Ökológiai katasztrófa a Sajón
2022. június 02. írta: Reiman Zoltán

Ökológiai katasztrófa a Sajón

Az utóbbi időben a Sajó folyó állapotáról nem sok jót olvashattunk, ennek ellenére az embernek olyan érzése van, mintha az egész nem igazán érdekelné sem a mainstream médiát, sem a két ország vezetőit. Merthogy a Sajóba a szlovák oldalon kerül a félelmetes mennyiségű szennyező anyag, amely egy több kilométer hosszú szakaszán már megölte a folyót...

 275216561_948478799175121_1280428955445160575_n-1078x516.jpg

Forrás: gomorilap.sk

 

A szennyezett folyó 

A vízügyi szakemberek, a természetvédők és az egyszerű polgárok is kétségbeesve figyelik, hogy mi történik a Sajó körül. Segélykiáltásuk nagyrészt süket fülekre talált nagyon sokáig, hiszen úgy látszik a szomszédban zajló háborúnál sokkal kisebb hírértéke van egy ilyen katasztrófának...

 

d_kom20220314013_focuspointscale_w1048_h518_fx0_fy0.jpg

Fotó: 168.hu

 

Három hónapja ömlik a szennyezett víz a Sajóba, és talán pont a napokban kezdte kezelni a helyzetet a szlovák fél. Mindezt akkor, miután már több kilométer hosszan kihalt a folyó teljes élővilága. Tényleg megtörténhet ez a huszonegyedik században?

 

A Sajó évszázadok óta szolgálja a miskolciakat, Magyarországot és a Felvidéket. Szlovákiában ered, ott 98 kilométert tesz meg, majd Magyarországra érve 124 kilométeres az útja. Nevének eredetét a Sav (só) és a jó (patak) összetételéből definiálják

 

Mi történt?

A probléma az, hogy egy Alsósajón sokáig működő vasércbánya mélyen a föld alatt lévő járatait feltöltötte a talajvíz. A víz pedig kioldotta a különböző káros anyagokat az egykori bánya járataiban. Ez a talajvíz három hónapja érte el azt a szintet, hogy a Sajóba is be tudjon szivárogni. Azóta folyik a szennyezett víz a folyóba, amely jelentős mennyiségű vasat, szulfátot és cinket tartalmaz. 

 

7j2gnirddl1h1uizps-xxl.jpeg

Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

 

,,A felszínre jutó víz még teljesen átlátszó, mert a vas oldott formában van benne jelen, a patakokban és a Sajóban csapódik ki oxigénnel találkozva, azzal vas-oxidot – hétköznapi nevén rozsdát – alkotva. Ettől olyan megdöbbentően vörös a víz, és ez jelenti a veszélyt is az élővilág számára. Ha már „rozsdaként” jönne a felszínre, semmi problémát nem okozna a víz elszínezésén kívül, mert a kristályok szépen csorognának lefelé.

Csakhogy esetünkben a folyóban történik meg a kiválás, a vas-oxid pedig belepi a növényeket és az állatok testét is.

Előbbi csoportnak – az algáktól a bonyolultabb vízi növényekig – mindez az életébe kerül, hiszen a bevonat árnyékol, lehetetlenné teszi a fotoszintézist. Az állatoknak, legalábbis nagy részüknek először csak kellemetlenséget okoz, hosszabb távon viszont a kopoltyúikon és egyéb létfontosságú szerveiken megtelepedő vas-oxid ellehetetleníti a légzést."

(24.hu - Berozsdásodott a Sajó, a vas megfojtja az élővilágát - Dr. Borics Gábor ökológus, az Ökológiai Kutatóközpont tudományos tanácsadója) 

 

Sajó (folyó)

,,Magyarország kilencedik legbővebb vizű felszíni vízfolyása a Duna, Tisza, Dráva, Mura, Maros, Hármas-Körös, Szamos, és a Bodrog után (nem feltétlenül ebben a sorrendben). Szlovákiában a Gömör–Szepesi-érchegységben ered, Dobsinától nem messze, de másik völgyben: a Sztolica nevű hegy (1476 m) alatt, mintegy 1300 méteres tengerszint feletti magasságban. A fenyőkkel sűrűn benőtt hegyoldalról gyorsan leszalad, hogy aztán kis folyócskává (vagy igen bővizű patakká) cseperedve máris kiléphessen az emberek által megművelt földekre. Ezután sorra veszi fel rohanó mellékvizeit a fő közlekedési útvonal mentén kanyarogva.

Partján fekszik Rozsnyó (Rožňava) városa. Innen kicsit délre, Pelsőc (Plešivec) előtt töri át a karsztot. Jobbra a Pelsőci-, balra a Szilicei-fennsíkot találjuk. Ezek meredeken törnek le a folyóvölgybe. Az így átszakított hegység jellegzetes képe műholdas felvételen is könnyedén felismerhető. Pelsőcnél balra kanyarodva, pár kilométer megtétele után találjuk Domica, és már a magyar oldalon Aggtelek és Jósvafő cseppkőbarlang-rendszerét. A folyó azonban délkeleti irányban halad tovább, egészen jobb oldali mellékfolyójával, a Rimával való találkozásáig. Velkenye alatt ömlik a Sajóba, így növelve az anyafolyó vízhozamát átlag 14-ről 21,6 m³/mp-re. Az Ózd térségében található Sajópüspöki mellett lépi át a magyar határt. Itt hirtelen nagy mértékben csökken a mederesés, a szélesség pedig a magyar szakaszra jellemzően megnő. 800 méteren keresztül határfolyó Szlovákiával.

Szlovákiai szakaszának hossza 98 km. Teljes hossza a szabályozások óta valamivel kevesebb mint 223 km; ebből magyarországi szakaszának hossza 124 km. Szélessége a magyar szakaszon általában 20 és 80 méter közé esik. (...)"

(Wikipédia - Sajó (folyó) szócikk)

 

Az élővilág egy része elvándorolt 

Sok élőlény egyébkent el tudott vándorolni a szennyeződés után, a probléma a növényekkel és a kisebb állatokkal van, hiszen ők helyzetükből adódóan helyhez kötöttek vagy korlátozottak a mozgásban.

A Sajó egyébként pontosan azt élte át a rendszerváltás után, mint a "mi" Szinvánk, hiszen a szomszédban is leépült az ipar és fellélegezhetett a folyó, amelybe rengeteg káros anyag került azt megelőzően. Ebben az esetben pedig a 2008-ban csődbe ment vasércbánya nem tett eleget a termelése leállítása után előírt előírásoknak, ezért történhetett a katasztrófa.

 

7cb4db90e5f54a058aae054c4f6c7f37.jpg

Fotó: Komka Péter / MTI

 

Magyar területen egyelőre nem

,,Az eddigi vizsgálatok eredménye szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak. Az eddigi mérések nem igazolták, hogy a Sajó vize szennyezett lenne Magyarországon, de a vizsgálatok továbbra is tartanak."

(napi.hu - Nem halt ki a Sajó, megúszhatja Magyarország az elmúlt hónapok legnagyobb környezetszennyezését)

 

ny3ktkpturbxy84zjqyztuznji2nwuzogi5mdk3ymiznjvmntyynjhiyi5qcgeslqmak80dam0bsjuczqfoamld.jpeg

Fotó: Varga Tibor

 

A fentebb idézett Dr. Borics Gábor szerint azonban, ha végre elkezdi kezelni a helyzetet a szlovák fél, az élővilág hamarosan visszatérhet a folyóba. Északi szomszédaink a probléma kezelése helyett eddig azt keresték, hogy kinek a feladata megoldani azt. Most végre cselekednek is.

A napokban megindult a szennyezett víz felszin alatti elterelésének folyamata az egykori bánya területén, legalábbis ez mondta a Jan Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter...

 

 

Források:

 

24.hu - Berozsdásodott a Sajó, a vas megfojtja az élővilágát

napi.hu - Nem halt ki a Sajó, megúszhatja Magyarország az elmúlt hónapok legnagyobb környezetszennyezését

vg.hu - Megkezdődött a Sajó szennyezésének megállítása

portfolio.hu - Félelmetes pusztítást végzett a szennyvíz a Sajó folyóban

infostart.hu - Sajó-katasztrófa - Meghallotta végül Pozsony a sok jajszót

agroinform.hu - Megszólalt a vízügy a Sajó szennyezésével kapcsolatban

hvg.hu - Nekifognak a szennyezés megállításának a Sajón, de csak 80 százalékos sikert várnak

Wikipédia - Sajó (folyó) szócikk

miskolciszemelvenyek.blog.hu - A hajózható Sajó legendája 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8217844437

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2022.06.02. 22:12:51

Ha a csend beszélni tudna...
De így is beszédes.
süti beállítások módosítása