Miskolcról szóló könyvek - Miskolcon
2022. április 13. írta: Reiman Zoltán

Miskolcról szóló könyvek - Miskolcon

Mind a négy könyvem megvásárolható jelenleg. A Géniusz Könyváruházban és az Antikváriumban lehet kapni a négy kiadványt, illetve a 100 történelmi érdekesség Miskolcról című könyvet a Pizza, Kávé, Világbéke kávézó és a Tourinform miskolci irodája is forgalmazza.

 

1649347172145.jpg

 

Aki dedikálva, postán szeretné megrendelni, akkor itt megteheti:

zoltanreiman@gmail.com

 

A könyveim bemutatása:

Miskolc a Várad, az Életed!

2018 végén megjelent az első könyvem, ,,Miskolc a Várad, az életed!" címmel, amely a város megismerésére invitálja az olvasókat. 

 

img_20220321_094549.jpg

 

Ez a könyv egy túra- és sétakönyv. Miskolc belvárosát mutatom be először, majd egy autós túra során a város távolabbi pontjai is. A könyv harmadik részében pedig legendákat olvashat a Miskolc helytörténete után érdeklődő.

 

64607007_109332777014753_3106668837265735680_o_1.jpg

 

A könyvben olyan épületek történetéről esik szó, mint a Három Rózsa szálló, a Weidlich-palota, a Korona szálló, az Arany Szarvas Gyógyszertár, a Palotaszálló vagy az Erzsébet fürdő. Interjút olvashattok a városi felfedezőkkel, Aranyosi Péterrel, Hoitsy Györggyel. Megismerhetitek a Fazola család és a bükki vasgyártás történetét, a Barlangfürdőt, a szentléleki pálos kolostort vagy a Barsony-házi szakócák történetét. A miskolci Sárkányölő legendája című novella adta az alapját a Miskolci Nemzeti Színházban játszott, városunkról szóló darab, az Agave alapjtörténetét.

  

A könyvet a 90. Ünnepi Könyvhéten is bemutathattam

 

Dr. Kriza Ákos, Miskolc Megyei Jogú Város polgármesterének előszava a könyvben:

Útravaló az Olvasónak

Miskolcról mint a „legnagyobb jövőjű” városról írt Móricz Zsigmond 1930-ban a Nyugat folyóirat hasábjain. Az élet és a lélek titkaiban jártas művészember vendégként is megérezte a lehetőségek csíráját ebben a városban, amelynek polgárai anno a korabeli Magyarország első kőszínházát építették fel.

Egy városnak térben és időben is meg kell határoznia magát. Ismernie kell önmagát, helyzetét, jelentőségét, hogy irányt tudjon szabni a jövőjének. Az önmeghatározásnál a hosszú távon érvényes, történelmi léptékű dolgokra kell koncentrálni.

Miskolc történelmi léptékű múltját és jelenét villantja fel ez a könyv, amely bepillantást enged a belvárosi utcák, terek és épületek históriájába. Fogódzót ad az olvasónak a tér- és időbeli tájékozódáshoz. 

Legendák és történelmi tények, ikonikus épületek és személyiségek rajzolódnak ki: jelentős miskolci életek és életművek, amelyek meghatározóan alakították a közösség életét, és velünk élnek ma is.

Kívánom, tegye ez a könyv az olvasó számára a múltbeli kalandozást személyes élménnyé a jelenben.

Dr. Kriza Ákos

Miskolc polgármestere

 

Miskolc mindig várni fog

Az első könyvem folytatása. Ez is túra- és sétakönyv. Ez azonban csak két részből áll, a belvárosi sétából és az autós túrából. Az interjúk és a legendák az állomások között vannak. Lehet megegyező állomás a Miskolc a Várad, az Életed! pontjaival, de a hozzá kapcsolódó történet teljesen más.

 

6150064222.jpg

 

A könyvében szó esik a miskolci zsidóság történetéről, a belvárosi református templom történetéről és a Bató családról, Tasnády Fekete Mária szépségkirálynő és színésznő életéről, a Kálvária kápolnáról, a Palotaszálló avatásáról, a Molnár szikla legendáiról. De olvasható benne interjú az '56-os események egyik szemtanújával, az MVSC (NB2-es) 1958-as bajnokcsapatának egyik tagjával vagy Pompéry Judittal, a miskolci görögök egyik, Berlinben élő leszármazottjával. 

 

A könyvekről a miskolci TV Promenád című műsorában 

 

Müller Péter Sziámi előszava a könyvhöz: 

 

Ha teheted:

 

Tedd, amit szeretsz.

Avval, akit szeretsz.

Ott ahol élni szeretsz.

 

Reiman Zoltánból, akinek köztudomásúlag "Miskolc a vára, az élete", sugárzik, hogy éppen azt, és éppen ott teszi. 

Miért is kéne másképp? Miért is kéne máshol? - Jól van ő ott, ahol van, mert nyitva a szeme a kisebb-nagyobb városi csodákra, legendákra, történetekre. Tanulja és tanítja a várost, kedélyesen és komolyan vezet végig a helyi téridőn, ha kell kutat, ha kell mutat. Örömét leli ebben a ténykedésben, és ez az öröm átragad az olvasóira, a helyi és a messziről jött szellemi turistákra is.

Tanítja az ittenieket és a máshol élőket, hogy új szemmel nézzék ezt a sokszor méltatlanul alulértékelt, félreértelmezett, de adottságaiban csodálatos, sokat gyötört, de sok értéket és gyönyört rejtő, méltó életre vágyó várost.

Lelkesen készít interjút a helyi görög család frissen felfedezett leszármazottjával, fedezi fel az elrejtőzött patakot, mazsolázza ki Dobrossy István, Fedor Vilmos vagy Viga Gyula munkásságából a népszerű, érdeklődésre számot tartó témákat, felhívja a figyelmet az elfeledett helyi értékekre.

Igazi miskolci ember, aki megbecsüli, hogy a világ egyik legszebb tájára született, és azon munkálkodik, hogy a másutt élőkben is evidenciává váljon ez a ténymegállapítás.

Móricz szerint a miskolciak azért olyan filozofikus természetűek, mert, amikor lejönnek az Avaról, a pincéktől, át kell menniük a temetőn.

Lao-Ce szerint az igaz ember feladata, hogy tanulmányozza a hagyományt és korának nyelvén továbbadja azt. Reiman Zoltán ebben a szellemben cselekszik és ír.

Müller Péter Sziámi 

 

barta_maria_viola_reiman_zoltan_lichtenstein_raymond.jpg

Bemutató a József Attila könyvtárban. Fotó: minap.hu

 

Koleszár Péter, a Miskolc a múltban Facebook csoport alapítójának előszava:

"Sokat járom az országot. Amikor kiderül, hogy miskolci vagyok gyakran szembesülök a városunk téves megítélésével. Közel 10 évvel ezelőtt azért hoztam létre a ma már közel 30000 fős Miskolc a Múltban internetes közösséget, hogy a régmúlt emlékeinek felkutatásával és közzétételével közösséget építsünk, vigyük Miskolc értékeinek hírét a nagyvilágba.

Zoltán a könyvével az offline világban hasonlóra törekszik. Megmutatja a múltból fakadó értékeinket, összefüggéseket mutat ezek között olvasmányos és tanulságos módon. A könyvet őszintén ajánlom mindazoknak akik Miskolcon élnek, elszármaztak vagy csak érdeklődnek a városunkhoz kapcsolódó történetek, értékek iránt."

Koleszár Péter 

 

100 történelmi érdekesség Miskolcról

A blogomon a legnépszerűbb sorozat a Tíz történelmi érdekesség Miskolcról című, melynek a könyv írásakor nyolc része került bemutatásra (több mint hatvanezer ember olvasta a bejegyzéseket). Úgy gondoltam, hogy a rövid, akár pár mondatba foglalt történetek erdekelhetik az olvasókat egy csokorban, nyomtatásban is. Így is lett, nagy sikert aratott a miskolciak körében.

 

6150096926.jpg 

A könyv négy nagy fejezetre van bontva:

  • Érdekességek a történelmi Miskolcról
  • Érdekességek Diósgyőr történetéből
  • Érdekességek Lillafüredről
  • Sporttörténeti érdekességek

 

Az első fejezetben olvasható a törökök első csapásról, amely Miskolcot érte, az avasi templom kulcsáról, a miskolci fehér cipóról, Palóczy aranytolláról vagy az Oscar-díjas forgatókönyvíróról, aki Miskolcon született.

A második fejezetben Diósgyőr nevének eredetéről, a pálosokról, Ekebontó Borbáláról vagy a Csuda bótosról.

A harmadik fejezetben Magyarország első iparmágnásáról, Herman Ottóról, a párbajhősről, a Zsófia-kilátóról vagy Mátyás király lábnyomáról.

A sporttörténetek között Miskolc első egyesületéről, a leghosszabb mérkőzésről Diósgyőrben vagy az első vidéki kupadöntősről.

 

A Miskolci TV-ben Hatvani Olivérrel beszélgettem a könyvről

 

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármesterének előszava:

 

Kedves Olvasó!

Mi, miskolciak abban biztosan egyetértünk, hogy nincs még egy olyan városa hazánknak, amelyiknek ennyire különleges lenne az elhelyezkedése, amelyik ennyire gazdag lenne természeti értékekben, amelyiknek ennyire érdekes a történelme, amelyiknek ilyen értékes kulturális kincsei lennének, amelyiknek ennyire színesek lennének a hagyományai.

Remélem, az idelátogatók pedig abban értenek egyet, hogy érdemes volt ellátogatniuk Miskolcra, jól érezték magukat városunkban, nem is gondolták, hogy ilyen érdekes város ez, ilyen vendégszeretőek a miskolciak, és azt tervezik, mindenképp visszatérnek.

Az interneten ma már szinte minden információ elérhető. A hatalmas információtömegben sokszor nehéz válogatni, időigényes kikeresni a számunkra igazán érdekeseket.

A városok nevezetességeinek összegyűjtésére sokan vállalkoznak. A látnivalók hosszabb-rövidebb tényszerű leírása mellett egyre többen igénylik, hogy megismerhessék a hely szellemét, a legendákat, a szokatlan érdekességeket. Az útikönyvek ebben általában nem segítenek.

Az elmúlt évtizedekben sokan dolgoztak azon, hogy feltárják és megörökítsék Miskolc történetének egy-egy korszakát. Nagyszerű kiadványok egész sora áll már az érdeklődők rendelkezésére. A tudományos szintű munkák közül kiemelkednek Dobrossy István művei. A miskolci legendákat összegyűjtve Csorba Piroska és Fedor Vilmos jóvoltából olvashatjuk, a legkisebbek - Tajthy Krisztina és Boda Lívia ötletének hála - Milli és Rémi kalandjain keresztül ismerhetik meg városunkat, és még sorolhatnám a nagyszerű könyveket.

Az elmúlt években a legkiemelkedőbbek közé tartoztak Reimann Zoltán munkái, amelyek Miskolc a várad, az életed! és a Miskolc mindig várni fog címmel jelentek meg. A kötetek mellett Reiman Zoltán blogot is ír, ami egyre népszerűbb. Minden írásában tetten érhető a város szeretette, a szerző őszinte lokálpatriotizmusa.

A kezükben tartott kötetben most arra vállalkozott, hogy száz miskolci történelmi érdekességet mutasson be lényegre törő rövidséggel, mégis színesen, olvasmányosan. A történelmi Miskolc, Diósgyőr és Lillafüred történeteit gyűjtötte időrendileg rendezett csokrokba, a sporttörténeti különlegességek önálló fejezetben olvashatók.

Úgy gondolom, minden miskolci számára tartogat új, színes információkat, illetve segíthet abban is, hogy egy-egy ismert szólás, legenda vagy történet eredetét felidézzük. A gyerekek is könnyen olvashatják, hiszen alkalmas a gyors információszerzésre, fiatalosan pörgő olvasmány.

De egy idelátogató számára is nagyban segítheti a város felfedezését, pontosabb megismerését. Magam is azt tapasztaltam, hogy a különféle adatok, történelmi események évszámai helyett agyunkban sokkal könnyebben megmaradnak az érdekességek és a szokatlan események leírásai, amelyek közelebb hozzák a lelkünkhöz is az adott helyszínt.

Ez a könyv éppen ezért nagyszerű összeállítás, amit jó szívvel ajánlok minden érdeklődő számára!

Veres Pál

 

Különleges történetek Miskolc múltjából

A legújabb, tavaly decemberben megjelent könyvem hasonló, mint a száz érdekességet tartalmazó, csak a történetek jobban ki vannak bontva benne. Két tucat érdekes, könnyed fejezetet tartalmaz a kiadvány. Nagyon jó eladási statisztikát mutatott az elmúlt időszakban (is).

 

1647528370548.jpg

 

A könyvben olvashatunk  a tetemvári csodáról, Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán szerelméről, az utolsó magyar párbajhősről, a hejőcsabai zsebesakadémiáról vagy az elveszett miskolci Nobel-díjról. 

 

 

Veres Pál, Miskolc Megyei Jogú Város polgármesterének előszava:

 

Kedves Olvasók!

 

„Azok a próbálkozások, amelyek arra irányultak, hogy az emberek emlékezetét életben tartsák, … még mindig a legnagyszerűbb dolgot jelentik, amire ez idáig képes volt az emberiség.”

(Elias Canetti)

 

Reiman Zoltán immár negyedik kötetét tarthatjuk a kezünkben. A negyedik olyan kötetet, amelyben nem csak az emberek, hanem egy város emlékezetét igyekszik életben tartani.

Mai világunkban keresetlenül és számolatlanul záporoznak ránk az információk minden nap. A híráramban érkező tudósítások, történetek egymást túlharsogva igyekeznek felkelteni a figyelmünket, de néhány nap, sőt esetenként néhány óra alatt feledésbe merülnek. A percemberek kérész életű hírneve hamar eloszlik, mert elnyomja őket az újabb ezer és ezer hasonló hír, a számos önjelölt celeb.

Néhány évtizeddel ezelőtt ez is másképp volt. A nevezetes eseményeket, történeteket generációkon át mesélték egymásnak az emberek, aztán néhány évtized múltával elhomályosította őket a feledés.

Az emlékekben az a legijesztőbb, ha elérkezünk oda, amikor már nincsenek tanúk. Elmentek, elvitték a korszak hangulatát, életérzését, homály fed bizonyos eseményeket, amelyeket már soha senkitől sem kérdezhetünk meg.

Egy város története nem csak a házak, a parkok, az intézmények története, sokkal inkább az a láthatatlan szellemiség, amely az egymást követő korszakok embereinek cselekedeteiből, írott vagy íratlan értékrendjéből tevődik össze. Minden polgár hozzátesz ehhez, ki többet, ki kevesebbet. Vannak, akik olyan dolgokat cselekednek, úgy élnek, olyan példát mutatnak, amivel korszakokon át hatnak a közösségre. Vannak olyanok, akik kisebb története a mindennapok hangulatát, az adott kor szellemét, gondolkodását világítja meg, hogy megértsük, vagy megérezzük városunk múltját. Ez szükséges ahhoz, hogy erősödjön bennünk az a bizonyos lokálpatriotizmus, ezekből állhat össze a nagy egész.

Éppen ezért van szükség az ilyen könyvekre, éppen ezért fontos az olyan szerzők munkája, mint amilyen Reiman Zoltán.

Meg kell őriznünk a tudós tanár, a nagylelkű közéleti személyiség, a kutató, vagy a tragikusan korán eltávozott polgármester emlékét, és meg kell idézni az évszázadokkal ezelőtt történt vidám, vagy szomorú, csodásnak tűnő, de könnyen megmagyarázható szenzációk, a város lakóinak nagy részét hosszú ideig foglalkoztató eseményeket is. Mert így színesedhet a múlt, így lehetünk még jobban részesei közösségünk, városunk történetének mi is, így érezhetjük igazán itthon magunkat.

Reiman Zoltán színes kaleidoszkópot tart elénk. Ha forgatjuk, más-más képet látunk, van köztük megkapó, tetszetős, érdekes, izgalmas.

A könyv megírását komoly kutatómunka előzte meg. Megsárgult újságok, régi iratok, dokumentumok sorát kellett Reiman Zoltánnak felkutatnia és áttanulmányoznia ahhoz, hogy a lehető leghitelesebb és legpontosabb legyen. Így is maradtak talányok, tovább gondolható, befejezetlen történetek. A személyek bemutatását, az érdekességeket és az eseményeket a tőle megszokott, könnyen olvasható, élvezetes stílusban írta meg.

Ajánlom a könyvet minden miskolcinak, hogy bővüljön, színesedjen tudásunk városunkról.

De ajánlom a nem miskolcinak is, hogy megértsék, miért olyan egyedülálló és érdekes a mi szeretett városunk, Miskolc.

Veres Pál

 

6365366-kulonleges-tortenetek-miskolc-multjabol.jpg

Fotó: boon.hu

 

Csöbör Katalin képviselőasszony előszava:

Tudatos lokálpatriotizmus

Az egészséges öntudat kialakításához mindannyiunknak tisztában kell lennünk azzal, hogy honnan jöttünk, kik voltak az őseink, és hogyan éltek korábban azon a földön, ahol most mi lakunk.  

Amennyiben meg akarjuk határozni magunkat, hogy kik is vagyunk, úgy elsődlegesen magyarnak valljuk magunkat, de aztán rögtön hozzátesszük, hogy miskolci, alsózsolcai vagy éppen kassai magyarok vagyunk. Úgy vélem, hogy a hazafiság a lokálpatriotizmussal kezdődik. Hogyan lehet büszke magyarságára az, aki nem büszke szülőföldjére, lakóhelyére? 

Önbecsülésünket növelheti a jelenünk, de identitásunk igazán a múltunk megismerésével válhat erőssé. Egészen máshogy tekintünk egy-egy helyszínre, névre, évfordulóra, ha tudjuk, mi áll a háttérben, és egészen másképp mesélünk a településünkről, ha tudjuk milyen gazdag történelemmel rendelkezik. Mindezek megismerésében nyújt nekünk óriási segítséget e könyv szerzője, Reiman Zoltán, aki József Attila szavaival élve egész népét tanítja nem középiskolás fokon. Ha úgy tetszik egyszerre általános iskolai, középiskolai és egyetemi fokon. 

Érdekes írásaival rendszeresen találkozhatunk az internet különböző csatornáin, a megyei napilap hasábjain, vagy akár a Diósgyőr meccseken. Folyamatosan megjelenő cikkei és immár negyedik könyve egyértelműen azt bizonyítják, hogy arra a munkára, amire ő önként vállalkozott – történelmi érdeklődésből és városa iránti szeretetből –, óriási igény van. 

Könyveinek kiadását rendkívül alapos kutatómunka előzi meg, az olvasó mégsem egy száraz, ezer oldalas monográfiát tarthat a kezében, hanem egy izgalmas történetekkel teli alkotást. Az elmúlt évszázadokról olvashatunk benne, mégis könnyen fogyasztható formában tehetjük ezt meg. Művét az is élvezettel lapozhatja, aki Miskolcon vagy a környékén él, de az is, akit egészen máshová rendelt a Jóisten, ugyanakkor érdeklődik a borsodi megyeszékhely iránt. 

„Én magyar, igazi magyar nemzeti kultúrát akarok, mely a nemzetet oda fogja emelni, hogy Európában a kultúr-nemzetek közt elfoglalja azt az állást, mely őt megilleti.” Miskolc egyik leghíresebb alakja, Herman Ottó ekképpen jelölte meg az irányt annak idején. Öröm látni, hogy vannak, akik ma is ezt az utat járják, és megszívlelték az utolsó magyar polihisztor gondolatait.

Hála és köszönet Reiman Zoltánnak tudatos lokálpatriotizmusáért, valamint azért, hogy munkái által még büszkébbek lehetünk magyarságunkra, borsodi mivoltunkra. Szeretettel ajánlom könyvét mindenki számára!

Csöbör Katalin 

országgyűlési képviselő

 

A bejegyzés trackback címe:

https://miskolciszemelvenyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5317785686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása