Ötven éve az élet habos oldalán - a Borsodi Sörgyár története
2023. április 15. írta: Reiman Zoltán

Ötven éve az élet habos oldalán - a Borsodi Sörgyár története

Borsodinak lenni egy életérzés, egy soha el nem múló különleges csoda, melyet azok éreznek igazán, akik ide születtek. De a miskolciság érzésénél is említettem már, hogy az is át tudja érezni azt, aki nem ide született. És ha már borsodi, akkor csakis a Borsodi. Szeretném nektek bemutatni a Borsodi sörgyár történetét, múltját, s jelenét. Hogyan és miért lett egy ország kedvence a megyénkből származó sör?

 

borsodi-sorgyar-regen.jpg

 

A hatvanas évek végén egész Borsod megye ipari központ lett. A nehézipar, a kétkezi munkások fellegvára. A keleti országrészben bizony hiánycikk lett a sör, ezért úgy döntött a felső vezetés, hogy egy sörgyárat kell építeni az egyre növekvő igények kielégítése céljából. A Magyar Országos Söripari Vállalat ekkor már a lehetséges gyár helyszínét készítette elő.

Egyértelműen Miskolc lett volna a célpont, de ezekben az időkben a hirtelen megugrott népessége miatt amúgyis vízhiányban szenvedett a borsodi megyeszékhely. Így aztán a választás a Hernád mellett található Bőcsre esett, ahol - a közhiedelemmel ellentétben - nem elsősorban a folyó vizét használják sörgyártás szempontjából. A nagyobb mélységben - tíz és harminc méter között - lévő artézi kutak vizének minősége nem függ környezeti tényezőktől, ezért kitűnő a napi tízezer köbméter vizet használó gyár felhasználói igényeinek kielégítésére.

Az első három termék, melyet már a gyár felépítése előtt is meghatároztak, az a Borsodi Világos, a Borsodi Barna és a Borsodi Kinizsi volt. A bőcsi sörgyár évi 1,2 millió hektoliter tervezett termeléssel indult 1972 végén. Több mint ezer munkahelyet teremtettek a környéken, a sör palackozását pedig a környező megyékben is folytatták. Az első munkások Kőbányára jártak tanulni, az ottani sörgyárban sajátították el az alapokat, melyek nélkülözhetetlenek voltak egy sikeresen működő üzem indításához.

 

brands-background-61249ae571508384528497-3-61488dd08df8f462273044.jpg

 

1973-ban gördült le a szallagról az első Pepsi Cola Bőcsön, a nyári időszakban pedig napi 5000 hektolitert terveztek gyártani. Karácsonyra az első Rákóczi fantázianevű sör is elkészült, amely szintén nagy sikert aratott a fogyasztók körében. 1976-tól évente 500 ezer hektoliterrel nőtt a gyár termelése, megjelentek az ízesített üdítők is Gyöngy márkanévvel. 

1982-ben a diabetikus sör volt a sláger, melyet először az immár önállósodott Borsodi Sörgyár palackozott. Sőt, 1987-ben megérkezett a Borsodi Póló, az alkoholmentes sör a hazai gyártók között - szintén elsőként.

A rendszerváltás után természetesen privatizálták a sörgyárat, amely részvénytársasággá alakult. Egy híres cég, az Interbrew vásárolta meg. Egy jól működő, kitűnő infrastruktúrával rendelkező gyárat vettek meg a belgák.

1995-ben jelent meg az első dobozos Borsodi, melyet a népszerű Rolling Rock és a Stella Artois követett. 1996-tól a nemzetközi minőségbiztosítási előírásoknak is megfelelően működött a cég, amely itthon is egyre magasabbra tört. 

2003-ban jelent meg a Borostyán, amely egy igazán karakteres ízű sor volt, nagy népszerűségnek örvendett a fogyasztók körében. Egy limitált kiadású különleges sör is palackozásra került a 30. évforduló alkalmából. Európa legnagyobb silófestése Bőcsön történt, ez is ehhez az évhez köthető. 2004-ben jelent meg a speciális Q-pack technológia, amely a sor élvezeti értékeinek megtartása szempontjából volt fontos, mint később a Super Dry. Ez a projekt világújdonságnak számított, először került műanyag palackba a sör.

 

www_tvn_hu_dd7282e3899c343bbd4d6c79ad2fbbe0.jpg

 

2008-ban létrejött az AB-Inbev, amely már a világon is komoly tényező volt a sörgyártók palettáján. Nagyon komoly sörgyárak közé került az itthon is csúcsokat döntögető bőcsi üzem. 2009-ben a CVC Capital Partners vásárolta meg a tulajdonostól kilenc másik kelet-európai gyárral egyetemben, amely StarBev néven üzemeltette őket tovább. Kelet-Európa meghatározó konzorciuma jött létre ekkor.

2011-ben jelent meg a Borsodi Friss termékcsalád, az első ízesített sörökkel. A következő években - ahogy jelenleg is - folyamatosan jöttek az új termékek a Friss jóvoltából, manapság már minden, ízesített sört kedvelő fogyasztó kedvére válogathat a jobbnál jobb ízek között.

2012-ben az amerikai Molson Coors sörgyár tulajdonába került a StarBev. A gyár újkori történetének legfontosabb epizódja volt ez a tranzakció, olyan tulajdonosa lett a Borsodi Sörgyárnak, akinél a továbbfejlődés is garantálva volt.

2013-ban került piacra a Borsodi Super Dry, amely a különleges gyártási technológiának köszönhetően ugyan olyan ízt ad minden kortyra, mint az elsőre. 2014-ben a dobozokon olyan technológiát vezettek be, melynek köszönhetően könnyebben nyitható és tölthető a benne lévő sör. 2016-ban a Molson Coors a világ harmadik legnagyobb sörgyártójává lépett elő. 2017-ben pedig megjelent a hazai piacon a két különlegesség, a Borsodi Tüzes és a Borsodi Jeges. 

 

9-5-aktualitasboxok-360x425-01-ujkorszak-750x500-611cf5302e480684831305-61235fe1e27ef932985624.jpg

 

2018-ban a sörgyár alapításának 45. évfordulóján Németh András sörfőzőmester jóvoltából létrejött a Borsodi Mester, amely tradicionális sörfőző eljárással készül. A gyáron belül pedig komoly fejlesztéseket vittek véghez, a logisztikai rendszer is fejlődött, illetve a kereskedelmi partnerekkel is szorosabb együttműködést szorgalmaztak a továbbiakban.

2020-ban jelent meg a Hoppy névre hallgató világos, de mégis karakteres ízű sör, amely nekem is nagyon ízlik, pedig nem szoktam változtatni a régi szokásaimon - a sima világos a kedvenc -, ezúttal azonban a Hoppy meggyőzött erről. Júniusban az új termékcsalád második söre a Borsodi IPA is megjelent, amely a gyár első felsőerjesztésű söre. 2021-ben a Borsodi meggy és gyömbér ízesítésű Ale is csatlakozott társaihoz.

 

image00006-masolata-scaled.jpg

 

Vuleta Zsolt ügyvezető, kereskedelmi igazgató a következőket nyilatkozta a cég filozófiájáról:

„Küldetésünknek tekintjük, hogy munkánkkal tevékenyen hozzájáruljunk a hazai sörkultúra építéséhez, fejlesztéséhez. Az utóbbi években egyre inkább nő a sörök, különösen a minőségi sörök iránti kereslet, és ez azt igazolja, hogy jól végezzük a munkánkat."

Szilva János ellátási lánc igazgató, gyárigazgató hozzátette:

„A Borsodinál mindig is kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a lehető legmagasabb minőségű sörrel szolgáljuk ki a hazai fogyasztókat."

Igen. Egy borsodinak mindig is a sörök söre marad a Borsodi. Minőség, megbízhatóság, tradíció. Ez a három tulajdonság, melyet már az egész ország ismer a bőcsi sörgyár jóvoltából.

Boldog születésnapot Borsodi Sörgyár! :)

 

 

 

Források:

 

karnyujtasnyitortenelem.blogspot.com - A Borsodi Sörgyár története

Wikipédia - Borsodi Sörgyár Kft. szócikk

borsodisorgyar.hu

origo.hu - A borsodi sör története

borsodi.hu - Történetünk - Borsodi

hu-themator.museum-digital.org - ,,Az ország legmodernebb sörgyára"

beerporn.hu - Az új portfólió első darabja a Borsodi Hoppy, Itt a Borsodi IPA

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3318100506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása