Az agglegény és az ő elfeledett végrendelete
2019. március 23. írta: Reiman Zoltán

Az agglegény és az ő elfeledett végrendelete

Bató István történetét minden miskolci jól ismeri, azonban Rácz György történetét már jóval kevesebben. Pedig könnyen párhuzamot vonhatunk a két gazdag polgár története, de inkább a végrendelete között. Ezen írásomat elsősorban Dobrossy István kutatásaira alapoztam.

 

12046627_10154159834801124_20304197851777228_n.jpg Rácz György Soltész Nagy Kálmán polgármester társaságában. Fotó: Miskolc a múltban Facebook csoport.

 

Rácz György (1857-1922), városunk prominens polgára 1922. április 16-án hunyt el. Hatalmas vagyona volt, melyet jórészt a református egyházra és a városra hagyott. Lett is belőle pereskedés, a rokonok nem nyugodtak bele egykönnyen. Azonban ha az alperes a város és a református egyház, akkor a felperesnek vajmi kevés esélye van... De ki is volt ez a Rácz György?

 

,,Dr. Rácz György (Miskolc, 1857... - Miskolc, 1922. IV. 16.)  Gyógyszerész, gyógyszerész doktor, a Borsod-Miskolci Orvos-Gyógyszerész Egyesület vezetőségi tagja. A Budapesti Tudományegyetemen 1878-ben gyógyszerészi, 1879-ben gyógyszerészdoktori oklevelet szerzett. Pályáját a fővárosban kezdte. Megvásárolta 1882-ben a későbbi apósa, dr. Csáthi Szabó István miskolci Magyar Korona gyógyszertárát, amelynek 1896-ig volt tulajdonosa. A Borsod-Miskolci Orvos Gyógyszerész Egyesület vezető és a városi törvényhatóság tagja volt. Közgazdasági tevékenységet is folytatott. A közérdekében végzett munkájáért 1918. III. 8-án udvari tanácsossá nevezték ki. A város a kegyelete jeléül a festett arcképét a közgyűlési terembe helyeztette el (nem! - a szerk.). Sírja a miskolci Deszka temetőben van. Irodalom: 1. Gy. Hetilap, 1922. 221." (gyogyszeresztortenet.hu - Rácz György) Egy másik olvasatban:                                                                    dr. Rácz György (1857-1922)                                   ,,Gyógyszerész. Vagyonos miskolci családban született. Elemi iskoláit és a gimnáziumot Miskolcon végezte, majd a budapesti egyetemen gyógyszerész oklevelet, ugyanott kémiából doktori címet szerzett. 1882-ben megvette későbbi apósa, Szabó István Korona Gyógyszertárát. 1896-ban felhagyott a gyógyszerészi munkával, üzletét eladta. Ezt követően üzletemberként tevékenykedett: a Borsod-Miskolczi Hitelintézet igazgatósági tagja, Miskolc város tanácsának tagja, későbbi törvényhatósági bizottsági tag. A miskolci református egyház presbitere, 1905-től főgondnoka. Emellett a Miskolci Nemzeti Színház színházügyi bizottságának elnöki tisztét is ellátta. 1918-ban m. kir. udvari tanácsosi címet kapott. Tekintélyes vagyonának nagy részét Miskolc városára és a miskolci ref. egyházra hagyta. Síremléke a tetemvári Deszka-temetőben van, nevét utca viseli."  (Dobrossy-Eszenyi-Zahuczky: Miskolci életrajzi lexikon - Rácz György)                        

  

Miskolc ,,ősi családjának sarja", tehát jelentős vagyon birtokában volt György, aki sokakkal ellentétben - a "hasonszőrűek közül" - tovább növelte a család vagyonát. Nem volt gyermeke sem neki, sem előbb elhunyt bátyjának, Jánosnak.

 miskolc_64szechenyistreet_01_1.jpg

A Rácz-palota a főutcán. Ezt a két bérházat hagyta a városra az üzletember.

 

Halálakor a város és a református egyház volt a kiemelt kedvezményezettje a végrendeletének. A Fülemile és a Kiss család - akik jogos örökösnek tekintették magukat - kimaradtak a végrendeletből, ezért ők pert indítottak és megtámadták azt. 1927-ben ért véget a per, a rendeletet érvényesnek találta a bíróság, hoppon maradtak a pórul járt örökösök. 

 

60-64_szechenyi_street_miskolc_1898_1.jpg

A Rácz-palota 1902-ben. Forrás: Miskolc a múltban Facebook csoport.

 

A párhuzam, mely a Bató legendával hasonlítja össze Rácz György történetét nem véletlen. Szerteágazó közéleti tevékenységet folytatott Rácz úr is, akárcsak Bató és a saját temetését is ugyanúgy megtervezte. Hamvai a Deszkatemetőben vannak, akárcsak "Dörögi úrnak", bár azt meg kell jegyeznünk, hogy Rácz György hamvai "hazai földben" nyugszanak, ugyanis az a része a temetőnek korábban az ő birtoka volt és ő hagyta az egyházra a temető bővítése céljából.

 

fb_img_1523315090572_1.jpg

Forrás: Dobrossy István - Barna György: Miskolc belvárosa - Házak, bérek, történetek

 

,,Miskolc város közgyűlésének 51/1927. számú határozatában - amelynek tárgya: ,,néhai dr. Rácz György elévülhetetlen érdemeinek, s emlékének megörökítése, valamint a végrendelettel kapcsolatos intézkedések" - a következőket olvashatjuk. ,,A nemes polgári erények örök mintaképe" érdemeinek felsorolása után ,,elhatározzuk ennélfogva, hogy": 

1. Az örökhagyó nevéről a Templom utcát dr. Rácz György utcának nevezzük el. (A Bartók tér és a Temetőalja u. közötti útszakasz az ő nevére emlékeztet)

2. Rácz György arcképét művészeti kivitelben meg kell festeni, a közgyűlési teremben elhelyezni, s azt ünnepélyes keretek között leleplezni. (Nincsen tudomásom arról, hogy a kép elkészült)

3. Az általa hagyományozott Széchenyi u. 80-82. számú (mai házszámozás szerint: 62-64. sz.) házak külső falára ünnepélyes keretek között e tényt feltüntető márványtáblát elhelyezni. (Ennek megtörténtéről sem szólnak híradások)

4. Elhatározzuk, hogy sírját a református egyházzal együtt gondozzuk és fenntartjuk, az új köztemető megnyíltával pedig hamvait ide átszállítjuk, s felébük díszes síremléket állítunk. (Ez sem valósult meg, de síremléke figyelmet érdemlően megmaradt, s a készülő temetőkataszter a sír helyét és állapotát rögzítette.)

5. Az örökhagyó halála évfordulóján, minden év április hó 16-án (valamint november 1-én is) tanácsunk az egyházzal karöltve koszorút helyez el sírján, s megemlékezik róla. (Az utókor emlékezete szelektív!)

(...)

9. Az örökhagyó végrendeletét teljesítendő az Avas-tetőn egy, a néhai Rácz György emlékét megtartó és nevét viselő tornyot építünk... (1934-ben az ún. ,,második" kilátó elkészült, de nem volt hivatalos névadasi ceremóniája. 1956-ig, leégéséig a miskolciak Rákóczi-kilátóként ismerték, s ez így jelent meg a képeslapokon és idegenforgalmi prospektusokban is.)

(Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 8., 50-51. oldal)

 

raczgyorgy-e1533294154871.jpgRácz György családi sírboltja a Deszkatemetőben. Forrás: boon.hu. 

 

A város 15 pontban szedte össze Rácz úr érdemeit és valószínűleg a református egyház is így tett. Sem az emléktábla, sem a festett képe, sem a kilátó nem valósult meg a hagyatékából. Vagyis a kilátó megvalósult, de nem az ő nevét viselte. A megyei levéltár dokumentumai szerint azonban igen, hivatalos neve Rácz György kilátótorony volt, noha névadási ceremónia nem volt és nem is így ismerte a város és az ország közönsége (!!!).

Tegyük azért még hozzá, hogy a Kisavason a Rácz sor is az ő nevét viseli. De a lényeg az, hogy sajnos tulajdonképpen semmi sem teljesült mindabból, amit a város ígért, illetve abból, amit Rácz György kért. Vajon a járadékot fizette rendesen a város a végrendelet szerint?

 

img_20190215_115434.jpgForrás: Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 8., 51. oldal.

 

De nézzük meg részletesebben ezt a már sokat emlegetett iratot:

 

,,Rácz György végrendelete

Alábbiakban közöljük a végrendeletnek azokat az intézkedéseit, melyekkel közcélokra adományozott jelentékeny összeget Rácz György dr. 

,,Szeretett szülővárosomnak, Misko'cznak hagyom a Széchenyi-utca 80. és 82. számu tehermentes kétemeletes házamat - Ezek évi jövedelméből tartozik azonban a város a következő évjáradékokat fizetni:

a) Zéthy Zsuzsánna, gondos és hűséges házvezetőnőmnek, aki több, mint két évtizede tölti be nálam állását, évi hatezer koronát.

b) Siksay (Liksay?) Erzsébetnek, aki boldogult János testvéremnél volt háziasszony, és az ő halála óta nálam van, évi 2400 koronát.

c) Hán Paula, régi hűséges szakácsnőmnek évi 1300 koronát. 

d) Liksay Józsefnek, a miskolci ref. egyház buzgó és hűséges szolgájának évi 600 koronát és végül régi, jó barátomnak Bulyovszky Gusztáv nyug. főügyész úrnak évi 1200 koronát.

Haláluk után a város további fizetési kötelezettsége megszűnik, de illő, tisztes temetésekről a város tartozik gondoskodni."

A ház jövedelméből évi ötezer koronát avasrendezési, csinosítási és parkrendezési célokra kell fordítani. A ház egyéb jövedelme városszépítési és tisztántartási célokra fordítandó. 

Ezenkívül 200,000 korona névértékű teljesen kifizetett hadi kölcsönkötvényt hagyott Miskolcz városának, melyből 100,000 korona egy új szinház alapjának céljaira, 100,000 korona pedig egy új kulturpalota céljaira fordítandó. 

100,000 korona készpénzt hagyott a miskolczi ref. egyháznak az avasi régi templom restaurálási költségeire. 100,000 korona készpénzt - mint alapítványt - a ref. püspöki fizetés növelésére. Ezt azonban csak abban az esetben élvezheti a tiszáninneni ref. egyházkerület mindenkori püspöke, ha Miskolczon lakik. 

A Széchenyi-utca 11. számu házat a miskolczi ref. egyházra hagyományozta, hogy annak jövedelméből a három lelkész fizetését emeljék. 

Széchenyi-utca 67. számu földszinti tehermentes kis házát szintén a miskolczi ref. egyházra hagyományozta, hogy annak jövedelmét ugyancsak a miskolczi ref. lelkészek fizetésének emelésére fordítsák. 

Tetemvár 19. számu kis házát a mellette elterülő egy kasztrális holdat kitevő kertterülettel a miskolczi ref. egyházra hagyta temetőterületnek. 

A csabai villamos végállomás melletti szöllöjét - a rajta lévő épületekkel - ugyancsak a miskolczi ref. egyház örökölte. Haláláig házvezetőnője Zéthy Zsuzsánna haszonélvezi a szöllöt. - Halála után a haszonélvezet a mindenkori ref. püspöké - az esetben, ha Miskolczon lakik. 

A miskolczi ref. leánynevelő kapott egy internátusi alapítványra 20,000 koronát és jutalomdíjakra - alapítványul - 20,000 koronát.

A ref. főgimnázium internátus céljaira 50,000 koronát, jutalomdíjakra 4000 koronát. 

A Miskolczi Önkéntes Tűzoltó Egyletre hagyott 5000 koronát, a Borsodmegyei Nőegylet Árvaházára 2000 koronát, a ref. női filléregyletre 2000 koronát, az r. kath., az ág. h. ev. és az izr. nőegyletre hagyott 1000-1000 koronát. 

Az elhagyományozott összegek és értékpapírok kifizetése és kiadása után még nagyon jelentékeny összeget kitevő készpénz és értékpapír maradt fel. Ezek felé részben a miskolczi ref. egyház, fele részben Miskolcz városa örökölte. 

Az egyházat illető felé részben első sorban az avasi templom céljaira kell az egyháznak beszerezni egy nagyobb és egy kisebb harangot, amelyek közül a nagyobb az örökbuzgó nevét is viseli. 

A város akkor jutó másik felerészből az Avas-tetőre egy, a Rácz György dr. nevét viselő kilátó torony - amely tűzoltói megfigyelési célokra is használható - épitendő. Olyan méretű, amilyet a Túry József irodájában lévő vázlatrajz feltüntet. - Hajós és Villányi budapesti műépítészek terve. 

Érdekes a végrendeletnek az a passzusa, mely Nagy Ferenc dr.-ról emlékezik meg a következőkben: 

Nagy Ferenc dr. közélelmezésügyi miniszter, kedves barátomnak, aki velem szemben ösmeretségünk és barátságunk kezdete óta mindig a legnagyobb méltánylással, megbecsüléssel a szeretettel és tisztelettel viseltetett, emlékül 50 darab Borsodmegyei Takarékpénztári részvényt szegényt hagyományozok. 

A végrendelet végrehajróiul Molnár Gyula dr.-t, Révész Kálmán dr. ref. püspököt és Göllner Oszkár ezredest bízta meg. A végrendelet egyéb intézkedései családi vonatkozásúak."

(Miskolczi Napló 1922. április 19., 3. oldal)

 

img_20190215_115846.jpg

Forrás: Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 8., 52. oldal.

 

A végrendeletnek 50 pontja volt és április 18-án olvasta fel az érdeklődők előtt dr. Gömöry Vilmos királyi járásbíró. A várost dr. Silbinger Bertalan főügyész, a református egyházat dr. Révész Kálmán püspök, a családot Kun Bertalan és két Fülemile, István és János képviselte. A végrendeletet Rácz György 1919. december 12-én helyezte letétbe. 

Tegyük hozzá, hogy sok rokon kapott kisebb-nagyobb szeletet a vagyonból, de a fent említett Fülemile és Kiss család valóban semmit sem. Vajon miért nem hagyott rájuk semmit? Teljesen épp elméjű volt Rácz György, ez a végrendelet intézkedéseiből is világosan látszik. Például Pesten is volt háza, annak tulajdonjogát rokonok és barátok között osztotta szét, de egyéb ingóságok, értékpapírok és készpénz is szétosztása került.

Ha elolvassuk a végrendeletet, akkor láthatjuk, hogy ha a tervek szerint érvényesítik, akkor egy újabb Hajós Alfréd által tervezett épülettel gazdagodott volna városunk, jelesül a Rácz-torony ennek az irodának a tervei alapján épült volna meg.

 11156302_297988470324987_1941079461902978592_n.jpg

Az (őr)torony ugyan felépült, de nem Rácz György adta a nevét. Forrás: Miskolc a múltban Facebook csoport.

 

A család gyászjelentése:

,,Alulírottak mélységes fájdalommal tudatják, hogy a legjobb rokon és sógor, dr. Rácz György udvari tanácsos, a miskolczi ref. egyház főgondnoka, Miskolcz thjf. város törvényhatósági bizottság tagja, Miskolcz thjf. város szinügyi bizottságának elnöke stb., áldásos és a közért önzetlenül működő életének 65-ik évében, folyó év április 16-án reggeli három és fél órakor, hosszas szenvedés után elhunyt.

A megboldogultat folyó hó 18-án délután 4 órakor fogjuk a Kossuth-utcai templomból a ref. egyház szertertasa szerint a Deszka-temetőben lévő családi sírboltba örök nyugalomba helyezni. Miskolcz, 1922. április 16. özv. Nagy Péterné - Kiss Julliánna nagynénje, özv. Popovics Istvánné - Kiss Erzsébet, özv. Nagy Sándorné - Kiss Teréz, özv. Fülemile Istvánné - Rácz Zsuzsánna unokatestvérei és családjuk, kókai Kun Bertalanné - Csáthy Szabó Margit, özv. Shulek Gézáné - Csáthy Szabó Anna sógornői. Kókai Kun Bertalan sógora és családjuk, Zéthy Zsuzsánna házvezetőnője." 

(Miskolczi Napló 1922.04.22., 3. oldal)

Micsoda rokonság! A Miskolcot vezető - sok szempontból meghatározó - ősi családok a szerteágazó családfán! A Rácz család egyébként ősi miskolci család volt, vagyonának alapját  még Pepich Márton (1770-1852) dédapja "hozta össze". Olyan ügyes szűcsmester volt, hogy a korabeli miskolci "görög" kereskedőkkel egyetemben nagyon meggazdagodott és vagyona az övékével vetekedett. György úr pedig sokakkal ellentétben ezt a hatalmas vagyont tovább gyarapította és nem elherdálta. És ha már erről beszélünk, körülbelül 40-50 millió koronát tett ki a teljes összeg. Ez egészen elképesztő összeg volt abban az időben!

A város és a református egyház a örökség háromnegyed részét kapták meg, körülbelül 30 milliós összeget! Azokat a megmaradt értékeket, melyeket nem hagyott senkire, rendelkezése alapján szét kellett osztani az örökösök között, árverésre semmi nem volt bocsátható.

 

nagy_ferenc_miskolc_1918_1.png

Nagy Ferenc, Miskolc egyik híres polgármestere, Rácz  György jó  barátja és végrendeletének egyik haszonélvezője.  Forrás: Wikipédia.

 

Bató Istvánhoz hasonlóan Rácz úr megtervezte a temetésének apróbb részeit is.

,,Majdan bekövetkező halálom esetén holttestemet családi sírboltunkban (Deszkatemető) óhajtom elhelyezni, melyben én már úgyis az utolsó leszek. Temetés után a kriptanyílás alatti koporsó vékony deszkákkal fedendő be, s azután, amennyiben a sírboltban több temetés úgy sem történik, a kriptanyílás cementbe rakott téglával beboltozandó, s a boltozat fölötti hézag földdel töltendő ki. A felső márványlapot csak ezután kell ráhelyezni, és bekittelni, az emlékkőre vésessék a nevemet, a születésem és halálom évét." (Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 8., 56-57. oldal) 

Ha valami, legalább ez így is történt. Érdekes és szomorú történet ez, azért is, mert Rácz György megérdemelte volna azt, hogy a város emlékezzen róla. De ezen akár most is lehetne változtatni. A kilátónknak nincs neve, és a márványtábla is pótolható lenne egykori bérházai falán a főutcán. 

 

 

Források:

 

Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 8. - A Széchenyi utca iparos-, kereskedő- és polgárházai - Rácz György emléke és a városnak adományozott két háza

Miskolczi Napló 1922.04.19. - Rácz György végrendelete

Reggeli Hírlap 1922.04.19. - Rácz György

gyogyszeresztortenet.hu - Rácz György

miskolciszemelvenyek.blog.hu - A Rácz-palota, Tíz Miskolcon született zseni, aki itt élt, s alkotott

Dobrossy-Eszenyi-Zahuczky: Miskolci életrajzi lexikon

hirek360.hu - Miskolc nagyjai a Deszkatemetőben - Rácz György

Wikipédia - Rácz-palota szócikk

Dobrossy István - Barna György: Miskolc belvárosa - Házak, emberek, történetek

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5014615898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása