Miskolc Városi Sportcsarnok (Generali Aréna)
2017. július 29. írta: Reiman Zoltán

Miskolc Városi Sportcsarnok (Generali Aréna)

Az ötvenes években merült fel először sportcsarnok építésének gondolata a megyeszékhelyen. Először valahová a DVTK stadion környékére akarták felépíteni, majd a Népkert lett a végleges helye az intézménynek. 1971-ben elkészültek az Északterv tervei, amelyeket Horváth István, Szabó József és Thury László hozott létre. 1968-1970 között került sor az építkezésre, ennek során 500 köbméter betont, 80 tonna acélt és 82 kilométer kábelt használtak fel. 44x26 méteres lett a küzdőtér, a létesítmény befogadóképessége pedig 3600 fő volt hivatalosan.  68 millió forintba került az építkezés,  az épület nívó díjjal lett jutalmazva. Első rendezvénye a Junior Ökölvívó EB volt. 

 

szabadidokozpont_nagy_uj_942_20100427212607_544.jpg

fotó: mison.hu

 

2005-ben került sor a teljes körű felújítására, a Magyarország - Franciaország női kosárlabda mérkőzés zajlott először az immár korszerű létesítményben. A lelátó nyolc szektoros lett, a padokat műanyag székekre cserélték. 1488 fő a befogadóképessége, amely 1620-ra bővíthető. Szerintem egy ekkora városban ez "édeskevés". Koncertek esetén körülbelül 4000 fő tud kényelmesen szórakozni, a küzdőteret is részben elfoglalva. 

 

sportcsarnok_belso_579f6d30419c5.jpg

fotó: fitadvisor.hu

 

2009 óta sportmúzeum is található az épületben, az előcsarnokban a ,,jó tanuló, jó sportoló" tábla is látható, illetve - szintén az előcsarnokban - Miskolc város híres sportolóinak tenyérlenyomata. Egy mini szálloda is kialakítása került a sportolók számára a csarnokon belül.

 

dvtk1.jpg

A Diósgyőr szurkolók varázslatos hangulatot teremtenek a csarnokban egy-egy mérkőzésen.                                      fotó: minap.hu 

 

Az évek során rengeteg rendezvény, koncert, sportesemény helyszíne volt a csarnok, Miskolc emblematikus épületévé nőtte ki magát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3412698083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása