Filmhíradók az ötvenes évekből
2018. december 29. írta: Reiman Zoltán

Filmhíradók az ötvenes évekből

Sorozatom második részében a szocialista Miskolc képei elevenednek meg film formájában az oldalamon. Nézzük meg, hogy alakult, formálódott városunk Miskolc, pillantsunk bele az ötvenes évekbe, ezáltal az egyszerű emberek mindennapjaiba! A felvételeket a filmhiradokonline.hu engedélyével teszem közzé.

 

img_20181025_145100.jpgA martintelepi házeltolás

 

 

Az első filmhíradóban a miskolci egyetem építéséről látunk beszámolót, 1952 áprilisából. A dolgozó nép gyermekei előtt nyitva áll a tanulás lehetősége, ezt sugallja a videó nekünk. Ha kíváncsi vagy az egyetem érdekes, különleges történetére, olvasd el korábbi írásomat róla: 

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2017/09/27/selmecbanyarol_miskolcra

 

A videó címe: Rákosi Mátyás Nehézipari Műszaki Egyetem (épül Miskolcon)

 

 

 

 

Szintén 1952 áprilisa a következő híradórészlet dátuma, bár május 1. tiszteletére történt a munkavégzés. Nem is a pontos időpont a fontos, hanem az egyedi módszer, melyet alkalmaztak. A miskolci rendező pályaudvar bővítése okán az útban lévő ház alá vasúti sínt fektettek és egyszerűen eltolták az útból az épületet. A nem mindennapi megoldás országos visszhangot keltett. A Martinkertvárosban ma is áll a furmányos megoldással eltolt ingatlan.

A videó címe: Munkafelajánlás május 1. tiszteletére

 

 

 

 

1952 decemberében készült el a "kettősvágányú" villamosvasút Miskolcon, 38 millió forintos költséggel. Ezentúl a Tiszai pályaudvartól a Vasgyárig lehetett így közlekedni. Ha valakit bővebben érdekel a miskolci villamosközlekedés története olvassa el korábbi írásomat róla:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2017/11/23/miskolci_villamos

 

A videó címe: Elkészült a miskolci kettősvágányú villamosvasút

 

 

 

A második vasutasnap munkaversenyének öt díjazottja közül ketten miskolciak voltak. Ismerkedjünk meg egy kicsit Toma Jánossal és Takács Ernővel, 1952 augusztusából. Ha bővebben olvasna valaki a miskolci vasúti közlekedés történetéről, itt megteheti: 

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2018/08/25/a_miskolci_vasuti_kozlekedes_elso_lepesei

 

A videó címe: Vasutasnap 1952

 

 

 

1953 májusa a következő filmhíradó időpontja. Gerő Ernő beszél a Népkertben, és jelenti be a zsúfolásig megtelt parkban, hogy a Mávag Diósgyőri Kohászati Ütemeket mától Lenin Kohászati Műveknek nevezik majd.

A videó címe: Választás előtt

 

 

 

Csak közvetve kapcsolódik Miskolchoz a következő felvétel, bár a Latabár család meghatározó volt városunk kulturális életében. Egy kedves kis felvétel Latabár Kálmánról, megtekintésre érdemes, mely 1953 decemberében készült.

A videó címe: Latyi

 

 

 

Mausz Péter a DiMÁVAG sztahanovista főmérnöke 1953 decemberében. A főmérnök legújabb fejlesztésének próbáját láthatjuk a gyakorlatban, majd családi körben a tíz gyermekével egyetemben ünnepli egyikük, a kis Cilike második születésnapját.

A videó címe: A szocialista munka hőse

 

 

 

A 130 éves miskolci színházról szól a következő híradó. Először Déryné nagyságára hívja fel a figyelmet a korabeli tudósító, majd Verdi Trubadúrjából láthatunk egy rövid részletet a videóban. Ha kíváncsi vagy a miskolci színház történetére itt olvashatsz róla: 

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2017/08/10/a_miskolci_nemzeti_szinhaz

A videó címe: 130 éves a miskolci Déryné Színház

 

 

 

Közép-Európa első iskolái csillagvizsgálója a Kilián György Gimnáziumban működött. Fizikaórán a diákok napfoltkutatásokat végeztek és hatszázszoros nagyításban szemlélték az Androméda-ködöt, már 1955 decemberében. Ha kíváncsi vagy a ma Szabó Gyula Bemutató Csillagvizsgálónak nevezett objektum történetére, kattints ide: 

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/2017/06/29/dr_szabo_gyula_bemutato_csillagvizsgalo

 

A videó címe: Iskolai csillagvizsgáló (csak röviden)

 

 

 

A diósgyőri nagykohó kicsinyített mását készítik el éppen a kiállításokat kivitelező vállalat műhelyében. A modell a Kohászati Múzeumba került. A felvétel 1957 szeptemberéből való.

A videó címe: A diósgyőri kohó modellje (pillanatképek)

 

 

 

Források:

 

filmhiradokonline.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr514310879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása