A Borsod-Miskolczi Hitelbank épülete
2017. július 25. írta: Reiman Zoltán

A Borsod-Miskolczi Hitelbank épülete

1930-ban a középkori telke(ke)n álló házak "kárára" épült a Széchenyi utca 15. és 17. szám alatt klasszicista stílusban - Kozma Andor tervei alapján.

1895-ben - korabeli források szerint - a bank már működött a 17. szám alatt. A 15. szám pedig arról nevezetes, hogy 1768-ban nyílt meg Miskolc első kávéháza.

Az építését a Pesti Magyar Kereskedelmi Bank, a Hitelbank tulajdonosa finanszírozta. 

 

szechenyi_street_15-17_miskolc01.jpg

Az egykori Hitelbank épülete manapság. Fotó: wikipedia

 

Érdekesség, hogy 1925-ben a még meglévő 15. szám alatt üzletet nyitott Meinl Gyula - a Julius Meinl Wien képviseletében - cége. Az átépítés alatt elköltözött, de az első volt, aki az új épületet birtokba vette.

 

dsc_0005_8.JPG

fotó: Miskolc írásban és képekben 1.

 

,,Épülete kívülről iskolapéldája annak a stílusnak, amely a kivitelben a legmodernebb klasszicizmust adja. Mindenütt finoman megválogatott motívumok, egységes arányok, amelyeket nem bont meg és nem zavar semmi felesleges ciráda, vagy édeskés felesleges dísz. Amit a modern építészet és a modern lakberendezés produkál, azt úgyszólván mind elhozták ide, hogy az alkotás teljes és tökéletes legyen." - az avatón e szavakkal méltatták az épületet. Mennyivel szebb szavak, mint a Vigadó avatója utáni vélemények, amellyel a múlt héten foglalkoztunk. 

 

dsc_0003_7.JPG

,,A bank teljes személyzete az épület felavatásán 1931-ben." Fotó: Miskolc írásban és képekben 1.

 

2006-2007 között újították fel. A belső tér üveg tetejét - ami a fenti képen kicsit látható - a Franco kisáruházba betérvén ma is megtekinthetjük. Érdemes! 

 

Forrás:

Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 1.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr7212686405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása