Interjú a Miskolci Angyalokkal
2017. július 18. írta: Reiman Zoltán

Interjú a Miskolci Angyalokkal

Az interneten olvastam a Miskolci Angyalok megalakulásáról és a Rotary Klubhoz csatlakozásáról. Arra gondoltam, megkeresem őket és megismerkedem velük. Két beszélgetőtársam Dr. Friedel Mária elnök és Dr. Cserép Edina volt. Miskolc értékét növeli ez a klub is értékes munkájával.

Dr. Fridel Mária: - Reméljük, hogy tényleg értéket képviselünk.

- Szerintem mindenképpen. Hogy jött az ötlet a Miskolci Angyalok létrehozására? Tagozatként működnek a már meglévő klubok egyikén belül vagy különálló klubként?

Dr. Fridel Mária: - Nem tagozat, teljesen különálló klub. Miskolcon már működik két Rotary klub, a Rotary Klub Miskolc és a Rotary Klub Miskolctapolca, ők már évtizedek óta munkálkodnak a városban. A miskolctapolcai Rotary Klubnál vetődött fel az ötlet - ők csak férfiakból állnak -, hogy mi lenne, ha csinálnának egy testvérklubot, ahol hölgyek vannak inkább. Itt gondoltak egyrészt olyan feleségekre, párokra, akik eddig is részt vettek az ő klubjuk munkájában, mint segítők, illetve az ismeretségi körükből megszólítottak olyan hölgyeket, akikről úgy gondolták, hogy karitatív munkában szeretnének részt venni. Az ötlet innen jött. Ősztől kezdtünk asztaltársaságként, akkor még Első Magyar Női Rotary Asztaltársaságként ültünk le, majd a tél folyamán jött az ötlet a klub alakítására. Nevet kerestünk magunknak, a rövidítésből jutott eszünkbe az EMMA, végül ezen a vonalon elindulva találtuk ki a Miskolci Angyalok nevet. Az asztaltársaság tagjai kezdetben cserélődtek, annak függvényében, hogy azonosulni tudtak-e azzal a szellemiséggel, amit a Rotary képvisel, belefért-e az idejükbe. Szereztünk jó pár új tagjelöltet magunk mellé és gyakorlatilag április végére 24-en lettünk, akik úgy döntöttünk, hogy beadjuk a jelentkezésünket a nemzetközi szervezethez. A Rotary International egy amerikai központú nemzetközi szervezet, melynek sok száz, több ezer klubja van szinte minden országban és szigorú szabályrendszerrel működik. Beadtuk a jelentkezésünket, végül május 15-i dátummal befogadott minket a nemzetközi szervezet. Az alapítási ünnepségünk június 17-én volt Edelényben, a L´Huillier-Coburg kastélyban. Innentől kezdve klubként működünk. Célunk a jótékonyság, az elesettek, a rászorulók segítése. Asztaltársaságként is részt vettünk ilyen projektben az alapítóklubunkkal közösen: a Kocsonyafarsangon összegyűjtött pénz egy részéből, valamint a nemzetközi Rotary szervezetnél nyert pályázati pénzből több, mint 300 középiskolás diákot vittünk el színházi előadásra a miskolci kamaraszínházba, egy rendkívüli osztályfőnöki óra keretén belül. „A kutya különleges esete az éjszakában” című darab ugyanis az autizmusról szól. A gyerekek, mielőtt beültek a színházba, találkoztak autistákkal foglalkozó szakemberekkel, sok autista fiatallal és autista szülővel, akiknek a miskolci autista általános iskolába járnak a gyerekei. Az előadást követően lehetőséget kaptak a fiatalok, hogy beszélhessenek főszereplővel is, ezen kívül volt színházbejárás is. A szünetben vendégül láttuk a gyerekeket szendviccsel, üdítőkkel. Edina egy kicsit később, a tavasz folyamán, április környékén csatlakozott. Ő már arról tud beszámolni, hogy miért volt szimpatikus neki ez a csapat, mert maradt közöttünk.

Dr. Cserép Edina: - A Rotary szellemiségében nekem nagyon tetszett, hogy a részünkre eljuttatott adományok tisztán a segítésre, a jótékonyságra fordítódnak, a működésünkkel kapcsolatos költségeket mi magunk álljuk. Ezen túlmenően havonta fizetünk a Rotary Klub felé tagdíjat, valamint az összes felmerülő költséget, ami a segélyprogramjaink kapcsán felmerül (pl. szervezési, utazási költségek), azokat mi magunk álljuk. Én eredetileg miskolci vagyok, azonban évekig máshol éltem, két éve jöttem vissza a városba és szükségét éreztem a társadalmi szerepvállalásnak. Ki más tenne többet, mint aki itt él és látja a problémákat? Egy pesti "Rotarys" barátomon keresztül hallottam az itt alakuló női klubról, így kerültem ide. Úgy gondolom, hogy egy olyan világot élünk, ahol sok a szegénységben élő, elhanyagolt, segítségre szoruló ember. Pszichiáter, pszichoterapeuta vagyok, nap mint nap látom, hogy akár idős emberről van szó, akár beteg emberről, mennyire elhagyatott tud lenni, sokszor mennyire nincs számukra megfelelő segítség és úgy vélem, hogy egy ilyen szervezet nagyon sokat tud tenni értük.

3_8.jpg

Dr. Fridel Mária: - Még ehhez hozzátenném, hogy Edina említette, hogy van egy alaptagdíj, ez most jelenleg havi 5000 forint, amit mi a nemzetközi szervezet felé fizetünk be. Ez sem működésre fordítódik, hanem egy közös alapba megy. Ebből az alapból pályázatok útján finanszíroznak több olyan projektet, ami országokon is átívelhet, így más földrészen folyó jótékonysági munkákhoz is hozzá tudunk járulni. A korábban említett színházi projekt is egy ilyen módon létrehozott program volt, melyhez a miskolctapolcai klub által beadott és sikerre vitt pályázat biztosította az anyagi fedezet egy részét. El tudom azt is mondani, hogy én, mint feleség, segítőként vettem részt erdélyi magyar iskolák tankönyv beszerzéséhez, felépítéséhez, számítógéppel való felszereléséhez való segítségnyújtásában is.

- Tehát a határokon túli magyarsághoz is elérnek.

Dr. Fridel Mária: - Igen. Egy másik projekt során az ágyhoz kötött, ezáltal felfekvések kialakulásával veszélyeztetett betegeken segített a Rotary Klub Miskolc-Tapolca. Ennek során az Erzsébet Hospice Háznak, a Megyei Kórházban az Onkológiai Intézetnek, a Gyermekegészségügyi Központ intenzív részlegének, az edelényi Kórház onkológiai betegeket gondozó részlegének, illetve egy szociális otthonnak is vásároltak úgynevezett anti-decubitus matracokat, ágyakat, ami az ilyen súlyos betegek életét megkönnyíti. Ebben például részt vett egy amerikai klub és maga a Magyar District is. Ez utóbbi kormányzóságot jelent, ami az egyes országokban működő Rotary Klubokat „fogja össze”. Tehát ebben az esetben is több országon keresztül átívelő, közös segítségnyújtás történt. Általában nem egyéni embereket, hanem csoportokat szokott felkarolni a klub.

- És miért a Coburg kastélyban volt az alapító ünnepségük?

Dr. Cserép Edina: - Nők vagyunk, megvan bennünk a romantikára való hajlam és az egyik tagtársunk - Bay Judit - munkája révén kapcsolatban áll a kastéllyal. Ezen túlmenően úgy gondolom, hogy Észak-Kelet Magyarországról az ország más részein teljesen torz, hibás kép él. Elég sokat utazom, sokszor hallom, hogy Miskolc, Ózd, Edelény csúnya iparvárosok. Ilyenkor mutatok 1-2 képet Miskolcról, ill. a környező helyekről és általában nagyon meglepődnek, hogy milyen szép is ez a régió. Érdemesnek tartom ezt a tájegységet egy kicsit jobban a köztudatba hozni, akár ilyen apróságok révén is, hiszen erre az alapító ünnepségre az ország összes Rotary Klubjának a képviselői hivatalosak voltak.  Úgy tudom, hogy gyakorlatilag rekordot döntöttünk: 17 másik Rotary Klub képviselte magát az ország minden területéről a mi alapító ünnepségünkön. Nagyon tetszett nekik maga az ünnepség és a kastély is. Szándékosan szerveztük úgy, hogy az Operafesztivál idejére essen ez a számunkra kedves esemény, szerettük volna, hogy minél többet lássanak Miskolcból, hiszen sokan nagyon messziről (pl. Balatonfüred, Veszprém) utaztak ide.

- Egyébként én is hasonló elvek miatt alapítottam a csoportomat, lássák meg minél többen, hogy mennyi szépség van Miskolcon és minél többen ismerjék is meg azokat. Van egy kis sorozatom, kétnaponta különböző épületeket, helyeket, műemlékeket mutatok be pár szóban. Sokan jelezték vissza, hogy ez mennyire jó. Mennyien elmennek egy épület vagy szobor mellett, és jobban ismerik az országosan ismert műemlékeket, mint a helyi nevezetességeket.

- Hogyan lehet Önökhöz bekerülni?

Dr. Fridel Mária: - Gyakorlatilag ez egy zárt csoport, de az üléseink nyitottak, tehát érdeklődni lehet. Mivel zárt csoport vagyunk, teljesen kívülről beesni nem lehet csak úgy. Ha legalább két tagunk ajánl valakit, elmondják róla, amit tudni lehet és megbeszéljük, hogy mindenki egyetért-e a belépésével. Ha egyetértés van, akkor elkezdi az üléseinket látogatni. Amit éppen csinálunk, amire készülünk, abban hatékonyan részt vesz ő is és pár hónap, fél év, egy év után teljes jogú tagunk lehet és klubtaggá avatjuk egy kisebb ünnepség keretében.

1_7.jpg

Dr. Fridel Mária a kép bal oldalán

 

- Önök nem miskolciak, igaz?

Dr. Cserép Edina: - Édesapám erdőmérnök, az ő hivatása kapcsán éltünk Füzérkomlóson, Mérán, végül 6 éves koromban költöztünk Miskolcra. A Földes Ferenc Gimnáziumba jártam, az egyetemet Debrecenben végeztem, aztán ott dolgoztam több mint 10 évig. Két éve hívtak ide osztályt vezetni, akkor jöttem vissza így "háromnegyed" lábbal, mert egy pici maradt ott a Klinikán is nekem.

Dr. Fridel Mária: - Sárospatakon végeztem gimnáziumban, tehát én nem miskolci vagyok, sőt így középiskolás kötődésem sincs, de mindig a környéken laktam valahol. A szüleim a Bükkből, Répáshutáról származnak, de kötődtem Miskolchoz, mert ´89 és ´98 között dolgoztam a Semmelweis Kórház központi aneszteziológiai intenzív osztályán és onnan költöztünk ki Edelénybe.

- Akkor a megyét is így összefogják ezek szerint, nemcsak Miskolcról, hanem a megyéből is több helyről vannak tagok.

Dr. Friedel Mária: - A tagság nagy része miskolci, de van edelényi tagunk is.

- Az országban nincs több női klub, igaz?

Dr. Fridel Mária: - Nincs, mi vagyunk jelenleg az egyetlen kizárólag női klub. Érdekessége a dolognak, hogy a Rotaryban az évforduló nem január 1., hanem július elseje és ebben a rotary évben volt az első női kormányzója a magyar kormányzóságnak, ami 10 éves egyébként. A múlt évszázadban, az 1900-as évek elejétől egészen a két világháborún keresztül a háború végéig működtek Rotary Klubok az országban, majd a szocializmusban betiltották a működésüket. A rendszerváltás után alakultak újra a klubok, akkor az osztrák kormányzósághoz tartoztunk, mert ahhoz, hogy saját kormányzóságunk legyen, ahhoz 1000 fő feletti taglétszámot kell elérni. Magyarországon jelenleg 53 klub van, összesen körülbelül 1200 fős taglétszámmal.

2_8.jpg

Dr. Cserép Edina 

 

- Tartják a kapcsolatot a klubok egymással?

Dr. Fridel Mária: - Minden évben van egy ún. district-konferencia, itt találkoznak a klubok egymással. Ekkor megbeszéljük az éves történéseket, beszámolunk a nagyobb projectekről, ill. az ifjúsági munkáról. Egy dolgot nagyon fontos tudni. Ez nem egy szakmai csoport. Arra törekszünk, hogy egy szakmából ne halmozódjon fel sok ember. Ez azért fontos, hogy nyitottabbak legyünk, jobban rálássunk a világra. Van köztünk pénzügyes, közgazdász, tanár, óvónő, vállalkozó, orvos és egyetemista is.

- További sikereket, jó munkát kívánok Önöknek, remélem sokat fogunk még hallani a klubról!

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr6012671433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása