Riana meghódította Sydney-t
2024. január 27. írta: Reiman Zoltán

Riana meghódította Sydney-t

Balla Riana Emma Miskolc büszkesége. Ezúttal Ausztrália, Sydney volt a helyszíne egy rangos filmfesztiválnak, ahonnan két díjat is elhozott.

 img_20240124_072713.jpg

A fesztivál molinójára montírozták Riana képét, így ott is volt, még nem is az ausztrál fővárosban

 

A most 12 éves, 34 nemzetközi filmdíjas színésznő, mindössze 10 éves volt, amikor elkészítette a Rianás - angol nevén Rift - című kisjátékfilm forgatókönyvét. Az írás soha nem állt távol tőle, ugyanis 2019 óta írt forgatókönyvszerű történeteket. Azonban a Rianás volt az első olyan, melyet úgy gondoltak, hogy talán érdemes lenne filmvászonra vinni, hiszen a film rendkívül fontos témát boncolgat - egy gyermek szemszögéből. 

Az alkotók bíztak a Rianás sikerében, de nem gondolták volna, hogy 4 kontinensen is leteszik névjegyüket, és 99 díjat zsebelnek be filmjükkel a különböző rangos filmfesztiválokon. (A film egy mentális betegséget mutat be drámai elemekkel fűszerezve, fordulatos cselekményszövéssel.)

 

img_20240124_072734.jpg

 

Balla Riana Emma 8 éves volt, amikor Los Angelesben elnyerte a „Legjobb Fiatal Színésznőnek” járó díjat, ami azért volt kiemelt jelentőségű, mert a zsűri úgy döntött a játéka alapján, hogy nemcsak magasabb kategóriába sorolják, hanem neki is ítélik ezt a díjat.

Az elmúlt időszakban számos olyan nemzetközi filmfesztiválon vett részt, ahol az akkor 10 éves színésznőt felnőttekkel mérték össze, és számtalan alkalommal győzött is. A „Legjobb Színésznőnek” járó díjat nyerte - csak, hogy néhányat említsünk - az Egyesült Államokban, Svédországban, Németországban, Olaszországban.  

Azonban az egyik legnagyobb elismerés, ami a napokban érte az, hogy Sydney-ben a Titan International Film Festival 12 tagú nemzetközi zsűrije úgy döntött, Balla Riana Emmát választják az „ÉV LEGJOBB SZÍNÉSZNŐJÉNEK”, a Rianás film pedig az „ÉV LEGJOBB KÍSÉRLETI FILMJE” lett.

Így Riana meghívást kapott Sydney-be a díjátadó gálára, mint az „Év Legjobb Színésznője" - mindössze 12 évesen. 

A fesztiválra több száz alkotás érkezett a világ minden tájáról, többek között az Egyesült Államokból, Ausztráliából, Spanyolországból, Görögországól, Izraelből. Ezeket a filmeket három kiadásban értékelték, és a legjobbak az adott kiadásban győztesek lettek. Az Év Legjobbja díjátadó ceremónián pedig a 2023-as év győztesei közül került ki az az egy, aki megkapta ezt a díjat.  

 

best_actress_of_the_year_2023-riana_emma_balla.jpg

 

A filmfesztiválra személyesen sajnos nem volt lehetősége elutazni Daragó Laurának, a film rendezőjének, és Balla Riana Emmának, így a Sydney-ben tartózkodó filmbarátokat, Csik Mercédeszt és Botos Balázst kérték fel arra, hogy képviseljék a Rianást a díjátadó ceremónián.

 

421432922_396116462938020_1882749407908070286_n.jpg

A lila ruhás hölgy a főszervező, ALDA CURTIS, a másik pedig a film képviselője, Csik Mercédesz. Mercédesz Riana díját tartja a kezében 

 

A gála a Palace Central Cinema-ban zajlott, a vörösszőnyeges felvonulás után megkezdődött a nyertes filmek részleteinek levetítése és a díjátadó. A fesztivál szervezője, ALDA CURTIS hosszasan méltatta a Rianás kisfilmet, és a színésznőt. Kiemelkedő tehetségnek tartják, aki előtt hatalmas karrier áll. Talán emiatt is gondolta úgy a 12 tagú nemzetközi zsűri, hogy fiatal kora ellenére neki ítélik ezt a rangos elismerést. A fesztivál szervezője is egyetértett abban, hogy megérdemelten győzött a Rianás kisfilm és Riana is.

 

421276350_1090343382141019_6010102126732802732_n.jpg

 

Ez a díj kiemelten fontos szakmai elismerés Riana számára, hiszen filmes szakemberekből álló, 12 tagú nemzetközi zsűri ítélte őt az Év Legjobb Színésznőjének. Tehát a felnőtt színészekkel egy kategóriában versenyezve választották őt a legjobbnak

 – mesélt a sikerről Riana édesanyja, Daragó Laura, aki egyben a Rianás rendezője is.

(borsonline.hu - Elképesztő sikert aratott a miskolci „csodalány")

A fesztivál igazán kitett magáért. Nagyon kedvesek, segítőkészek voltak. Felajánlották azt is, hogy mivel Riana nem tudott személyesen részt venni, küldjön a rendező egy fotót, amit összemontíroznak a fesztivál molinójával. Így történt meg az, hogy Riana ott is volt, meg nem is ezen a nagyszerű rendezvényen.

Szeretnénk mindenkinek köszönetet mondani, aki hitt benne, és támogatta, hogy ez a film létrejöhessen. Elsősorban a producereinknek - Chuck Harding, Jon Vangdal Aamaas, Reginald Welkin, John J. Jackson, Péter Horkay - a CinProCas forgatókönyvíró és filmtervező program csapatának, a BonArt Photography-nak és végül, de nem utolsó sorban a csodálatos stábnak, akik nélkül ez az interjú sem születhetett volna meg.” 

(Balla Riana Emma)

 

Balla Riana Emma (2011-)

Előadóművész 

Balla Riana Emma három év alatt több, mint 160 versenyen vett részt, különböző kategóriákban (zeneművészet, filmművészet, színházművészet), hazai, nemzetközi és világszinten is. A versenyek jelentős részét megnyerte, de a többin is dobogós helyezést ért el. 2021-ben kiemelkedő eredménye a Golden Classical Music Awards világverseny, ahol debütáló koncertlehetőséget nyert a New York-i Carnegie Hall 2023-as szezonjában.

Számos zenei díj mellett, immáron 34-szeresan díjazott színésznővé lépett elő, és három nagy nemzetközi zenei díja is van Spanyolországból, Amerikából és Dániából. 2022-ben elkészítette első kisjétékfilmjét, a RIANÁS-t, mely 5 kontinensről összesen 99 díjat hozott el. A kisfilm jelenleg is versenyben van.  

 

Hogyan tovább?

A rövidtávú céljuk az, hogy az alkotás eredményesen szerepeljen az 5. kontinensen is, így amíg ez meg nem valósul, biztosan nem látható a film. Jelenleg Costa Rica-n, a Cine Short-on van versenyben. A film rendezője és a stáb is úgy gondolja, hogy a Rianás többet érdemel attól, hogy egy link legyen valamelyik közösségi felületen, így keresik a lehetőséget arra, hogy milyen módon mutassák be a hazai nagyközönségnek. 

 

img_4_1702534712028_1.jpg

Büszke vagyok arra, hogy a legutóbbi könyvbemutatómon is fellépett Riana :)

 

Amíg a Rianás versenyzik, egy újabb projektbe kezdenek, amelynek előzménye már korábban elkészült, de ezt teljes egészében profi stábbal újraforgatják. Ez a film a Parallel - The beginning címet viseli, és Maria Callas és Balla Riana Emma pályakezdésének párhuzamait mutatja be. Az alkotók ezt a produkciót is tervezik nemzetközi filmfesztiválokra küldeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5618309959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása