A diósgyőri Várfürdő története
2019. július 02. írta: Reiman Zoltán

A diósgyőri Várfürdő története

A Diósgyőri vár tövében található egy festői szépségű terület, ahol egykor a Várfürdő üzemelt. Manapság a Lovagi Tornák Tere egy jelentős részét elfoglalja, a város vezetői és főleg a környékbeli lakosok - akiket sok-sok emlék köt a strandhoz - szeretnék, ha belátható időn belül újra megnyílna az egykori patinás strandfürdő. 

 

fb_img_1557685398620.jpg

Forrás: Mentsük meg a Diósgyőri Várfürdőt Facebook csoport

 

A strand egykori területét állítólag már az Anjou-kortól használták fürdőzésre. Ezen a vár melletti részen több langyos vizű forrást is rejt a föld. A fürdő vizét a Szent György-forrás táplálta, amely a vár árkát is feltöltötte egykoron. Ez a régi fürdő valahol a mai Tapolcarét utcán, az egykori - vagy mai - vízmű területén volt.

1730 körül, egy híres magyar utazó, Bél Mátyás járt erre, és az egykori fürdő romjait is felkereste. ,,Királyné fürdőjének" nevezi. Az itt idejüket töltő királynék ,,gyönyörűségére" építették. Mátyás már csak a medence aljának maradványait találta meg. A szikla mellé volt építve, és még mindig elő-előtört a sziklából a forrásvíz, amely az egykori medencébe folyt. Vizét nitrátosnak, langyosnak írja le. Nem lehetett túl meleg már akkor sem, ugyanis azt írja hogy:

,,gyengébb testalkatúak csak felmelegítve fürödhetnek benne." (Herman Ottó Múzeum Évkönyve 43. - Gyulai Éva: Bor és kenyér I. Miskolc-toposzok az újkori országismereti irodalomban, 360. oldal) 

Nem messze, 60 lépésre volt található tőle a Szent György forrás.

 

img_20190512_165420.jpg

Az egykori Várfürdő jelenleg

 

Bozena Nemcová, híres cseh utazó, a 19. század közepén itt is megfordult, ő így ír a területről:

,,A hegy tövében van a fürdő, amelyből itt-ott fehér sziklakövek állnak ki." (Szlabóczky Pál: Miskolc fürdőinek történetéről, 87. oldal)

 

Tehát még ekkor is volt valami a ,,Királyné fürdőjéből". Manapság azonban már nyoma sincs az uralkodónék egykori medencéjének.

A legújabb kori fürdő nyitásának pontos dátuma 1934, ekkor már biztosan működött az új strand. 

A negyvenes évek végétől a szomszédos sportklub, a Diósgyőri VTK "vizes" sportolói tartották itt edzéseiket, a híres Bitskey Aladár vezetésével, ekkor működött a területén egy mozi is, Diadal fantázianévvel. 

A hatvanas években a vízhozamot ugyan növelték, több új forrás bekapcsolásával, azonban különböző hibák miatt a víz hőmérséklete csökkent, így már csak 23-24 fokos volt. 

 

img_20190513_234135.jpg

A Várfürdő 1938-ban. Forrás: pinterest.com.

 

A hetvenes években választották ketté az 1500 négyzetméteres medencét, víztakarékossági okok miatt. Szlabóczky Pál szerint: 

,,A lakosság általános ,,elpuhulása" miatt a fürdő nyitvatartása csak a legmelegebb két és fél hónapra korlátozódik." (Szlabóczky Pál: Miskolc fürdőinek történetéről, 87. oldal)

 

fb_img_1557477019332.jpg

A nyolcvanas években. Forrás: Miskolc a múltban Facebook csoport.

 

2014-ben a Lovagi tornák terének építésekor bezárták. Azóta nem nyitott ki, jelen pillanatban még nem tudni mi lesz a sorsa. Miskolc nagy hagyományokkal rendelkező fürdője volt, gyönyörű környezetben, nagyon kellemes hangulattal. Kiszolgáló egységei azonban elavultak voltak és a vize is nagyon hideg. Teljeskörű felújítással lehetne újranyitni, melynek lehetőségét vizsgálják a város vezetői. A diósgyőriek nagyon szeretnék visszakapni egykori strandjukat, melyre egyre kevesebb az esélyük.

Az egykori fürdő területén található a Diósgyőr-tapolcai barlang, melynek különlegességét az adja, hogy közel ezer, a Szeleta-kultúrából származó őskőkorszaki lelet került elő belőle, valószínűleg eszközkészítő műhelyként használták. De találtak őskori, bronzkori és középkori leleteket is benne. 

 

szterkep.gif

Forrás: Kuchta Gyula: A Diósgyőr-tapolcai-barlang

 

Bejárata az egykori Várfürdő területén van, külön engedéllyel látogatható. Szendrei János kutatásai szerint a környéken élők úgy gondolják, legendáriumuk része volt, hogy a barlang egy alagút, melyen át az egri várba lehet eljutni. Természetesen ezt a kutatások cáfolták.

1982 óta fokozottan védett. A barlang 87 méter hosszú,

,,A felső triász mészkőben kialakult, több bejárattal nyíló inaktív forrásbarlang 70 m hosszban ismert." (termeszetvedelem.hu - Diósgyőrtapolcai barlang)

 

img_20190512_165303.jpg

  

A fürdő megszűnése után Mentsük meg a Diósgyőri Várfürdőt! néven Facebook csoport alakult, amely azokat az embereket gyűjti/gyűjtötte össze, akik a strand újbóli megnyitása mellett vannak. A legutolsó hírek szerint egykori helyén nem lehet újranyitni az egykori strandot. A lehetséges új területen való megnyitását az önkormányzat jelenleg is vizsgálja...

 

fb_img_1557477012697.jpg

 

Manapság ha az egykori fürdő területe felé sétálunk a Lovagi Tornák Tere mögötti kis utcán, láthatjuk az egykori medencét és az a mellett lévő épületegyüttest. A strand minden egykori épülete megvan még, de a területe jelentősen lecsökkent. A környezet ma is gyönyörű, azonban tényleg nagyon kevés hely maradt a fürdőzők számára. Ezen a helyen így tényleg valószínűtlen az újranyitás. Vajon hol lehet helyet találni az egykoron szebb napokat megélt strandnak? Hol van Diósgyőrben akkora terület, ahol meg lehet nyitni egy ilyen strandfürdőt? Érdemes másik helyet keresni neki? Egyáltalán szabad másik helyet keresni? Ezekre a válaszokra is választ kapunk hamarosan... Vagy nem...

 

 

Források:

 

Szlabóczky Pál: Miskolc fürdőinek történetéről

természetvédelem.hu - A Diósgyőr-tapolcai barlang

Kuchta Gyula: A Diósgyőr-tapolcai barlang 

miskolc.varosom.hu

termalonline.hu - Rossz hír azoknak, akik szerették a Diósgyőri Várfürdőt

Herman Ottó Múzeum Évkönyve 43. - Lovász Emese: A Diósgyőri vár rekonstrukciós és kutatási programja

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr6714816384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2019.07.04. 08:12:36

Miskolc van akkora, hogy elbírjon két fürdőt is.
Kár lenne veszni hagyni.
süti beállítások módosítása