A tolvajok királynőjének legendái - Repülős Gizi nyomában
2020. augusztus 01. írta: Reiman Zoltán

A tolvajok királynőjének legendái - Repülős Gizi nyomában

Kosztor Sándorné Bodnár Gizella (1926-2019) - első férjezett neve Balogh Sándorné volt -, alias Repülős Gizi vagy, ahogy saját magát hívta, ,,a tolvajok királynője" miskolci születésű volt. Nézzük az életét ennek a kleptomán bűnözőnek, akinek a karján még kilencven éves korában is kattant a bilincs. 

 

unnamed_7.jpg

Forrás: BorsOnline

 

Nagyon sokszor, majd' negyedszáz alkalommal ítélték el - kétszáz bűncselekmény miatt -, több mint negyven évet kapott összesen, de ebből csak közel húszat töltött a rácsok mögött. 2017-ben - 91 évesen - keveredett kétes helyzetbe utoljára, gyakorlatilag élete végéig megmaradt a kleptomán hajlama. Összesen hat alkalommal részesült közkegyelemben. Az adatok, amelyeket róla találunk eléggé különbözőek. Saját maga is ellentmondásos nyilatkozatokat tett az életéről, börtönben töltött idejéről, lopásairól. Az angol nyelvű sajtó a ,,Flying Gizi" vagy az ,,Airplane Gizi" nevét ragasztotta rá. 

 

img_20200408_093729.jpg

Forrás Sztori - 2007

 

Ahogy az elején említettem Bodnár Gizella 1926-ban Miskolcon született. A családi körülményei átlagosak voltak, megfelelő nevelést kapott. Jó eszű gyermek volt, csak bizony már kiskorában előjött nála az a bizonyos "hajlam" a másé iránt. Azt mondta erről Gizi, hogy ennek egy hatéves korában elszenvedett agyhártyagyulladás volt az oka - emelett mindig kitartott -, amelyből szerencsésen felépült. Ennek a nyoma - egy heg - máig látszik a CT felvételeken. Állítólag Szent-Györgyi Albert is kezelte, aki azt mondta neki, hogy vagy világhírű művész vagy bűnöző lesz belőle...  Még gyerekkorában - saját bevallása szerint - az apja elmozdította a kutyaólat takarítás miatt, ekkor találta meg a sok, Gizi által összelopott holmit. Jól meg is verte, de a szomszéd is megmondta már akkor, nem verés kell ide, hanem orvos. 

Szóval már az iskolában is ellopott ezt-azt. Egy tollat, egy csattot, egy radírt, esetleg egy kis pénzt, mikor mit...

 

images_5.jpeg

Forrás: ridikul.hu

 

,,Hatéves voltam, amikor először loptam. Néhány kiskanalat és a nagyapám felöltőjének ezüstgomjait emeltem el. Egy évvel később loptam először aranyat. A szülői ház szomszédjában egy bíró lakott, annak az aranyórája volt a zsákmány. Apám jól meg is vert érte, pedig már akkor arról beszélt egy orvos, hogy inkább beteg lehetek, mint rossz gyerek. Azóta már több szakértő is megvizsgált és állítják: egy gyerekkori agyhártyagyulladás lehet az oka, hogy kleptomániás vagyok."

(Sztori - 2011. november 11.)

Ennek ellenére - elmondása szerint - a kassai leányneveldébe nyert felvételt és végzett irodalom-történelem szakon. Egy korábbi cikk fémipari főiskoláról tesz említést egyébként. De mikor is végezte volna iskolát(it)ját, amikor már 1944-ban, majd 1946-ban is büntetve volt, onnantól kezdődően pedig szinte folyamatosan? Az, hogy három nyelven beszélt lehetséges, hiszen külföldön is élt, többször járt nyugaton és keleten egyaránt. Olyan forrásra is akadtam, ahol azt állította Gizi, hogy ő márpedig apácának tanult. 

 

20 rendbeli lopásért 3 év fegyházra ítéltek egy miskolci tolvaj leányt

Noha ez az írás nem Repülős Giziről szól, azért gondoltam, hogy beillesztem írásomba, mert az egyik "elődjéről" van szó, aki nem sokkal előtte ,"mívelte a szakmát" városunkban. Akkor akadtam rá Dankó Borbálára, amikor a híres besurranó után kutattam. 

,,Dankó Borbála, egy rovottmultú, mindenre elszánt tolvajmatlanság (???? a szerk.) tükröződik Csorba tanácsa előtt. Kimondott alvilági típus, ravasz arcán félreérthetetlen rosszindulat, bizalmatlanság tükröződik. A főtárgyalás atmoszférájához szokott arccal várja a szuronyos fegyházőr mellett a bíráit. Olykor sunyi pillantásokat vet a hallgatóságra, figyeli a tanukat. Bejön a tanács, kezdődik a tárgyalás. Felolvassák a terjedelmes vádiratot. Eleinte tagad, beszél össze-vissza, csak éppen az elv kedvéért, aztán lassan engedi ,,kihúzni" magából az egyes esetekre vonatkozó adatokat. Kiderül, hogy miképen veszélyeztette hónapokon keresztül a Soltész Nagy Kálmán, a Gizella, az Alkotmány stb. utcák vagyonbiztonságát, hogyan lopott el számtalan baromfit s hogyan hatolt be házakba s lopott ruhaneműt, arany ékszereket, élelmiszert stb. Vallanak a tanuk is, a károsultak egymás után ismerik fel a tolvajleányt s már hirdetik is az ítéletet: háromévi fegyház, ötévi jogvesztés. A vizsgálati fogságban töltött egy-két hónapot beszámítják. Egy kis lamentálás, sápítozás, s Dankó Borbála megnyugszik az ítéletben. A vád képviselője is megnyugszik, s a szuronyos őr elvezeti a tolvaj lányt."

(Felsőmagyarországi Reggeli Hírlap - 1941. november 6.)

 

Ahogy említettem az előbb, már a negyvenes években is volt büntetve, majd következett az első házassága, ahol három gyermeke született. A nővére egy barátnőjének a bátyja lett a férje. Nem volt szerelmi házasság, hamarosan el is váltak. Egy kis időre hagyta csak abba a tolvajlást. 

1946-tól már folyamatosan lehet találni újságcikket Giziről, az ismert tolvajról. Ekkor, egy 1945-ös eset kapcsán említik őt - még Balogh Sándorné néven - mint ,,rovottmultu csepeli lakost", akit Miskolcra szállítanak elfogása után. 

A Repülős Gizi ragadványnév úgy maradt rajta, hogy az ötvenes években - is - üzemelő belföldi repülőjáratokon is "dolgozott", bár ezt mindig tagadta, sőt állítása szerint soha nem ült ilyen gépen, mert rettegett a repüléstől. Szerinte az a bizonyos repülőjegy, amit nála találtak, és amiből a neve eredeztethető, a férjéé volt. Pedig a legenda szerint reggel átment a szomszédhoz kérni valamit - napközben a belföldi járatokkal utazgatott, a vidéki városokban lopkodott ezt-azt -, majd este vissza is adta a kölcsönt, így próbált meg alibit szerezni magának. 

 

19237961_5205f63456acc0acb939a57b2e6e149a_wm.png

Forrás: index.hu

 

Egy másik nyilatkozatában így emlékszik vissza a "névadásra", ekkor azt mesélte, hogy az egyik, őt vallató nyomozó találta ki:

,,- Kislány, tudja, milyen magasan vagyunk? Megmondom. A hatodikon. Vagyis jobb, ha vallomást tesz, mielőtt kirepül az ablakon.” (BorsOnline - Tényleg repülővel járt lopni Repülős Gizi - városi legenda)

,,- Mese habbal, hogy Gizi félt a repüléstől – rakta helyre a kérdést a Borsnak Tóth Károly nyugalmazott rendőr-alezredes.Én kétszer is elkaptam. Egyszer magam riasztottam a fővárosi kollégákat, akik már várták a ferihegyi reptérenmondja a miskolci rendőr, aki 1951-től 1988-ig szolgált a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon." (BorsOnline - Tényleg repülővel járt lopni Repülős Gizi - városi legenda)

Tehát tényleg nem mondott igazat Repülős Gizi?

Egy alkalommal bizonyosan repült, akkor, amikor az NDK-ból kitoloncolták. Igaz, be kellett előtte gyógyszerezni....

A sok forrásban emlegetett 1948-as újságcikk már ,,repülőgépes betörő" néven említi. Érdekes, a Szabad Magyarország című újság azt írja, hogy már régóta ismert a rendőrök előtt és már megjárta az ország összes javító- és fegyintézetét. Vajon mikor járt a kassai tanárképzőbe, ahol a háború idején még Horthy Miklóssal is találkozott? Véleményem szerint ez is csak a számtalan valótlan történetek egyike, amelyek csak az ő agyában léteztek...

1956-ban disszidált gyermekeivel együtt. Járt Londonban, Párizsban és Amszterdamban is, ezeken a helyeken állítása szerint kiváló magyarnóta-énekesként tartottak számon, de itt is lopott. Ő azt mondta, hogy három év után tért haza, más források szerint már 1957-ben itthon volt. A megtorlás utáni amnesztia okán hat évet engedték el büntetéséből. 

 

img_20200408_093438.jpg

Szabad Magyarország 1948

 

Állítólag Londonban volt élete legnagyobb zsákmánya. Egy kis zacskónyi briliánst lopott egy kastélyból. Ezeket egy babának a ruhájára varrta rá, úgy küldte haza. Itthon azonban az első férje és a szeretője megléptek a zsákmánnyal. 

Hivatalos források szerint már 1950 és 1970 között közel 15 évet töltött börtönben. 

Papírja is volt a betegségéről, bizonyított a kleptomán hajlama, és a kleptománia nála, mint betegség. Azt nyilatkozta többször, hogy hiába tesz bármit ellene, egyszerűen lopnia kell. Ami még érdekes lehet az, hogy amikor a bűntetteitt elkövette, akkor könnyedén megtette azokat, azonban utána nagyon rosszul volt. Remegett, reszketett, félt és különböző fizikai tüneteket produkált, így vették észre később a gyermekei is, ha "rossz fát tett a tűzre". Talán ez bizonyítja valamennyire betegsége valódiságát. Tapasztalatból tudom, az elme aztán csuda dolgokat tud tenni az emberrel...

Sok helyen élt. Miskolcon született Kassán tanult - ha igaz -, majd Csepelen lakott. Ezután Miskolc és a főváros között gyakran váltogatta lakhelyét. Városunkban a szülei a Vasgyárban laktak - legalábbis ezt írja az 1948-as cikk. Ő pedig lakott a Danyi-völgyben, a Martintelepen és még ki tudja merre a megyeszékhelyen.

Élete alkonyán Komáromba költözött azért, hogy ott majd nyugodtabb élete lesz, de 2009-ben ott is lopáson érték. Utoljára 2017-ben keveredett egy zűrös ügybe, de ott nem emelték vádat ellene. 

,,Repülős Gizi nem az az aranyos-kedves nagymamafigura, még akkor sem, ha ránézésrea bilincset leszámítvaminden stimmel: az arc, a takaros fehér kardigán, a haj puhasága. Kedves nagymamák nem szoktak operatőröket a kamerájuk felrúgásával fenyegetni, igaz, többnyire nem is kerülnek olyan helyzetbe, hogy vagy tizenöt médiamunkás várja az érkezésüket egy bírósági tárgyalóterem előtt, ahol az ajtóra függesztett papíron az ő nevüket írták a vádlott rubrikába” (index.hu - Repülős Gizi tajtékzik, nem akar legenda lenni)

 

img_20200408_093946.jpg

Forrás: HVG - 2007

 

A hetvenes évek után is folyamatosan a bűnözés tette ki élete jó részét. Gyermekei sem tudták elviselni  ezt a hajlamát, így fokozatosan elhidegültek egymástól, külföldre költöztek. Sok esetben történt az, hogy őket is zaklatta a rendőrség anyjuk egy-egy ügye alatt, miatt. Gizi bűncselekményeinek jó része valószínűleg soha nem derült ki, vagyis az kiderült, hogy történt bűneset, azonban az soha, hogy ő volt a tettes. Nagymamakorba lépve sem hagyta abba a besurranást és a rendszerváltás sem csillapította benne a tolvajlás kényszerét. 

2017-ben adta ki életrajzi ihletésű könyvét: Repülős Gizi, a tolvajok királynője címmel. 

,,Temérdek cifra dolgot láttam, hallottam, amit mások észre sem vesznek, vagy ha igen, nem tudják végiggondolni, micsoda mit jelent. Mennyi a súlya. Nekem volt rá időm, hogy elmerengjek a világ bajain, csodáin, és bő 25 éve tervezem, hogy írok egy könyvet a tolvajlásról, a rabságról, hogy miként kalandozhatta át egy magamfajta asszony Európát…"

Utolsó esete 2017-ben volt, amikor Tatabányán egy vizsla által útját, így nem tudott lopni, a tulajdonos még időben lefülelte a tolvajt. Vádat azonban nem emelték ellene ebben az ügyben.

 

Legendás bűnözők - bűnöző legendák

 

Nézzünk két esetet, ahol a közvélemény piedesztálra emelt két bűnözőt és modern-kori Rózsa Sándort "csinált" belőlük és egy harmadikat, akiket a híres amerikai bűnöző pároshoz hasonlítottak. 

 

,,Ambrus Attila (Csíkszentlélek, 1967. október 6. –) a ,,Viszkis rabló” néven hírhedtté vált egykori jégkorongozó. Bankrablásairól ismert, 1993 és 1999 között a legtöbbször elmaszkírozott arccal és „álruhában”, 30 alkalommal rabolt ki bankokat, takarékszövetkezeteket, utazási irodákat, postákat. Egyes helyszíneken többször is járt. A legtöbb bűncselekménye alkalmával taxival ment rabolni és úgy távozott, hogy a taxisofőr semmit sem sejtett. Ragadványnevét onnan kapta, hogy közvetlenül a rablások előtt, a helyszínekhez közeli kocsmákban 1-2 deci whiskyt ivott.                                                                                            „Brutálisabbá a rablássorozat vége felé kezdett válni, a Grassalkovich utcai OTP-ben például az egyik banki alkalmazottat, egy nőt fejbe vert a fegyverével. Egyáltalán nem volt egy Grál-lovag”jegyezte meg róla később egy nyomozó, aki visszatetszőnek találta, hogy „Rózsa Sándort csináltak Ambrus Attilából”.                          Utolsó rablása során, szökés közben társát elfogták, aki kihallgatása során lebuktatta, így tudták elfogni menekülés közben, a román-magyar határon, az ártándi közúti határátkelőhelynél. Fél év múlva megszökött az előzetes letartóztatásból a Gyorskocsi utcából, és további három rablást követett el, melyek során fegyverét is használta és túszt is szedett. A rendőrség az utolsó rablás helyszínén felejtett telefonkártyája segítségével találta meg segítőtársát, majd rejtekhelyét. 2002. szeptember 26-án az akkori Legfelsőbb Bíróság (LB) másodfokú, jogerős ítéletében tizenhét év fegyházbüntetésre ítélte. Jó magaviselete miatt 12 év után szabadult. - irja a Wikipédia, a szabad enciklopédia.
,,Stadler József egy Akasztóhoz közeli tanyán született. Miután kétéves katonai szolgálata letelt, itt dolgozott juhászként. Az üzleti életbe mindenféle előképzettség nélkül vágott bele 1991-ben, amikor sörösüvegek felvásárlásával, és - kihasználva, hogy a betéti díjak központilag emelkedtek - emelt áron való eladásával hamar milliomos lett. 1993-ban az élelmiszer-iparban is próbálkozott, Oroszországba szállított a hazai piacon feleslegesnek, vagy éppen értékesíthetetlennek talált árucikkeket. 1993-ban a Kiskőrösi Petőfi LC csapatát vásárolta fel és miután jelentős összeggel támogatta a csapatot, az az 1993–1994-es másodosztályú bajnokságban már Stadler FC néven szerepelt. A csapat székhelye Akasztó lett, ahol Stadler stadiont is épített, a Stadler FC pedig feljutott az élvonalba, ahol két alkalommal is kilencedik helyen zárt.

 

Stadler ellen először 1993-ban emeltek vádat. Első fokon 2003 februárjában ítélték kilencéves börtönbüntetésre adó- és áfacsalás miatt, de a Legfelsőbb Bíróság az ítéletet megsemmisítette, majd újbóli eljárást követően négy és féléves fogházbüntetésre ítélte. 2005 januárjában szabadult, de 2011-ben folytatólagos csalás és egyéb bűntettek miatt újabb négy év tíz hónapos börtönbüntetést kapott.                                                                                                                            2014-ben egészségi állapota olyannyira megromlott, hogy börtönbüntetését megszakították. Év végén újabb két év tíz hónapos börtönbüntetést kapott, amit a Szegedi Ítélőtábla egybevont az előző ítélettel, majd 2015 márciusában hat év börtönre ítélte.                                                                                                                                               2016 februárjában szabadult és Akasztóra visszatérve új vállalkozást indított, savanyúságokat kezdett forgalmazni, miközben még fennálló adótartozásai miatt nem jogerősen ötéves börtönbüntetésre ítélték.                                                                                                                        2016 nyarán hasnyálmirigyrákot diagnosztizáltak nála. 2017 márciusában a Kecskeméti Törvényszék újabb öt évre ítélte, de az ítélet első fokú meghozatala után a vád súlyosbításért fellebbezett. Stadler József összesen háromszor ült adócsalás vádjával börtönben. Az évben saját, ötrészes könyvsorozatot adott ki, ennek dedikálása közben kapott agyvérzést november elején. Állapota súlyossá vált, kómába esett. A dunaújvárosi kórházban hunyt el november 21-én, 66 éves korában. - irja a Wikipédia, a szabad enciklopédia.                                                                                                                                                                                                                            Egy személyes megjegyzés engedtessék meg nekem Stadler úr kapcsán. Szóval, amikor a Stadler FC ellenfele volt a Diósgyőrnek a másodosztályú labdarúgó bajnokságban, akkor a szezon közben elterjedt, hogy a két legjobb játékosunk pénzt kapott Stadlertől azért, hogy "ne játszanak olyan jól". Nem is játszottak olyan jól tavasszal, ezért a feljutás elúszott, az ígéretes keret szétszéledt. Sok játékos komoly karriert futott be abból a gárdából... A fent említett két játékos pedig a következő szezont már a Stadler FC csapatában kezdte... Ez azonban még mindig nem lett volna elég, az FC Hatvan csapata megmagyarázhatatlan bírói döntések következtében az utolsó két mérkőzését elveszítette - az utolsó meccs után óriási nézőtéri balhé volt, a pályájukat is betiltották - így lett bajnok a Stadler... És ugye ez csak egy szegmense az életnek, egy szelet a tortából... Nézőpont kérdése, hogy "népi hős", vagy egyszerű szélhámos, aki csak kárt okozott...
„A miskolci Bonnie és Clyde” vagy „a magyar Bonnie és Clyde" egy fiatal magyarországi bűnöző páros közkeletűvé vált elnevezése volt, ami a hazai bűnügyi sajtó névadása folytán ragadt rajta 1999-től a rendőrség elől majd' fél évtizeden keresztül eredményesen bujkáló kettősön, a legendás amerikai gengszterpároshozBonnie Parkerhez és Clyde Barrowhoz – való hasonlatosságuk nyomán. Valódi nevük Fekete László és Novák Tünde volt, és 1995-2000 között jó néhány, többnyire fegyveres bűncselekményt hajtottak végre Kelet- és Észak-Magyarországon. Az egymással intenzív szerelmi viszonyt ápoló páros rendőrkézre is együtt került, 2000. áprilisában; nem sokkal ezután Fekete László öngyilkosságot követett el. Novák Tünde viszont letöltötte a rá szabottaz eredeti ügyészi indítványnál jóval enyhébbbörtönbüntetést, és szabadulását követően jó útra tért. A lány a börtönben könyvet is írt kettejük közös életéről, amit néhány évvel később meg is filmesítettek." - irja a Wikipédia, a szabad enciklopédia.

 

Történetét külföldön is megismerhették, hiszen írt róla a Washington Post online változata, a szintén amerikai CBS News, a kínai China Daily, az ausztrál Herald Sun, de több német és lengyel újság vagy internetes portál is foglalkozott a magyar besurrannóval. Magyarországon egy rajongói oldala is üzemel a mai napig Repülős Gizinek a Facebook-on, igaz, elhunyta után már nem nagyon aktív. 

Repülős Gizi 2019-ben hunyt el egy fővárosi kórházban, egy legenda távozott közülünk. Nyugodjon békében Gizi néni!

„Sok életkaland, három gyerek, két férj, egy szerelem, összesen szűk húsz év rabságban töltött idő: ez a mérlegem. Kész a leltár... Itt vagyok én is, az öreg tolvaj, és nincs másom, csak a hírhedtségem. Legenda lettem, és ebbe akár már bele is lehet halni."

(wmn.hu - Szőcs Lilla írása)

 

 

Források:

 

Wikipédia - Repülős Gizi szócikk, Ambrus Attila szócikk, Stadler József szócikk, A miskolci Bonnie és Clyde szócikk

Bodnár Gizella: Repülős Gizi, a tolvajok királynője

index.hu - 92 éves korában meghalt Repülős Gizi - Repülős Gizi tajtékzik, nem akar legenda lenni

Miskolci Hírlap - 1946. április 18. 

Szabad Magyarország - 1948. február 17. - Diósgyőri volt a repülőgépes betörő 

24.hu - Repülős Gizi újra akcióban 

szabadfold.hu - Repülős Gizi, a hungarikum

retrolegends.hu - Repülős Gizi, a tolvajok királynője

bama.hu - Repülős Gizi: a világsajtó vette szárnyára

wmn.hu - ,,Itt vagyok és is, az öreg tolvaj, és nincs másom, csak a hírhedtségem" - ma 90 éves Repülős Gizi

BorsOnline - Tényleg repülővel járt lopni Repülős Gizi - városi legenda

HVG - 2007. január 4. - Börtönben Európa szarkája - kalitkában Repülős Gizi

Felsőmagyarországi Reggeli Hírlap - 1941. november 6. - 20 rendbeli lopásért 3 év fegyházra ítéltek egy miskolci tolvaj leányt

Tükör - 1971. április 6. - Így fogták el ,,Repülős Gizit"

Népszabadság - 2001. november 30. - Repülős Gizitől elpártolt a szerencse

Sztori - 2007. november 11. - Repülős Gizi 81 évesen nyugdíjba megy

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8015594736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csker 2020.08.01. 21:17:49

Egy nő, ha bűnöz, mindig van felmentése. Kiskori agyhártya-gyulladás... Persze.

Fikalnyik Eugén 2020.08.02. 15:19:26

"Repülős Gizi 2019-ben hunyt el egy fővárosi kórházban, egy legenda távozott közülünk. Nyugodjon békében Gizi néni!"

Akinek hiányzik, nyugodtan mellé feküdhet.

Almandin 2020.08.02. 18:01:25

@csker: Szerintem inkább egy kényszeres hazudozó pszichopata volt, nem kleptomániás. Saját magának is ellentmondott sokszor, ez is igazolja a gyanúmat.
Az agyhártyagyulladás valóban okozhat személyiségváltozást. Azonban általában nem kleptománia alakul ki, hanem a morális érzék károsodik. Tehát pl. antiszociális viselkedés alakulhat ki, mint Gizinél.

nincs1agy 2020.08.02. 21:54:16

Kőkemény bűnöző volt, nem egy megtévedt nénike..
süti beállítások módosítása