A Rácz-palota
2017. július 21. írta: Reiman Zoltán

A Rácz-palota

Nap mint nap elmegyünk úgy épületek mellett a főutcán, hogy nem tudjuk történetüket, még akkor sem, ha egy városunk egyik "nagyja" építtette, majd a városra hagyta örökségül. 

 

A Széchenyi út 62-64 szám alatti épületeket 1887-1899 között dr. Rácz György (1857-1922) a városi törvényhatóság tagja, a színügyi bizottság elnöke, a pénzügyi bizottság elnöke, a református egyház főgondnoka, udvari tanácsos építette. Ősi miskolci család sarja, gazdagságát már a déd- és ükapja megalapozta. Ő már mesés vagyonnal rendelkezett - ráadásul nem elherdálta, hanem gyarapította - és vagyonának nagy részét a város és a református egyház között osztotta szét. Végrendeletében meghagyta mire használják fel az örökségét.

 

60-64_szechenyi_street_miskolc_1898.jpg

1902

 

Többek között az Avas rendezésére, az avasi templom restaurálására és egy új tűztoronyra. Az örökül hagyott főutcai ingatlanokra pedig egy emléktáblát kért a várostól.

 

,,A város éppítessen az Avas-tetőre egy, a nevemet viselő kilátó tornyot."

 

,,Szeretett szülővárosomnak, Miskolcznak hagyom a Széchenyi-u. 80. és 82. sz. ( az akkori számozás a maitól eltérő volt, a szerk.) alatti tehermentes kétemeletes házaimat."

 

fb_img_1523315090572.jpg 

 

Rácz úr agglegény volt, de voltak élő rokonai, akik rögtön meg is támadták végrendeletét. Persze, ahol az alperes a város és az egyház, a felpereseknek vajmi kevés esélye van. Így volt ez itt is, a keresetet 1927-ben elutasították.

 

A Deszkatemetőben van a sírboltja, gyakorlatilag saját földben nyugszik, ugyanis ő adományozta a birtokrészt a temető bővítésére. Sem a nevét viselő kilátó - legalábbis nem az ő nevével -, sem az emléktáblája a főutcán nem valósult meg.

 

 

források:

 

Wikipedia

Dobrossy István - Barna György: Miskolc belvárosa

 

miskolc_64szechenyistreet_01.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr612679015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása