Kivételes élményben lehet része annak, aki ellátogat az Aranykorona étterem Reneszánsz Lakomájára. A főúri családok kiváltságát élheti át, csakúgy mint a középkori hangulatot, különleges produkciókkal fűszerezve.
Az Aranykorona Történelmi Étterem és Látványpince a történelmi Avas területén található Miskolc belvárosában. A Kisavas frekventált pontján, hatalmas, 200 férőhelyes borlovagtermével a legnagyobb vendéglátóhely a város legromantikusabb részén. Különböző programokkal várják vendégeiket, ahol nem mindennapi kulináris élményben lehet része mindenkinek.
Az Avas
Az Avas Miskolc központi helye volt mindig a történelemben. A város szíve. Manapság az ország egyik legnagyobb lakótelepe magasodik rajta, annak előtte szőlő termett rajta. Réges-régen - nem egy messzi-messzi galaxisban - pedig Szent György-hegy volt a neve, a tetején emelt kápolna védőszentjéről kapta azt. Itt, ebben a közegben található az Aranykorona Történelmi Étterem és Látványpince, egy olyan helyszínen, amelynek minden szegmensében érezhető a régmúlt hangulata. Bizonyosan több száz - akár több mint félezer - éves lehet az a pince is, ahol a lakoma megrendezésre kerül. De miért van a város hegyének oldalában ezer pince, amikor sokan mégcsak nem is hallottak miskolci borokról?
Az egyik ilyen programja az étteremnek a Reneszánsz Lakoma, amely szeptemberben már a 41. alkalommal került megrendezésre. Az egész estét betöltő esemény unikális élményekkel, igazi korhű hangulattal várja az érdeklődőket minden hónapban. Az est különlegességeinek egyike, hogy itt bizony nem találunk villát, hiszen a középkori nemesekhez hasonlóan kézzel lehet elfogyasztanunk a vacsorát.
Már az érkezésnél megfog minket a középkor hangulata, hiszen a bejáratnál a Johannita Kard és Kereszt Testvériség tagjai fogadnak minket, természetesen teljes fegyverzetben. A mindig mosolygós személyzet pedig a helyünkre vezet, a borlovagok termébe. Egy üdvözlő itallal a kezünkben ülhetünk le a teremben, ahol könnyed, korhű zene szól, harsonások és a gitárművész, a zseniális Vihula Mihajlo jóvoltából.
Papp Csaba és erdélyi medvéje Ferenc az, aki a szórakoztatásunkról gondoskodik egész este, ők folyamatosan visszatérnek a lakoma közben, de előtte vagy utána is kedélyesen elbeszélgetnek a vendégekkel.
Mielőtt a lakoma kezdetét venné, Varga Csaba, alias Giorgio üdvözöl mindenkit és bemutatja az esemény szervezőit, lebonyolítóit. Megszólal Szendrei Mihály, az étterem vezetője, a lakoma ötletgazdája, és elmondja, hogy itt és most a középkori nemesek rangjára "emelkedünk". Átélhetjük az akkori nagy-nagy lakomák hangulatát - vagyis annak egy részét, hiszen akkor az napokig, hetekig is eltarthatott. De nemcsak az ügyvezető szólal meg, hanem a csodás ételeket élénk varázsoló szakács is, aki nem más, mint Kőrössy Kálmán életmű díjas séf. A felszolgáló személyzet is üdvözli a vendégeket, akik már izgatottan várják a produkció kezdetét.
A bevezető után a Miskolci Főnix Tűzzsonglőr Csoport bemutatójában gyönyörködhetünk, majd az előétel elfogyasztása alatt Hajdu Roland borász avat be minket a miskolci bortörténelem jeles eseményeibe, illetve ajánlja figyelmünkbe borait. Reméljük a Bükki borvidék ismét elfoglalja majd méltó helyét a hazai borok élmezőnyében.
A nagyon finom ragulevest cipóban kapjuk meg, közben Ludas Matyi és Galiba keresi a közönség soraiban Döbrögit, illetve Csaba atya és Ferenc medve szórakoztatja ismét a nagyérdeműt. A Johannita lovagrend fegyver és harcászati bemutatója közben a kardforgatók boszorkányt is találnak a közönség soraiban, akit végül visszakap férje, hiszen kiderül az ártatlansága.
Az est egyik fénypontja Bódis Gergely bemutatója. Lenyűgöző számomra Emese a sólyom, aki centikkel az asztalok - és a vendégek - mellett-felett repül el. A Tűzzsonglőrök visszatérte után kisebb szünet következik, majd jön a főétel, a lakoma fénypontja. Svédasztalos formában érkeznek a kemencében sült finomságok a nagy asztalokra. Van itt minden, mi szem-szájnak ingere. Kemencében sült húsok, párolt zöldségek, köretek, savanyúságok és gyümölcsök. Mindez fatálakon, szakácsok által felszolgálva. A fő fogást teljes sötétségben szolgálja fel a személyzet, a húsok pedig lángra is kapnak Giorgio jóvoltából.
A főétel elfogyasztása utána a solymászok, és természetesen Csabáék is visszatérnek a közönség nyagy-nagy örömére. Különböző feladatokkal szórakoztat mindenkit Csaba és Ferenc, a solymászok pedig megröptetik mégegyszert madarukat a pincében.
A nagyon jó hangulatú estét a desszert zárja, ami után - ahogy Giorgio ígérte az elején - szinte gurulva távozunk, nemcsak jóllakva, hanem élményekkel is tele.
Ha rám hallgattok, egyszer mindenképpen ellátogattok egy Reneszánsz Lakomára, ilyen jól felépített, tematikus vacsoraesten még nem jártam. A következő lakoma időpontja október 24.! Az elővételes jegyek már kaphatóak!
A képek forrása az Aranykorona Történelmi Étterem és Látványpince