy cél. Mi az, ami még fontos Riana számára?

(Laura) - Riana számára fontos volt a színpadi rutin megszerzése, azon képesség elsajátítása, hogy váratlan helyzeteket megoldjon, de leginkább az volt fontos, hogy amíg versenyzik, addig is színpadon van, és szórakoztathatja a közönséget. Valószínűsíthető, hogy Maria Callas sem azért versenyzett, hogy másokat legyőzzön, hanem hogy saját magát erősítse, fejlessze. Maria Callas-t drámakirálynőnek is nevezték, hiszen csodálatosan formálta meg a drámai szerepekt, ráadásul ezek álltak szívéhez a legközelebb, Balla Riana Emma szerepei többnyire drámai műfajúak, melyekben igen fontos az arcjáték, a kifejezőség, és az érzelmi sokaság átadása. 

 

- Úgy tudom, vannak még érdekességek Maria Callas-sal kapcsolatban, melyek a film készítése közben derültek ki.

(Riana) - Ami számunkra is egy véletlen egybeesés, az Santuzza Voi Lo Sapete o Mamma áriájával kapcsolatos, hiszen Maria Callas legelső színpadi szerepe éppen Santuzza volt, miközben az én legelső opraáriám olasz nyelven éppen a Voi Lo Sapete o Mamma. Ez egy nagyon nehéz darab, egyrészt technikailag, hiszen hatalmas hangterjedelmet követel meg előadójától, emellett levegővel is kell bírni. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő légzéstechnika gyakorlása. 

(Riana) - Másrészt pedig ez egy nagyon fájdalmas és drámai mű, melyet rendkívül mély érzelmeket beépítve lehet csak igazán átadni a közönségnek. A darab megköveteli, hogy előadója az árián belül egyszerre legyen szomorú, sértett, dühös, értetlen, érdektelen, és sorsába beletörődő. Ezt az érzelmi sokaságot az amúgy is technikailag rendkívül nehéz darabban kivitelezni tizenegy évesen nem könnyű, de azt gondolom, hogy mindent megtettem annak érdekében, hogy tisztelettel adózzak Maria Callas művészete előtt.

(Riana) - Ami szintén érdekesség, hogy a filmben a tanáromat alakító színésznő, Hankó Klaudia megszólalásig hasonlít Callasra, így kicsit olyan érzés kerített hatalmába a forgatáson, mintha Callas ott lenne velem. 

 

dedikalt_foto-jamie_lee_curtis.jpg

 

 

- Kinek szeretnéd még külön megköszönni a munkáját?

- Köszönöm a munkáját Berki Ferenc drónoperatőrnek, aki ismét csodálatos felvételeket készített, csakúgy, mint az első kisfilmemnél, a Rianásnál.

 

- Mikor láthatjuk a Parallel című alkotást?

- Ha már így alakult, hogy nem tervezve, de elkészült ez a kisfilm, akkor ezt az alkotást is fesztiválkörútra küldjük, és igyekszünk minél több nemzetközi versenyen bemutatkozni vele. Reméljük, hogy hasonló sikereket érhetünk el, mint a Rianással. A versenyeztetés után mindenképpen szeretnénk megmutatni a hazai közönségnek is.

 

- Köszönöm szépen a beszélgetést, további sikereket kívánok! És várjuk az eredményeket :)

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1918213851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása