Miskolci Vigadó
2017. július 03. írta: Reiman Zoltán

Miskolci Vigadó

Az első épület a Vigadó helyén egy földszintes faszerkezetű építmény volt, ahol táncmulattságokat tartottak. 1896-ban aztán egy masszívabb, szebb stílusos építményt akartak szórakozás céljából építeni, Soltész Nagy Kálmán polgármester még bizottságot is hívott össze ennek megvitatására.

 

,,A Népkertben régóta érezzük hiányát az alkalmatos díszes tánczteremnek; érezzük - annyival is inkább, mert néhány év óta minden tavaszi és nyári mulatság itt folyik le."

 

A város vásárolt egy 1400 négyszögöles telket, Adler Károly pedig elkészítette a terveket. 1898-ra készült el vele, de az építkezés csak 1902-ben kezdődhetett el. 1903-ra pedig megépült a korszerű téglaépület. Több tulajdonosa is volt, először Bokros Károly - nála nevezték először Vigadónak az épületet -, majd a legendás Böczögő József - az Arany Korona felvirágoztatója, majd az átépítésébe belebukó híres vendéglős - vette át (1910). 1919-től Bakos Kálmán üzemeltette, a Vigadót ekkor szerelik fel konyhával. A "nagy hodálynak" csúfolt épületet nem lehetett gazdaságosan üzemeltetni.

 

,,...méltányos lenne, ha azok élnének benne, akik megcselekedték, a város pedig építsen újat."

 

- így az Ellenzék című lap nem túl barátságos kritikája. 1926-ban éppen ezért Hajós Alfréd tervei alapján átépítették. Funkciója megváltozott, torna- és vívócsarnok is helyet kapott benne. Ez az átalakítás 1927-re készült el, külseje ekkor már nagyon hasonlított mai megjelenésére. Közben persze a vendéglátás sem szünetelt, Sport Vendéglő néven üzemelt tovább.

 

,,Pompásan és kényelmesen kialakított új vendéglőt nyitottak teraszokkal, s rossz idő esetén a belső terek is használhatók."

 

A háború után államosították, táncestes szórakozóhelyként működött. A nyolcvanas évek közepén bezárt. Felmerült sokféle felhasználása, a Borsodi Építők-Volán SC ismét sportfunkciójú intézménnyé alakította volna át. 1995-ben kezdődött rehabilitációja, 1997-ben adták át újra, Puskás Péter tervei alapján és Fata György belső téri díszítéseivel a nagy múltú intézményt. E sorok írója ebben az épületben fogadott örök hűséget feleségének 2015-ben. 2017-ben Barkóczi István, a City Hotel Miskolc tulajdonosa vette meg. Nagyszabású átalakítást terveznek, - de addig is -  működik benne a Népkerti Söröző és egyéb rendezvényeknek is helyt ad.

 

Forrás: Dobrossy István Miskolc Írásban és képekben 8.

 

dsc_0006.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9912637857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása