A Juno szálló tragédiája
2018. január 13. írta: Reiman Zoltán

A Juno szálló tragédiája

Görömbölytapolca 1950-ben került városunkhoz, bár előtte Szentpáli István polgármester idejében egy részét már megszerezte Miskolc, ivóvízkészletének biztosítása érdekében. A település már az őskorban is lakott volt, később pedig a városrészben talált földvár és a Leányvár a bizonyíték a folyamatos lakottságára. A Miskóc nemzetség ősi tulajdona, a Barlangfürdő előtt megtalált 11. századi kis templomban volt a temetkezési helye a családnak több száz éven keresztül. A török uralom alatt elnéptelenedett, majd 18. századtól kezdődően ismét megtalálták értékeit. 1934-ben nyilvánították üdülőhellyé és ekkor indult gyors fejlődésnek. Az egész világon egyedülálló a melegvizű karsztforrása. A szocializmusban is kedvelt üdülőhely volt, a rendszerváltás után azonban kissé lelassult fejlődése. Ennek ékes példája sajnos az egykori virágzó szálloda, a mindenki által kedvelt Juno vesszőfutása.

 

090421ezer4.jpg

Fotó: urbexhungary.blog.hu 

 

Az  egykori Juno szálloda Miskolc ikonikus épülete volt, országos hírű, a belföldi és a kelet-európai turisták kedvelt üdülőhelye, utazási célpontja. Manapság a történelem ítéletét várja elhagyatva, lerobbanva. Annyiszor felröppent már a híre gazdag új tulajdonosnak, gazdag külföldi befektetőnek, de eddig nem lett belőle valóság. 

 

image016.jpg

Fotó: urbexhungary.blog.hu, Jaszy Photo.

 

1974-ben nyitott meg a három csillagos új szálló, melyet Pleisz Antal tervei alapján építettek. A 14 emeletes létesítmény szintenként 10 kétágyas és 2 háromágyas, összesen 108 szobával rendelkezett. 200-250 férőhellyel a szocialista építészet büszkesége volt, több "testvére" található - közöttük sokuknak jobb sors jutott - szerte az országban. Kaszinót, diszkót, drinkbárat, konyhaüzemet, sztriptízbárt, illetve egy import cikkeket árusító boltot (csodabolt volt a nyolcvanas években, Fanta, adidas, nyugati csoki, lego) is találhattunk az egykori épületben. A közelben a sportolási lehetőség is adott volt, teniszpályakat lehetett bérelni a szomszédságában. 

 

image002_3.jpg

Fotó: urbexhungary.blog.hu, Jaszy Photo.

 

A rendszerváltás után a Hungarhotels tulajdonába került, 1993-ig ők voltak az üzemeltetői. 1993-97-ig Juno Trade, 1997-ben Juno Active, majd Juno Viking, 1999-ben Juno Dália, végül 1999 októberétől Juno Sun Hotel néven üzemelt. Ekkor már a kor igényeinek megfelelően szauna és szolárium is található volt a szállodán belül. Ideális helyszín volt céges rendezvények számára, tanácskozások, baráti összejövetelek tartására. 

 

fb_img_1515569078043.jpg1978, a Miskolc a múltban Facebook csoport képe

 

image004_3.jpg2015, az urbexhungary.blog.hu képe, Jaszy Photo

 

A szálloda paraméterei:

  • 9200 négyzetméter belső terület
  • 8100 négyzetméter parkosított földterület
  • 108 szoba, ami 200 szobává alakítható
  • 800 négyzetméter konferencia terem
  • 2000 négyzetméter étterem
  • 500 négyzetméter társalgó
  • 350 négyzetméter presszó
  • 350 négyzetméter különterem
  • 350 négyzetméter mélygarázs
  • 2000 négyzetméter egyéb helységek, mely(ek) akár medencévé is alakíthatóak

 

fb_img_1515569099087.jpg1978, a Miskolc a múltban Facebook csoport képe

 

2001-ben végleg bezárták, azóta nem működik, illetve működik egy telefonos cégnek az adotórnya a tetején. A közelmúltban több internetes fórumon is hirdették az épületet. Egy 2016-os cikkben a tulajdonos reménykedve nyilatkozott, hogy a várva várt befektető már a kapuban toporog, sőt, már nagyon közel állnak a megegyezéshez. A dologból nem lett semmi, azóta is várja a csodát a jobb sorsra érdemes épület. 

 

fb_img_1515569742257.jpg

1968, a Juno alapjai. Szojka Ágnes cikkgyűjteménye

 

A felújítás állítólag óvatos becslések szerint is körülbelül 6 milliárd forintba kerülne, ami érthetően sok befektetőt elriaszt. A közelében nemrégiben építettek egy nagyobb szállodát, gondolom nem véletlenül. Azt mondják a szigetelése rendkívül rossz az épületnek, nyáron túl meleg, télen túl hideg, ezért nagyon hiányzott mindvégig a légkondicionáló rendszer belőle. A jelenlegi tulajdonos úgy hirdeti, hogy termálvizes szállodává alakítható a felújítás során.

 

 

Az Urbex Hungary csapata 2015-ben járt az épületben

 

Összegezve, adott egy patinás épület városunk üdülőövezetében, amely nem kell senkinek, mert a megvásárlás - 780 millió forintért hirdetik manapság - és a rendbehozatal iszonyatos összegeket emésztene fel. Nem lehet biztosan tudni lenne-e annyi vendég - bár nem csak szálloda-funkcióban lehet gondolkodni -, amennyi régen volt. Ha a strand második üteme elindul, - a termálvizet már megtalálták a föld alatt - újból felkeltheti potenciális befektetők érdeklődését az ingatlan.

 

fb_img_1515569674619.jpg

 

 

Tapolca a Barlangfürdő, az Avalon Park és a szabadtéri strand után talán visszakapja az egyik elveszett idegenforgalmi ékkövét egyszer. A keszthelyi nagytestvér például remekül működik építése óta, bár kétségtelen, hogy a Balaton-part vonzóbb turistaközpont, főleg a rendszerváltás utáni Miskolctapolcával szemben.

 

fb_img_1515569717384.jpg

A Juno környéke régen és ma, a Miskolc a múltban Facebook csoport képe

 

Én, ha az egykori szálloda környékén járok, mindig szomorúan tekintek fel az objektumra, - akárcsak az egykori Korona szállóra a Belvárosban - pedig fénykorában nem is láttam az épületet. Még a strandolókra is bánatosan, mégis méltóságteljesen, de megkopott tekintellyel tekint a Juno felirat, az egykoron a város büszkeségének tekintett, vendégek tízezreit kiszolgáló "monstrum" tetejéről. 

 

Források:

 

miskolcadhatott.blog.hu - Elhagyatva Miskolcon: A Juno szálló egykor és most - videóval 

minap.hu - Az elhagyatott Juno szállóban barangolunk, Van 780 milliója? Vegye meg! Most jó fogás a Juno.

boon.hu - Videó: Mi lett veled Hotel Juno?

Urbex Hungary képei, írása

egykor.hu - Miskolctapolca - Hotel Juno

Dobrossy István: Miskolc írásban és képekben 7. - Tapolca 

nlcafe.hu - Videón a miskolci kísértethotel

szantograf.hu - Juno Hotel - a lengyel bányászok üdülője - az orosz turisták célpontja - itt legyeskedett Fenyő János médiacézár

epiteszforum.hu - Miskolctapolca turisztikai fejlesztése

ingatlan.com - Hotel Juno hirdetése

napielet.hu - Tapolcza blues IV.

Jaszy Photo

A Miskolc a múltban csoport képei

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr3813561419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KissGecihuszár 2018.01.14. 10:44:24

Nem vagyok építész-mérnök, csak villanyász, ill van némi fogalmam a légkondicionálás/légcsere mibenlétéről, annak gép és helyigényéről, így bátran állítom, itt csak a dózer/robbantás/egyéb bontás jöhet szóba, kb. mint a "legendás" Volga szálló esetében. Ami Keszthelyt illeti; inkább ne említsük; csak azért megy aránylag jól a Helikonnak, mert más, vele 1 súlycsoportban lévő hotel (már és még?) nincs a városban, talán nem véletlenül. Ha Miskolc úgy állna, mint szűkebb (ideiglenes) pátriám, azaz Keszthely és környéke, már rég kitört volna a miskolci forradalom, mert Keszthely szépen lassan
(inkább gyorsan) csúszik lefelé a végső összeomlás irányába, ugyanis a városban és környékén nincs az év 365 napján, napi 8, vagy 16 órában üzemelő gyár, üzem, vállalat, mely melót és ezzel nagyjából kiszámítható megélhetést lenne képes adni mondjuk 3000 keszthelyi,ill környékibeli polgárnak, ugyanis 20 ezer embernek nem tud az idegenforgalom melót adni, pláne nem az egész évben! Nomármost, amennyiben nincs stabil meló, úgy nincs átlag feletti fizu sem, ergo nem jut olyan időtöltések, szolgáltatások igénybevételére sem, melyre a havi konstans költések után megmaradó dellából lehet áldozni. Sajnos, ez a jelenség -ha nem is olyan mértékben, mint K.helyen- Miskolcon is fennáll, s ez mindaddig így lesz, ameddig a Miskolci átlagbér el nem éri mondjuk a győrit, melyhez nem kell egyéb, mint egy fullos (elektromos) autógyár és a rá épülő beszállítói hálózat, melynek lesz majd olyan multiplikátor hatása, hogy csak pislogni fog mindenki a városban, mint az a bizonyos breki a helyi kocsonyában és akkor lehet majd Tapolcán is ilyen meg olyan attrakció, exclusive kapacitások, erre építve akár 5 csillagos hotel(ek) is. Ez nem más, mint "rohadék" közgáz, melynek törvényeit a "kíméletlen" piac írja, ergo ott nincs helye érzelmeknek, érzelgősségnek! Ott csak az EUR, CHF, USD, JPY, NOK zenéje szól,semmi más...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.01.14. 13:40:20

Kommunista formedveny.remelem eltakarjtjak mihamarabb onnan.

nyelv-ész 2018.01.14. 14:14:43

Sajnos ezeknek a 60-as, 70-es években épitett "csodáknak" a többsége reménytelen, nem éri meg modernizálni, mert az már vetekszik egy korszerű új hotel költségeivel. Másrészt lehet, hogy 108 szobás hotelt nem is éri meg üzemeltetni, legalábbis olyat nem, ahol mind a 108 szoba azonos komfortfokozatú.

antisocialnetwork 2018.01.14. 16:15:14

@KissGecihuszár: És ez érvényes az egész szépmagyarország nagyobb részére.

Alick 2018.01.14. 17:27:05

@FILTOL: Épül majd a helyére stadion.

DFK 2018.01.14. 19:25:52

Valószínüleg az épületet nem éri meg felújítani. Majd az idő vasfoga eleszi. Addig emlékeztet egy olyan korra, ahol a silányság volt a nyerő.

hopp11 2018.01.15. 01:21:31

1. A cikk negatív hangvételéről... A rendszerváltás után valóban visszaesés volt Tapolcán - mint általában Miskolcon minden tekintetben. Ez mára egyáltalán nem igaz, Miskolc - és benne Tapolca - idegenforgalma évròl évre rekordokat dönt. Keszthelynél Miskolctapolca nagyságrendekkel nagyobb idegenforgalmat produkál. Érdemes lenne egy ilyen iromány előtt a tényeknek utánanézni. Tehát a cikk sugalmazásával ellentétben egyáltalán nem a turizmus hanyatlása oka a Juno "halálának". Már csak szért sem lehet ez az ok, ugyanis évente épül kb egy új szálloda Tapolcán. A korábbi és mostani fotó is a hanyatlás hamis vádját próbálja igazolni. Csak azt felejti el megemlíteni a szerző, hogy a korábbi kép a nyaralási szezon közepén volt, a későbbi meg télen. Ennyi erővel bármelyik felkapott üdülòhelyròl lehetne hasonló átverős képeket készíteni. (hogy miért okoz egyeseknek örömöt Miskolcról negatív híreket közölni, rádásul hamisan, valótanságok alapján, ezt sosem fogom megérteni)
2. Az én infóim szerint egyébként a rendszerváltás után egy egykori miskolci születésű holocaust-túlélő vette meg a hotelt. Ő Svédországban élt, csak miskolci gyökerei miatt tudták rábeszélni a vételre. Valameddig működött így-úgy, de a tulaj meghalt - kora alapján nem meglepően - , a leszármazottainak viszont semmit nem számított Miskolc, így a hotel se. Ezt követően már senki nem foglalkozott az egésszel, enyészetnek indult. Eztán egy magyar ingatlan-befektető tulajdonába került, aki csak azt várta, mikor adhatja el valakinek. Úgy tűnt, a szerencse rámosolyog, ugyanis az utóbbi 7 évben olyan
brutális fejlődésnek indult a miskolci, és különösen a tapolcai turizmus, hogy a vevòjelöltek sorban álltak a Juno-ért. Kifejezetten szakmai befektetők, szállodákat üzemeltető nemzetközi cégek versengtek érte. Amerikai, spanyol, belga, izraeli, stb. cégek terveztek itt luxus-hotelt nyitni. Ez kb 2 éve volt. Azóta csak a nagy csend. A legutolsó infóm - nem hivatalos, csak hallomás -, hogy az egyik emeleten statikai problémákat találtak. Ez mindenestre magyarázhatná, miért párologtak el a vevőjelöltek. Vagy vissza kéne bontani a hotelt az említett emeletig, vagy egyéb módon rendbehozni. Az amúgy is meglévő hatalmas felújítási költségek mellett ez már talán soknak tűnik.
3. Szerintem a Juno nem ékköve Tapolcának. Eleve nem szép, inkább csúnya. Valóban a szocializmus idején emblematikus szállodája volt nemcsak Tapolcának, de egész Miskolcnak. Elsősorban a mérete miatt. Most, a robbanásszerűen növekvő miskolci turizmusnak égető szüksége volna minden szállodára, a hatalmas Juno-ra különösen. Azért az tény,hogy az elmúlt években min. 1 új hotel épül a városban, szóval a Juno férőhelyeinél több épült már. Most is épül közvetlenül a Juno mellett egy új. Ha valaki eltüntetné a Juno-t, rengetegen jelentkeznének, hogy a kiváló telken szállodákat építsenek, ott ugyanis több is elférne. Vagy egy hatalmas. De mivel a befektető azért vette meg, hogy eladja, nem fogja felrobbantani. Szóval, patthelyzet.

hopp11 2018.01.15. 01:47:48

@KissGecihuszár: A miskolci szállodákat nem a miskolci lakosok töltik meg. :)
A miskolci átlagbér amúgy köszöni, szépen emelkedik. Bár a győri nyilván nagyobb.
2016-ban volt egy ststisztika, hogy a nyári utazási szezonban mely városokból fogalták le a legtöbb utat. (nyilván nem a saját városukba) Azt hiszem, az első 6-ot sorolták fel, Miskolc nem volt köztük. 2017-ben ugyanezen listán Miskolc a 3. volt. Úgy, hogy az első Bp volt. Tehát Bp-et nem számolva, 2017 nyarán miskolciak voltak a második legnagyobb számban nyaralni.

Reiman Zoltán 2018.01.15. 02:09:54

Köszönöm a véleményeket!

Reiman Zoltán 2018.01.18. 09:03:03

@hopp11: Ezt olyasvalaki írta, akinek savanyú a szőlő? Vajon ki lehetett az?
süti beállítások módosítása