Országos bajnoki döntőben a zöld-fehérek - a Miskolci Vasutas Sport Club története, 1. rész
2022. augusztus 18. írta: Reiman Zoltán

Országos bajnoki döntőben a zöld-fehérek - a Miskolci Vasutas Sport Club története, 1. rész

Miskolcon, ha a futball a téma, a zöld-fehér színösszeállítás csak egy esetben lehet megengedett: ha az MVSC csapatának vagy a rajongója. Vasárnap mutatkoznak be a vasutasok hazai pályán a Borsod-Abaúj-Zemplén (vár)megyei első osztályú bajnokságban és szeretnénk, ha minél többen látogatnának ki a Kubikba. Ennek apropóján készült ez a zöld-fehéreket bemutató írásom. 

 

img_20190718_004036_2.jpg

A Miskolci Vasutas Sport Club első labdarúgó csapata és elnöksége 1912-ben. Forrás: Pál István: Amiről a Kubik mesél, 133.

 

A történelmi Miskolc egyetlen reprezentása jelenleg az MVSC a magyar futballpiramisban - felnőtt szinten. Ez egészen megdöbbentő, főleg annak tekintetében, hogy városunkban mindig is élénk életet élt a sport, a labdarúgás. A kisebb, nagyobb egyesületek szép lassan eltűntek a futball térképéről, emléküket csak a statisztikák őrzik. 

 

egyesuleti_adatok_200_200-350x200_2.png

Forrás: mvsc.eu

 

A Kubik és a Sajó-part

1911. december 9-én a MÁV-műhelyi étteremben alapították klubjukat a vasutas fiatalok. Sötét-piros(?!) színnel, melyet később a ma is ismeretes zöld-fehérre változtattak. Az elmúlt 112 évben rengeteg tehetséges sportoló és vezető fordult meg a klubnál, sokat adott az ország és Miskolc sportjának a "Vasút". 

Ki ne tudná Miskolcon, hogy hívják az MVSC stadionját? Ez a Kubik. De miért Kubik és vajon mikortól játsszák itt a hazai mérkőzéseket a vasutasok?

A sporttelep története ott kezdődik - nem meglepő módon -, ahol a miskolci vasúti közlekedésé. Amikor a Tiszavidéki Vasúttársaság - innen a Tiszai pályaudvar elnevezése - nagyszabású munkálatokat végezett városunkban és környékén, rengeteg téglára volt ehhez szüksége. Az ezekhez szükséges agyagot a mai pálya helyen lévő területről "bányászták", mély gödröt hagyva maguk után. Ezt a gödröt a vasúti felüljáró építése tovább mélyítette. Tehát innen kubikozták az anyagot az építkezésekhez, ezért lett Kubik a neve az itt létesült futballpályának.

 

A Miskolci Vasutas Sport Club megalakulása

1910-ben ifjúsági futball egyesületek alakultak a városban, amelyek különböző fantázianeveken szerepeltek, úgy mint MTK, MLI, FTC, MTE, Törekvés. Ezek önfenntartó kis csapatok voltak. Az 1910-ben szervezett bajnokságot az MTK nyerte, melynek keretét zömmel vasutas fiatalok alkották. Ezután felmerült egy tényleges egyesület alakítása mindegyik csapatnál: az MLI fiataljai az MKASE, az FTC a MAK, az MTE fiataljai az MMTE csapatát hozták létre, a Törekvésből pedig a Diósgyőri AC alakult, míg az MTK csapatából az MVSC jött létre.

1911-ben Muhoray Béla a MÁV műhely egyik művezetője szeretett volna egy sportegyesületet létrehozni. 

1911. november 11-én volt egy alakuló értekezlet, de a tényleges "megalakulásra" december 9-én került sor. Az alakuló közgyűlés elnöke Percs Nándor, a jegyzőkönyvvezető Szalay Pál, a központi Vasutas Szövetség küldöttje pedig Tibor Lajos volt. Mindez a MÁV műhelyi éttermében történt.

,,Szép eszmét valósítunk meg akkor, amidőn egy Vasutas Sport Club megalakításán fáradozunk, még ez módot fog nyújtani a miskolci vasutas társadalom minden rétegének az egymás közötti harmónikus megértésbe."

(Részlet a jegyzőkönyvből, Pál István: Amiről a Kubik mesél, 8. oldal)

Megválasztották a klub első tisztikarát:

Vidats János elnök

Kollmann Armand ügyvezető elnök

Dr. Kanyó Géza alelnök

Fux Lajos titkár

Percs Nándor pénztáros

Szalay Pál jegyző

1912. március 31-én a klub kivált a Vasutas Szövetségből és önálló egyesületet hozott létre, természetesen ezt is a MÁV támogatásával. 

 

,,Vasutas Szövetség kebelében alakult egyesülést feloszlatják, és azonnal a Szövetségen kívüli Clubot megalakítják."

(Pál István: Amiről a Kubik mesél, 9. oldal)

 

1911. decemberében alakult az MVSC, 1912. márciusában engedte át a területet a város sportpálya létrehozására. A vasutasok lelkes munkájának köszönhetően már 1912 májusában már mérkőzést rendeztek az új pályán. A hazaiak ellenfele a Miskolci KASE volt, a hivatalos megnyitón pedig a Budapesti Vasutas Törekvés csapata látogatott Miskolcra. Érdekesség, hogy a pálya észak-déli fekvésű volt, a maival ellentétben, amely kelet-nyugati. 

Sajnos a pálya az első világháború alatt teljesen megsemmisült, így egy új helyszín után, új hazai pálya után nézett az MVSC. Ezt a Sajó-parton jelölték ki az egyesület számára, 1919-ben. 1921-re elkészült a stadion, 10 ezer néző befogadására volt alkalmas, ebből 1200-an kényelmesen helyet foglalhattak a tribün alatt. A stadion azonban távol esett mindentől és mindenkitől, ezért nem sok néző előtt játszották a hazai mérkőzéseket a zöld-fehérek. 

1931-ben költöztek vissza ismét a Kubik területére, ahol teljesen felújították a sporttelepet. A második világháború alatt is komoly károkat szenvedett a stadion, egy év múlva azonban már újra régi pompájában állt a Szirmai úton. 1958-ban korszerűsítették azt, 22 néző befogadására alkalmas lelátókat alakítottak ki. A legutóbbi fejlesztés során pedig a teljes komplexumot újjávarázsolták - 900 millió forintból. 2018-ban vehették birtokba a létesítményt a klub sportolói, dolgozói, akik a felújítás miatt költözni kényszerültek. (Csak zárójelben: az NB3-as követelményeknek mindenben megfelel, sőt, az NB2-es feltételek teljesítése sem igényelne túl nagy átalakítást.)

 

img_20190718_011005_2.jpg

Karikatúra az MVSC-NTE mérkőzés után. Forrás: Reggeli Hírlap - 1926. június 13.  

 

A kezdetek

Ebben az írásomban ugyan a labdarúgó szakosztály történetéről írok majd, de természetesen a klub nem csak ebből az egy szakosztályból áll. Rengeteg sikert értek el az MVSC színeiben versenyzők a sport szinte minden területén. 

A labdarúgók 1912-ben kapcsolódtak be az országos bajnoki rendszerbe. A kezdeti sikertelen évek után az 1920-as, tavaszi bajnokságban az Északi kerület bajnokságban az első helyen végeztek. Miután a Pestvidéki kerület győztesét, a Péceli SE csapatát legyőzték, a vidék legjobbja címért mérkőzhettek, azonban elbukták a találkozót. Az első kiemelkedő teljesítményt hozó szezon krónikájához hozzátartozik, hogy a DVTK elleni rangadón hat gólt juttattak a piros-fehérek hálójába. 

Az 1920/21-es szezonban is sikerült győzni az Északi kerületben, fontos információ, hogy a bajnokság után készült el új stadionjuk a Sajó-partján, ezentúl ott került sor a hazai mérkőzésekre.

 

img_20200911_005509_1.jpg

1928-as térképrészlet a sajóparti stadion pontos helyével. Forrás: magyarfutball.hu.

 

A klub legnagyobb sikere 

1925/26-ban érte el az egyik legnagyobb sikerét a labdarúgó szakosztály. Ez a bajnokság volt az utolsó, amelyben amatőr csapatok küzdöttek egymással, és az utolsó, ahol a vidéki kerületi bajnokok az országos bajnoki címért szállhattak harcba. 

Tudni kell azt, hogy ebben az időben a Budapest bajnokságban győztes csapatot nevezték magyar bajnoknak. Vidéken is szerveztek bajnokságokat, de ezek az együttesek csak a területi bajnoki címért harcolhattak, esetenként a vidéki bajnoki címért. Az 1922/23-as szezontól azonban már rendszeresen rendeztek országos döntőt a vidék és a Budapest bajnokság legjobbjai között különböző lebonyolítási rendszerben. Ezeket kivétel nélkül a fővárosi csapatok nyerték meg. Egészen a 1926/27-es szezonig így történt a lebonyolítás, amely után már vidéki csapatok is indultak a profi bajnokságban, jelesül a szombathelyi Sabaria és a szegedi Bástya. A profi másodosztály első bajnoka pedig a Miskolci Attila lett, így már 1928-tól Miskolc is képviseltette magát a legjobbak között.

 

img_20190718_003718_2.jpg

Az 1926/26-os országos döntő két résztvevő csapata. Forrás: Pál István: Amiről a Kubik mesél, 135.

 

De térjünk vissza a Vasúthoz! A miskolci vasutasok négy év elteltével szerezték vissza a bajnoki címet az északmagyarországi kerületben. Az előző szezonban a DVTK csapata a bajnokság megnyerése után egy kiélezett, megismételt mérkőzésen bukott el a Ferencváros ellen a bajnoki döntőbe való bekerülésért folytatott csatározás során.

1926. május 17-én azonban a vasutasokat avatták bajnokká az kerületi első osztály "a" csoportjában, az örök rivális MMTE elleni parádés 6-0-ás diadallal. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Munkás kapusa Berger nem fogott ki valami jó napot. A nagy számú közönség örvendezve látta csapatuk kiváló formáját.

Az kerületi első osztály "b" jelű csoportját a Salgótarjáni SE gárdája nyerte. Az köztudomású volt, hogy a miskolci "a" csoport erősebb cspatokbol áll, mint a "b". Ezt a tényt megerősítette az kerületi döntő első mérkőzése, amelyet a vasutasok 2-1 arányban nyertek meg Salgótarjánban. A mérkőzésen a hazaiak szereztek vezetést, az MVSC azonban Mayer II. és Pákovics révén fordítani tudott.

A miskolci visszavágón aztán csaknem kicsúszott a bajnoki cím a vasutasok kezéből. A vezetést ugyan a hazaiak szerezték meg, de az SSE fordított és emberhátrányban is nagyszerűen futballozott. Az MVSC a mérkőzés végen, a 80. és a 84. percben fordította meg a mérkőzést. A hazaiak góljait sorrendben Gyuricskó, Pákovics és Mayer II. szerezték. 

Ezzel a zöld-fehérek jogot szereztek arra, hogy a többi kerület és Budapest bajnokával felvegyék a küzdelmet az országos bajnoki címért.

A hat kerület és Budapest bajnoka röpke nyolc nap alatt döntötte el, hogy ki az ország legjobb csapata.

 

img_20190718_011443_2.jpg

 

A párosítás:

Szolnoki MÁV - Miskolci VSC

Debreceni VSC - Nagykanizsai TE

Szegedi AK - Szombathelyi AK 

A Budapest bajnoka az FTC - erőnyerőként - csak az elődöntőben kapcsolódott be a küzdelembe.

A szakemberek féltették a zöld-fehéreket a sorozatterheléstől és a ki-ki mérkőzések lejátszásától. Szerintük a kuparendszerű lebonyolítás az MVSC gyengéje, sem fizikálisan, sem mentálisan nincsenek felkészülve a párharcok megvívására. Szerencsére ez a jóslat nem jött be.

A Szolnok (5-3) és a Nagykanizsa (6-2) legyőzése után következett az országos bajnoki döntő a Ferencváros ellen!

Miskolci VSC - Ferencvárosi TC

0-4 (0-2)

Budapest, Üllői út, 8 000 néző. Vezette: Bíró.

MVSC: Zsiday - Eperjesi, Grendorf - Hernády, vitéz Pataky, Szabó - Mayer II., Kiss, Péterfreund, Muhoray, Gyuricskó.

FTC: Huber - Takács I., Hungler II. - Fuhrmann, Sándor, Bulm - Mácsay, Vargha II., Pataky, Stecovits, Kohut.

Gólszerzők: Stecovits a 19. (1-0), Kohut a 29. (2-0), Pataky a 48. (3-0), Sándor a 71. (4-0) percben.

A találkozó csalódást keltett az MVSC és az FTC is a játékával. A fáradság is közrejátszott a súlyos vereség eléréséhez, az amatőr vidéki csapat játékosai nem voltak hozzászokva ehhez a sorozatterheléshez. És az addig kiegyensúlyozott Zsiday nem fogott ki túl jó napot a mérkőzésen, persze a többiek sem...

A Nemzeti Sport mindenesetre nagyon lehúzza a vasutasokat és az egész vidéki futballt is, persze a ferencvárosiakat sem kíméli a gyengécske játék miatt.

A négy gólt könnyedén érték el a fővárosiak, a vendégeket pedig mintha kicserélték volna, nem ehhez szoktak hozzá a miskolci szurkolók ebben az idényben.

Stefán az MVSC intézője:

,,A fiúk érthetően nagy lámpalázzal játszottak és emellett fáradtan is, hiszen két hét alatt az ötödik nehéz meccsük volt. De legalább szívvel, lelkesen és nem csüggedve küzdöttek az első perctől az utolsóig."

(Nemzeti Sport - 1926. június 14.)

Ez a szezon talán a Miskolci VSC történetenek legnagyobb sikerét hozta.

Útban az NB2 felé 

De az élet megy tovább és a zöld-fehérek a következő pár évben egyre rosszabb teljesítményt produkáltak. 1938-ben a 10. helyen végeztek az Északi kerület első osztályában, és bizony a másodosztályba kényszerültek. (Közben a harmincas évek elején visszatértek a Kubikba.)

Egy év kellett a visszajutáshoz, újoncként pedig rögtön megnyerték az első osztályt is (1939/40), és a Hatvanban megrendezett osztályozón a PBÜSE elleni győzelem azt jelentette, hogy jogot szereztek az országos másodosztályban való indulásra.

Ahol egy vereséggel indítottak (0-1), utána azonban 13 góllal küldték haza a Mátészalka csapatát a Kubikból. Az első szezonban hullámzó teljesítmény után a nyolcadik helyen végeztek. A másodosztályban szerepelt a klub egészen a második világháború végéig, aztán a háború után az Északi kerület első osztályába kaptak besorolást. A harmadik szezon után kerültek vissza az NB2-be, ahol a máig egyetlen bajnoki címet jelentő sikerig szerepeltek.

 

Folytatjuk... 

 

Források:

 

Reggeli Hírlap - 1926. május 18., 1926. május 21, 1926. május 22., 1926. május 28., 1926. június 1., 1926. június 6., 1926. június 8., 1926. június 9., 1926. június 11., 1926. június 13., 1926. június 15.

Miskolci Napló - 1926. június 12., 1926. június 15.

Nemzeti Sport - 1926. június 14.

Sporthirlap - 1926. június 14.

A Szolnoki MÁV Sportegyesület jubileumi évkönyve

mla.hu

magyarfutball.hu

A Miskolci Vasutas Sport Club 50 éve című könyv

tempofradi.hu

Pál István: Amiről a Kubik mesél - 75 éves a Miskolci Vasutas Sport Club (Miskolc, 1986, Marosi József)

Varga Lajos: A Miskolci Vasutas Sport Club története

miskolciszemelvenyek.blog.hu - Bajnoki döntőben a miskolci vasutasok - Egy év mennyország a Kubikban - Öt különleges történet a Kubikból - 109 éves az MVSC - Félbeszakadt a városi derbi - botrányos rangadó Miskolcon - A Kubik és az MVSC - Béki Károly emlékei a stadionavató kapcsán

Hajdú Imre: Jegenyék a Kubikban 

Dancs Zoltán facebook oldala

tempofradi.hu

greendevils.blog.hu 

futball'94 évkönyv

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9117908261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása