Acélváros - egy tucat Miskolcról szóló dal
2021. október 28. írta: Reiman Zoltán

Acélváros - egy tucat Miskolcról szóló dal

A (számomra) legemlékezetesebb dalokat gyűjtöttem össze, melyek mindegyike Miskolcról szól. Persze a lista nem teljes, és lehet, hogy valaki egy-egy szerzeményt hiányol a listáról... Írjátok meg kommentben azokat is!

 

edda_minden-sarkon.jpg

 

1. Elhagyom a várost (Edda)

Ki ne ismerné, ki ne dúdolta volna ezt a dalt valamikor életében. Óriási sláger volt a maga idejében - és most is. Az Edda amúgyis fogalom a miskolciak szemében. A dal az együttes első, debütáló nagylemezén szerepelt először. 

 

 

Azóta is milyen sokan hagyták a várost... Generációk tűntek el, Miskolc népessége drasztikus módon csökkent az elmúlt évtizedekben...

 

2. Miskolc (Bíborszél)

A Bíborszél alkotása szenzációsra sikeredett. Kevesen vannak, akik nem tudják, melyik dalról van szó, ha felcsendül a ,,Bükk lábától a Sajóig ér" vagy a ,,Miskolc a várad, az életed!".

 

 

A dal a Miskolci Lokálpatrióta Egyesület támogatásával készült. Az eredeti videoklipben sok ismerős miskolci arc, miskolci ikon bukkant fel. Azért írom, hogy az eredetiben, mert idén, a város napja alkalmából egy új klip is készült a dalról. A zenekar tagjai a Hámori-tó közepén éneklik el a legendás szerzeményt.

 

3. Miskolc (P.Mobil)

Ismét egy dal a (h)ősidőkből, ismét egy legendás nóta. A Schuster Lóránt által vezetett P.Mobil rengeteget koncertezett Miskolcon, volt olyan időszak, hogy a Gárdonyi Géza Művelődési Házban hetente felléptek. Emiatt sokan miskolci bandaként tartották őket számon.

 

 

Ez nem igaz, noha a zenekar vezetője egy interjúban azt is elismerte, hogy számtalan városban léptek fel, de dalt csak egyetlen egyről írtak... 

 

4. Itthon, veled (Szécsi Viktória, Vihula Mihajlo)

Egy egészen új Miskolc-nóta Szécsi Viktória énekesnő és Vihula Mihajlo gitárművész előadásában. Aranyos a szöveg, pompás az ének, nagyszerű a gitár, remek a klip, mi kell még egy szuper dalhoz?

 

 

,,Szerettem volna egy nyugodt, letisztult köszönetet mondani Miskolcnak, aminek mindent köszönhetek – mondja M-Kiss Judit, a szöveg írója. – Az, hogy ebben a városban születtem, és itt élek, mindent meghatároz. Itt történtek velem csodák, tragédiák, itt kaptam szerelmet, az igazival való találkozás élményét, itt szereztem barátokat."

(minap.hu - Szerelmes Miskolc - klippremier a minap.hu-n!)

 

5. Tiszai pu. (Kispál és a Borz)

,,Jó nagyfarkú négerekkel állni a szélben" - a hvg.hu szerint a magyar popzene 10 legütősebb kezdősorának első helyén végzett dalról beszélünk, nekünk miskolciaknak mégsem ezért nevezetes a dal, hiszen az egyik pályaudvarunk a címadó.

 

 

A legenda szerint az egyik koncert után kalandos körülmények között sikerült szállást kerítenie a bandának, ez a körülmény és maga a koncert adta az ihletet a dal megírásához.

 

6. Még mindig rólad írok dalt (ByeAlex és a Slepp)

Bye Alex, a népszerű énekes dala különleges hangulatú, saját élményeinek helyszíneit járja körben a városban. A nyírségi születésű Márta Alex ugyanis a miskolci egyetemen diplomázott.

 

 

,,Öt évig a Miskolci Egyetem hallgatója voltam, aztán pedig 3 évet itt dolgoztam, szóval 8 esztendőt töltöttem el miskolci lakosként. Mindig azt szoktam mondani, hogy a szellemi érésem gyakorlatilag itt történt meg és több olyan nóta is van a repertoárban ami itt látta meg a napvilágot. Az Avas ahol éltem vagy Hejőcsaba, az Egyetem…sok sok impulzus és élmény ért akkoriban ami aztán egy dalban forrta ki magát. De azóta is gyakorlatilag dolgoztat engem Miskolc, hiszen vannak olyan konkrét dalok, amik a városról szólnak, a regényem pedig szintén itt játszódik. Insprirál Miskolc a mai napig."

(boon.hu - Interjú: ByeAlex)

 

7. Harcra Fel! (Hooligans)

A népszerű magyar pop együttes borsodi kötődésű, ezért esett rájuk a választás, amikor a DVTK új indulóját készítették el. A dal jól sikerült, azonban valamiért mégsem lopta be magát a miskolciak szívébe annyira, mint mondjuk a Bíborszél Miskolc című slágere.

 

 

,,„A legújabb dalunk a Diósgyőr himnusza lett. Mivel mi is borsodiak vagyunk, nekik szurkolunk. A forgatás napján is pont meccs volt és szerencsére győztünk is, így a csapatnak nem kellett eljátszania a lelkesedést. Egyébként nagyon szeretünk focimeccsre járni, sörözni és hangosan szurkolni, így történt ez a klipforgatáskor is, szóval a hangulatunk minden szempontból meg volt alapozva ahhoz, hogy egy igazán izgalmas videó készüljön” – nyilatkozta Tóth Tibi."

(starity.hu - Debütált a Hooligans új klipje)

 

8. Makuka (Bohemian Betyars)

A legújabb miskolci vonatkozású dal a Makuka. A borsodi nyelvjárás gyöngyszemeit tárja a hallgatók elé a zenekar. Megmondom őszintén nekem nem tetszik a dal, nekem nem ez a borsodi életérzés. Mintha egy burleszk film lenne, amely az itteni lakosságot figurázza ki. De persze mindenki más, sokaknak nagyon tetszik a nóta.

 

 

,,A Makuka egy igen különleges szám a zenekar repertoárjában. Egyrészt a legelső dalaink között megtalálható Megjöttek a fiúk című számon kívül sosem utaltunk a borsodi gyökereinkre, a mostani számmal pedig tizenkét év után berúgjuk az ajtót, és minden sorában található valami megfoghatatlan, borsodi bors-sors."

(index.hu - Balkán-Bollywood, de borsodi életérzés is lehet a Makuka)

 

9. Hello Baz Megye (Bëlga)

A népszerű együttes '98-ban alakult, a dal pedig 2007-ből való. Közismert, hogy a banda szíve csücske Borsod megye, így nem meglepő, hogy a rólunk is írtak egy slágert.  

 

 

A zenekar megítélése meglehetősen vegyes, van, aki nagyon odavan értük, van, aki ki nem állhatja. Én nem szeretnék véleményt formálni sem róluk, sem a dalról, ezt tegyétek meg helyettem ti kommentben.

 

10. Miskolci villamoson utazom én... (Reflex zenekar)

Az eredeti dal 1967-ből való, a Styx együttes szerzeménye volt, sajnos az eredeti nem maradt meg az utókor számára.

 

 

,,A '60-as évek közepén, Miskolcon több jó zenekar és zenész játszott hétvégeken, például a Styx vagy az Építők zenekara. Volt egy Metall nevű banda is meg persze a Szénybányászati Tröszt zenekara, itt játszott Bianki Iván, akinek már ekkor megvolt a kétnyakúja, és később a Kex tagja lett. A miskolci Styx együttes két legendás zenészhez, a Bihary testvérekhez köthető. A fiatalabb Bihary, István, később az Echo zenekar dobosa lett. A '70-es években a Bihary testvérek szerződéssel az NSZK-ban zenéltek. A Styx együttes Miskolci villamoson című dala 1967-ben született, a legelső miskolci villamosmozdony leselejtezésének idején. Zenéjét és szövegét az együttes gitárosa, Bihary Béla írta."

(minap.hu - Fedor Vilmos: Miért Miskolc, 27. rész: Egy miskolci villamoson)

 

11. Valaki (Mohikán)

A dalban ugyan egyszer sem hangzik el Miskolc neve, de a klip a Kisavason, a belvárosban, Lillafüreden játszódik. Érdemes meghallgatni nem csak a Valaki című slágert, hanem a Mohikán zenekar más zenéit is, nagyon kellemes élményben lesz részünk. 

 

 

Az ember azt érzi a dalok hallgatása közben, mintha az egykori Republic zenakar egyik új dalát hallaná. A hasonlóság nem véletlen, a frontember nagyon sokáig dolgozott együtt Cipővel.

 

12. Csendes éj (több nyelven)

Nagyon szép kezdeményezés volt a dal. Nagyszerű előadókkal, gyönyörű képsorokkal. Igazi csemege volt a karácsonyi időszakban a miskolciak számára. A dalt Miskolc város Nívódíjjal jutalmazta.

 

 

Csak egy kis érdekesség: Miskolc városa a 17. század végéig homogén magyar népességgel rendelkezett. És, ha már nemzetiség. Véleményem szerint nem (csak) ez a kilenc nemzetiség volt meghatározó Miskolc története során. Az albánok, a szerbek, a ruszinok és az arománok (!) sajnálatos módon kimaradtak belőle, és a zsidó kisebbség is helyet érdemelt volna valamilyen formában a dalban. 

De, ezek a tények nem kisebbítik a szerzők, az előadók és a képeket készítők érdemeit. Büszke lehet rájuk Miskolc városa.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9516726792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása