Tíz különleges miskolci történet, amely híres magyarokkal történt
2019. január 19. írta: Reiman Zoltán

Tíz különleges miskolci történet, amely híres magyarokkal történt

Tíz érdekes történetet gyűjtöttem össze városunkban történt esetekről, melyek az ország történelmében meghatározó szerepet betöltő emberekkel történtek. Fogadjátok őket szeretettel!

 

received_338628016957908.jpegNem véletlenül varázsolta el a Diósgyőri vár szépsége (is) Nagy Lajos királyunkat. Zólyomi Sándor felvétele. 

 

József Attila Ódája

 

A világtörténelem egyik legszebb szerelmes versét József Attila Lillafüreden írta. Az Írók Gazdasági Egyesületének egyhetes konferenciájára érkezett a Palotaszállóba - 1933-at írtunk ekkor -, és itt ismerkedett meg - vagy inkább látta meg - Marton Mária művészettörténésszel, akihez a verset írta. Állítólag a versért "cserébe" még pofont is kapott az akkori kedvesétől nyilvános helyen.

  

img_20181116_162223.jpg

fotó: elmenyekvolgye.hu

 

A Palotaszálló függőkertjében található József Attila szobra, melyet 2005-ben állították a költő 100. születésnapja alkalmából. Varga Éva alkotása. A szobor mellett a kőbe vésve az Óda részleteit is olvashatjuk.

 

 

 

Petőfi Sándor Alkonya

 

Petőfi Sándor, nemzetünk nagy költője a Diósgyőri vár romjainál írta - 1847-ben - az Alkony című versét. De nézzük, miként számol be Diósgyőrről Úti leveleiben:

 

telepy-karoly-festmeny-1860.jpg

Telepy Károly festőművész képe a várról 1860-ból. Forrás: diosgyor-lillafured.hu

 

,,Ebéd alatt kompánia alakult, kirándulni Diósgyőrre a hámorba. Nekem tetszett ez a legjobban, mert Diósgyőr vidékét már oly rég s oly sokszor hallottam magasztalni, s még nem láttam. Sokat vártam, de még többet találtam. Oh e bájos völgy, alig félórányira Miskolctól. A völgy elején fekszik a falu, s benne nagy Lajos király leányának, Máriának kastélya. Most már csak rom, természetesen. Négy tornya áll még, az is csak félig, csonkán. Ha lakhelyéről megitélhetjük lelkét, a királyi hölgy költői lélek volt, s azért – mindamellett, hogy… volttisztelet emlékének..." (hellomiskolc.blog.hu - A költészet napjára: költők és írók Miskolcról)

 

 

 

Az Miskolcról elvágyódó költő

 

Miskolczi Csulyak István (1575-1645) egy rövid ideig református lelkész volt Miskolcon. Országos hírűvé latin nyelven írt naplója és költészete tette. Régi miskolci családba született, de már a Hegyalján, jelesül Tolcsván látta meg a napvilágot. Németországban tanult, majd visszahozta az élet Miskolcra (1612-1616), ahol állandóan a távozás gondolata foglalkoztatta szűkebb hazájába. Az 1615-ben történt török betörés alkalmával őt ért atrocitás jó indok volt városunk végleges elhagyására.

 

rovasirasos_bejegyzesek_miskolci_csulyak_istvan_albumaban.jpg

fotó: Erdélyi digitális adattár

 

,,(...) Ez év november 20-án, advent első vasárnapján, amikor hajnalban prédikációmon elmélkedtem, még hajnali szürkületben az egri törökök váratlanul ellenségesen ránk törtek, a városiaknak minden lovát, meg az enyémet is, elburcoltak, s nekem nagy ijedtséget okoztak. Néhány közülük ugyanis, amikor egyedül voltam, házamra tört, megvertek, sőt meg is ölték volna, ha szappant és sajtot adva le nem csendesítem a dühös kutyákat. Mivel sem a városiak, sem a zsellérek, akiket hívtam, nem jöttek segítségemre, nyomban eltökéltem, hogy ezután szűkebb hazámban fogok lakni."  (A Herman Ottó Múzeum Évkönyve 40. (Miskolc, 2001, Herman Ottó Múzeum) - Gyulai Éva: A miskolci Miskolci Csulyak. Miskolci Csulyak István miskolci működése (1612-1616), 231-232. oldal)

Ezt közölte a városunk bírójával és a nemesekkel, hogy pótlásáról tudjanak gondoskodni. 1616 márciusában pedig elköltözött Olaszliszkára. Érdekesség, hogy állítólag hat felesége volt, akiktől tíz gyermeke született.

 

 

 

A hegedűművész, akinek életében szobra volt Miskolcon

 

A miskolci Zenepalota 1927-ben épült. Rövid ideig Hubay Jenő (1858-1937) hegedűművész nevét viselte az épületben működő iskola, aki ekkor még élt. A művész hálából egy szobrot ajándékozott a nevét viselő oktatási  intézménynek.

 

3ec7b885d672f16e2ba25307be4b3109_3.jpg

Forrás: kozterkep.hu

 

,,Hubay Jenő 1928-ban töltötte be 70. életévét, melynek megünneplését már 1927 decemberében előrevetítette a róla elnevezett miskolci konzervatórium (Városi Hubay Jenő Zeneiskola) új Zenepalotájának felavatása. Az esemény egybeesett a zeneiskola fennállásának 25. évfordulójával, s a kettős alkalomból rendezett ünnepélyen, 1927. december 17-én Hubay Jenő is megjelent, sőt, a tiszteletére rendezett hangversenyen maga is fellépett: eljátszotta Stradivariusán a hajdan Liszt társaságában többször is előadott hegedűszólót a Koronázási miséből, valamint saját Adagióját és II. csárdajelenetét. Emellett a konzervatóriumnak ajándékozta azt a Ligeti Miklós által készített ezüstözött bronzszobrát, amelyet a fővárostól kapott 1912-ben." - írja a Wikipédia, a szabad enciklopédia.

 

 

 

Miskolc bölcse, aki legyőzte a miniszterelnököt

 

Bizony Ákos ügyvéd, újságíró, országgyűlési képviselő, a Tiszáninneni Egyházkerület ügyésze, a város Építészeti Bizottságának tagja és számtalan közéleti egyesület elnökségébe tartozott, még felsorolni sem könnyű életének állomásait, vállalásait.

 

bizonyakos01_1_1.jpg

Bizony Ákos. Forrás: Wikipédia

 

Bár Pesten született, családja tősgyökeres miskolci. Édesapja munkája miatt számtalan helyen megfordultak az országban, 1862-ben érkeztek vissza városunkba. Tanulmányait Miskolcon és Késmárkon végezte, a jogot Eperjesen és Pesten. Iskolái elvégzése után apja irodájában praktizált, majd a nemrégiben alakult Kamara titkára lett. 1876-ban önálló irodát nyitott.

A Függetlenségi és '48-as párt vezéregyénisége volt politikailag aktív éveiben, amelytől 1918-ban vonult vissza. 1901-ben lett Miskolc országgyűlési képviselője először. 

1905-ben a Szabadelvű párt színeiben a miniszterelnök Tisza István indult a választásokon a miskolci északi kerületben. Ellenfele Bizony Ákos volt az ellenzék képviseletében. Tisza István a Gömöri pályaudvarról gyalog érkezett a belvárosba - a Korona szállóba, szálláshelyére -, útján több atrocitás is érte. 

1905. január 31-én volt a választás pontos napja, melyen 507-398 arányban veszített a miniszterelnök Miskolc bölcse ellen, és a kormánypárt is elbukta vele együtt az országos választást. Érdekesség, hogy a déli kerületben Soltész Nagy Kálmán is bukott az ellenzéki képviselő ellenében. 

Politizálása alatt egyszer az igazságügyi tárcát is felajánlották neki, de ő ezt nem fogadta el. Felesége Hosszúfalussy Róza festőművész volt, saját gyermekük nem lévén, egy örökbefogadott kislányt tekintettek sajátjuknak és szépen felnevelték. Házuk az egykori Werbőczy kúria volt, amely a Dózsa György és Kis-Hunyad utca sarkán állt, később lebontották.

Bizony Ákost mélyen megrázta Trianon, igaz magyarként nem értette miért tették ezt ezer éves hazájával a "győztes" nemzetek. Nem értette miért csak Magyarország bűnhődött első világháborús tetteiért és nem értette miért hitték el a környező népek arcátlan hazugságait - etnikai, történelmi jellegű - Európa vezető hatalmai.

1922-ben hunyt el, a családi mezőnyéki - ma Nyékládháza - kriptában temették el.

 

 

 

"Fáklyás zene" Kossuth Lajos tiszteletére

 

1879-ben a Habsburgok olyan törvényt hoztak - kifejezetten Kossuth miatt - amely tíz év elteltével megfosztja az egykori kormányzót állampolgárságától, erre válaszul a magyar városok sorra díszpolgárukká választották. Jelesül Miskolc is, ahol városunk első díszpolgára lett 1886-ban.

 

img_20181116_194652.jpg

Kossuth szobrának avatása 1898-ban Miskolcon. Forrás: Szendrei János: Miskolc története és egyetemes helyirata IV., 306. oldal.

 

Mindössze kétszer járt nálunk, mégis Magyarország első köztéri egész alakos szobra városunkban állíttatott fel. Róna József alkotása, melyet 1898-ban avattak, pünkösd hétfőjén, a szabadságharc 50. évfordulójának alkalmából.

De térjünk rá Kossuth 1840-es miskolci látogatására. Augusztus 16-án érkezett városunkba a későbbi kormányzó, akit a lelkes miskolciak fáklyás zenével köszöntöttek a Három rózsa szálló előtt. 

,,A Három rózsa fogadó előtt, hol Kossuth szállva volt, a résztvevők nagy tömege jelent meg, impozáns fáklyás zenével tisztelvén meg a nemzet kitűnő fiát. A harsány éljenzés és a zenekar játéka után csakhamar előttünk állott Kossuth Lajosnak szép, rokonszenves alakja. S Kun Miklós intézett hozzá jól sikerült beszédet. Mire a nagy hazafi mindenkit meglepő szónoklattal válaszolt, beszédének veleje abban összpontosult, hogy a nemzetnek egybe kell fornia, ha erős akar lenni s megtiszteltetését úgy veszi, mint nem személyét, de elveit illetőt. Szavait harsány éljenek szakiták meg és követték." (Szűcs Sámuel: Emlékezés Kossuth Lajosról, Miskolczon léte alkalmából. Borsodmegyei Lapok, 1902. 221. szám)

Másnap Kossuth Lajos folytatta útját Pest felé, zempléni útját követően.

  

 

 

Nagy Lajos és a Bükk varázsa

 

Nagy Lajos királyunk rendkívül sokat időzött Diósgyőrben. Nem csak politikai okai voltak ennek, hanem ezeken kívül a vidék szépsége, vadregényes hegyei-völgyei is meghódították a király szívét, így uralkodásának végén majd' minden évben időzött Diósgyőrben, ha háborús tevékenysége ebben nem gátolta.

 

img_20180516_061927_1.jpg

Nagy Lajos királyunk. Forrás: Szendrei János: A Diósgyőri vár története, 17. oldal.

 

Így írt Diósgyőr és a király kapcsolatáról az akkori történetírók egyike, Fessler Ignác Aurél 1813-ban, a Magyarország történetét feldolgozó művében:

,,Ott a pisztrángban gazdag Szinva öntözte kellemetes völgyben, a sűrű tölgy- és bikkerdőnek közepette az ő áhitatos lelkületéhez méltó légkört talált, a túlvilági dolgok szemléletének szentelt hazai Pálos-rend remete magányában. Innen egy órányira Miskolc mellett állt a bencések tapolcai apátúrsága, mely akkortájt még istenfélő és tudós férfiakban bővelkedett volt. És másutt is fölhozza Mária királyleány atyjáról, hogy a diósgyőri völgyben, az őstölgyesek árnyékában, a hegyről lerohanó patak mellett, Szent Pál emelkedett remetéivel gyakori bölcs beszélgetésekbe mélyedt, elfeledkezve gondjairól, a földi méltóságról, a koronákról." (Fessler Ignác Aurél: Magyarország története III., 412. oldal)

 

 

 

Ferenc József keresztfia

 

1853. szeptember 3-án Miskolcra érkezett országos körútja folytatásaként a császár. Látogatását azonban szomorú esemény árnyékolta be. Gróf Szirmay István Tamás császári és királyi alezredessel tragédia történt.

,,Ő Felségét a megyehatártól kisérvén, midőn a város határánál Ő Felségét üdvözölné, rögtöni gutaütés következtén halva bukott le lováról." (Szendrei János: Miskolc város története és egyetemes helyirata IV. 1800-1910, - Ferencz József Miskolcon, 277. oldal)

 

miskolc_panoramic_c1840_2.jpg

Miskolc látképe az Avasról a XIX. század közepén. Forrás: Wikipédia.

 

Ferenc József ekkor folytatta a bevonulást a városba, utána azonban Szirmabesenyőre sietett, a gróf özvegyét személyesen értesítette a szörnyű tragédiáról. A gróf pár hónapos elárvult gyermekét keresztfiává fogadta. Szirmay Alfrédot ezután a népnyelv a király fiának nevezte.

A történet azon részét, amely a keresztapaságot illeti, sokan kétségbe vonják. Szendrei János és Pfliegler J. Ferenc azonban ír róla, így én úgy gondolom, meg kell említenünk ezt a történetet mindenképpen.

 

 

 

A szabadkőműves nyelvújító

 

1781-ben született meg a szabadkőműves páholy Miskolcon és ennek a páholynak lett pár évvel később a tagja Kazinczy Ferenc. Az ,,Erényes világpolgárhoz" nevű csoportban ,,Orpheus" néven szerepelt nyelvújítónk.

,,Kazinczi és alsóregmeczi Kazinczy Ferenc (Érsemjén, 1759. október 27.Széphalom, 1831. augusztus 23.), magyar író, költő, a nyelvújítás vezéralakja, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, Kazinczy László ezredes testvérbátyja. Nyelvújító és irodalomszervezői tevékenységével a reformkor előtti évtizedekben a nemzeti felemelkedés és önállósulás ügyét szolgálta. (...)

1784. január 16-án gróf Török Lajos, a kassai tankerület főigazgatója és a miskolci szabadkőműves páholy főmestere felavatta a páholy tagjai közé. Szabadkőművesként ismerte meg Born Ignácot és Angelo Solimant." - írja a Wikipédia, a szabad enciklopédia.

 

250px-donat_kazinczy_1812_a_1.jpg

Kazinczy Ferenc. Forrás: Wikipédia.

 

,,Én nekem a kőmívesség olly társaság, amely kis karikát csinál a legjobb szívű emberekből; melyben az ember elfelejti azt a nagy egyenetlenséget, amely a külső világban van; amelyben az ember a Királyt és a legalacsonyabb rendű embert testvérének nézi, amelyben elfelejtkezik a Világ esztelenségei felől, s azt látván, hogyinden tagban egy lélek, t. i. a jónak szeretete, dolgozik, öröm könnyeket sír, amelyben ki-ki igyekezik ember társainak nyomorúságát a szerint mint tehetsége engedi, könnyíteni (...)." (Várad 2003. 2. évfolyam, 4. szám - részlet Kazinczy egyik leveléből.

 

 

 

,,Iskola leszek Miskolcon!"

 

Herman Ottó, született Herrmann Károly Ottó, természetkutató, zoológus, néprajzkutató, régész, politikus. A "madarak atyja", polihisztor. Az őskorkutatás és a tudományos barlangkutatás megindítója.

 

imgp5993_1.jpg

Herman Ottó szobra a Papszeren az öreg múzeumépület előtt.

 

Ki ne ismerné városunkban munkásságát, azonban életének egyes szakaszai okozhatnak meglepetéseket, találhat érdekes dolgokat a kutató. 

A legenda szerint amikor városunkba kerültek a Felvidékről Hermanék - illetve akkor még Herrmannék - sokáig törte a magyart a kis Ottó, így az iskolás leszek Miskolcon mondatot: ,,Iskola leszek Miskolcon!"-ként ejtette erős német akcentussal. A próféta szólt belőle! 

1957-től iskola viseli nevét városunkban, az ország legjobb gimnáziumai között számon tartott Herman Ottó Gimnázium.

 

 

Források:

 

A Herman Ottó Múzeum Évkönyve 40. (Miskolc, 2001, Herman Ottó Múzeum) - Gyulai Éva: A miskolci Miskolci Csulyak. Miskolci Csulyak István miskolci működése (1612-1616)

Wikipédia - Miskolczi Csulyak István szócikk, Kazinczy Ferenc szócikk, Hubay Jenő szócikk

lexi.hu - József Attila Lillafüreden írta az Ódát

hellomiskolc.blog.hu - A költészet napjára: költők és írók Miskolcról

Szendrei János: Miskolc város története és egyetemes helyirata IV. - Ferencz József Miskolcon

miskolciszemelvenyek.blog.hu - Ferenc József miskolci látogatásai

miskolciszemelvenyek.blog.hu - A Miskolci Ügyvédi Kamara épülete és Bizony Ákos Miskolc bölcse

Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 5. (Miskolc, 1998, Stehlik Ágnes) - A polgári demokratikus forradalom és a tanácsköztársaság

boon.hu - 120 éves a miskolci Kossuth-szobor

miskolciszemelvenyek.blog.hu - A királynék jegyajándéka - A Diósgyőri vár története

Szendrei János: A Diósgyőri vár története

hermangimnazium.hu

miskolciszemelvenyek.blog.hu - Az utolsó magyar polihisztor

miskolciszemelvenyek.blog.hu - Az ,,Erényes világpolgárhoz" szabadkőműves páholy története

miskolciszemelvenyek.blog.hu - A kormánybiztos miniszterelnök, aki elrejtette a Szent Koronát

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7114357397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása