Ötven év a magyar kultúra szolgálatában
2022. április 07. írta: Reiman Zoltán

Ötven év a magyar kultúra szolgálatában

Ebben a bejegyzésemben Kletz Lászlóról fogok írni, hiszen a kivételes képességű képzőművész-menedzser idén áprilisban fél évszázada van a pályán. Munkássága mellett szó nélkül elmenni nem lehet, a szikszói születésű művész Miskolc óriási értéke. Én ezzel az írással szeretném megajándékozni a jubileum alkalmából.

 

fb_img_1648670071181.jpg

Kletz László és felesége egy felsőzsolcai kiállítás megnyitóján - háttérben a művész munkái láthatóak

 

Kletz László Lajos Szikszón született 1950. május 13-án, ahol öt napot töltött mindösszesen. Az anyai nagyszüleihez került a Martintelepre, ahol boldog gyermekkorát töltötte. 

,,- Mai napig álmodom a Martinteleppel......., akkor aludtam a legjobban, ha hallottam, hogy fütyül a vonat – mert ugye ott a rendező pályaudvar – nagyon megnyugtató volt. Nagy ingás órája volt nagyapámnak, félóránként szólt és ez is nagyon nyugtató hatással volt rám." 

(miskolciszemelvenyek.blog.hu - interjú Kletz László Lajossal)

 

fb_img_1648670306534.jpg

Kletz László dolgozik. A képek 1966-ban készültek

 

A  Vasgyárban dolgozott és a gyár támogatásával alapította a stúdióját, amely ma is fogalom Miskolcon. A tavalyi évben a közösség a város Nívódíját is megkapta. Kletz László immár negyvenhat éve vezeti a Diósgyőri Képzőművész Stúdió '76-ot.

,,- Nálunk nincs demokrácia, a menedzser én vagyok. Nincs tagdíjunk, nincs igazolványunk, nem vagyunk egyesület, nekem ne szóljon bele senki, hogy mit, hogyan csináljak. Mi alkotóközösség vagyunk, így dolgozunk. Magyarország egyik legeredményesebb alkotóközössége a miénk, a fél világot bejártuk, senkinek nem kérdezem meg a véleményét, én alakítom a programot. Az alkotókat én válogatom, az anyagot én rakom össze, általában én rendezem is. Eredményesek vagyunk, az eredmény számít. Egy szekeret csak egy irányba lehet húzni. Valószínűleg ezért éltünk meg több, mint 40 évet."

(miskolciszemelvenyek.blog.hu - interjú Kletz László Lajossal)

 

77422684_755948698241968_5484600286972477440_n.png

Kletz László Lajos

 

Kletz László 1972-ben lépett a művészeti pályára. Hazánkban csaknem száz városban 250 kiállítása volt, ezekből hatvan önálló. Miskolc egyik legnépszerűbb, mindenki által kedvelt művésze. A magyar kultúra egyik élharcosa. Soha nem politizált, persze, mint mindenkinek, neki is megvan a véleménye mindenről.

,,Az ismert fővárosi művészettörténész Angyal Mária így jellemezte a Miskolc-Tapolcán élő és alkotó képzőművészt egy korábbi kiállításának megnyitója alkalmából:

,,Alkotásaira a szolnoki és a szentendrei iskola hatott, de úgy, hogy az eltelt évtizedek során sok mindennel foglalkozva megteremtette saját, egyéni világát, kialakította sajátos alkotói attitűdjét, miközben úgy élt és úgy vett részt a társadalom életében, hogy saját lehetőségei között mindig alakította és formálta azt. Ha van korunkban reneszánsz ember, akkor Kletz László Lajos az, és ha van humanista, akkor az is. Miközben mindig alkotó ember maradt, minden érdekli a világból, többször, több dolgot megpróbált és mindenhol otthagyta a kézjegyét.

,,Sokoldalúan képzett művész: képzőművészeti szakkörvezetői végzettséget szerez Miskolcon, valamint képzőművészeti menedzserképzőt végez Budapesten. Életútja egyfajta kulturális missziónak tekinthető, ő maga pedig a képzőművészeti kultúra követének. (...)

1974-től létesítménytervezői végzettségének is megfelelően majd 20 évig az LKMTI tervezője. 1975 őszén megalapítja és 1976 január 20-tól vezeti, menedzseli saját képzőművészeti alkotóközösségét a Diósgyőri Képzőművész Stúdió '76-ot, amely Magyarország első olyan szabad és független országos képzőművészeti alkotóközössége, ami soha nem tartozott semmilyen intézményhez, politikához és ennek következményeképen állami támogatásban sem részesült soha. Ettől kezdve sok tehetséges alkotó felfedezése, a képzőművészeti pályán történő elindítása fűződik a nevéhez. (...)

1983-tól 11 éven keresztül vesz részt a tokaji Közép-Európai Nemzetközi Művésztelep munkájában. 1992-ben díszlettervezőként is van alkalma bemutatkozni Miskolcon, mivel ő tervezi a "Tündériskola" című musical díszleteit. A hámori Központi Kohászati Múzeumban műtárgyként látható "Fazola-féle" kovácsolt lóca tervei is az ő rajzasztaláról kerültek ki. Magas fokú közéleti aktivitását jellemzi, hogy több mint három évtizeddel ezelőtt a Hermann Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület BAZ megyei szervezetét az Országos Elnökség tagjaként hazánk első vidéki állatvédő szervezeteként megalapítja és 2014-ig megyei elnöke. Ő alapította Magyarország első olyan díját is amit az élővilág védelmében nyújtott kiemelkedő teljesítményéért adtak át, az "Élővilág Védelméért"-díjat.

 

271661298_2373568462778973_4088695745383902841_n.jpg

Az elmúlt ötven évben ezeken a településeken volt kiállítása Kletz Lászlónak és a képzőművész stúdiónak

 

E mellett rendszeresen rendezett képzőművészeti kiállításokat, zsűrizett és publikált, jelentek meg glosszái, novellái, grafikái és fotói, továbbá alapító tagjaként tevékeny résztvevője volt a Miskolci Kulturális Civil Műhely, valamint a Környezetvédelmi Civil Műhely munkáinak. 2004-ben Egerben a "Konstruktív festők két helyszínen" című uniós kiállításon ahol Kassák Lajos, Bortnyik Sándor és Pap Gyula képeinek európai vándorkiállítása kezdődött a kortárs konstruktivistákat Ő képviselte. 2004-től 2014-ig a "Diósgyőrért" Közhasznú Alapítvány képzőművészeti szaktanácsadója. Fontos képességet birtokol, átérzi és képes át is adni alkotásaiban a személyes HIT erejét. Kiforrott világgal, egyetemes érvényű mondanivalóval bír. A művészet eszközével hívja fel a figyelmet a szeretetre, munkásságának mottójára, amely rendező elv lehet a világban. Képein keresztül látni engedi az életünkön átívelő fájdalmakat, a magunkkal hordott terheket a kereszt formájában és a megbocsájtás ISTENI képességét. Az emberi lélek oly mélységébe láttat, amelyre csak egy olyan művész képes, akit az alkotás közben hite vezérel. Az alkotásait nem szabad megnézni , azokat NÉZNI kell, hogy messzebbre tudjunk LÁTNI, és ha jól kinyitjuk a szemünket képeiben ott van a megoldó képlet, a mindent elárasztó SZERETET. Azért hívják őt a "szeretet festő prófétájának", mert hisz valamiben, ami a saját világán túl a közösség, a társadalom számára is értékké válik. Munkái számos hazai és nemzetközi gyűjteményben megtalálhatók.

Sokoldalúságával, sajátos művészeti alkotásaival, eredményes és sikeres pályafutásával hírnevet, köztiszteletet és megbecsülést vívott ki nem csak saját magának, hanem szűkebb és tágabb környezetének egyaránt. Egész életében a maga útját járta, s járja, saját elképzelési voltak és vannak mind a mai napig, melyre eddigi életútja, elért eredményei, elismerései fényes bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a helyes úton jár. Nem hagyta el az országot, vállalta a kihívást, és kalandvágyból itthon maradt, mert csak azért is meg akarta mutatni. Volt hite, és a szó szoros értelmében volt képe hozzá. 1989-ben Szlovákiában Aranydiplomát, Magyarországon pedig "Szocialista Kultúráért" miniszteri kitüntetést, 2001-ben MSZOSZ-díj kitüntetést (nem kisebb személyek társaságában mint Göncz Árpád, Jancsó Miklós, Vitray Tamás), 2003-ban Miskolc Város Nívódíját kapta meg. 2005-től német műv. történészeknek köszönhetően számos nemzetközi enciklopédiában megtalálható. 2006-ban a Magyar Köztársaság Bronz Érdemkereszt kitüntetést, 2013-ban Miskolci Gyémánt díjat, 2017-ben pedig Kondor Béla képzőművészeti díjat kapott. 2021-ben pedig az általa alapított és vezetett Diósgyőri Képzőművész Stúdió '76 is Nívódíjat kapott. Képzőművészeti tevékenységét minden rendszer egyformán elismerte."

 

1476468_684446784912529_564973441_n.jpg

A Tündériskola című musical díszletterve 1992-ből

 

Elképesztő és hihetetlen jellemzés Kletz Lászlóról, de nemcsak a jellemzés, hanem az ő életútja is különleges. De melyik az a díj, amire a legbüszkébb?

,,- A számtalan díjad közül melyikre vagy a legbüszkébb? Van egyáltalán olyan, vagy mindegyik egyformán kedves?

- Mindegyik, talán ami a legkedvesebb, a miskolci Gyémánt-díj, mert az közönségszavazat alapján ment. Tehát az egy más dolog amikor a közönség szavaz rád. Nem sok művész dicsekedhet városunkban azzal, hogy minden miskolci díjat megkapott. Nem tudom, hogy rajtam kívül van-e valaki, akinek megvan a Nívódíja, Gyémánt-díja és a Kondor-díja."

(miskolciszemelvenyek.blog.hu - interjú Kletz László Lajossal)

 

fb_img_1648645305049.jpg

Kletz László Lajos Sírkert című munkája

 

A kitűnő művész óriási lokálpatrióta is, aki az egész várost imádja. Öröm vele beszélgetni mindig, jókedvét semmi sem tudja elvenni, emberszeretete is példaértékű.

- Kedvenc helyed Miskolcon?

- Nincs....., figyelj én annyi részén laktam Miskolcnak, Martintelepen, Selyemréten, Hunyadi utcán, Komlóstetőn, Diósgyőrben.....nincs kedvenc helyem, az egész város, Miskolc maga. Nagyon sokszor próbáltak elcsábítani innen, én mindig maradtam."

(miskolciszemelvenyek.blog.hu - interjú Kletz László Lajossal)

,,Egy szó mint száz, Miskolcot szeretem, nem tudnám itthagyni. Az őseim itt vannak eltemetve, a gyermekkori barátaim - sajnos, mind elhunytak - itt vannak eltemetve, valószínűleg én is itt fogok maradni Miskolcon. Amit el lehetett érni, úgy gondolom, elértem, sőt merem állítani, ha annak idején azt mondják nekem, amikor pályakezdő voltam, hogy ezekkel az eredményekkel büszkélkedem majd, el sem hiszem neki. Ennek a felével is nagyon meg lettem volna elégedve."

(miskolciszemelvenyek.blog.hu - ,,Csak az élet az, ami hamar elszalad, amit szeretve tettünk benne, az megmarad" - interjú Kletz László Lajossal)

 

18422111_994375987364901_7066929258561181677_o.jpg

 

A mai magyar valóságról, a szakmaiságról is érdemes meghallgatni Kletz László szavait.

,,- Sokan mondják nekem azt, hogyan lehetek ilyen nemeslelkű, hogy ennyi embert elindítottam a pályán. Ez is egyfajta önzés. Felfedezlek, támogatlak. De, ha te eredményt érsz el azzal az én értékeimet is növeled. Ugyanis, ha egy diák sikeres egy országos versenyen, akkor nem csak azt mondják, hogy Tóth Pistike milyen ügyes, hanem, azt is, hogy ebből az iskolából érkezett, ő volt a felkészítő tanár és így tovább. Mindenkinek azért érdemes a jó mellé állni, mert ez a másiknak és neked is jó. És, aki nagyon fontos, az a menedzser. A meghatározó pozíciókban menedzsereket kéne alkalmazni. Nem olyan menedzsereket mint manapság, hanem olyanokat, akik tényleg, iskolában tanulták ez a fajta tevékenységet. Egy ilyen iskola után nagyon sokat változik az ember szemlélete, ezt magamról is tudom. Persze az adott szakmát is ismernie kell, amiben működni fog, az elengedhetetlen. Amerikában ez úgy történik, hogyha van egy nagy cég, akinek a tulajdonosa a fiát akarja utódjának, az először beiskolázza, majd éveket tölt el a cég különböző osztályain, hogy megismerje a munkatársakat, a munkájukat és minden egyebet. Magyarországon a tulaj fiát beültetik az elnöki székbe, azzal a felkiáltással, hogy majd belejön. Lehet, először tönkreteszi a céget, nem számít. Ez rossz út, nem így kell ezt csinálni. Szóval ettől a szemlélettől is nagyon messze vagyunk itthon."

(miskolciszemelvenyek.blog.hu - ,,Csak az élet az, ami hamar elszalad, amit szeretve tettünk benne, az megmarad" - interjú Kletz László Lajossal)

 

fb_img_1648670443059.jpg

Kletz László Lajos Kölyök című grafikája

 

,,- Mitől sikeres a Diósgyőri Képzőművész Stúdió?

- Attól, hogy a fentiek szerint járok el. Már az utódomat próbálom "képezni", de persze erre születni kell. Tehetség kell ahhoz, hogy tudj kommunikálni, hogy pár perc alatt megkedveltesd magad valakivel és te is megkedveld őt. Mindezt azért, mert együtt kell dolgoznotok a kiállítás alatt. Elmondok egy érdekességet. A 300 kiállításom alatt soha, senkivel nem kötöttem írásbeli szerződést, mégis minden ragyogóan ment, működött minden. Meg tudtunk mindent beszélni mindenkivel, el tudtam adni magam. Utálok utazni, mégis bejártuk az országot Nagykanizsától Debrecenig. Sokszor mondtam azt, hogy van egy nagyon jó ötletem. Tudom, hogy nektek is pénz a megnyitó, programok, fellépők, szervezés. Mi lenne, ha nem lenne megnyitó? Oldjuk meg úgy, hogy ne legyen megnyitó. Küldeni fogtok majd egy meghívót a kiállításról, ennyi elég, ezzel ti is sokat spóroltok. Ennek még örültek is. Megköszönték, hogy ilyen nemeslelkű voltam, pedig nekem is ez volt a megfelelő. Régen megtanultam, hogy az az üzlet jó igazán, amely mindenkinek jó. Mindent átbeszélünk á-tól cettig, aztán tartjuk a szavunkat. Én nem vagyok politikus, művész vagyok. Nekem egy becsületem van, az adott szavam. Ezt még nem játszottam el, és szerintem már nem is fogom."

(miskolciszemelvenyek.blog.hu - ,,Csak az élet az, ami hamar elszalad, amit szeretve tettünk benne, az megmarad" - interjú Kletz László Lajossal)

 

5_7_1.jpg

Kletz László Lajos Öntés című munkája

 

Végezetül nézzük meg, melyek voltak a kiállításához kapcsolódó legszebb emlékei a nagy művésznek.

,,- Melyik volt a legkedvesebb kiállítás, a legjobb emlék számomra?

- Először is, Keszthely, Balaton Múzeum, főidényben. Három galéria fogott össze, hogy legyen kiállítás. Az egyik haverom mesélte - akkor éppen Keszthelyen voltak -, kihúzta magát, úgy járkált a főutcán, olyan büszke volt rám. Amerre ment mindenhol az én nevem volt kiplakátolva. Láttál már ilyet Miskolcon? Három galéria fogott össze, olyan három, amely meghatározó a művészeti életben, ráadásul főidény alatt!

A másik nagyon nagy élmény Alsózsolcához köthető. Életemben először itt nem tudtam megszólalni. Ez a kiállítás jubileumi kiállítás volt, rengetegen voltak a helyszínen. Lezajlott a megnyitó, utána kis türelmet kértek. Látom, hogy az emberek húzódnak szét, valamit tolnak felénk. Csak álltam és néztem mit tolnak egyre közelebb. Egy hatalmas torta volt az, rajta az Éjszakák és nappalok című festményem. Meghatódtam, nem is tudtam megszólalni percekig. A 40 éves évfordulómra kaptam ezt a nagyon szép meglepetést. Nagyon örültem neki.

 

6_7_1.jpg

Kletz László Lajos Pierot bohóc című munkája

 

A harmadik alkalom Budapesten volt. A mai napig összeszorul a szívem, ha arra gondolok. Az MSZOSZ-díjat vettem át. Nagyon zavarban voltam a feleségemmel együtt, mondtam neki, menjünk a tömeg után, nehogy vidékinek nézzenek minket. Egyszercsak nézek előre, látom a pódiumon Vitray Tamást, Jancsó Miklóst, Göncz Árpádot. Jaj, jaj, mondom a feleségemnek, nekünk biztos nem ide kell jönnünk, eltévedtünk. Megfordultunk, mennék el a helyszínről, amikor élénk toppan egy elegáns hölgy. Bemutatkozik, erre én is neki. Ohh, tessék már jönni csak önre várunk, tessék leülni. Hová? Hát oda az urak közé. Mondanom sem kell, mennyire meg voltam illetődve. Feljött a Kletz Laci Miskolcról és hová került? Ültem ott kigombolt zakóban, teljesen zavartan, hallom, hogy beszélnek valakiről, aki nagyon hasonló dolgokat csinált mint én... Aztán mondták a nevemet is. Felugrottam, átvettem a díjat, de nem is voltam magamnál. A műsor után odamentem az elnökhöz, és kérdeztem tőle: annyira zavarban vagyok, megköszöntem én egyáltalán ezt a díjat? Erre ezt a választ kaptam: Lacikám, itt csak nekünk van köszönni valónk..."

(miskolciszemelvenyek.blog.hu - ,,Csak az élet az, ami hamar elszalad, amit szeretve tettünk benne, az megmarad" - interjú Kletz László Lajossal)

 

fb_img_1648669753250.jpg

2017-ben, május 11-én, Miskolc város napján Dr. Kriza Ákos polgármester adja át Kletz Lászlónak a Kondor Béla képzőművészeti díjat

 

Még egy valamit szeretnék hozzátenni a fentiekhez. Ugye, kedves döntéshozók a Városházán tudják, hogy melyik kitüntetés hiányzik még Kletz László gyűjteményéből? 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr4717792823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása