Egy év mennyország a Kubikban
2017. november 14. írta: Reiman Zoltán

Egy év mennyország a Kubikban

A Miskolci VSC városunk egyik - vagy inkább másik - nagy múltú egyesülete. Az ötvenes évek vége arany betűkkel került be a klub történelmébe. A kézilabdacsapat bajnokságot nyert az NB1-ben és a labdarúgók is felkerültek a legmagasabb osztályba, akkor, amikor még labdarúgásunkat magasan jegyezték Európa-szerte. Hétről-hétre legendás hírű futballisták szaladgáltak a Kubik zöld gyepén, a nagy számú szurkolósereg legnagyobb örömére. 

 

22538620_1718288141537732_8478419948792886064_o.jpg 

 

1911. december 9-én a MÁV-műhelyi étteremben alapították klubjukat a vasutas fiatalok. Sötét-piros(?!) színnel, melyet később a ma is ismeretes zöld-fehérre változtattak. Az elmúlt 100 évben rengeteg tehetséges sportoló és vezető fordult meg a klubnál, sokat adott Miskolc és az ország sportjának a "Vasút". 

 

20-46-38-1363545499_miskolc_mvsc_stadion.jpgA Kubik madártávlatból

 

De a mai témánk nem maga az egyesület, hanem a történetének egy szemelvénye, az NB1-es szereplés. A Miskolci Vasutas Sport Club labdarúgói megnyerték az 1957/58-as NB2-es labdarúgó bajnokságot, így jogot szereztek a legmagasabb osztályban való szereplésre. 

A Vasút ebben az idényben ebbe az összeállításban szerepelt a legtöbbet:

Károlyi - Buna, Siklósi, Péter - Zoller, Kovács - Simon, Csorba, Tiba, Nyíri, Gyetván. Edző: Sztrányai József.

Remek tavaszt produkáltak, veretlenül, a négy pont ősszel összeszedett hátrányt ledolgozva két fordulóval a szezon vége előtt bebiztosították bajnoki címüket. Pedig az MVSC két évig pályafelújítás miatt nem tudott hazai saját pályáján játszani, ott fogadni ellenfeleit. Hol a Munkás otthonában, hol Diósgyőrött játszottak. A csapat edzője Sztrányai József, aki gyerekkorától a klub elkötelezettje, először, mint játékos, aztán, mint edző. 

Szóval, a Debreceni VSC elleni 0-0 azt jelentette, hogy a hátralévő két forduló eredményeitől függetlenül a csapat megnyerte a bajnokságot.  

,,Hernádi játékvezető kettős füttyjele a mérkőzés végét jelezte... A csuromvizes, sáros mezű játékosok üdvözölték a közösséget, majd a népkerti pályán eddig nem látott tömeg egetverő éljenzése közben, fáradtan vonultak az öltözőbe. Egymás után köszöntötték az új bajnokcsapatot a miskolci és a diósgyőri szurkolók. Utána a vasutas dolgozók, majd az ,,örök rivális" MMTE küldöttei jöttek." 

 

 img_20171031_202544.jpg

 

Nagy készülődés előzte meg az NB1-es idényt. A csapat szovjet túrára utazott, ahol három vereséget szenvedett. A baj nem is a vereségek volta volt, hanem az, hogy a vezetőség is a csapattal tartott, így nem sikerült a rajt előtti erősítés. A szovjet túrán mutatkozott be az MVSC új edzője, Balogh Sándor, az Újpest egykori sokszoros válogatott védője. 

Új igazolás volt Kallus János (Szegedi VSE), Homovics András (MMTE), Lipták Rezső (Bp. Vörös Meteor) és a DVTK szabadlistára tett csatára - aki pár éve 56 gólt rúgott egy szezon alatt az NB2-ben - Dobó Zoltán.

 

img_20171031_202124.jpgA Ferencváros ellen még a wc tetejére is szurkolók telepedtek 

 

1958. augusztus 17-én került sor a füves pálya avatójára: 

 

Szpartak Sztaniszlav - Miskolci VSC

1-1 (1-0)

Miskolc, 5000 néző.

MVSC: Károlyi (Sárosi) - Homovics, Buna, Péter - Zoller, Kovács - Palatics, Dobó (Nyíri), Tiba(Kallus), Lipták, Gyetván.

Gólszerző: Nyíri.

Több, mint két év után játszottak újra a Kubikban. A körbeton lépcső munkálatai másnap kezdődtek és augusztus 31-re készen is voltak, így 22 000 ember befogadására nyílt lehetőség. Az ünnepi beszédet Dombóvári József a vasutas szakszervezet területi elnöke mondta. 

 

 img_20171031_202521.jpg

A szovjetek virágcsokorral köszöntötték Balogh Sándort

 

Az augusztus 27-én játszott edzőmeccs azért marad emlékezetes, mert magyarosított nevekkel ekkor játszottak először. Az akkori "divat" szerint a játékosok idegen hangzású neveit magyarra cserélték. A mérkőzést egyébként 6-0-ra nyerte az MVSC. 

Íme a magyarított nevek az MVSC csapatában:

Hargitai - Homovics

Budai -Buna

Zombori - Zoller

Kékesi - Kallus

Mezei - Mencsik

Pataki - Palatics

A rajt előtt igazi értékmérőnek számított a Szolnoki MÁV elleni mérkőzés, amit remek játékkal 4-1 arányban megnyertek. 

 

21-04-16-img_7328.JPG 

 

Érdemes felidézni még Kriston Béla (gyártörténész, festőművész, író) szavait:

,,Ha a fővárosi csapatok vigyáznak arra, nehogy a kiesés sorsára kerüljön pesti együttes, a két miskolci csapatnak is feltétlenül össze kell fognia annak érdekében, hogy az ország második városát legalább két első osztályú csapat képviselje a legjobbak versenyében."

Kár, hogy ez nem így történt. 

 06-09-56-ks_1958_02_0049-19581012.jpg

 

Elérkezett 1958. augusztus 31. a bemutatkozás a legjobbak között. 

Miskolci VSC - Szombathelyi Haladás 

3-0 (2-0)

Miskolc, 18 000 néző. Vezette: Balla Gy. 

MVSC: Károlyi - Hargitai, Budai, Péter - Zombori, Kovács - Kékesi, Csorba, Gyetvai, Nyíri, Pataki. Edző: Balogh Sándor.

Szombathely: Varga II. - Molnár, Tarr, Novák - Kulcsár, Szakály - Polgár, Pál, Pém, Varga I., Tóth. Edző: Kiss Gábor.

Gólok története: 

,,15. perc: Csorba nagyszerű csellel becsapta Tarrt, kicsúsztatta a labdát Gyetvai felé, ő Kékesihez játszott. A behúzódó jobbszélső a kifutó Varga II. mellett a kapu közepébe helyezte a labdát. 1-0."

,,A 26. percben Kékesi villámgyorsan befelé húzva csaknem az alapvonalig futott le, pontosan betolta a labdát a középen befutó Nyíri elé, s ő könnyen, laposan 3 méterről rúgta a labdát a kapu közepébe. 2-0."

,,A 70. percben Patakit Tarr szögletre szerelte. A miskolci balszélső pontosan ívelt szögletrúgását Nyíri nagyszerű ütemű felugrással bombafejessel küldte a léc alá. 3-0."

Nagyszerűen mutatkozott be a Vasút az első osztályban. A mezőny legjobbja Budai volt. ,,Kitűnően helyezkedő, jó ütemérzékkel rendelkező, jól tejelő játékos, a labdának szeme van." Csorba, Gyetvai és Nyíri nyújtott még átlagon felüli teljesítményt. ,,Az MVSC bemutatkozása várakozáson felül sikerült, meglepő jó játékkal győzte le a miskolci újonc tapasztaltabb, de gyenge formába lévő ellenfelét."

A mérkőzés után, a tabella első helyén találta magát az újonc MVSC, ami valószínűleg soha vissza nem térő szemelvény volt a labdarúgó szakosztály történelmében. 

 21-04-55-mvsc-y-elagazas-110926ml_05.jpg

 

A második fordulóban máris városi rangadóval folytatódott a bajnokság. Diósgyőrbe látogatott az MVSC.

Az Észak-Magyarország beharangozója:

,,Ilyen még nem volt Miskolcon. Ma méri össze erejét a két miskolci NB1-es labdarúgó csapat. Mindkét egyesület közel fél évszázados múltra tekint vissza, (...) A találkozókon hol az egyik, hol a másik csapat került ki győztesen. Legtöbbször érdekes és szép mérkőzést vívtak egymással. (...) A fontos az, hogy a két sportkör vezetői, játékosai és hatalmas szurkolótábora egy célt lássanak maguk előtt: a szocialista sportot."

Diósgyőri VTK - Miskolci VSC

0-0

Diósgyőr, 20 000 néző. Vezette: Hernádi.

Diósgyőr: Tóth - Vermes, Szigeti, Jakobi - Török, Paulás - Iván, Csányi, Kiss, Fekete, Pál. Edző: Teleki Pál.

MVSC: Károlyi - Hargitai, Budai, Péter - Zombori, Kovács - Kékesi, Csorba, Gyetvai, Nyíri, Pataki. Edző: Balogh Sándor.

A mérkőzés nagy küzdelmet, de alacsony szinvonalat hozott. Az MVSC állt közelebb a győzelemhez. Most, hogy a jegyzőkönyvet nézem, nem is tudtam, hogy Wernernek is volt magyarított neve(Vermes), ebben az összeállításban így szerepel. A diósgyőrieknél Vermes és Paulás, a vasutasoknál ismét Budai volt a mezőny legjobbja. 

 

img_20171031_202108.jpgAz Újpesti Dózsa elleni mérkőzésen

 

A következő fordulókban Dorogról hoztak el egy pontot, majd a Vasas ellen szenvedtek sima vereséget. A mérkőzések után szeptember 28-án, Plovdívban szerepelt a magyar labdarúgó "C" válogatott, melyben Károlyi és Gyetvai is szerepet kapott. 

 

img_20171031_202210.jpgA Haladás elleni nyitómeccs után volt ok az örömre

 

A Ferencváros ellen is sima vereséget szenvedtek Károlyiék, a mérkőzés csak azért érdemel említést, mert Dobó Zoltán végre bemutatkozott új csapatában. A Győr elleni 1-1 után a salgótarjáni 3-0-ás vereség következett, majd a Tatabánya elleni hazai 1-2. A kiesésben rivális BVSC-t sikerült legyőzni idegenben 2-1 arányban Károlyi bravúrjainak köszönhetően, majd a Hungária körúton szenvedett 4-2-es vereséget a Vasút. Az Újpesti Dózsa simán nyert a Kubikban (0-4), majd a Csepel elleni mélypont (0-8), Károlyi és Budai nélkül. A szezonzárón pedig a Bp. Honvéd nyert 3-0-ra Miskolcon.

A félévi bizonyítvány felemás képet mutat. Bíztató kezdés után a csapat teljesítménye visszaesett, az őszi szezon végére teljesen leeresztettek a vasutasok. Az őszi szezonban Budai és Károlyi nyújtotta a legjobb teljesítményt. 

 img_20171031_202035.jpg

Károlyi légicsatát vív a válogatott játékosaival

 

1959. február 18-án a MÁV Erkel Ferenc kultúrotthon nagytermében tartották az MVSC taggyűlését. Balogh Sándor a labdarúgó csapat edzője ezt nyilatkozta:

 ,,(...) A labdarúgó csapatnak jóindulatú támogatásra van szüksége és nem egységet bontó bírálatra. Becsületes eszközökkel a meglévő játékosállománnyal mindent el fogunk követni, hogy sikeresebben szerepeljünk, mint az őszi idényben."

A szezonnyitó mérkőzésen pontot raboltak a Vasas otthonából. A mérkőzésen sokadszorra is Budai János volt a csapat legjobbja, aki már az ősszel is többször válogatott formában játszott. 

,,A Budapesten elért siker egyik részese volt az MVSC népszerű játékosa. Az őszi mérkőzések alatt is mindenkor tudása legjavát nyújtotta. Vasárnapi játékával osztatlan elismerést váltott kis szurkolókból, szakemberekből egyaránt. Mi volt játékának fő jellemvonása? Mindenkor a csapat érdekeit szem előtt tartva, egyszerűen, sallangmentesen oldotta meg feladatát. Megbízhatóan, az egész mérkőzés alatt egyenletes teljesítményt nyújtva, a legjobbat adta a vasárnapi mérkőzésen. Kiváló tempóérzékkel, jól időzített közbelépéseivel többször ragadtatta tapsra az ellenfél szurkolótáborát. 90 percen keresztül kifogástalan erővel bírta az iramot, nagyszerűen helyezkedett és jól segítette társait is. (...) A szerény magaviseletű játékos nemvsak ősszel, de most is bebizonyította, hogy komolyabb feladatok megoldására is képes."

 

ks_1958_02_0077-19581012.jpg 

A tavasz első hazai mérkőzésén a Ferencváros látogatott a Kubikba. A hazaiak álltak közelebb a győzelemhez, a mezőny legjobbja nem meglepő módon ismét Budai volt. 

Miskolci VSC - Ferencváros

0-0

Miskolc, 18 000 néző. Vezette: Gere.

MVSC: Károlyi - Hargitai, Budai, Péter - Zombori, Kovács - Gyetvai, Dobó, Csorba, Nyíri, Kékesi. Edző: Balogh Sándor.

FTC: Horváth - Berta, Mátrai, Dalnoki I. - Gerendás, Dékány dr. - Kertész, Albert, Orosz, Rákosi, Fenyvesi. Edző: Tátrai Sándor. 

A mérkőzésen remekül játszott az MVSC. A 25. percben Dobó bődületes kapufát rúgott. A második félidőben már a fradi kezdeményezett és nyomás alatt tartotta a Vasút kapuját. De a védelem állta a sarat Károlyi és Budai vezérletével. Szót kell még ejtenünk Gere játékvezetéséről, aki nem tudta magát mentesíteni a fradi hatása alól. 

 

mvscnb2.JPG 

A következő fordulóban az utolsó Győr otthonából csentek el egy pontot, majd hazai pályán szintén egy pont a küzdelem jutalma a Salgótarján ellen. 

Nagy eseményre került sor 1959. április 6-án. A magyar labdarúgó válogatott vendégszerepelt a Kubikban. A korabeli sajtó szerint csalódást okozott a válogatott játéka. 

Magyarország - Miskolci VSC

4-1

Miskolc, 10 000 néző.

Válogatott: Grosics (Ilku) - Mátrai, Sipos, Sárosi - Bundzsák, Kotász (Berendi) - Sándor (Budai), Göröcs (Rákosi), Tichy, Pál (Göröcs), Fenyvesi (Sándor). 

MVSC: Károlyi (Terényi) - Hargitai (Siklósi), Budai, Péter - Zombori (Szabó), Nyíri - Pataki (Simon), Dobó, Tiba (Csorba), Kovács, Gyetvai. 

A gólokat Kovács illetve Budai, Göröcs (2), Tichy szerezték.

 06-32-18-1300957774_mvsc.jpg

 

Az ezt követő mérkőzésen a kiesésben már közvetlen riválissá lett BVSC-t fogadták a vasutasok a Kubikban. A mérkőzés gól nélkül ért véget, de nem balhé nélkül. Károlyi sajnálatos sérülést szenvedett a szünet előtt. Gerencsérrel ugrott fel és eszméletlen állapotban ért földet. A hazai drukkerek a vendégjátékost okolták a sérülésért, aki ismert volt renitenskedéseiről az első osztályú bajnokságban. Az első félidő utolsó öt percében Hargitai védett, - cserélni nem lehetett - egészen az 55. percig. Ekkor Károlyi visszatért a háló elé. A meccs még arról marad nevezetes, hogy Zombori ismét Zoller néven szerepelt. Nagy lehetőséget szalasztott el a Vasút, sajnálkoztak is miatta a játékosok.

06-52-59-195859-kereszttabella.jpg 

 

Nem sok idő maradt a kesergésre, jött a következő feladat, a ,,Nagy Honvéd" elleni népstadionbeli fellépés, melyen óriási bravúrt hajtott végre az immár hatodik meccse gólt nem kapó újonc.

Bp. Honvéd - Miskolci VSC

0-1 (0-0)

Népstadion, 25 000 néző. Vezette: Kösztner.

MVSC: Károlyi - Hargitai, Budai, Péter - Zoller, Nyíri - Simon, Dobó, Gyetvai, Kovács, Tiba. Edző: Balogh Sándor.

Bp. Honvéd: Faragó - Szőcs, Solti, Dudás - Törőcsik I., Kotász - Marosi, Machos, Budai, Tichy, Gilicz. Edző: Sós Károly.

Gólszerző: Simon.

,,A Honvéd fölényt a 68. percben váratlan gól szakította meg. Gyetvai jobbra tolta a labdát, Simon maga elé tette, néhány lépést tett vele, aztán nehéz szögből, mintegy 7 méterről a kapu közepe táján a hálóba lőtte. 0-1."

Az MVSC lelkesen és harcosan küzdött, a Honvéd régen fogott ki ilyen rossz napot, a korabeli tudósítások egyöntetű véleménye szerint. A vasutasok 540 perce, azaz több, mint 9 órája nem kaptak gólt. 

 

img_20171101_065925.jpg 

A Vasút bravúros győzelme után a BVSC csapata feljelentette az MVSC-t az előző fordulóbeli nézőtéri rendbontások miatt. A helyzet egyértelmű, a fővárosiak megijedtek a Honvéd legyőzése után és a zöld asztalnál szerették volna megszerezni a három pontot. A szövetség erre - pedig a feljelentés nyolc napon túl érkezett, ami a határidő lejárta után volt - felfüggesztette az MVSC pályaválasztói jogát! Mondani sem kell milyen felháborodás fogadta Miskolcon a döntést. Ezzel foglalkozott az utca embere, a sajtó és petíciók, nyílt levelek ,,íródtak" az MLSZ-nek. Talán ennek hatására a fegyelmi bizottság megváltoztatta döntését. Egy erőteljes dorgálás és egy szövetségi ellenőr a büntetés a legújabb döntés szerint. 

Még a fegyelmi bizottság határozata előtt Albaniában túrázott az MVSC és 1-1-es döntetlenre végzett a bajnokság első helyén álló Dinamo Tirana együttesével, majd 2-0-ra kikapott a ,,November 17" csapata ellen.

 img_20171101_065959.jpgDobó kerül helyzetbe a BVSC elleni mérkőzésen

 

A túra után ismét a bajnoki meccsek következtek. Az MTK ellen végetért a gól nélküli sorozat, 600 perc után gólt kapott a Vasút és sajnos ezzel a lövéssel elvitte a két pontot a fővárosi csapat. Három nappal később Újpesten vendégszerepeltek és sima 3-0 arányban alulmaradtak. Mindössze 8 000 néző előtt került sor a Csepel elleni hazai találkozóra, melyen gól nélküli döntetlen született. A következő két mérkőzésen idegenben három gólt kaptak egy, illetve nulla ellenében, így a kiesés szélére kerültek.

 

Két forduló volt még hátra a bajnokságból, a DVTK elleni és a Dorog elleni hazai meccs. Két győzelem esetén szinte biztosan bennmaradó a Vasút. A Diósgyőriek már biztosították helyüket a legjobbak között, így számukra csak a presztízs volt a tét.

 

Miskolci VSC - Diósgyőri VTK

1-2 (0-1)

Miskolc, 7 000 néző. Vezette: Balla.

MVSC: Károlyi - Péter, Budai, Tiba - Zoller, Radványi - Simon, Csorba, Kovács, Nyíri, Kékesi. Edző: Balogh Sándor.

DVTK: Tóth - Welner, Szigeti, Jakobi - Török, Paulás - Iván, Csányi, Kiss, Papp, Matisz. Edző: Kiss Gábor.

Gólok története: 

,,Papp két csel után hosszan ívelte keresztbe a labdát, amit Iván nagyszerűen vett át. Két MVSC játékost is kicselezett majd 18 méterről ívelt lövést küldött kapura. Károlyi jóval a gólvonal előtt állt és az ívelt labda mellé ütött. Az öklözés nem sikerült és a labda a felső kapufa alsó éléről a gólvonalon túlra esett. 0-1.

A 61. percben járt az óramutató, amikor Kovács partdobás után visszakapta a labdát. Az alapvonal közeléből középre ívelt, a felugró Tóth kezéből kicsúszott a labda, amit Csorba zavartalanul fejelhetett a kapu közepébe. 1-1.

A 68. percben megpecsételődött az MVSC sorsa. Papp a pálya jobb oldalán két csellel tisztára játszotta magát, de kapuraloves helyett középre ívelt. A kaputól mintegy 18 méterre Paulás kapta a labdát és élesen a bal alsó sarokba lőtt."

Az egész napos szakadó eső sokakat távoltartott a mérkőzéstől, így sokan nem látták a vasutasok utolsó előtti hazai élvonalbeli mérkőzését. Pedig ha a DVTK ellen sikert érnek el, - a következő Dorog elleni meccs tükrében - meghosszabbították volna NB1-es tagságukat. A Kubikban a kilencvenes években sokszor hallottam idős szurkolóktól, hogy Paulás azt mondta a meccs után, hogy ,,nem akartam". Nos, tény, hogy mindenki arra számított, hogy ,,lefekszik" a Diósgyőr a Vasútnak és így két első osztályú csapat marad Miskolcon jövőre is. Nem így történt, mondjuk azt, hogy a Diósgyőriek sportszerűen álltak hozzá a találkozóhoz. 

 img_20171101_070020.jpg

A Népstadionban a Honvéd meccs előtt

 

Az utolsó  meccsen a Dorog ellen játszotta az MVSC, melyet Dobó győztes góljával 2-1-re múlt felül. 

 

A Jegenyék a Kubikban című könyv írója Hajdú Imre ezekkel a sorokkal zárta szavait a könyve végén:

,,Egy éves NB1-es szereplés után kiesett az első osztályból az MVSC. Ennek ellenére - több, mint ötven év távlatából is határozottan állítom - óriási bravúr volt az, amit azok a fiúk veghezvittek. Nevük aranybetűkkel került be a 2011-ben századik születésnapját ünneplő MVSC emleékkönyvébe."

 

Említést érdemel még, hogy Budai (Buna) János Sipos és Mátrai után a harmadik helyen végzett a középhátvédek rangsorában. Egész szezonban Budai és Károlyi kiemelkedőt nyújtott. Károlyi József sokadvirágzását élte. Nélkülük sokkal hamarabb eldőlt volna a csapat sorsa.

 img_20171101_072141.jpg

Az NB1 állása a Diósgyőr és a Dorog elleni hazai mérkőzések előtt

 

Sajnos manapság a sikerek messze elkerülik az MVSC-t. Tavasszal az a szégyen is megesett a labdarúgókkal, hogy a megyei első osztályú bajnokságból is kiestek. A jövő bizonytalan, talán soha nem lesz többet NB-s csapat a Kubikban. Abban a Kubikban, amely múltjához méltatlan állapotban várja a felújítását, melyet tavaszra ígértek. Jelenleg a vasutas fiatalok a Honvéd pályán játszák mérkőzéseket. Vajon lesz feltámadás?

 img_20171101_071828.jpg

 

Források:

 

wikipedia

Hajdú Imre: Jegenyék a Kubikban 

Dancs Zoltán facebook oldala

magyarfutball.hu

minap.hu

tempofradi.hu

old.minap.hu

greendevils.blog.hu 

futball'94 évkönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3813046010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regelek 2017.11.18. 11:40:39

Ismét jó cikk. :) Az NB2-es tabellán ott van Pereces is. :)

Reiman Zoltán 2017.11.19. 03:39:08

Köszönöm! Igen, de sajnos kiestek.

Rich.mond 2018.01.11. 21:16:37

Sziasztok. Forrásmegjelöléssel kitettem az egyik képet.Sokak szerint az nem 1958-as (a Fradi elleni)
www.facebook.com/varosokstadionok/

Reiman Zoltán 2018.01.12. 04:21:11

Válaszoltam, biztosan a fradi ellen készült a kép, 1958-ban.
süti beállítások módosítása