Diósgyőri győzelmek a Ferencváros otthonában
2021. január 21. írta: Reiman Zoltán

Diósgyőri győzelmek a Ferencváros otthonában

Egészen hihetetlen győzelmet aratott a minap Budapesten - a Groupama Arénában - a Diósgyőr. A vidéki csapatok amúgy sem győzni járnak a fővárosba, ez a miskolci piros-fehérekre is hatványozottan igaz. Nézzük most a diósgyőriek Ferencváros elleni győzelmeit. Nem kell túl sok mérkőzést sorra vennünk, sajnos. A tegnapi volt az ötödik a közel 100 esztendős párharc során.

 

6_16.jpg

Diósgyőr-Ferencváros mérkőzés Miskolcon. Felismertek kik vannak a képen? Forrás: erdelysport.hu

 

Az első mérkőzés az Üllői úton

Az első tétmérkőzésre a két csapat között 1924. június 7-én került sor. Az országos bajnoki címért harcoltak a felek, Budapest bajnoka (és ebben az évben a második helyezettje is) a vidéki kerületek bajnokai ellen vették fel a harcot. A négy közé kerülésért, azaz rögtön az első fordulóban összekerült a fővárosiakkal a vasgyári alakulat.

Ferencváros - Diósgyőri VTK 

2-2 (2-1, 2-2, 2-2) h.u.

Üllői út.

DVTK: Kozusnyik - Szabó, Posteiner - Chojka, Müller, Ferenczy - Páva, Völker II., Bova, Presovszky II., Völker I.

FTC: Amstel - Takács II., Hungler - Fuhrmann, Sándor, Blum - Tóth, Lyka, Kelemen, Nikolsburger, Kohut.

Idéznék a sportlap tudósításából:

,,Nemhiába ,,vasgyári" csapat a DVTK, szinte ,,vas"-ból van minden tagja. Ilyen keménykötésü, tempóálló és lelkes csapatot már régen láttunk Budapesten." 

(Nemzeti Sport - 1925. június 8., 1. oldal)

 

img_20210121_172217.jpg

 

Szinte szuperlatívuszokban ír a tudósító a DVTK teljesítményéről. És valóban, óriási bravúrt hajtottak végre, vidéki csapatként ,,rángatták meg az oroszlán bajszát."

Mivel nem tudták döntésre vinni a felek, két nap múlva ismét összecsaptak Ekkor szintén jól játszottak a vendégek, azonban egy góllal alulmaradtak a döntőben az MTK-tól vereséget szenvedő FTC-vel szemben (1-2, gólszerző Chojka).

 

Statisztika

Nézzük a száraz tényeket. A Diósgyőr eddigi története során bajnoki mérkőzésen - a fent említett kettő nem volt az, a statisztikákban nem szerepel! - 102 alkalommal játszott a fővárosiakkal, ebből 66-szor a Fradi, 19-szer a DVTK győzött, 17 alkalommal megosztoztak a pontokon. 

Vendégként a mérleg még elszomorítóbb. Az 55 mérkőzés során - a tegnapival együtt - mindösszesen ötször győztek a piros-fehérek. 

 

unnamed_28.jpg

Egy kép szintén Diósgyőrből, 1992-ből. Forrás: tempofradi.hu.

 

Volt még egy mérkőzés, melyet szintén nem tartalmaznak a statisztikák. Az FTC amatőr csapatával játszottak diósgyőriek az első NB2-es korszak (ekkor NB B-nek hívták) alkalmával, amely a másodosztályú bajnokságban edződött. Ki is kaptak tőlünk 4-1-re az 1938. december 4-én sorra kerülő mérkőzésen.

 

1940/41: az újonc megtréfálta a bajnokot 

A különböző ilyen-olyan okok miatt történő visszalépések miatt 1940 nyarán lehetőséget kapott az akkor DiMÁVAG néven szereplő vasgyári gárda, hogy a legjobbak között induljon. Éltek is a lehetőséggel...

Az első NB1-es bajnoki mérkőzésen az Üllői úton győzelemmel kezdtek, nem kis meglepetést okozva. A későbbi bajnok zöld-fehéreket saját közönsége előtt fektették kétvállra.

Így ír a Felsőmagyarországi Reggeli Hírlap a diósgyőriek sikeréről (akar a mostani siker után is lehetett volna ez a tudósítás szövege):

,,A DiMÁVAG világraszóló teljesítménye!

- Budapesten legyőzte a Ferencvárost -

Megtörtént!... Amire a legvérmesebb izgulók is csak félve gondoltak - bekövetkezett! A DiMÁVAG remek együttese saját otthonában, saját publikuma előtt győzte le a a magyar futball dédelgetett primadonnáját, a bajnokságban nagy fölénnyel vezető és eddig még veretlen Ferencvárost. A DiMÁVAG oroszlánként küzdve felülmúlta önmagát és túlhaladva minden várakozás, fennállása óta legnagyobbat produkálva eddigi sikereire feltette a koronát."

(Felsőmagyarországi Reggeli Hírlap - 1941. március 4., 5. oldal)

(Na jó, az utolsó mondat második fele nem feltétlenül illene a tegnapi sikerhez)

 

img_20210121_172154.jpg

 

Ferencváros - DiMÁVAG 

0-1 (0-0)

Üllői út, 12 000 néző.

Ferencváros: Csikós - Szoyka dr., Tátrai - Sárosi III., Polgár, Lázár - Kalocsai dr., Kiss, Jakab, Sárosi dr., Gyetvai.

DiMÁVAG: Gáspár - Bohus, Felföldi - Kalocsay, Túrán, Barta - Füzér, Berecz, Fazekas, Barna, Turbéki.

A gól a 84. percben esett:

,,Tátrai egy pillanatig nem vigyáz Füzérre (egyetlen játékos sincs a Ferencváros térfelén). Füzér a Berecz által előrevágott labdára pompás lendülettel indul, a ferencvárosi hátvédek elmaradnak és Csikós most már hiába fut ki a csatár elé, csak érinteni tudja Füzér helyezett labdáját és az a kapusról lassan a hálóba pereg.

1-0-ra vezet a DiMÁVAG!"

(Nemzeti Sport - 1941. március 3., 3. oldal)

És pont három héttel a mérkőzés után bemutatkozott a magyar válogatottban az első diósgyőri, Berecz István...

 

1971/72: győzelem a Népstadionban 

Mondanom sem kell, ezen a mérkőzésen sem a DVTK volt a mérkőzés esélyese. Idéznék most Varga Lajos könyvéből, aki Sikora Ferenccel készített interjút. 

,,Nehezen boldogultatok a pesti csapatok ellen.

- Te, ezt a mai napig sem értem, miért mentünk oda szinte mindig a vereség tudatával. Nagy ritkán döntetlent, igen kevésszer győzelmet is szereztünk. Egyszer azonban a Népstadionban a szünetben bejött Szepesi György az öltözőnkbe. Azt kérdezte, mi lesz Flóriék ellen. Azt válaszoltam, hogy megverjük a fradit. Meglepődött és nevetett. Miért? - kérdezte megint. Mert húsvétkor még soha nem kaptunk ki. És így is lett. Nyertünk 1:0-ra."

(Varga Lajos: A futball-labda diósgyőri útja, 307. oldal)

De most nézzük a mérkőzést:

Ferencváros - Diósgyőri VTK

0-1 (0-1)

Népstadion, 5000 néző.

FTC: Vörös - Novák, Páncsics, Bálint, Megyesi - Vépi, Kű - Szőke I, Branikovits, Albert, Rákosi.

DVTK: Veréb - Hajas - Oláh, Görgei, Salamon, Hajdú - Földesi, Sikora - Druzsin, Tábori, Vass.

,,A 16. percben Gass a jobb oldalon négy ferencvárosi játékoson átcselezte magát és mintegy 20 méterről, a jobbösszekötő helyéről, óriási gólt ragasztott a jobb felső sarokba. Vörös mozdulni sem tudott a váratlan, jól eltalált lövésre."

(Népsport, 1972. április 2., 2. oldal)

 

img_20210121_185552.jpg

Észak-Magyarország

 

Természetesen a ferencvárosi közönségnek nem tetszett a mérkőzés alakulása, különösebb helyzet nélkül teltek a percek. A 70. minutumban Bálint esett el a 16-oson belül, a játékvezető nem ítélt büntetőt. Ekkor óriási tüntetésbe kezdett a közönség, a játékvezetők és a csapatok az öltözőbe vonultak. Öt perc kényszerszünet után folytatódott a mérkőzés. 

Az utolsó öt percben sok helyzetet dolgozott ki - és hagyott ki - a Fradi. A 90. percben Mucha esett el a büntető területen belül, a játékvezető nem mert továbbot inteni. Novák büntetőjét azonban Veréb megfogta! Hiába tartott a meccs 96 percig - akárcsak tegnap -, nem tudott egyenlíteni a zöld-fehér gárda.

 

1998/99: micsoda csapat lehetett volna!

1998. október 24. A következő győzelem napja. Egészen parádés őszt produkáltak Tornyi Barnabás tanítványai. És mi lett volna, ha nem fogy el a pénz, és nem jön a csőd... Sajnos ezt már sosem tudjuk meg. 

 

img_20210121_200915.jpg

Észak-Magyarország

 

Több mint ezer diósgyőri tombolt az Üllői úton ezen a mérkőzésen. A mérkőzés eredménye nem tükrözi hűen a két csapat közötti különbséget, akár egy tucat gól is kerülhetett volna Udvarácz hálójába. A végén mégis majdnem a zöldek egyenlítettek... A múltkori írásomban pontatlan voltam, nem Nyilasi Tibor, hanem - Fekete Zsuzsa írásából tudom pontosan - Kiss László pályaedző mondta: ,,Akkorát még nem fordult a világ, hogy a Diósgyőr nyerni tudjon az Üllői úton!" - dehogynem!

 

img_20210121_200624.jpg

 

Ferencváros - Diósgyőri FC

3-4 (1-2)

Üllői út, 10 000 néző.

FTC: Udvarácz - Telek, Kriston(Simon), Vámosi(Jagodics), Mátyus - Nyilas, Schultz, Kovács B.(Vincze O.), Nagy N. - Bükszegi, Szabics. 

DVTK: Nota - Téger, Szmiljanics, Kuttor, Kovács T. - Túróczi(Babos), Kiser, Szabó T.(Kákóczki), Buzás - Kulcsár(Szabados), Egressy.

,,9. perc: Szabadrúgáshoz jutott a vendégcsapat a ferencvárosi kaputól 22 méterre, a balösszekötő helyén. Kulcsár jobbal kilőtte a jobb felső sarkot. 0-1.

(...)

18. perc: Egressy futott el a bal oldalon, ballal pontosan adott középre, Mátyus - nem tudni miért - elengedte a labdát, amelyet a válogatott védő mögött érkező Kulcsár bevetődve, hat méterről, jobbal a kapu bal oldalába küldött. 0-2.

(...)

73. perc: Szabó Tibor a ferencvárosi térfél közepéről a jobb szélen megindulva Tégert hozta játékba, a védő laposan, pontosan adott középre, s az érkező Egressy nyolc méterről, jobbal könnyed mozdulattal lőtt a bal alsó sarokba. 2-3.

(...)

84. perc: Szabó Tibor a tizenhatos jobb oldali sarkánál hosszasan nézte, kinek is passzolhatna, s miután nem akadt jelentkező, ballal, váratlanul lövésre szánta el magát. A labda a meglepett Udvarácz mellett a bal alsó sarokba került. Óriási potyagól volt! 3-4.

(Nemzeti Sport - 1998. október 25., 3. oldal)

Csak egy megjegyzés az utolsó gólhoz: abszolút nem volt potya, Szabó Tibor szenzációsan látott a pályán, nagyszerű helyzetfelismerés volt! De nézzük meg az összefoglalót!

 

 

De jó lenne, ha lenne egyszer újra lenne egy ilyen csapatunk! Akár már jövőre!

 

2009/10: Félbeszakadt mérkőzés, a szezon végén kieséssel

Figyelmeztető jel lehet a csapat számára, hogy a (tegnapig) utolsó győztes mérkőzés a Ferencváros otthonában az adott szezon végén kieséssel végződött. A Diósgyőri VTK centenáriumi évében szégyenszemre kieséssel "ünnepelt". Hiába jött a sokak által - általam is - várt mester, Tornyi Barnabás. Sajnos a játékosok sem akarták a bentmaradást...

 

img_20210121_203548.jpg

 

Az Üllői úti győzelem még Aczél Zoltánnal ért minket, a biztos diósgyőri előny birtokában a hazai szurkolók botrányt rendezték, így a mérkőzés a 69. percben félbeszakadt. A találkozó három pontját 3-0-val a Diósgyőri VTK kapta, a Ferencvárost pályabezárással és hárommillió forinttal büntették. 

 

 

Ferencváros - Diósgyőri VTK

1-3 (0-1)

Üllői út, 4 000 néző.

FTC: Megyeri - Lowton(Joaquin), Dragóner, R. Wolfe, Alcantara - Morrison Ashmore - Kulcsár D., Rósa D.(Pisanjuk), Tóth B. - Ferenczi.

DVTK: Kovács Z. - Bognár Zs., Milicsics, Jeknics, Vukadinovics - Búrány - Takács P., Huszák, Ivancsics, Lippai - Balajti(Szabó V.).

,,17. perc: Ivancsics ívelt be szabadrúgásból, a labdába Morrison furcsán fejelt bele, amely a földről felpattanva éppen Huszák elé pattant, ő jobbal kilenc méterről a jobb alsó sarokba lőtt. 0-1.

49. perc: Ivancsics szabadrúgása után Jeknics hat méterről a kapu jobb oldalába csúsztatta a labdát. 0-2.

56. perc: Lippai középre ívelt, Megyeri rosszul mozdult ki,  és a labda úgy vágódott a bal alsó sarokba, hogy középen nem ért hozzá senki. 0-3.

 

2020/21: Elérhető-e a bentmaradás?

És elérkeztünk a jelenhez, a tegnapi mérkőzéshez. Erről nem készítek statisztikákat, hiszen láthatjuk/láthattuk a találkozót, olvashatunk róla rengeteget.

A nagyon soknak tetsző hét pontos lemaradásból máris négy pont lett. Ha netán Paksról is elhozza a csapat a három pontot vasárnap, utolérjük a mezőnyt. 

 

dszzs20210120003.jpg

Forrás: m4sport.hu

 

A reménytelen mentális és fizikai állapotban lévő csapatot - persze vérfrissítés ezért kellett - a horvát mester nagyon jól összeszedte, ez jól látszott, noha csak egy mérkőzést láttunk. Nagyon remélem folytatjuk ezt a formát, hiszen mit sem ér a listavezető elleni bravúr, ha a kötelezők nem jönnek!

Addig is szurkoljunk a csapatnak, reméljük minél előbb a lelátóról is tudunk majd! Hajrá Diósgyőr!

 

 

 

Forrás:

 

Nemzeti Sport - 1925. június 8., 1929. augusztus 4., 1941. március 3., 1998. október 25.

Népsport - 1972. április 2.

nso.hu - Csaknem négy év után szerezne újra pontot a DVTK az FTC otthonában

Felsőmagyarországi Reggeli Hírlap - 1941. március 4.

Varga Lajos: A futball-labda diósgyőri útja

Észak-Magyarország - 1972. április 2.

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr1016398522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2021.01.23. 10:37:15

Remélem a zöld majmokat kizárják az Nb1-ből. Innen nézve szerdán kiderült melyik jelenleg a legjobb Nb2-es csapat!...
süti beállítások módosítása