Ki ölte meg Labancz Annát?
2018. április 16. írta: Reiman Zoltán

Ki ölte meg Labancz Annát?

Brutális gyilkosság rázta meg Miskolc és az ország közvéleményét 1970. április 19-én. A szép és kedves ápolónőt Labancz Annát a Nővérszálló ablakában érte több késszúrás. Az életét nem tudták megmenteni. A gyilkos kiléte a mai napig ismeretlen. Rengeteg kérdőjelet és összeesküvés elméletet találtam az eset után kutatva, szinte két forrásban sem szerepel ugyanaz a történet. Kicsit hasonló a Seuso gyilkossághoz, ahol szintén nincs sem tettes, sem kerek sztori. Anna esetében pletykáltak kikosarazott hódolóról, féltékeny feleségről, egyszerű rablógyilkosságról, tévedésről. Az a nézet is tartotta magát egy ideig, hogy nem akarták megölni, csak elcsúfítani, egy örök bélyeget tenni az arcára. A gyilkosság mára elévült, ha a tettes holnap reggel besétálna a rendőrségre, akkor sem tennék lakat alá.

 

46295labanc250.jpgForrás: baon.hu 

 

Azon a hajnalon a Nővérszálló hármas földszinti szobájában Anna békésen aludt. A gyilkos az ablakon kopogtatott, odacsalta a leányt. Ahogy kinézett az ablakon, a gyilkos a hajánál fogva megfogta és egy hosszú pengéjű tőrrel többször megszúrta. A szerencsétlenül járt Anna utolsó erejével még kitámolygott a folyosóra, segítséget kért, aztán összeesett. Állítólag orvos kezébe is túl későn került, de megmondom őszintén, a sok kusza információ miatt igazából nem tudtam kivenni a leírásokból, hogy miért. Amikorra a traumatologiára került, már nem tudták megmenteni az életét.

 

3106527_orig.jpg

Takács Mariann könyve a gyilkosságról

 

A rendőrség óriási erőket mozgósított a nyomozás során, 50 nyomozó foglalkozott az esettel. Ennek ellenére semmilyen eredményt nem tudtak felmutatni. Rengeteg gyanúsított, rengeteg verzió látott napvilágot. Nagyon sok furcsaság történt az eset során. Állítólag a kiérkező mentők pedig nem fedeztek fel egy fontos sérülést Anna ruhája alatt, de olyan verziót is olvastam, hogy autóval vitték be a traumatologiára. A lány utolsó erejével mondani akart valamit, de a mentőorvos befogta a száját kétszer is, amire állítólag a tüdősérülés miatt került sor. Azonban egy miskolci pletyka szerint erre azért volt szükség, mert egy közismert miskolci befolyásos embert akart megnevezni gyilkosaként. 

 

tm8ktkpturbxy82ogm4zji5ztnjnzkyndhioty2nmnkngm0ndjkotk3zi5qcgerkwxnaxtnabw.jpegForrás: blikk.hu 

 

Sok ember került gyanúba az ügy kapcsán, sok ember karrierjét törte derékba az ügy. Egy ismert orvos például, aki gyanúba keveredett, egészen Pestig menekült, de ott is utolérte a "hírneve". Féltékeny feleségek, féltékeny férfiak, egyszerű kukkolók is voltak a gyanúsítottak között, családokat is tönkre tett az eset. Olyan verziót is olvastam, hogy rablógyilkosság volt és be akart mászni a tettes, de arról is lehetett hallani, hogy nem Annát akarták megölni, egyszerű tévedés volt. A legképtelenebb verzióban egy pesti triót is emlegettek, akik taxival érkeztek és távoztak a helyszínről. Egy bizonyos K. és egy bizonyos F. került a rendőrség látókörébe, ők már konkrét(?) gyanúsítottak voltak. A lányon 26 sérülést írt össze a bűnügyi jegyzőkönyv, a kis horzsolásoktól a legsúlyosabb szúrásokig. A gyilkos fegyver egyébként soha nem került elő. 

 

img_20180413_014341.jpg

Forrás: Nagy József: Miért ölték meg Labanc Annát? - 54. oldal

 

A gyilkosság hajnali 3 óra 15 perckor történt a Nővérszálló bejáratától balra, a földszinti harmadik ablakban. A földszinti ablakokra a gyilkosság után rácsok kerültek, az ilyen eseteket megelőzendő. A 23 éves szemészeti asszisztensnő lenge ruhában aludt, így ment ki az ablakhoz, ahol mélyen kihajolt. Valószínűleg jól ismerte gyilkosát. Alig egy perc alatt tizenegyszer súlytott le a gyilkos, legalább három szúrása halálos volt önmagában is, de van ahol azt írják, megmenthető lett volna az élete gyors és szakszerű ellátás esetén. Egy gomb Anna kezében maradt a támadótól, később kiderült, ez egy, az udvaron száradó pongyola gombja, melyet a támadó magára vehetett a gyilkosság előtt, valószínűleg álcázás céljából, arra az esetre, ha valaki észrevenné őt.

 

img_20180413_014420.jpgNagy József: Miért ölték meg Labanc Annát? című könyvének borítója

 

A témával részletesen foglalkozott Asperján György, József Attila-díjas író, költő. Belügyminisztériumi engedéllyel megszerezte az ügy dokumentumait 1990-ben, - az elévülés évében - majd 16 éven keresztül sok emberrel beszélt, sokat kutatott az esettel kapcsolatban. Szinte rögeszméjévé vált, hogy a gyilkos L. József, ezt le is írta könyvében (2006). A már nyugdíjas mérnök érthetően ezt zokon vette, beperelte az írót, akit 5,5 millió forint kártérítés fizetésére köteleztek.  

 img_20180413_014226.jpg

Forrás: Nagy József: Miért ölték meg Labanc Annát? - 60. oldal 

 

A tettesről személyleírás is készült, volt aki látta a Nővérszállótól nem messze, és a belvárosban is láttak egy lélekszakadva futó férfit hajnalban.

A rendőrség fő gyanúsítottja egy bizonyos F. István volt. A 17 éves segédmunkás fiú később egy emberölés miatt 20 évre rács mögé került. A börtönben állítólag a gyilkosság elkövetésével is dicsekedett. Jó pár évvel ezelőtt egy ecvadori börtönben ült kábítószer csempészés miatt. Anna halála után éveken át elküldték neki a gyilkosság évfordulóján a lány képét és a síremléke felvételét, hátha megtörik. De nem. Állítólag az 1970-es képe kísértetiesen hasonlít a gyilkosról készült fantomképre. Ezt miért nem ellenőrizte akkor senki, vagy miért nem tűnt fel senkinek? F. egy társát lőtte le 1982-ben, azért került börtönbe, akinek a bűne az volt, hogy nem akart vele együtt rabolni. Hazugságvizsgáló gép alá is vetették Istvánt, de nem hozott kielégítő eredményt. Egyébként volt alibije, állítólag az eset hajnalán a családjával borozgatott. 

Asperján fő gyanúsítottja L. József mérnökember volt. Említettem az imént, hogy megnevezte a lány gyilkosaként és ezt a könyvében le is írta. A tisztes nagyapaként élő József mély megdöbbenéssel vette tudomásul és több pert is akasztott az író nyakába, amiért Györgyöt 8 hónap felfüggesztett fogházbüntetésre és 5,5 millió pénzbüntetésre ítélték, a perköltséggel kiegészítve. A kamatokkal ez több mint 9 millió forintra rúgott. 

 img_20180413_014316.jpg

Forrás: Nagy József: Miért ölték meg Labanc Annát? - 58. oldal

 

L. József ügyvédje így nyilatkozott az eset kapcsán:

,,(...) 414-szer írta le ügyfelem nevét, akinek két felnőtt gyereke és unokája miatt erkölcsi kötelessége volt tisztázni magát a soha el nem követett bűn alól, hiszen szexuálisan aberrált pszichopata gyilkosként írta le Asperján." (blikk.hu - Labancz Anna gyilkosát már nem ítélhetnék el)

 

img_20180413_014249.jpg

Szegény Anna nevét rosszul írták fel a sírkövére. Forrás: Nagy József: Miért ölték meg Labanc Annát? - 59. oldal.

 

Az írónak semmije nem maradt a bírósági döntés után. Nyugdíjából részletenként vonják a büntetést és a perköltséget, melyet valószínűleg élete végéig sem fog kifizetni. Nem gondolta volna, hogy ezen műve koldusbotra juttatja őt. 

,,A könyv egy 37 évvel ezelőtt történt gyilkosságról szól, ami ma már történelem. A kötetben leírt írói feltételezések nincsenek gránitba vésve, ráadásul maga a bűncselekmény is már elévült. Ennek fényében felfoghatatlan, miért szab ki a bíróság büntetésként egy regényben megfogalmazott álláspontért 8 hónap felfüggesztett fogházat, valamint öt és félmillió forintos kártérítést." (beol.hu - Földönfutóvá tette a könyve az írót)

 

 

img_20180413_013946.jpgAnna szobaját igy találták azon a végzetes hajnalon a nyomozók. Forrás: Nagy József: Miért ölték meg Labanc Annát? - 55. oldal.

 

Az író ma is így gondolja. Nagyon sok tévedést talált az eljárás során. A könyvet magánkiadásként adta ki, 5 000 példányban. A per során azonban levetették a könyvesboltok polcairól, 4000 darab került a szeméttelepre. Ez szintén ötmillió mínuszt jelentett az Asperjánnak. 

 

covers_27263.jpg

Asperján György könyvének borítója

 

L. József ezt nyilatkozta az esettel kapcsolatban:

,,Labancz Annával körülbelül két és fél hónapig jártam, de szexuális kapcsolat nem volt közöttünk. Randevúzgattunk, de nem volt szerelem egyikünk részéről sem. Éppen ezért gyorsan ellaposodott a kapcsolatunk. Amit az író a könyvében állít, arra csak azt mondhatom, hogy érdemes lenne leszállnunk a földre, hiszen Anna egyáltalán nem volt olyan, mint amilyennek Asperján leírja, sem külsőleg, sem lelkileg." (boon.hu - A Labancz Anna gyilkosság)

Akárhogy is, a bűntény a magyar kriminalisztika egyik legismertebb esete lett. Ez a nyilatkozata Józsefnek azért is érdekes, mert olyan nyilatkozatot is olvastam tőle, ahol azt mondja barátok voltak és máshogy nem is tud gondolni a lányra. Sőt Asperján említ egy '66-os esetet, ahol egészen közel kerülhetett volna a lányhoz, de mégsem történt semmi a férfi problémái miatt. Már ha igaz az állítás persze. 

 

Egyébként is sokszor panaszkodom arra az írásaiban, hogy a források ellent mondanak egymásnak. Na ebben az esetben ez aztán tényleg igaz. Szinte nem is tudom mit merjek leírni az esetről, mert mindenhol más és más verziók jönnek elő. Elképesztő. Egyik verzióban Anna egy szerény, aranyos, kedves leány, a másikban egy nem túl okos könnyűvérű nő. Döntse el az egyszerű blogger kinek hisz és mit hiszel el. Inkább próbálok leírni minél több verziót, próbálom minél több szemszögből bemutatni az esetet és Annát. Persze lehetne írni egy könyvet is az ügyről, a blogos felület mindenesetre szűkös egy teljes történet keretbe foglaláshoz. Főleg egy ilyen sztori esetében. 

 

labanclilla_regilab2.jpg

 Forrás: privatkopo.hu

 

Anna a miskolci műszaki egyetem klubjába járt szórakozni barátaival. Tehetős, jó egzisztenciával rendelkező férfit keresett magának elsősorban. Sok fiúval megismerkedett, szeretett táncolni, barátságos volt, szép volt és ez felkeltette a másik nem érdeklődését. Talán ez lett a veszte? Egy biztos, volt valaki, aki nagyon mérges volt rá valamiért. Akárhogy is, akármennyire megbántott a lány valakit, erre a szörnyű tettre nincs sem mentség, sem felmentés.

 

00562558.jpegA B.-A.-Z. Megyei Kórház főbejárata. Forrás: minap.hu.

 

A sajópetri temetőben ez szerepel Anna síremlékén:

,,Itt nyugszik Jézus nevében egy felejthetetlen gyermek és testvér, Labancz Anna. Téged felejteni sosem lehet. Te voltál a jóság és a szeretet. Emlékül állítata bánatos édesanyád és tetvéreid."  

 

asperjan_gyorgy.jpg

 Asperján György. Forrás: Wikipédia.

 

Annáról több véleményt is olvastam, ezek is mind más nőt mutatnak meg számunkra. A kórházi munkatársak elítélőbbek voltak vele szemben, vagy jobban ismerték. Ki tudja. Három nővér véleményét írom le alább Annáról.

,,Felületesnek ismertem meg, aki kicsit már beképzelt volt szépségére, sok fiúismerősére, és itt az ismerős szót aláhúznám, mert imádta, ha körülrajongták. Ennek ellenére egyáltalán nem értett a férfiakhoz. (...) Nagyon vágyott a szeretetre, és aki ezt éreztette vele, ahhoz naivan, gyerekesen, túlságosan ragaszkodott. Fenntartások nélkül. Szegény lány volt, többször szóba hozta, hogy egy jó egzisztenciát szeretne magának. ,,Szép vagyok, megérdemlek egy diplomás férjet." hozta szóba olykor..."

,,Nagyon válogatós volt, kereste az igazit, közben lehet, hogy többeket megsértett. Mit szól ahhoz, hogy mindig alaposan megnézte a fiúk körmét, fogát, akárkivel szóba sem állt." 

,,Nagyravágyónak tartottam, és mondtam neki, ha magához való rendes férfiakkal ismerkedne, jobban járna, férjhez mehetne. Sajnáltam is, hogy bohémságával életét elpocsékolja." (Forrás: Nagy József: Miért ölték meg Labanc Annát? című könyv)

 

 

Sajópetriben kedves, aranyos lányként ismerte mindenki.

,,(...) Persze, hogy ismertem, mi alsóbb osztályba járok mindig is felnéztünk a nagyobbakra. Ő szép volt, a szó igazi értelmében, és azt hiszem, a jóság tette meg szebbé. Figyelmes volt, az öregek és a kisgyermekek iránt is, ha lehet mondani, ő aztán igazán jól választott pályát magának." (Forrás: Nagy József: Miért ölték meg Labanc Annát? című könyv)

 

Nem tisztem eldönteni mi az igaz a fentebb leírtakból. Mindenki eldöntheti, vagy találgathat, hogy vajon mi az igazság. Sajnos Labancz Annát erről már senki nem kérdezheti meg. Ha a gyilkosát akkor elkapják, a brutális tette miatt valószínűleg halálbüntetés várt volna reá. De nem került rendőrkézre. Talán még ma is boldogan éli mindennapjait, talán nem. Ezért a tettéért már csak odaát nyeri méltó büntetését.

 

Források:

 

blikk.hu

vg.hu

asperjangyorgy.blog.hu

nol.hu

nlcafe.hu

haon.hu

Nagy József: Miért ölték meg Labancz Annát?

Takács Mariann: Gyilkosság az ablakban 

Asperján György: A Labancz Anna gyilkosság

baon.hu

Privát kopó bűnügyi magazin

blikk.hu

moly.hu

ahely.hu

misogaeva.weebly.com

Laczó József fotói 

nepszava.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5913827626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása