Élethalálharc egy rablóval - az égiek óvták meg a tulajdonos életét
2020. július 14. írta: Reiman Zoltán

Élethalálharc egy rablóval - az égiek óvták meg a tulajdonos életét

A kutatásaim során a Reggeli Hírlapban olvastam erről a nagyon durva esetről. Az egyszerű betörésnek induló bűncselekmény kis híján tragédiába torkollott. Kilencszer húzta meg a ravaszt a bűnöző, de egyszer sem sült el a fegyver, a sértett életét az égiek óvták meg. Ismerjétek meg Oláh Béla vasgyári munkás és Gerják Ferenc napszámos történetét. 

 

revolver-1312574.jpg

Forrás: lorik.hu

 

1930. január 7-én történt az eset egy Bercsényi utcai családi ház portáján. Oláh Béla, aki lakatos volt a vasgyárban, disznót vágott az előző napok valamelyikén. Mivel az állat húsát a ház melletti kamrában tartották - és mert a napokban a szomszéd frissen vágott malaca húsának is lába kélt - minden neszre felriadt az éjszaka folyamán a ház ura. 

Fél három környékén is felébredt, ezúttal azonban nem aludt vissza, hiszen meg volt győződve arról, hogy a kamrája ajtaját feszegetik. A bátor lakatos nem gyújtott villanyt, hanem a sötét lakásból figyelte az eseményeket a függöny mögül. És bizony látta az udvaron a két rablót, akik éppen akkor feszítették fel kamrája ajtaját. 

Ekkor kilépett a tornácra és a felesége is világosságot gyújtott a házban. A rablók meg is ijedtek, egyikük a kerítésen átugorva menekült el. A másik azonban elbújt az udvaron a kamra mögött. Oláh pizsamában a metsző hideg ellenére kezdte keresni a betörőt, akit hamarosan meg is talált.

,,- Gyere ki te zsivány, most meglakolsz!" - kiáltotta Oláh Béla. 

 

vallalat-betores-lopas-biztositas.jpeg

Forrás: allianz.hu

 

Ki is jött a zsivány rejtekéről és egyenesen nekiugrott a házigazdának. Kétségbeesett dulakodás kezdődött közöttük, a ház tulajdonosának felesége és gyermekei szeme láttára. Nagyjából egyforma erejű lehetett a két ember, ezért egyszer az egyik, másszor a másik került fölénybe. Természetesen közben válogatott sértéseket vágtak egymás fejéhez. 

Végül úgy tűnt, hogy a rabló felülkerekedik, szó szerint felülre került, kiszabadította magát és társához hasonlóan menekülőre akarta fogni a dolgot. Oláh Béla azonban nem hagyta annyiban a dolgot, felpattant, és a kerítésen kifelé mászó betörőt visszahúzta az udvarra. Ismét egymásnak estek. 

Hosszú percek teltek el ismét, lassan ismét a gonosztevő került fölénybe, de Oláh sem engedett, pedig sok sebtől vérzett már. Ekkor drámai cselekedetre szánta rá magát a tolvaj. Elővette a revolverét. 

,,-Most megöllek!" - kiáltotta. - ,,-Ha el nem engedsz, lelőlek, mint egy kutyát!" - Oláh Béla azonban nem engedte el a betörőt, tovább szorította. 

Az önkívületben lévő rabló Oláh szájába dugta revolverét, ennek során két fogát is kitörte vele és összezúzta ajkát. Az áldozat vére a fegyver csövén folyt végig, egyenesen a betörő kezéig. 

,,-Elengedsz?" - kérdezte utoljára. A házigazda azonban nem engedte el. Elképzelhetjük a családja mit élhetett át az udvaron. A felesége sikoltozott, a gyermekei pedig sírtak, de a szomszédok még mindig nem jöttek elő a zajra.

 

img_20191202_103003.jpg 

 

A lelkiismeret nélküli rabló kilencszer húzta meg a ravaszt. Az első csattanás után elforditotta fejét Oláh felesége, hogy ne lássa férje tragédiáját. De a kattanást nem követte dörrenés, a fegyver nem sült el. Kilencszer húzta meg a tavaszt az elvetemült gazember, de szerencsére egyik alkalommal sem sült el a pisztoly. A betörő miután látta, hogy nem működik fegyvere, puszta kézzel kezdte el ütlegelni a ház urát. Ekkorra már Oláh Béla teljesen elkészült erejével, elengedte a rablót, így a kerítésen átugorva el tudott menekülni.

 

A rovott múltú Gerják Ferenc

Nagyon sokszor nevezik ,,rovott múltú napszámos"-nak Gerjákot a lapokban, állítólag sokszor meggyűlt már a baja a törvénnyel. Hogy hányszor azt nem tudom, de az biztos, hogy az újságokban sem először szerepelt.

Először 1924. december 4-én olvastam róla a Magyar Jövőben, ott egy pipisdombi házat törtek fel munkanélküli csavargók. Ezt a jelzőt használták akkor Gerjákra és társára. Ezért a tettéért ekkor hat hónap büntetést kapott.

A Reggeli Hírlap 1928. szeptember 28-ai számában közöl egy írást, miszerint ,,Harminc betörést ismert el a faleces tolvaj". Volt olyan este, hogy hat helyre is betört a merész bűnöző. Ez a bűnöző pedig nem volt más mint Gerják Ferenc munkanélküli napszámos. Érdekesség, hogy elfogásakor ez esetben is békésen aludt. Négy kocsi lopott holmit gyűjtött össze a rendőrség Gerják otthonában. A büntetése ezúttal egy év volt.

 

Oláh Bélát kemény fából faragták, pár perc múlva összeszedte magát, felköltötte a szomszédokat, akik rendőrt hívtak. Reggel hétkor ért ki a helyszínre Fabó Lajos, aki kezébe vette a nyomozást. A revolvert megtalálták a helyszínen, illetve egy árulkodó pepita sapka is maradt a kis híján rablógyilkossággal végződött eset elkövetője után. Az Oláh család komolyabb személyleírást nem tudott adni az elkövető(k)ről. 

De nem is kellett. A pepita sapka és a fegyver éppen elegendő volt. Fél tízkor már azonosították az elkövetőt és tíz órakor már a saját házában kattant a bilincs Gerják Ferenc napszámos kezén. A gyanúsított békésen aludt még tíz órakor, ami nem csoda, hiszen hosszú volt az éjszaka számára. 

Gerják nemrégiben szabadult a börtönből. Először nem ismerte be tettét, majd Oláh Béla és felesége is azonosította. A sapka és a revolver is komoly bizonyíték volt ellene. A rendőrségen aztán vallomást tett.

,,-Nem bántottam volna, ha menekülni hagy, de nem akartam visszakerülni a fogházba - mondotta a detektíveknek, akik előtt beismerte, hogy annyira megrémült az elfogatástól, hogy agyon akarta lőni Oláh Bélát." (Reggeli Hírlap - 1930. január 8., 3. oldal)

A társát nem akarta feladni a bűnöző, aki valószínűleg az utóbbi időszak betöréseiért, lopásaiért is felelős volt. Az első szakértői vélemény szerint a bűnöző revolvere azért nem sült el, mert a forgótáras pisztolyába Frommer golyókat tett, és a forgótáras fegyvernek nem volt elég az átütő ereje ahhoz, hogy elsüsse őket. A golyókon felfedezett nyomok viszont árulkodóak, tényleg kilencszer sütötte el fegyverét Gerják.

 

35465.jpg

Forrás: nyiregyhaza.hu

 

Március végén tárgyalták a bíróságon az ügyet. A vádiratbol kiderült, hogy további 12 betörés is Gerják rovására volt írható. Ebben az ügyben azonban a szándékos emberölés bűntett gyanújával is szembe kellett néznie. 

A vádlott elismerte a lopásokat, betöréseket, a szándékos emberölési kísérletet azonban nem. Gerják decemberben szabadult a balassagyarmati börtönből, de sehol nem kapott munkát. Akkor lopott először, amikor a gyermekei már két napja nem ettek. Tagadta azt is, hogy meghúzta volna a ravaszt, csupán megijeszteni akarta a tulajdonost, állítása szerint tudta, hogy a fegyver nem működőképes. 

Gerják Ferencné is a vádlottak padjára került. Őt orgazdasággal vádolták, a lopott holmi eladásával. Ő azt mondta, hogy a férje csak élelmiszereket hozott haza nekik, amelyekről nem sejtette, hogy lopásból származtak volna. 

 

Nomen est omen?

Véletlenül a kezembe került egy cikk a Déli hírlapból. Egy Gerják Ferenc nevű tolvajról ír. Gerják rendőrnek adta ki magát - 1970-es cikk - Miskolcon, ahol egy ittas járókelőt ennek okán hazakísért. 

Ott aztán elvette a sértett pénzét és óráját, majd - miután  az felszólította Gerjákot, hogy adja vissza a pénzét és óráját - kétezer hasba rúgott és elszaladt.

A rendőrség gyorsan elfogta a rablással gyanúsított Gerjákot, aki többszörös visszaeső, bár eddig főként lopásokból tartotta fenn magát. A bűnöző hat év szigorított börtönt kapott tettéért. Erre mondják az, hogy nomen est omen?

 

Két tanú is vallomást tett, akiknek Gerják el akarta adni a bűncselekmény során használt fegyvert, de ők nem vették meg, mert nem tartották azt működőképesnek. A fegyverszakértő szerint a fegyver hibás volt, az ütőravasza felcsúszott - mindezek ellenére bármikor elsülhetett volna. Csak a szerencsének és a gondviselésnek volt köszönhető az, hogy Oláh Béla megúszta a kalandot. Egyébként Gerják is említette azt, hogy nyolc golyót lopott, amelyből hármat a Ládi erdőnél próbált ki, akkor működött a betörés során csődöt mondott pisztoly.

 

img_20191202_094849.jpg

 

A bíróság szerint Gerják Ferenc bűnös 14 rendbeli lopás bűntettében és egy rendbeli lopás bűntettének kísérletében. A szándékos emberölés kísérletének vádpontját azonban ejetették. A törvényszék a vádlottat ,,ezért szigorított dologházra ítélte, melynek legkisebb időtartama hat esztendő." Feleségét - akit orgazdasággal vádoltak - 40 pengőre bűntette. 

Érdekesség, hogy Gerják tettestársát nem adta fel. Egyszer letartóztattak egy embert, akit annak tartottak, de végül vádat csak Gerják ellen emeltek. 

Így ért véget a Bercsényi utcai, kis híján tragédiába torkollott rablás története. A vasgyári lakatos Oláh Béla csak a szerencsének köszönhette azt, hogy megúszta - viszonylag - épp bőrrel a kalandot.

 

 

Forrás:

 

Reggeli Hírlap - 1928. szeptember 27., 1928. szeptember 28., 1928. október 2., 1928. november 8., 1930. január 8., 1930. január 10., 1930. április 1.

Magyar Jövő - 1924. december 4., 1930. január 9., 1930. január 11.

Magyar Hírlap - 1930. január 8.

8 órai újság - 1930. január 10. 

Friss Újság - 1930. január 9.

Déli hírlap - 1970. július 4.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4415329374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása