A csodálatos Palotaszálló
2017. szeptember 06. írta: Reiman Zoltán

A csodálatos Palotaszálló

Lillafüred Miskolc egyik legmagasabban fekvő része. A Szinva és a Garadna patakok összefolyásánál, jelentős turisztikai vonzerőt képvisel. Itt található a Palotaszálló. Gróf Bethlen András már az 1890-es években kitalálta, hogy egy üdülőövezetet építtet a Hámori-tó mellé. Az üdülőhelyet Vay Erzsébetről, unokahúgáról, az éppen regnáló főispán testvéréről nevezte el, akit Lillának becéztek.

 

palotaszallo.jpg

A csodálatos Palotaszálló 

 

1921-ben Bethlen István került a miniszterelnöki székbe. A rokoni kapcsolatok eredményeképpen szárnyai alá vette egy nagyszabású beruházás tervét, amely a Speyer-kölcsönből fel is épült 1927-30 között. Az építés pontos dátumáról annyit, hogy ahány forrás, annyi dátum 1925-30 között. 

A szálloda tervei 1925-26-ra készültek el. A tereprendezés elkezdődött, heroikus küzdelmet folytattak az építők az elemekkel. A házak egy része eltűnt, a tulajdonosok Alsóhámorban és Diósgyőrben kaptak új lakást. Egy hegyet bontottak le az építkezés kedvéért. 4000 köbméter földet és robbantott sziklát hordtak el. A munkát az Erdőkincstár két mérnöke irányította, Kövess János erdőtanácsos és Osztolúczky Tibor erdőmérnök. 

Lux Kálmán a Palotaszálló tervezője egy neoreneszánsz, Mátyás korabeli kastélyt álmodott a bükki dombokra, 46 méteres toronnyal. 

1926-ban felvetődött, hogy valahogy fel is kell jutniuk a majdani elegáns vendégeinek a szállóhoz, ehhez pedig megfelelő minőségű út szükségeltetik. A zúzalékköves makadám út a korszak legmodernebb eljárásával készült, a kivitelező egy bostoni székhelyű amerikai cég volt. 1930-ra a megnyitóra ez is elkészült. 

 

kep.jpg

 

 

A szálló szerkezetének elkészültekor, úgynevezett Bokréta ünnepséget tartottak - szokás szerint, a most épülő DVTK stadionnál is a minap volt -, amelyre illusztris társaságot hívtak meg. A miniszterelnök ugyan nem jött el, de a jelenlevő miniszterek támogatásukról biztosították a beruházást és az idegenforgalmi projektet. Még a Budapest-Miskolc-Lillafüred vasútvonal is szóba került az egyeztetések keretein belül. 

,,Mint egykor a fáraók parancsára, hegyeket hordtak el, alagutakat fúrtak, sziklákat fejtettek, utat vágtak a hegység sziklabércein, patakokat helyeztek át újonnan kiszakított mederbe és építettek egy olyan monumentális palotát, ami nagyságra, szépségre és struktúrára nézve a királyi vár és az országház után első helyen áll az országban."

 

220px-lillafured1920.jpg

Lillafüred még a Palotaszálló nélkül

 

 

,,Ha az angyalokat kiűznék az égről ide jönnének lakni."

 

 

 

Már a korabeli sajtó is a Bethlen-kormány legnagyobb, legmaradandóbb beruházását látta benne. 

3,5 millió pengő. Elképesztő összeg volt ez akkoriban, ennyibe került a lillafüredi ékszerdoboz megépítése. Az épület fő - északi - homlokzata a Hámori-tóra néz, a déli a lillafüredi völgyet pásztázza. 

1929-re készen lett a nagy mű, az átadást azonban csak 1930. május elsejére tervezték Hortyra és Bethlenre is számítva. Az májusi átadás elmaradt, június 8-án, pünkösd vasárnap adták át a Palotaszállót. A kormányzó és a miniszterelnök nélkül, de rengeteg vendég és érdeklődő kíséretében. 

Érdekesség, hogy 1930-33 között Rákóczi János volt a konyhafőnök, aki a Rákóczi túrós névadója.

 

21273651_587074261416405_5156820986428411984_o.jpg

A képen Rákóczi János (balról a második), a Rákóczi túrós "névadója"

 

,,A sziklák, a várfalak bástyái, ülőfülkék sokasága fokozták azt a romantikát, amelyet már maga a palota épület formaképzésével egyedül is képviselt."

Érdekesség, hogy a szálló testvérépülete Tátralomnicban található. Ugyanúgy Bethlen András kezdeményezésére hoztak létre egy üdülőtelepet és 1905-ben egy Palotaszállót építettek. Trianon azonban elszakította tőlünk a területet. 

 

slovakia_high_tatras_tm55.jpg

A tátralomnici Palotaszálló 

 

1933-ban, 200 résztvevővel írótalálkozót - IGE kongresszus - tartottak, többek között József Attila részvételével, akit megihletett a környezet szépsége és itt írta Óda című versét. Ennek emlékét szobor őrzi a vízeséstől nem messze. 

1934-ben itt forgatták a Meseautó című film egy részét. 

1939-ben itt tartották az első magyar filmszemlét. 

A harmincas években állami tulajdonban volt, a második világháború éveiben sebesült katonák rehabilitációja folyt a palota falai között, majd a szocializmusban SZOT üdülőként funkcionált. 

A nyolcvanas években felújítás kezdődött, amely a 60 éves jubileumra fejeződött be. 

 

jozsefattila.jpg

A József Attila szobor Lillafüreden

 

,,A felújított 60 éves Palotaszálló lényegében a tervező hajdan megálmodott szépségét megtartotta, kényelmét a kor követelményei szerint kiegészítette, ma is szolgálja vendégeinek kényelmét, biztosítja nyugalmát." 

1993-ban vette át a Hunguest Hotel szállodalánc. 1998-ban teljes felújításon esett át, 2009 őszétől pedig a negyedik csillagát is megkapta. Manapság szépségével, eleganciájával Miskolc egyik jelképe, melyet minden lakosa magáénak tekint egy kicsit. 

 

maxresdefault.jpg

 

Források: 

 

wikipedia 

elmenyekvolgye.hu 

hellomiskolc.hu 

miskolc.hu

Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 2, 

Dobrossy István: Miskolc története IV-V.

hungeshotels.hu 

vistahungary.com 

miskolc. varosom.hu

tapolcaiszallas.hu

holmagazin.hu

youtube.com

szerelempark.hu

Miskolc a múltban csoport, Szojka Ágnes képe 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7412788536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2017.09.24. 03:51:50

A Magyar vándorban is szerepel:)
süti beállítások módosítása