Palóczy László, aki a ,,Haza háláját kiérdemelte"
2017. október 07. írta: Reiman Zoltán

Palóczy László, aki a ,,Haza háláját kiérdemelte"

Palóczy László (1783. Miskolc - 1861. Pest)

 

2bb8.jpg

Palóczy László 

 

Liberális reformpolitikus, Borsod vármegyei alispán, országgyűlési jegyző, a református egyház gondnoka, Borsod vármegye főjegyzője. A miskolciak "népképviselőnek" is nevezték. 

Református nemesi családban látta meg a napvilágot. Miskolcon a református kollégiumba járt, Pesten végezte jogi iskoláit. Nem származása, nem birtokai nagyságának köszönhette előrehaladását, hanem a saját tehetségének, tulajdonságainak. 

,,Ő volt az első, aki magyar törvényeket szerkesztett, előtte mindig diák nyelven (latinul a szerk.) készültek a magyar törvények."

1806-ban már a vármegyéje szolgálatában állt, mint tiszti alügyész. 

1825/27 között volt először országgyűlési képviselő. 1832/36 és 1839/40 között szintén követ, Szemere Bertalan oldalán az ellenzék tagja. Palóczy is ezt a négy alkalmat említi, több forrásban azonban ezektől eltérő adatokat találtam. A legtöbb helyen tévesen van az a bejegyzés, hogy az 1847/48-as országgyűlésen is tevékenyen részt vett. 

 

paloczy_laszlo_1.jpg

 Barabás Miklós festménye 

 

,,Borsod megye rendeitől az 1825/7., 1832/36., 1839/40. és 1843/44. években tartott országgyűlésekre, mint közakarattal kiválasztott követ elkülddetem."

 

A vallásszabadság kérdésével foglalkozott leginkább, harcolt a református hittársaiért, a reformátusok védelmezőjeként is emlegették. Javasolta, hogy magyar nyelven vezessék az országgyűlés jegyzőkönyvét. Nagy jártassággal bírt a magyar és a világtörténelemben, kortársai szerint szinte minden napra tudott valami érdekességet mondani az aznapra eső történtekről. 

 

,,Idézései elmések, mulattatók, egyben oktatók is voltak."

 

1839-től vármegyei másodalispán. 

 

73b47e03b95fc01cbc06bd25f4110b04_e1b1c3ea48a3c07745d4b1e5a2e14014.jpg

A családi kripta a templom alatt 

 

 

Az 1848-as országgyűlésen Miskolc képviselője, az országgyűlés korelnöke. 

1849-ben a kormányt egészen Aradig követte. Egy rövid ideig Gyulán bujdosott, majd visszament Aradra és itt adta fel magát a császári biztosnak.

A Habsburgok azzal alázták meg, hogy arra kényszerítették 1850. március 15-én német nyelven mondja el védőbeszédét. 

1850. áprilisában először kötél általi halálra, - teljes vagyonelkobzás terhe mellett - majd börtönbüntetésre ítélték. Szabadulás után visszatért szülővárosába, - 1854-ig nem hagyhatta el Miskolcot - visszavonultan élt, a református egyház gondnokaként.

1860-ban negyedmagával együtt felkérték, hogy írja meg az egy évtizede nem vezetett megyei közgyűlési jegyzőkönyveket. Ezt a feladatát is maradéktalanul teljesítette. 

 

paloczi1.jpg

A képviselőtársai által állított emléktábla 

 

 

1861-ben ismét elfogadta a nép akaratát, városunkat még egyszer utoljára képviselte az országgyűlésen, ismét korelnökként. 

Közkedvelt, rokonszenves politikus és jó szónok volt. "Kerekfejű puritán"-nak hívta kedvesen az országgyűlés közönsége. 

,,Mindenki figyelemmel fordult oda, midőn felemelkedett székéből a kedélyes öreg, a vastag, zömök alak, ősz hajával és nyírott bajszával."

Az Avasi Temetőben nyugszik. Temetésén Lévay József mondott búcsúbeszédet. 

Emléktáblája van az Avasi Templom déli oldalhajójában, melyet képviselőtársai állíttattak 1864-ben:

 

_20170926_122457.JPG

Palóczy László szavazatai az 1848-as üléseken 

 

,,Palóczy László. Az 1848. és 1861. országgyűlés képviselőháza korelnökének emlékül ki a képviselőház 1861. évi április hó 19. kelt határozata szerint: A Haza háláját kiérdemelte. Képviselőtársai."

Miskolcon utca viseli nevét. A Herman Ottó Múzeum Papszeri épületében van kiállítva az Aranytolla, amit a vármegyétől kapott álhatatos tevékenységéért.

Az Avasi Templom mellett található emlékműve és családi kriptája. 1869-re készült el, 600 mázsa szürke gránitból. Az emlékmű és kripta Vay Miklós, Izsó Miklós és Anton Wasserburger munkája. Szülőháza a Papszer 16. alatt található, Dobrossy István helytörténész emléktáblát szeretett volna elhelyezni rajta, sajnos ez nem valósult meg. 

 

dsc_0042_1.JPG

Palóczy aranytolla 

 

 

Három gyermeke volt (Tamás, Judit, Magdolna), s 10 unokája. Mély szomorúsággal vette tudomásul, hogy Judit leánya egy itt állomásozó császári tiszthez ment másodszorra férjhez. 

A Palóczy relikviákat Soltész Nagy Kálmán vásárolta meg városa számára, melyek megtekinthetők - a már említett aranytollal egyetemben - a Herman Ottó Múzeum Papszeri épületében. 

Kevés olyan nagyszerű polgára volt a városunknak, mint Palóczy László. Élete, munkássága példaként utat mutathat sokunk számára. Sajnos kevesen ismerik életét és munkásságát, de hátha ez a cikk is változtat rajta valamelyest. 

 

miskolc_paloczyutca_4.jpg

 A Palóczy utca Miskolcon, előtérben Lévay József szobra. 

 

Források:

 

Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 9.

Dobrossy István: Miskolc védett síremlékei 

wikipedia 

epa.oszk.hu.

kozterkep.hu 

minap.hu 

Lézerpont szerdák - youtube.com 

Palóczy László beszédei és írásai 1848-1849 című könyv 

www.gmmuzeum.sk 

oszk.hu

zoldkalauz.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr612896560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása