Miskolc rejtett gyöngyszeme a bükki rengetegben, Jávorkút
2017. augusztus 13. írta: Reiman Zoltán

Miskolc rejtett gyöngyszeme a bükki rengetegben, Jávorkút

Jávorkút, egy hegyvidéki üdülőövezet a Bükki Nemzeti Park területén. 685 méterrel magasodik a tengerszint fölé. Pár kilométerre található Istállós-kő, a Bükk második legmagasabb csúcsa. 1950-től Miskolc része, a fenyvesek hazája. Luc- és vörösfenyvesei mellé, 1887-ben svédfenyvest is telepítettek. Kiváló minőségű, karszt vizű forrással is rendelkezik. Nevének eredete a juhar régies elnevezéséből és a forrás szavunkból adódik össze. 

 

ab7ff768f1152482eb6df5065b656c06.jpg

Az étterem és panzió bejárata

 

,,A Kis-Csipkés az Északi-Bükk és a Déli-Bükk határán fekszik. Lillafüred felől érkezve előbb a Garadna-völgyön, majd a Savós-völgyön kell átkelni, hogy Jávorkútra jussunk." 

 

_gallery_erdo2_1.jpg

Egy kis magányos híd a szerpentinen

 

Mielőtt Miskolchoz csatolták, Hámorhoz tartozott. A XIX. században már kedvelt vadászterület volt, gróf Bethlen István 1920-ban vadászkastélyt épített ide - talán a kastély státusz kicsit túlzó -, amit az "átkosban" a TVK alakított át gyári üdülőnek. Manapság étterem és turistaház működik benne. 

 

utak.jpg

Íme egy kis térkép, a könnyebb tájékozódás miatt

 

A jávorkúti tanösvény 2,5 kilométer hosszú. Geológiai, felszínalaktani, botanikai, zoológiai és kultúrtörténeti ismereteket nyújt. Érdemes megtekinteni. 

 

bukk050430_023.jpg

A turistaház előtti réten bográcsozó- és pihenőhelyek találhatóak

 

Ami nagyon fontos, hogy térerő nincs Jávorkúton, úgyhogy az okostelefonok fabatkát sem érnek a területén. Az erdőbe bemerészkedve a térerőt keresgélők néhány helyen sikerrel járhatnak, de nagyrészt búcsúznunk kell a modern technika vívmányaitól. 

 

javorket-tvk_ueduel_20130911_2050565981.jpg

A múlt században

 

Autóval egy szerpentines keskeny úton juthatunk fel, nagyon óvatosan vezessünk. A szerpentin mentén gyalogút is van. Amikor felértünk a jávorkúti fennsíkra, hangulatos bográcsozó- és pihenőhelyekkel találkozhatunk az út mentén és a turistaszálló előtti réten is.

 

67082924.jpg

Téli hangulatban

 

Jávorkúttól nincs messze a Bükk-fennsík, ahol kis szintkülönbséggel járó sétákat is tarthatunk a gyönyörű Bükk környezetében.

 

6_9.jpg

A turistaház fentről fotózva

 

Az ómassai autóbusz végállomástól a kijelölt túraútvonalon, az erdőn keresztül is feljuthatunk gyalog a népszerű üdülőhelyre, de a nagy szintkülönbség miatt csak az edzett turisták próbálkozzanak vele. A népszerű Szarvasűzők váltófutóverseny résztvevői is ezen a környéken vetik bele magukat a Bükk erdejeibe. 

 

2964752.jpg

A panzió belső része 

 

Érdekesség, hogy 2010-ben itt mérték az év legnagyobb csapadékösszegét az országban, 1555 mm-t. Azonban annál is érdekesebb, hogy 1930. június 6-án, Mayer miniszter úr bemutatta az új jávorkúti utat. Gépkocsikonvoj ment fel az üdülőhelyre, ahol megtekintették a - vadászterülethez tartozó - réten létesítendő repülőtér helyét. Vajon szállt le ezen a területen repülő valaha? 

 

fenyveshaz1.jpg

 

Miskolcnak ezen része megismerésére érdemes megyén innenieknek és túliaknak egyaránt. Sajnos ezekben a hónapokban tűzrakási tilalom van, - nem csak itt, hanem az egész ország területén - úgyhogy a bográcsozás és szalonnasütés örömeit egy ideig még nem élvezhetjük a Bükk területén.

 

helyiipari_forras_2_20160524_jz_cut.jpg

 

 

Források :

 

wikipedia.hu

javorkut.hu

resri.hu

miskolc.hu

jakadam.hu 

panoramio.hu 

szallas.hu 

elmenyekvolgye.hu

diosgyorert.hu 

boon.hu 

hellomiskolcblog.hu 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5512743212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2021.03.10. 18:39:02

Sajnos Jávorkút ma már egy kopár pusztaság! Szinte az összes öreg fenyőt kívágták, állítólag valami betegség miatt.
süti beállítások módosítása