Elfeledve és elrejtve a szemek elől - a Deák tér
2019. január 26. írta: Reiman Zoltán

Elfeledve és elrejtve a szemek elől - a Deák tér

Ezúttal egy új sorozatot szeretnék elindítani, Miskolc tereit mutatnám be szép sorjában. Az első állomásunk a Deák tér, amely az egyik kedvencem, pedig kicsit elfeledett, elrejtett helyről van szó. Az épületek és szobrok leírása Dobrossy István Miskolc írásban és képekben első kötete alapján, illetve a korabeli sajtót felhasználva készült elsősorban.

 

img_20181015_222959.jpg

A Deák tér

 

A tér nagyon különleges. Különleges épületek, szobrok, helyek és helyszínek. Különleges hangulat. A Pece egykori medre helyére sétáló utca került, lábaink alatt pár méterrel a Boldogasszony templom romjai és a középkori temető található. Deák és Lévay tekintete figyel minket, miközben a fákkal övezett téren sétálgatunk.

 

Deák Ferenc szobra 

A tér névadójának szobra a tér közepén áll, kicsit megviselt állapotban. 1925. október 18-án avatták fel, Gárdos Aladár alkotása. A szobor maga már 1914-ben elkészült, de alkotóját a frontra vezényelték, így nála várta az alkalmat avatására. A szobor egy törvénykönyvre támaszkodva ábrázolja Deák Ferencet (1803-1876). A Deák mellett lévő nőalak a magyar nemzetet személyesíti meg. Érdekesség, hogy a főváros után először városunkban kapott szobrot a ,,Haza bölcse".

 

img_20181015_160645.jpg

Deák Ferenc szobra

 

,,Az avatáson jelen volt Mayer János földművelésügyi miniszter, Nagy Pál gyalogsági tábornok, a hadsereg főparancsnoka, Scitovszky Béla, a nemzetgyűlés elnöke, Berzeviczy Albert, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, és Soldos László főispán. Az ünnepség a vármegyeházán kezdődött, ahol Berzeviczy Albert, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke tartott beszédet. Ezt követően a szobornál folytatódott az avatási ünnepség, ahol Zséry György alispán, a szoborbizottság elnöke adta át az alkotást a polgármesternek. Rövid beszédek hangzottak el, miközben az alkotás talapzatánál a jelenlévők elhelyezték koszorúikat. A kormányzó nevében Mayer János földművelésügyi miniszter, a kormány nevében Soldos László főispán, a nemzetgyűlés nevében Scitovszky Béla, a nemzetgyűlés elnöke, az Akadémia nevében Berzeviczy Albert elnök helyezte el az emlékezés koszorúját. Az avatási ünnepség után kétszáz terítékes bankettet tartottak a Korona Szálló nagytermében." - MTI Hírarchívum - 1926. október 22. Heti kiadás, 83. szám, 2. oldal.

 

Lévay József szobra

Lévay József (1825-1918), városunk egyik díszpolgára is meg van örökítve az utókornak a téren. 1934. augusztus 6-án avatták az alkotást, Bindász Borsodi Dezső munkája. A híres költő és alispán álló pozícióban látható, elgondolkodva. Ahogy Dobrossy István írja, talán a szemközti Deák tekintetét keresi. Apró szépséghibája az alkotásnak, hogy a költő halálának időpontja tévesen van feltüntetve rajta a talapzaton. 

 img_20181015_161143.jpg

Lévay József

 

,,Amidőn a város és a vármegye nemes közönsége és a Lévay József Közművelődési Egyesület áldozatkézségéből ércbeöntött emléket állítunk a halhatatlan költőnek, Borsod vármegye aranytollu főjegyzőjének, úgy érzem, hogy ennek az ünnepélynek a percében egy ércszobron keresztül idevarázsoltuk az ő emberi alakját." - Hodobay Sándor beszédének részlete az avatón, Reggeli Hírlap, 1934. augusztus 7., 7. oldal.

 

Erdészeti palota

Miskolc Trianon után egyértelműen Észak-Magyarország központja lett. Városunkba - és a csonka Magyarország területére - szinte özönlöttek a magyar nemzetiségű menekültek, illetve az egykori Nagy-Magyarország intézményei, igazgatóságai. 1924-ben alakult az Erdőigazgatóság Miskolcon, melynek a több mint félmillió kasztrális hold nagyságú királyi erdőségek igazgatása volt a feladata. A palotát az igazgatóság építtette, nagyrészt a Speyer kölcsön által. A terveket Papp Sándor és Lehoczky György készítette, az építkezés 1927-ben kezdődött. 

 

img_20181015_160548.jpg

Az Erdészeti palota

 

Egyébként az épületet egy tér közepére tervezték, annak díszének, a Tárkányi utcát sugárúttá akarták átalakítani és mögé tervezték a nagy teret. Maga a palota a lőcsei Thurzó-ház mintájára készült, felvidéki késő reneszánsz stílusban. 1929-re készült el teljesen, utoljára 1996-ban újították fel a külső részét teljes egészében, ma is Miskolc egyik legszebb épülete. 

 

15241218_445016315622201_3432678220232744783_n.jpg

A Deák szobor és az Erdészeti palota nem sokkal a palota elkészülte után. Fotó: Miskolc a múltban Facebook csoport, Szojka Ágnes.

 

A homlokzaton látható a magyar címer, melyet két angyal tart, illetve Borsod vármegye címere és Szent István képe is. Az épület sarkában látható a Patrona Hungariae, mely az épület 1939-es bővítésekor került a helyére, mely Bethlen Gyula és Gabay Sándor alkotása volt. Az 1995-ben sorrakerült felújításnál Kovács István és felesége készítette a másolatot, mert az eredetinek nyoma veszett, így ez látható napjainkban a fülkében.

 

 

Ortodox templom

"görög" kompánia miskolci történetéről már megemlékeztem egyik korábbi írásomban. Templomukat 1785-ben kezdték építeni, az 1781-es II. József-féle türelmi rendeletnek hála, végül 1806-ra lett kész. Különlegessége a csodálatos ikonosztazion, illetve az Athirkai Istenanya csodatévő ikonjának másolata, melyet II. Katalin cárné - ittjártakor - ajándékozott az egyházközségnek. A Deák térre nyílik az egykori iskola, melyet ma múzeumként és parókiaként használnak. A templom kertjében találhatóak az egykori még "görög" gyökerekkel rendelkező családok sírkövei. 

 

img_20181015_160235.jpg

Az ortodox templom

 

,,A hajdani görög és makedovlah családok lélekszáma a XX. századramint hazánkban mindenütt –, Miskolcon is alaposan megcsappant. Az I. világháború után az egyházközség néhány évig bolgár jellegű volt, bolgár pappal, majd az 1930-as években kimondta magyar jellegét. Ettől az időszaktól egészen 1971-ig Popovics Konstantin protoierej atya volt az egyházközség parochusa, aki a II. világháborút követő nehéz években is – amikor az egyházközség ingatlanvagyonának jelentős részét államosítottákhűséggel őrizte a rábízott lelki nyájat és a hatalmas értékkel bíró műkincseket. Ennek az értékmentésnek köszönhető, hogy 1987-ben Borsod-Abaúj-Zemplén Megye és a Magyar Ortodox Esperesség összefogásával megalakulhatott a Miskolci Magyar Ortodox Múzeum, mely ma is évente több ezer látogatót vonz csodálatos ikon- és kegytárgy-gyűjteményével. Halála után Konstantin atya hamvait a templomban temették el." - miskolc.ortodoxia.org - A miskolci Szent Háromság templom.

 

 

Feledy ház

Az egykor magtár célját szolgáló épületet a 19. század végén alakították lakóházzá. 1989-ben nyitották meg a Feledy Gyula (1928-2010) állandó kiállítását, abból, a mintegy 200 műből, melyet ő ajándékozott a városnak. 

Feledy Gyula grafikus volt, megyénk szülötte, Kossuth-díjas, érdemes és kiváló művész. 

 

img_20181015_160405.jpg

 A Feledy ház

 

 

Érdekességek

A Pece egykori hídkorlátai közül kettő maradt meg a belvárosban, az egyik a Deák téren található. Az egykori medrében pedig egy kellemes sétányt alakítottak ki a Berzeviczy iskola mellett.

 

img_20181015_160828.jpg

A Pece megmaradt hídkorlátja

 

Miskolcon a 16. század közepén két templom volt.  Mindkettő elpusztult az 1544-es török csapás során. A Szent István templom újjáépült később, a Boldogasszony templom - amely azért jóval kisebb volt - azonban nem, romjai valahol a Minorita templom bejárata előtt vannak, mélyen a föld alatt. 

 

 

Források:

 

MTI Hírarchívum - 1925. október 22. Heti kiadás, 83. szám, 2. oldal. 1925. október 19., 8. oldal.

Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 1., Deák Ferenc szobra, 100-101. oldal, Lévay József szobra, 116-117. oldal., Az erdőigazgatóság díszes palotája, 59-60. oldal., Az ortodox templom, 163-164. oldal. 

kozterkep.hu - Deák Ferenc szobor, Lévay József szobor, Patrona Hungariae szobor

A Tourinform városi sétája - Kupcsik Sarolta idegenvezető 

miskolciszemelvenyek.blog.hu - Miskolci "görögök" a történelem viharában 

miskolc.ortodoxia.org - A miskolci Szent Háromság templom

miskolc.hu - Feledy ház

museum.hu - Miskolci Galéria - Feledy ház

Wikipédia - Feledy Gyula szócikk

Marjalaki Kiss Lajos: Történeti tanulmányok - Miskolc régi építményei 1702-ig

Reggeli Hírlap

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5414295177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szunyogh építész 2020.03.14. 13:01:54

Zoli, szeretem olvasni a történeteidet, mindig tanulok belőlük, jó, hogy ezt "míveled". Annyival egészíteném ki, hogy a Deák tér, s főleg nyugati folytatásaként a Palóczy utca valóban egyik legkedvesebb kialakítású közterünk. Talán nincs is még egy utcánk, amelynek közepén fasor van. Ugyanakkor a teret két oldalról nagyforgalmú út határolja, ráadásul nincsenek is nagy gyalogosforgalmat vonzó intézmények a téren, így a tér nem tölti be azt a szerepet, amire egyébként alkalmas lenne. Ha belvárosi átmenő forgalmat kiszerveznénk a "körgyűrűre", akkor fölértékelődne a szerepe.

Továbbá: Az erdészeti Palotának a homlokzatán sgrafittós technikájú a díszítés, azaz a sötét alapot eltakarták világossal, majd kikaparták a fölsőből az ábrázolásokat.

Tudomásom szerint a középkori Nagyboldogasszony templom romjai inkább a mostani Minorita templom főbejárata alatt, előtt vannak.
süti beállítások módosítása