Bajnoki döntőben a miskolci vasutasok
2019. szeptember 17. írta: Reiman Zoltán

Bajnoki döntőben a miskolci vasutasok

Írtam már a miskolci vasutasok egyetlen NB1-es szezonjáról a közelmúltban, sokan ezt tartják a labdarúgó szakosztály legnagyobb sikerének. Volt azonban három évtizeddel előtte egy szintén nagyon eredményes csapat, amely egészen az országos bajnoki döntőig menetelt. Nézzük most ennek a csapatnak a történetét! 

 

img_20190718_003718.jpg

Az 1926/26-os országos döntő két résztvevő csapata. Forrás: Pál István: Amiről a Kubik mesél, 135. oldal.

 

Az 1925/26-os bajnokság volt az utolsó, amelyben amatőr csapatok küzdöttek egymással, és az utolsó, ahol a vidéki kerületi bajnokok az országos bajnoki címért szállhattak harcba. 

Tudni kell azt, hogy ebben az időben a Budapest bajnokságban győztes csapatot nevezték magyar bajnoknak. Vidéken is szerveztek bajnokságokat, de ezek az együttesek csak a területi bajnoki címért harcolhattak, esetenként a vidéki bajnoki címért. Az 1922/23-as szezontól azonban már rendszeresen rendeztek országos döntőt a vidék és a Budapest bajnokság legjobbjai között különböző lebonyolítási rendszerben. Ezeket kivétel nélkül a fővárosi csapatok nyerték meg. Egészen a 1926/27-es szezonig így történt a lebonyolítás, amely után már vidéki csapatok is indultak a profi bajnokságban, jelesül a szombathelyi Sabaria és a szegedi Bástya. A profi másodosztály első bajnoka pedig a Miskolci Attila lett, így már 1928-tól Miskolc is képviseltette magát a legjobbak között.

 

img_20190718_004036.jpg

A Miskolci Vasutas Sport Club első labdarúgó csapata és elnöksége 1912-ben. Forrás: Pál István: Amiről a Kubik mesél, 133. oldal.

 

A kerületi bajnoki cím

De térjünk vissza a Vasúthoz! A miskolci vasutasok négy év elteltével szerezték vissza a bajnoki címet az északmagyarországi kerületben. Az előző szezonban a DVTK csapata a bajnokság megnyerése után egy kiélezett, megismételt mérkőzésen bukott el a Ferencváros ellen a bajnoki döntőbe való bekerülésért folytatott csatározás során.

1926. május 17-én azonban a vasutasokat avatták bajnokká az kerületi első osztály "a" csoportjában, az örök rivális MMTE elleni parádés 6-0-ás diadallal. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Munkás kapusa Berger nem fogott ki valami jó napot. A nagy számú közönség örvendezve látta csapatuk kiváló formáját.

Az kerületi első osztály "b" jelű csoportját a Salgótarjáni SE gárdája nyerte. Az köztudomású volt, hogy a miskolci "a" csoport erősebb cspatokbol áll, mint a "b".  Ezt a tényt megerősítette az kerületi döntő első mérkőzése, amelyet a vasutasok 2-1 arányban nyertek meg Salgótarjánban. A mérkőzésen a hazaiak szereztek vezetést, az MVSC azonban Mayer II. és Pákovics révén fordítani tudott.

Salgótarjáni SE - Miskolci VSC

1-2 (1-1)

Salgótarján.

 

egyesuleti_adatok_200_200-350x200.png

Forrás: mvsc.eu

 

A miskolci visszavágón aztán csaknem kicsúszott a bajnoki cím a vasutasok kezéből. A vezetést ugyan a hazaiak szerezték meg, de az SSE fordított és emberhátrányban is nagyszerűen futballozott. Az MVSC a mérkőzés végen, a 80. és a 84. percben fordította meg a mérkőzést. A hazaiak góljait sorrendben Gyuricskó, Pákovics és Mayer II. szerezték. 

Ezzel a zöld-fehérek jogot szereztek arra, hogy a többi kerület és Budapest bajnokával felvegyék a küzdelmet az országos bajnoki címért.

Miskolci VSC - Salgótarjáni SE

3-2 (1-0)

Miskolc. 

 

A Miskolci Vasutas Sport Club megalakulása

1910-ben ifjúsági futball egyesületek alakultak a városban, amelyek különböző fantázianeveken szerepeltek, úgy mint MTK, MLI, FTC, MTE, Törekvés. Ezek önfenntartó kis csapatok voltak. Az 1910-ben szervezett bajnokságot az MTK nyerte, melynek keretét zömmel vasutas fiatalok alkották. Ezután felmerült egy tényleges egyesület alakítása mindegyik csapatnál: az MLI fiataljai az MKASE, az FTC a MAK, az MTE fiataljai az MMTE csapatát hozták létre, a Törekvésből pedig a Diósgyőri AC alakult, míg az MTK csapatából az MVSC jött létre.

1911-ben Muhoray Béla a MÁV műhely egyik művezetője szeretett volna egy sportegyesületet létrehozni. 

1911. november 11-én volt egy alakuló értekezlet, de a tényleges "megalakulásra" december 9-én került sor. Az alakuló közgyűlés elnöke Percs Nándor, a jegyzőkönyvvezető Szalay Pál, a központi Vasutas Szövetség küldöttje pedig Tibor Lajos volt. Mindez a MÁV műhelyi éttermében történt.

,,Szép eszmét valósítunk meg akkor, amidőn egy Vasutas Sport Club megalakításán fáradozunk, még ez módot fog nyújtani a miskolci vasutas társadalom minden rétegének az egymás közötti harmónikus megértésbe." (Részlet a jegyzőkönyvből, Pál István: Amiről a Kubik mesél, 8. oldal)

Megválasztották a klub első tisztikarát:

  • Vidats János elnök
  • Kollmann Armand ügyvezető elnök
  • Dr. Kanyó Géza alelnök
  • Fux Lajos titkár
  • Percs Nándor pénztáros
  • Szalay Pál jegyző

1912. március 31-én a klub kivált a Vasutas Szövetségből és önálló egyesületet hozott létre, természetesen ezt is a MÁV támogatásával. 

,,Vasutas Szövetség kebelében alakult egyesülést feloszlatják, és azonnal a Szövetségen kívüli Clubot megalakítják." (Pál István: Amiről a Kubik mesél, 9. oldal)

Egy kis érdekességet mindenképpen megemlítenék még. Úgy tudtam, hogy a klub első pályája már a Sajóparton volt és később jött létre a Kubik. De nem, mert:  

,,Az államvasutak területéhez tartozó terület sportpálya céljára való használatát az üzletvezető már 1912. március 4-én engedélyezte. Ez volt a Kubik, de hogy ott sportolhassanak, a vasutasok önzetlen munkájára volt szükség." (Pál István: Amiről a Kubik mesél, 9. oldal)

,,Az első világháború nem csak a sportéletet akasztotta meg, hanem a nagy zűrzavarban a pálya teljesen elpusztult. Ismét kubik lett belőle, nádas tó, ugyanis a kerítést, a tribünök deszkáit, köveit lerombolták, elhurcolták. A pályát nem gondozták, tönkrement. Két tribünje romhalmazzá vált. Már 1919-ben terve vették, hogy a Sajóparton építik fel az MVSC új sporttelepét, (...)" (Pál István: Amiről a Kubik mesél, 10. oldal)

 

Küzdelem az országos bajnoki címért

A hat kerület és Budapest bajnoka röpke nyolc nap alatt döntötte el, hogy ki az ország legjobb csapata.

A párosítás:

  • Szolnoki MÁV - Miskolci VSC
  • Debreceni VSC - Nagykanizsai TE
  • Szegedi AK - Szombathelyi AK 

A Budapest bajnoka az FTC - erőnyerőként - csak az elődöntőben kapcsolódott be a küzdelembe.

A szakemberek féltették a zöld-fehéreket a sorozatterheléstől és a ki-ki mérkőzések lejátszásától. Szerintük a kuparendszerű lebonyolítás az MVSC gyengéje, sem fizikálisan, sem mentálisan nincsenek felkészülve a párharcok megvívására. Szerencsére ez a jóslat nem jött be.

 

A késői utódok tavalyi utolsó bajnoki mérkőzése, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei másodosztály bajnoki címéről döntött. A mérkőzést a fiatal csapat elveszítette, de a csatát megnyerte, hiszen jogot nyert a megyei első osztályú szereplésre. A találkozót a Miskolci Tükörkép Közéleti Egyesület közvetítette a Mivanmi live internetes újság jóvoltából. Ez volt az első élő közvetítés a stadionból a klub 108 éves története alatt.

 

Az elődöntőért Szolnokon kellett győznie a miskolci csapatnak.

Szolnoki MÁV - Miskolci VSC 

3-5 (1-2, 3-3) - hosszabbítás után, félbeszakadt.

Szolnok.

MVSC: Zsiday - Grendorf, Kóródy I. - Hernády, vitéz Pataky, Szabó - Mayer, Kiss, Péterfreund, Muhoray, Gyuricskó.

Szolnok: August - Czmarkó, Bordó - Zsemle, Tasy, Ruzsics - Heckó, Tamás, Fóris, Mihályi, Berényi.

Gólszerzők: Heckó (11-esből) a 4. (1-0), Pataky a 25. (1-1), Péterfreund a 45+5. (1-2), Grendorf (öngól) a 47. (2-2), Fóris az 56. (3-2), Péterfreund (11-esből) a 74. (3-3), Péterfreund a 91. (3-4), Péterfreund a 100. (3-5) percben.

Soha nem látott tömeg gyűlt össze a szolnoki stadionban. A mérkőzés elején a hazaiak domináltak. A 37. percben váratlan intermezzo történt, felhőszakadás miatt félbe kellett szakítani a játékot. A kényszerszünet után még az első félidőben Péterfreund lő gólt, ezzel már a vendégeknél volt az előny. A második félidőben gyorsan kiegyenlítettek a szolnokiak, majd a vezetést is megszerezték ismét. Szakadó esőben folyt a mérkőzés, a hazai szurkolók hangosan biztatták kedvenceiket. Szerencsére azonban Péterfreund egyenlít, majd az MVSC egyre-másra puskázza el a helyzeteit. Végül már nem esik több gól, döntetlennel ér véget a mérkőzés. Következett a hosszabbítás.

A hosszabbításban gyorsan dönt az MVSC, a Szolnok elkészül fizikai erejével, és mentálisan sem tudják elviselni a vereséget. Két hazai játékos is megsérti a bírót - Bordó és Czmarkó -, akik a kiállítás sorsára jutnak. Ezek után pedig a Szolnok levonul a pályáról. A mérkőzést öt perc várakozás után - nem jöttek vissza a hazaiak - Tihanyi sporttárs lefújja. Az MVSC ezzel az elődöntőbe jutott!

Országosan is meglepetést keltett az elődöntő mezőnye egyébiránt. A Szegedi AK, a Nagykanizsai TE, és az MVSC is meglepetést okozott győzelmével. A miskolci vasutasok a Debrecenben győző Nagykanizsaval csaptak össze a döntőért, 1926. június 10-én, immár Budapesten. A kanizsaiak a cívis városban három gólos hátrányból álltak fel, ez óva intette az elbizakodottságtól a csapatot.

 

mvsc_palya_180803_ja_10.jpg

A klub 2018-ban vette birtokba újra felújított stadionját. Forrás: minap.hu.

 

Nem is vették félvállról a meccset a Vasút játékosai, szenzációs első negyedórát produkáltak a meccs elején, eldöntve ezzel a továbbjutást is. 

Miskolci VSC - Nagykanizsai TE 

6-2 (4-1)

Budapest, Üllői út, 10 000 néző. Vezette: Fenyves.

MVSC: Zsiday - Grendorf, Kóródy - Hernádi, vitéz Pataky, Szabó - Mayer, Kiss, Péterfreund, Muhoray, Gyuricskó.

NTE: Becske - Jámbor, Joós - Radics, Tamás, Kohn - Hirschler, Dezső, Palkó, Ferkésli (?), Harangozó.

Gólszerzők: Gyuricskó a 3. (1-0), Muhoray a 9. (2-0), Muhoray a 12. (3-0), Palkó a 22. (3-1), Kiss a 36. (4-1), Hirschler az 50. (4-2), Péterfreund a 65. (5-2), Pataky a 89. (6-2) percben.

A találkozót körülbelül 100 miskolci szurkoló tekintette meg a helyszínen. Ezt a mérkőzést sokat elemezgetni nem érdemes, a vasutasok már az első negyedórában eldöntötték a találkozót. Szép gólok, jó játék, MVSC továbbjutás. A nagykanizsai csapat szerint a bíró a miskolciaknak fújt, de a tudósítások szerint korrekt volt a játékvezetés.

A másik elődöntőben a Ferencváros fölényes - 3-0-ás - győzelmet aratott a Szegedi AK ellen. Az az FTC, amely 13 év után nyerte meg újra a Budapest bajnokságot. 

Az MVSC az országos bajnoki döntőben! Az MVSC a vidék legjobbja!

 

img_20190718_011005.jpgKorhű karikatúra az MVSC-NTE mérkőzés után. Forrás: Reggeli Hírlap - 1926. június 13.  

 

Érdekesség, hogy a döntő előtt a miskolci csapat szombaton hazautazott, mert a csapat egy részének nem volt elegendő szabadsága(!). Legalábbis az MVSC 50. évfordulós kiadványa szerint. Ezzel szemben a Reggeli Hírlap könnyed pesti szórakozásról tudósít, ahol például a Széchenyi fürdőben összetalálkoztak a szintén ott sziesztázó ferencvárosi csapattal, és kedélyesen elbeszélgettek a hamarosan sorra kerülő mérkőzésről.

Több üdvözlő táviratot is kaptak a zöld-fehérek a kerületi csapatoktól. Mindegyik biztató, elismerő üzenet volt. Elsőként a DVTK-tól kaptak üzenetet, amely így szólt:

,,Gratulálunk az eredményhez. További kitartást és önbizalmat, vasárnapra pedig újabb dicsőséget! (Reggeli Hírlap - 1926. június 13., 10. oldal)

 

ns-19260614-0102-19260613.jpg

Forrás: tempofradi.hu

 

De elég a sok szövegből, nézzük mi történt 1926. június 13-án!

Miskolci VSC - Ferencvárosi TC

0-4 (0-2)

Budapest, Üllői út, 8 000 néző. Vezette: Bíró.

MVSC: Zsiday - Eperjesi, Grendorf - Hernády, vitéz Pataky, Szabó - Mayer II., Kiss, Péterfreund, Muhoray, Gyuricskó.

FTC: Huber - Takács I., Hungler II. - Fuhrmann, Sándor, Bulm - Mácsay, Vargha II., Pataky, Stecovits, Kohut.

Gólszerzők: Stecovits a 19. (1-0), Kohut a 29. (2-0), Pataky a 48. (3-0), Sándor a 71. (4-0) percben.

Amíg a Reggeli Hírlap - nem túl jó minőségű - példányaiból kisilabizáltam a Stecovits nevét... Akit néhol Steczovitsnak írnak...

Érdekes közjáték, hogy a mérkőzés csak fél hatkor kezdődött el, mert az előtte lévő atlétikai verseny elhúzódott, és ezért későn fogtak neki a pálya meszeléséhez.

A találkozó csalódást keltett az MVSC és az FTC is a játékával. A fáradság is közrejátszott a súlyos vereség eléréséhez, az amatőr vidéki csapat játékosai nem voltak hozzászokva ehhez a sorozatterheléshez. És az addig kiegyensúlyozott Zsiday nem fogott ki túl jó napot a mérkőzésen, persze a többiek sem...

A Nemzeti Sport mindenesetre nagyon lehúzza a vasutasokat és az egész vidéki futballt is, persze a ferencvárosiakat sem kíméli a gyengécske játék miatt.

A négy gólt könnyedén érték el a fővárosiak, a vendégeket pedig mintha kicserélték volna, nem ehhez szoktak hozzá a miskolci szurkolók ebben az idényben.

Stefán az MVSC intézője: ,,A fiúk érthetően nagy lámpalázzal játszottak és emellett fáradtan is, hiszen két hét alatt az ötödik nehéz meccsük volt. De legalább szívvel, lelkesen és nem csüggedve küzdöttek az első perctől az utolsóig." (Nemzeti Sport - 1926. június 14.)

Emlékezzünk meg ennek a cikknek az elolvasásával egy nagy csapatra, amelynek minden tagja már az égi bajnokságban rúgja a labdát!

 

 img_20190718_011443.jpg

Forrás: Miskolci Napló - 1926. június 15.

 

A játékosok közül Péterfreund Zoltán ezután a szezon után az újonnan alakult Miskolci Attila profi csapatához szerződött, ahol az első osztályú bajnokságban is szerepelt, akárcsak Muhoray "Tötyi" is, a vasutasok tehetséges játékosa.

 

 

Források:

 

Reggeli Hírlap - 1926. május 18., 1926. május 21, 1926. május 22., 1926. május 28., 1926. június 1., 1926. június 6., 1926. június 8., 1926. június 9., 1926. június 11., 1926. június 13., 1926. június 15.

Miskolci Napló - 1926. június 12., 1926. június 15.

Nemzeti Sport - 1926. június 14.

Sporthirlap - 1926. június 14.

A Szolnoki MÁV Sportegyesület jubileumi évkönyve

mla.hu

magyarfutball.hu

A Miskolci Vasutas Sport Club 50 éve című könyv

tempofradi.hu

Pál István: Amiről a Kubik mesél - 75 éves a Miskolci Vasutas Sport Club (Miskolc, 1986, Marosi József)

Varga Lajos: A Miskolci Vasutas Sport Club története

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4314948456

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása