Szirma község és a Szirmay család
2017. október 17. írta: Reiman Zoltán

Szirma község és a Szirmay család

Miskolc-Szirma jelenleg csendes kertváros. Önálló településként is érdekes története, történelme van. Először 1343-ban szerepel írott forrásban Szirma neve, de akkor nem magára a településre utalnak, hanem Szirmay Márkra, a Szirmay család egyik ősére. 

 

2156244.jpg

 Szirma felülnézetből 

 

1616-ban pedig Miskolcon már létezett Szirma utca:

,,A Szirma utcában, az kismalom mellett, az Szinva mellett."

Ennek az utcának a nyomvonala valahol a mai Arany János utca vonalán lehetett. 

 

Tehát a 14. század közepétől igazoltan a Szirmay családé a település. 

Az alapításának körülményei vitatottak a mai napig. Az egyik verzió szerint egy nomád török eredetű népcsoport - besenyők - alapította legkésőbb a 12. század első felében. Az, hogy az innen eredeztetett "sirima" szó, az akkori török szlengben mit jelentett, inkább nem írom le, de állítólag a gonosz erők megtévesztése - a démonok miatt, vallási okokból - érdekében inkább jelentéktelenebb neveket adtak helységeiknek, gyermekeiknek egyaránt. 

A második verzió sokkal romantikusabb. A 19. században Szirmay Antal próbálta rekonstruálni a családja történetét. Élt egy Raak nevű vitéz, aki IV. Béla király 1242-ben kiadott oklevele szerint Sirminiumból (Szávaszentdemeter, Szerémség) származott. 

,,Amidőn a dühöngő tatár nemzet felbecsülhetetlen sokasága le akarta vágni a mi királyi fejünket, avagy a pogányság nyomorult igájába törekedett taszítani bennünket, vitéz bajnokként, harmincnyolc igen vitéz fivérével és atyafiával együtt hősiesen beavatkozván a küzdelembe, előbb, mint a saját fejét, a mi királyi fejünket megmentette."

 

szirmay_1417.jpg

A Szirmay család címere 

 

A csatában mind Raak úr, mind a fent említett rokonai a csatában elesnek, de a király nem felejt. 1245-ben gyermekeinek, a Szirmának nevezett Otthobornak, Jannusnak és Cheburkának adományozott egy Szántó nevű, Sajó melletti lakatlan területet. 

Összegezve, Szirmay Antal úgy gondolta, hogy a vitéz szerémségi származása miatt keletkezett a Szirma(y) elnevezés, illetve a címerükön lévő rákot a hős harcos nevéből - Raak - eredeztette. Raak úr létezett, a kapcsolatot viszont több történész kétségbe vonja. 

Az alapítás körüli bizonytalanságok csak szaporodnak, ugyanis van egy harmadik verzió is. 1707-ben kapott grófi rangot a család I. Józseftől. Szirmay István kapta a kutyabőrt. Ő úgy mutatta be családját a király színe előtt, hogy ősei a Honfoglalás korában Szkítiából érkeztek, ezen a helyen telepedtek le, a földnek pedig saját nevüket adták. 

Ember legyen a talpán, aki ezek közül az igazi történteket megállapítja. Maradjunk annyiban, hogy sok a bizonytalanság az alapítás körül. 

A 14. század közepétől egy Szent Ilonáról elnevezett kápolna állt a településen, katolikus használatban. 

1552-ben ott volt Eger ostrománál egy Szirmay, bár ő nem szirmai, tette, hősiessége említést érdemel. Szirmay Pál a Bebek-bástyát védte. Sikeresen. 

 

2625-1928_001a.jpg

Korabeli cikk a Klein kastélyról 

 

 

1595-ben egy kezdetleges fa templom is állott Szirmán, melyet a református gyülekezet használt. 

A 16-17. század fordulóján a török hódoltsághoz tartozott. 

1674-ben lakói elhagyták a települést a török sanyargatásai, illetve a Sajó folyó gyakori áradásai miatt. Sok forrás szerint csak a Rákóczi szabadságharc után népesült be ismét, bár az 1709/10-ben tomboló pestisjárvány itt is pusztított a hivatalos adatok szerint, tehát teljesen mégsem néptelenedhetett el. Érdekesség, hogy lakói nagy része ekkor Szirmabesenyőre költözött.

,,Szirmay István 1694-ben, I. Lipót királytól kiváltságlevelet eszközölt, hogy a török hódoltság alatt ellehetetlenedett és félig elpusztult Szirmáról jobbágyait átköltöztethesse Besenyő, Sajókeresztúr és Alsókelecsény pusztán maradt helyeire, és az családi nevéről Szirmabesenyőnek elnevezhesse."

Lipót ezt 1695-ben engedélyezte. Szirmabesenyőt ezek után 1945-ig a Szirmay család leszármazottai birtokolták.

 

szirma.jpg

A görög katolikus templom 

 

Szirmay István élete fordulatokban és kalandokban bővelkedett. Volt Lipót császár követe Lengyelországban és Thökölynél, pár évvel később már Thököly megbízásából tárgyalt volna Bécsben, ha börtönbe nem kerül miatta. 1701-ben pedig Rákóczival együtt került börtönbe, de őt ártatlannak nyilvánítják. 1693-ban bárói, 1707-ben, - mint említettem - grófi címet kapott. 1711-ben hunyt el. 

Református kőtemploma a 18.században épült, amelyen a tornyokat csak 1871-ben fejezeték be. (1784/85-ben építették) Római katolikus templomot viszont csak 1874-ben kapott a falu. A településen található még egy görög katolikus templom és egy Baptista imaház.

1903-ban Klein Mór kastélyt építetett Szirmán. Nem akárkik voltak a tervezők, Lajta Béla és Lechner Ödön. Az épületnek ma már nyoma sincs, 1944-ben a németek felrobbantották. 

A Nagy-Miskolc project részeként 1950-ben csatolták Miskolchoz. 

Szirma mindig jelentős szerepet játszott városunk élelmezésében. Elsősorban a zöldségtermesztésben jeleskedtek.

Jelenleg Miskolc egyik legélhetőbb kertvárosa, csendes, nyugodt, falusias jellegű. Ugyan városunk része, de még megőrizte vidékies jellegét. 

 

1297641376_06.jpg

 A református templom 

 

Források:

 

Két tanulmány és válogatott források Szirma történetéhez című könyv 

wikipedia 

nagyvofely.hu

miskolcigorog.hu

martinkertvaros-plebania.hu

Szirmay Gábor: A szirmai és a szirmabesenyői Szirmay család története 

miskolc.blogspot.hu

lajtaarchiv.hu

wikibooks.org 

panoramio.com 

migorkat.hu

szirma-reform.gportal.hu

Kiss Lajos: Magyar földrajzi nevek etimológiai szótára 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr2412929641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Regelek 2017.10.21. 10:23:04

Köszi a cikket! :)

Reiman Zoltán 2017.10.22. 08:56:45

Köszönöm, hogy elolvastad ezt is! :)

teveve 2020.11.01. 22:24:24

Érdekes volt, főleg a középkori története, ami számomra teljesen ismeretlen volt.
Van Szirman egy Mohostó utca, félkör ívben egy zöld terület körül. Arról nincs információ, hogy miről kapta a nevét? Lehetséges, hogy egy tőzegmoha láp volt itt valamikor a kertek helyén?

Reiman Zoltán 2020.11.02. 04:33:43

@teveve: Sajnos erről nincs információm.
süti beállítások módosítása